przez 5 minut, Po czym zmiksuj ale nie do końca. Dodaj utarty ser. Mieszaj zupę aby ser się dobrze rozpuścił. Wlej gorącą zupę do miseczek i posyp prażoną cebulą. Podaj z chlebem . The post Szybki obiad-zupa grzybowa z brokułami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzenianiezbędny np, do ruskich pierogów . Potrzebny zarówno do farszu, jak i okrasy. Zresztą taka słonina, to również świetny dodatek do sadzonego jajka, a pokrojona cieniuteńko podana na chlebie z plasterkiem cebuli, skropiona octem, to szybka kresowa zagrycha do "kielicha".Tę ostatnią wersję często serwował podczas naszych wyjazdów do Wilna mój Wujek, kiedy ucztowali sobie z moim Tatusiem w ogrodzie
Gosia gotujepęczek włoszczyzny 500 dag.ugotowanych buraków w mundurku 1 szkl.zalewy z kiszonych ogórków 2 i 1/2 litra bulionu wołowego 1 ząbek czosnku Chleb żytni 1 cebula olej sól pieprz cukier liść laurowy ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Buraki ostudzone w łupinach obrac i zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w kawałki.Warzywa obrać i też zetrzeć na tarce.Rozgrzac olej i poddusić buraki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkidopada mnie brak czasu, chęci i weny to najczęściej sięgam po mięso mielone. Zazwyczaj wychodzą z niego zwykłe mielone z cebulą, namoczonym czerstwym chlebem i przyprawami, ale jak mam … Czytaj dalej 7 przepisów na mielone
czarrna od kuchniJest to "must have" w moim letnim menu. Mogłabym jeść leczo, jeść i jeść. Jedni podają z ryżem, kaszą a ja najbardziej lubię z chlebem. SKŁADNIKI 1 cebula, 1 cukinia, 2 papryki czerwone, 2 pomidory, ½ kg kiełbasy śląskiej, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, ½ łyżeczki ostrej papryki, sól, pieprz, majeranek, olej, 1 łyżka mąki WYKONANIE Cebulę kroimy w piórka. Papryki
słodki bratekSmażone bez tłuszczu i bez panierki. Składniki łopatka bez kości 30 dkg cebula 1 szt chleb czerstwy 1 kromka jajko 1 szt orzechy włoskie 5 dkg przyprawa do mięsa mielonego … Czytaj dalej Mielone z orzechami
czarrna od kuchnibotwinką, anchois i oliwkami ? Rybacy we włoskiej Apulii posilają się nimi na lunch, a Wy możecie zabrać na piknik lub wycieczkę. Ciekawą opcją jest też nadziewany chleb elioti z cebulą, oliwkami i miętą . Frittata lub tortilla ... czyli po prostu omlety z przeróżnymi dodatkami. Dobrze wiece, że je uwielbiam, bo na blogu aż roi się od przepisów na te pyszności
Chilli Czosnek i Oliwalodowa, rukola, cykoria, strzępiasta -cebula czerwona w drobne wiórki posiekana -awokado w drobną kostkę pokrojone -dwie kromki pieczywa żytniego -gorgonzola -plaster cheddara Komponujemy sałatkę: na sałacie układamy awokado, cebulę i truskawki. Chleb smarujemy gorgonzolą, dodajemy plaster cheddara, przykrywamy drugą kromką i zapiekamy w opiekaczu. Kroimy na 4 części. Sos: -dwie łyżki oliwy -łyżka syropu z mandarynek -łyżeczka octu cydrowego -sól
BaRepascałość. SKŁADNIKI:4 duże pomidorypół papryki żółtejpół papryki czerwonej 1 średni ogórek świeży 1 mniejszą cebulę 2 ząbki czosnkubazylie kilka listków sól do smaku świeżo zmielony pieprz do smaku płatki mielone chili do smaku chleb pszenny klik jak go zrobić 3 kromki sok z limonki2 łyżki octu winnego 2 łyżki oliwy(...)masę po czym dodać oliwę, ocet i doprawić przyprawami - schłodzić w lodówce ok 2-3 godzin - podawać z pociętymi w kosteczkę warzywami (ogórek, papryka oraz cebula) oraz z kawałkami chleba pszennego na zakwasie - jeżeli gazpacho nam się dobrze nie schłodziło podajemy z kostkami lodu Smacznego
Basia w kuchnioraz pięknymi młodymi borowikami, a że wczoraj zrobiłam żytni chleb to nie mogłam sobie podarować grzanek, a jutro jeszcze będzie zupa. Składniki: - 4 kromki domowego chleba - 4 garście małych jędrnych kurek - 1 czerwona cebula - 10 dag sera żółtego, może być wędzony lub oscypek - masło - sól - pieprz - świeża natka pietruszki 1. Grzyby myjemy pod bieżącą wodą(...)patelni rozgrzewamy masło, obsmażamy kurki z drobno pokrojoną cebulą, przyprawiamy solą oraz pieprzem i zgarniamy na talerz. 2. Na pozostałym maśle na patelni obsmażamy chleb, następnie nakładamy na kromki kurki z cebulą, posypujemy startym serem i wstawiamy do piekarnika z funkcja grzałki od góry. Gotowe grzanki posypujemy zieloną natką pietruszki. Nie jestem zwolennikiem dużej ilości sera, bo gubi się
Apetyczna babeczkazbiera się jeszcze więcej masła;D Pumpernikiel cudownie smakuje z plastrami sera manchego posmarowanymi konfiturą z cebuli i pomarańczy z dodatkiem chili . To moje tegoroczne odkrycie. Konfitura jest rewelacyjna - musicie koniecznie spróbować! Przepis i informacje o pumperniklu cytuję za niezastąpioną Mirabelką, której wspaniałe chleby i porady dotyczące wypieku pieczywa znajdziecie na tej stronie - klik . PUMPERNIKIEL receptura na 1 chleb, czas(...)wyłączeniu piekarnika zostawić jeszcze chleb na 1 godzinę aż do wystygnięcia. Ostudzony szczelnie zawinąć w folię aluminiową, a potem torbę foliową – schłodzić (może być w lodówce), a kroić i jeść najlepiej po 1-2 dniach. Pyszny, aromatyczny – absolutnie wspaniały!!! Pumpernikiel możemy przetrzymywać szczelnie zamknięty w chłodnym miejscu miesiącami. KONFITURA Z POMARAŃCZY I CEBULI Z CHILI /cytuj
KUCHARNIAwarzywami. Bardzo sycące! Proporcje dla 2-3 osób. 3 jajka 5 plastrów szynki 30 dag sera żółtego 1/2 papryki 1 pomidor 1/2 cebuli czerwonej 1/2 szklanki mleka 1 łyżka masła 1-2 kromki chleba Piekarnik rozgrzać do 180C. Masło rozpuścić w garnuszku, ostudzić. Jajka wbić do miseczki i rozbić. Dodać mleko i masło. Cebulę drobno posiekać, pomidora i paprykę
Czerwony Gupiktylko na upały.Składniki:kilka pomidorów różnego rodzaju2 kromki czerstwego pieczywa1/2 czerwonej cebuliząbek czosnkuświeża bazyliasól, pierzłyżka octu z czerwonego wina2 łyżki oliwyPomidory pokroić na mniejsze kawałki, a cebulę na talarki. Kromki chleba pokroić w dużą grubą kostkę i przyrumienić na patelni lub wstawić do nagrzanego piekarnika na kilka minut.Włożyć kawałki pomidorów do miski, doprawić pieprzem i solą. Dodać cebulę
wyzwania kuchenneschabu wieprzowego bez kości 1 pęczek włoszczyzny (marchew, pietruszka, por, seler) 1 cebula sól, pieprz Marynata: 350 ml białego wina 10 ziarenek czarnego pieprzu 3 goździki 3 łyżki miodu Skorupka migdałowa: 30 g masła 50 g migdałów 1 kromka tostowego chleba 1 łyżka miodu 1 żółtko sól, pieprz Przygotowanie: Schab umyć, przełożyć do worka foliowego, wlać wino. Dodać(...)kawałki, a cebulę w półksiężyce. Mięso osuszyć, posypać solą oraz pieprzem, przełożyć na blasze. Dodać warzywa i lekko podlać marynatą. Całość piec 1 godzinę 3o minut w temperaturze 200 stopni, co jakiś czas podlewając mięso winną marynatą. Skorupka migdałowa: Masło rozpuścić, wystudzić. Dodać lekko pokruszone płatki migdałowe, posiekany chleb tostowy, miód oraz żółtko
KuchniaWeDwoje.plwołowy- 1,2 litra (ja użyłam rosołu z kury) * cebula- 1,2 kg * białe wino słodkie- 120 ml * masło klarowane- 40 g * sól, pieprz- do smaku * kromki chleba/ bagietka + starty ser Cebulę obrać i pokroić w piórka. W dużym rondlu stopić masło, wrzucić cebulę i dusić ją pod przykryciem na bardzo małym ogniu- co jakiś czas mieszając- aż będzie miękka(...)całość gotować przez około 4-5 minut. Doprawić solą oraz pieprzem. Wariant 1- tradycyjny: Pokrojony chleb/bagietkę zapiec chwilę w piekarniku. Porcję zupy przelać do żaroodpornych miseczek, ułożyć podpieczony chleb, nań wyłożyć porcję startego sera i wstawić do nagrzanego na 180 stopni (termoobieg) piekarnika. Piec do momentu, aż ser się roztopi i lekko zarumieni. Wariant 2: Pokrojony chleb/bagietkę wyłożyć
Kraina Miodem Płynąca