chleb z cebulą - 3258 przepisów (strona:16/218)

Pierogi z kaszanką 256

reszty warto zrobić makaron. Bardzo polecam, warto takie pierogi zrobić :)  składniki ciasto na pierogi: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz ok 200 g kaszanki 1 średnie cebula 80 g kapusty kiszonej 5 - 6 ząbków czosnku majeranek sól pieprz olej do smażenia Przygotowanie Ciasto przesianą mąkę zalać gorącą wodą, poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące(...)mokre - wrobić trochę mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny. Ciasto można też wyrobić w robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie do chleba. Farsz Drobno posiekaną cebulę usmażyć aż lekko zmięknie, dodać posiekaną kapustę, przykryć i dusić na małym ogniu ok 15 minut. W razie potrzeby lekko podlać wodą. Po tym czasie dodać obraną

Stare Gary
Zupa z cukinią 126

cukinie 1 cebulka 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek 200 ml śmietany 30 % 50 g sera gorgonzola sól morska (ja użyłam takiej w młynku firmy Kamis) pieprz chleb Pokrojoną w pióra cebulę smażymy z wyciśniętym czosnkiem i  pokrojoną w plastry cukinią. Warzywa dodajemy do gorącego bulionu i gotujemy przez 10 minut. Całość miksujemy na gładki krem i mieszamy(...)gorącą zupą i wlewamy do garnka). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z pokruszoną Gorgonzolą i chrupiącymi grzankami. Ps. grzanki to nic innego jak pokrojony w kostkę chleb usmażony na złoty kolor na patelni, natarte czosnkiem. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Najprostsza kremowa zupa z batatów 155

batatów 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 150-200 ml słodkiej śmietanki (użyłam 30%) 2 łyżki masła sól do smaku dodatkowo: szczypiorek po 1 kromce chleba na porcję odrobina oleju Cebulę i czosnek obrać, posiekać i zeszklić w garnku na maśle. Bataty obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do cebuli i czosnku. Wszystko razem mieszając dusić przez kilka minut. Zalać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Fasolowa zupa z koprem włoskim (fenkułem) czyli Zupowy Wtorek odc.92 207

fenkułu oliwa marchewka pietruszka kawałek selera i pora 1 puszka białej fasoli grzanki: jajko 50 g drobno startego cheddara szczypta płatków chili 100 g czerstwego białego chleba lub bułki Czosnek i cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Bul;wy kopru przycinamy i kroimy w plastry. Do dużego rondla wlewamy 2 łyżki oliwy i wkładamy cebulę, czosnek i fenkuł. Dusimy(...)pietruszki, selera i pora w zupie możecie w tym momencie je wyjąć. Blendujemy całość i doprawiamy solą oraz pieprzem. Robimy grzanki. Jajko roztrzepujemy z serem i płatkami chili. Kawałki chleba zanurzamy w jajku i smażymy na chrupiąco na odrobinie oleju. Zupę nalewamy do miseczek, dekorujemy zielonymi listkami fenkułu i grzankami

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa serowa 236

być z kostki) 100 g serka topionego 100 g sera żółtego Gouda Mlekoma 100 g sera żółtego Havarti Mlekoma 100 ml białego wytrawnego wina 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła klarowanego Dodatkowo: chleb masło klarowane sezam czarny Przygotowanie: Masło rozgrzać wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę i lekko zrumienić. Pod sam koniec dodać drobno pokrojony czosnek. Wlać wino(...)gotować do momentu aż sery się rozpuszczą. Zupę zdjąć z ognia, zmiksować blenderem. Chyba, że nie przeszkadza wam pokrojona cebula, wtedy nie miksujemy. Zupa była na tyle smaczna, że już niczym nie doprawiałam. Na maśle klarowanym podpiec na złoto chleb i podawać do zupy. Na wierzchu posypać czarnym sezamem

Ala piecze i gotuje
Pierogi z botwinką 234

smaczne! Polecam składniki  (ok 60 szt) ciasto na pierogi 2 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej wody farsz (na ok 30szt) ok 140 g botwinki - liście i łodyżki 1 cebula, pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku 100 g fety 60 g bryndzy po 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i koperku sól pieprz do podania:  jogurt wymieszany z pastą paprykową(...)wrobić trochę mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny. Ciasto można też wyrobić w robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie do chleba. farsz Drobno posiekaną cebulę smażyć na oliwie z masłem, na niewielkim ogniu.  Kiedy cebula nieco zmięknie, dorzucić pokrojone  drobno łodyżki,  smażyć  aż cebula i botwinkowe łodygi lekko zmiękną

Stare Gary
Chleb z szynką, cebulą i czosnkiem z serowo-chrzanową skórką 140

kolejny po-świąteczny przepis. Baaardzo wykwintny chleb, dla smakoszy. Z szynką, cebulą i czosnkiem. I serowo-chrzanową skórką, czyli tak jak w tytule. Trzeba było resztki z lodówki wykorzystać :) Brak mi czasami pomysłów i wymyślam coraz dziwniejsze rzeczy :) Ale naprawdę ten chlebek był pyszny! W sumie wystarczy posmarować go masłem i mamy gotową kanapkę :) A skórka tak przyjemnie chrupała(...)lekko smakowała chrzanem, bardzo delikatnie. Naprawdę warto ten chleb zrobić, w sklepie takiego nie kupicie. 500 g mąki pszennej 250 ml wody 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych) 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 100 g szynki 1 cebula 2 ząbki czosnku 3-4 plasterki żółtego sera 3-4 łyżeczki chrzanu Cebulę kroimy na pół i potem

Marder&Marder Manufacture
Żeberka z sosem keczupowo-cebulowym 176

przykład właśnie esencję do sosu cebulowego, której dotyczy ten wpis: przecier cebulowy (42%), skrobia, sól, aromaty, cukier, ekstrakt drożdżowy, czosnek, cebula, tłuszcz palmowy, zagęszczony sok z cebuli, substancje żelujące (mączka chleba świętojańskiego, guma ksantanowa, guma gellan), syrop karmelowy, maltodekstryna, pieprz, olej słonecznikowy, liść laurowy, ekstrakt z czerwonego wina. Czyli jak na takie "chemiczne świństwo" to nie najgorzej, prawda? Więc(...)dodatkiem lodów chrzanowych. Wiem, że większość z Was po prostu po pracy chce zrobić obiad. I w tym właśnie staramy się Wam pomóc. Potrzebujemy: 1 kg żeberek 2 cebule 3 łyżki miodu 250 g pikantnego keczupu sól esencja do sosu cebulowego Knorr Żeberka kroimy na kawałki i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Solimy i dodajemy keczup wymieszamy z miodem i mieszamy

Marder&Marder Manufacture
Kremowy sos cebulowy. 191

przepis doskonale sprawdzi się w czasie zbliżającej się Wielkanocy. Sos jako dopełnienie pieczeni na świątecznym stole? Jako dodatek do białej kiełbasy? Zdecydowanie tak! Składniki: 2 średnie cebule 3 łyżki masła 2 kromki chleba tostowego bez skórki 300 ml śmietanki 30 % 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 listek laurowy sól Wykonanie: Cebule pokroić w cienkie plasterki i smażyć

zadanie-gotowanie
Pivovar u Fleku 192

chwilkę zbliżyć do cudownego klimatu praskiej gospody u Fleka Czeski gulaszna piwie 300 g mięsa gulaszowego 1 łyżka mąki tłuszcz do smażenia (najlepszy byłby smalec) 1/2 cebuli słodka papryka, majeranek1 kromka chleba razowego sól, pieprz 0,5 l piwa Lacjo Øl Mięso pokroiłam w paski, obtoczyłam w mące i podsmażyłam na oliwie (niestety). Dodałam pokrojoną cebulę oraz paprykę

bastalena
Gulasz z polędwiczek z kurczaka 196

ulubionymi dodatkami  - ryżem, makaronem, plackami ziemniaczanymi - lub - po prostu z chlebkiem. Także do dzieła! Składniki 500 g polędwiczek z kurczaka 250 g pieczarek 2 cebule 1 czerwona papryka 3 kromki chleba razowego sól pieprz vegeta czosnek granulowany majeranek papryka słodka olej Przygotowanie: Polędwiczki kroimy w kostkę. Rozgrzewamy odrobinę oleju na patelni i przesmażamy mięso przez krótką chwilę. Kroimy pieczarki(...)plasterki, paprykę i cebulę w kostkę. Dodajemy do mięsa, chwilę smażymy razem, a następnie dusimy przez parę minut pod przykryciem.  Kromki chleba zalewamy odrobiną wody i wszystko dodajemy na patelnię. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, vegetą, granulowanym czosnkiem, papryką i majerankiem. Podajemy z ulubionymi dodatkami Smacznego

Taste Therapy
Kaszanka na znak protestu, czyli chłopski obiad bez gotowania. 145

tylko głową ze zrozumieniem i udał się do kuchni ;) Oto pomysł dla wybitnie wrażliwych na doznania smakowe ;) Składniki (na dwie porcje): pętko kaszanki 2 jajka 1/2 cebuli sól, pieprz 4 kromki wiejskiego chleba 2 ogórki kiszone sól, pieprz keczup, musztarda sarepska olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę pokrojoną w pióra należy zeszklić na odrobinie oleju. Następnie kaszankę obraną ze skóry(...)pokrojoną w plastry podsmażyć wraz z cebulą. Jak kto woli można w skórce przypiec i próbować utrzymać formę plastrów. Kiedy już kaszanka jest gorącą wbijamy na patelnię dwa jajka. Solimy, pieprzymy. Czekamy aż białko się zetnie. Wykładamy delikatnie na talerze. Podajemy z wiejskim pieczywem posmarowanym masłem oraz kiszonym ogórkiem, musztardą i keczupem. Szczerze mówiąc taki obiad choć niezbyt zdrowy

Kuchnia po mojemu
Kanapeczki 153

Pychotka Składniki:  - chleb biały lub może być ciemny  - sałata lodowa  - ser zółty  - pomidor  - czerwona cebula  - sól, pieprz Czasami, żeby bardzo nie najadać się na noc robię nam takie kanapeczki. Człowiek nie jest bardzo najedzony a głodu nie czuć. Większość na kapce jest warzyw więc chyba jest zdrowa. Zakupy:   Chleb biały lub ciemny(...)sztukę. Czerwona cebula cena ok. 0,50 zł za sztukę. Przygotowanie:  Chlebek smarujemy masłem ( ja raczej nie używam margaryn do chleba) na to kładziemy listek sałaty lodowej potem ser żółty, plasterek pomidora a na to wszystko cebulę czerwoną. Doprawiamy solą i pieprzem i gotowe. SMACZNEGO:))) Podsumowanie: Tutaj raczej nie będę w stanie podać wam nawet szacunkowego kosztu kanapek. Jest

Tanio smacznie i prosto
Wielkanocny pasztet z fasoli, gruszki i orzechów włoskich 164

Na wielkanocnym stole jak nakazuje tradycja nie może zabraknąć pasztetu. Pasztet spokojnie można zacząć przygotować wcześniej niż inne dania, gdyż potrzebuje czasu, by się ustabilizować. Wówczas

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasta do chleba, z makreli 208

Jeśli lubicie pasty rybne, dzisiaj mam dla Was propozycję na jedną z najprostszych past. Pasta do chleba, z makreli, z cebulą i oliwą. Składniki: 1 makrela 1 średnia czerwona cebula 3 łyżki oliwy z oliwek pieprz mielony Wykonanie: Rybę oddzielamy od skóry oraz ości i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. P ieprzymy do smaku, dodajemy oliwę

Smak mojego domu