chleb z cebulą - 3258 przepisów (strona:10/218)

Gazpacho 168

Często przygotowuję rzadszą wersję, która nadaje się do serwowania np. z pieczonymi Empanadas Składniki (4 porcje) -1 kg dojrzałych pomidorów -1 zielona papryka -1/3 długiego ogórka -1 cebula -1 kromka chleba -3 łyżki białego octu winnego -1 ząbek czosnku -4 łyżki oliwy z oliwek -1 łyżeczka soli -opcjonalnie: 200ml zimnej wody Przygotowanie Pomidory, ogórek i paprykę umyć. Do miski(...)włożyć pokruszoną kromkę chleba i pokrojone w ćwiartki pomidory. Z papryki usunąć pestki, ogórek, cebulę i czosnek obrać. Warzywa pokroić i dodać do pomidorów. Całość zblendować. Do zmiksowanych warzyw dodać ocet, sól i oliwę. Całość dokładnie wymieszać. Jeżeli uważamy, że konsystencja nie jest odpowiednia można dodać zimną wodę. W razie obniżenia smaku ponownie doprawić według uznania. Wstawić do lodówki. Podawać

Zielona Kuchnia
KREMOWY SEREK Z ROSZPONKĄ, CZERWONĄ CEBULĄ I CAYENNE, do chleba 125

całej rodziny. W porannym pośpiechu często zapominamy o śniadaniu, ale przecież jego przygotowanie nie musi zajmować dużo czasu. Kremowy serek z roszponką i czerwoną cebulą, a do tego kilka plasterków pomidora i chrupiące kromki chleba - dziecinnie proste i pożywne śniadanie dla zabieganych(...)Serek można przygotować wieczorem, dnia poprzedniego, a następnego ranka pozostanie tylko rozsmarować go na chlebie. Zamiast roszponki można użyć rukoli. Domowy, kremowy serek z roszponką, czerwoną cebulą i cayenne - pyszne smarowidło do chleba. SKŁADNIKI: ok. 250g sera twarogowego półtłustego (ew. 2 op. kremowego serka ze sklepu) 1/2 niewielkiej czerwonej cebuli, drobniutko posiekanej 2 łyżki posiekanej roszponki 2 łyżki gęstej śmietany

Moja Książka Kucharska
Chleb piwno - cebulowy - lutowa piekarnia 134

wszyscy którzy chleb upiekli. Użyłam określeń jakimi posługuję się w innych moich przepisach, w nawiasie określenia Piotra Kucharskiego.  Przepis opracowany na podstawie przepisu z książki   Piotra Kucharskiego "Chleb domowa piekarnia" składniki na 2 bochenki  zaczyn   (P.K. używa nazwy zakwas) 200 g mąki żytniej razowej typ 2000 180 g wody 60 g  zakwasu  (P.K. używa(...)przepisem, wysmarowałam tylko masłem - niczym ich nie posypywałam. Bałam się że będzie kłopot z wyjęciem chlebków. Nic podobnego - wyskoczyły z formy bez najmniejszego problemu! chleb na blogach: Chleb z piwem i cebulą na blogach: Apetyt na smaka Bochen chleba Codziennik kuchenny Dom z mozaikami Gotuj zdrowo! Guten Apetit! Konwalie w kuchni Kuchennymi drzwiami Kuchnia Gucia Kulinarne przygody Gatity Leśny Zakątek

Stare Gary
Viva la France! 172

akcent w postaci podsmażonego kabanosa (bądź innej kiełbaski). Plus grzanki. Pychotka! 3 cebule 2 kabanosy 2 łyżki masła 2 szklanki rosołu pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie, sól 2 kromki chleba ser żółty Cebule pokroiłam w piórka.Wrzuciłam na dobrze rozgrzaną patelnię, po 3-4 min. zmniejszyłam ogień i delikatnie ją smażyłam, tak aby była złocista, ale nie spalona. Kiedy lekko zmiękła(...)cebuli podsmażyłam plastry kabanosa, które następnie dorzuciłam do wywaru z cebulą. Pod koniec gotowania doprawiłam wszystko pieprzem cytrynowym, solą oraz 2 łyżeczkami ziół prowansalskich. Ja nie zagęszczam zupy cebulowej mąką, ale w zamian dodaję do niej ok. 1/2 szklanki startego żółtego sera. W tosterze podpiekłam 2 kromki chleba, które ostatecznie pokroiłam w kwadraciki.  Tak przygotowaną zupę rozlałam do miseczek

bastalena
Zupa parobka – kuchnia podkarpacka 149

brakuje sytych zup, bogatych w składniki dostępne w każdym domu i o każdej porze roku. Zupa parobka jest doskonałym tego przykładem. Fasolka, suszone grzyby, ziemniaki, marchewka, cebula, boczek i czerstwy chleb to składniki, które tworzą niezwykle pożywną i bogatą w smaki zupę parobka, podawaną przez bieszczadzkie gospodynie od Leska, przez Solinę, Uherce Mineralne aż po Cisną. Nietrudno domyślić się, skąd(...)redaktorowi, za udostępnienie tego cennego źródła wiedzy i inspiracji :) Składniki: 2 litry wody 250 g fasoli „Jaś” 5 suszonych grzybów 100 g wędzonego boczku 1 cebula 5 ziemniaków 1 marchew 200 g czarnego razowego chleba pieprz, sól, liść laurowy Fasolę płuczemy i zalewamy zimną wodą dzień wcześniej. Suszone grzyby również. Na drugi dzień wodę w fasoli wymieniamy, gotujemy

Trzeci talerz
koreczki z pastą rybną 163

kromek chleba tostowego kilka liści sałaty lodowej kilka rzodkiewek kilka żółtych pomidorków oliwki nadziewane 100 g wędzonej makreli lub dorsza 100 g białego sera 1/2 cebuli łyżka majonezu sól, pieprz Kromki chleba obkroić ze skórek. Biały ser wymieszać z rybą, posiekaną cebulą i majonezem, doprawić solą i pieprzem. Na kromkach chleba ułożyć sałatę, posmarować pastą rybna, przyłożyć sałatą i kolejną

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pudding chlebowy z szynką, serem i papryką 179

się poruszało po moim blogu. Podoba się nowy look? Macie jakieś propozycje, co jeszcze udoskonalić? Składniki na 2 kokilki o średnicy 11 cm: 3-4 kromki chleba pokrojone w kostkę 1 średnia cebula pokrojona w kostkę 4 plasterki sera żółtego (starte lub pokrojone) 4 plasterki szynki lub innej wędliny np. kabanosy 2 jajka 1/3 szklanki mleka Ulubione przyprawy: u mnie(...)cebulę, szynkę i paprykę. W tym czasie przygotować masę jajeczną: jajka dobrze wymieszać z mlekiem i przyprawami oraz wysmarować kokilki masłem. Do każdej kokilki włożyć kolejno: chleb (zapełnić mniej więcej połowę naczynka), podsmażoną cebulę, szynkę i paprykę (odrobinę zostawić na wierzch), posypać serem, znów na wierzch dać chleb. Na wierzchu ułożyć jeszcze trochę szynki i papryki oraz posypać serem

Fabryka pomysłów
Zupa czosnkowa na chlebie 95

się sięgać po coś rozgrzewającego. Taki efekt placebo zapewne, ale ważne, że jest. Zamiast „rosołu czosnkowego” tym razem postanowiłem zrobić zupę krem z czosnku i cebuli. Do zagęszczenia użyłem chleba z dwóch powodów. Pierwszy i najważniejszy, bo miałem go i mi obsechł Drugi jest taki, że jest to bardzo wygodny produkt do zagęszczenia, a swoim lekko kwaskowatym smakiem(...)zgrilluj – ma być miękki. W garnku rozgrzej oliwę (średni ogień) i podsmaż pokrojoną w piórka cebulę do zeszklenia. Do cebuli dodaj upieczony czosnek (bez łupinek) oraz ten bez obróbki. Smaż 2-3 minuty. Wlej bulion, dodaj chleb pokrojony w kostkę i gotuj 20 minut. Zdejmij z ognia, dodaj posiekaną pietruszkę oraz mleko sojowe i zblenduj na gładko. Dopraw

Blendman
Kanapka z jakiem 150

jajko 2 listki sałaty1 pomidor cebula 2 kromki chleba masłosólpieprzKromki chleba smarujemy masłem. Na kanapki kładziemy pomidory pokrojone w plastry, posypujemy drobno skrojona cebula, kładziemy sałatę i na wierzch układamy ugotowane na twardo jajko pokrojone. Wszystko posypujemy solą i pieprzem. Możemy

Klaudynkowa kuchnia
Mini zapiekanki z chleba 132

wykorzystać do zrobienia zapiekanek i nic się nie zmarnuje. Dzisiaj zapiekanki z chleba z wędliną, cebulką i oczywiście serem. Propozycja na odmienione śniadanie. Składniki: Dowolna ilość chleba masło Kiełbasa Ogórek kiszony Pomidor Cebula Ser typu gouda Ketchup Wykonanie: Pokrojony chleb smarujemy lekko masłem. Kładziemy po kolei pokrojono drobno kiełbasę, cebulę w talarki ( rozdrobnione ) pomidory i ogórki w plasterki. Całość przykrywamy

Smaki Ewy
Polędwica wieprzowa z jesiennym jabłkiem 1344

już kiedyś wspomniałem uwielbiam eksperymentować z polędwiczką tym razem przepyszna jesienna propozycja o aromacie jesiennego jabłka. Składniki : 1 polędwica wieprzowa  nieduże jabłko lub pół dużego  mała cebula 2 kromki chleba 1 łyżka musztardy Dijon boczek cienko krojony ok 15 plastrów świeży tymianek 2 łyżki oleju rzepakowego odrobina miodu sól pieprz Przygotowanie: Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulę

Mechanik w kuchni
Kanapka z bekonem, pomidorem i sałatą 96

łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka oliwy 1/4 łyżeczki soli  1/2 łyżeczki pieprzu cayenne  Kanapka :  4 plasterki bekonu 4 kromki chleba razowego sałata rzymska 1 pomidor malinowy pokrojony w plasterki czerwona cebula   Przygotowanie   Pasta : zmiksowałem awokado, sok z cytryny, oliwę, sól(...)pieprzem kajeński. Wysmażyłem bekon na suchej patelni, osączyłem z tłuszczu na papierowym ręczniku. Zrumieniłem w tosterze kromki chleba, dwie posmarowałem pastą z awokado. Obłożyłem sałatą, pomidorem, cebulą i bekonem, przykryłem pozostałymi kromkami chleba

R'n'G Kitchen
Pikantna zupa cebulowa 76

okazało się,że lubię zupy. Składniki: 2 litry bulionu drobiowego 250ml śmietany 30% 100 g boczku parzonego 6 dużych cebul papryczka chilli ser z niebieską pleśnią oliwa chleb pszenny Sposób przygotowania: Cebulę pokroić w piórką i wraz z pokrojonym w kostkę boczkiem podsmażyć na patelni na odrobinie oliwy. Do bulionu dodajemy smietankę i cebulkę z boczkiem.Przegotowujemy.Dodajemy pokrojona w plasterki papryczkę

Wielki apetyt
PULPECIKI Z KASZĄ ZAPIEKANE W SOSIE POMIDOROWYM 179

Gwarantuję , że nawet dzieciaki z przyjemnością sięgną po dokładkę! SKŁADNIKI: ( 8-10 szt ) * mięso mielone ( u mnie łopatka ) – ok. 250 g * kasza jęczmienna – 100 g * cebula – 1 szt * chleb pszenny – 1 kromka * duże jajko – 1 szt * sól, pieprz, papryka ostra – do smaku SOS: * pomidory w puszcze – ok. 300 g * czosnek(...)ząbki * cebula – 1 szt * ser żółty – 100 g * sól , pieprz, bazylia, oregano, cukier – do smaku * oliwa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MIĘSO: Mięso mielone mieszamy z ugotowaną wcześniej kaszą jęczmienną i przesmażoną na złoto, drobno posiekaną cebulką. Dodajemy namoczoną i odciśniętą kromkę chleba, duże jajko oraz przyprawy. Wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy na gładką masę. Formujemy pulpeciki i układamy

Ostra na Słodko
Pulpety w sosie pomidorowym z lubczykiem i kapusta gotowana w mleku z bułką tartą 134

mięsa mielonego 1 jajko 2 kromki chleba czerstwego sól pieprz pieprz ziołowy szczypta oregano szczypta lubczyku sos pół cebuli 1 łyżka masła 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szkl wody 2 łyżki mąki sól pieprz szczypta lubczyku szczypta(...)oregano 1 łyżeczka cukru pół główki młodej kapusty 1 szkl mleka bułka tarta do panierowania i do smażenia tłuszcz Mięso mielone wymieszać z przyprawami, dodać drobno posiekaną cebulę i pokruszony dokładnie chleb oraz jajko, wyrobić masę , formować pulpeciki wielkości brzoskwinki i panierować w bułce tartej. Drugą połówkę cebuli drobniutko posiekać i w rondlu podsmażyć na maśle, dodać wodę rozmieszaną

Gotowanie jest łatwe