mnie nie przekonał:) Naprawdę polecam tą niesamowitą świeżą i smaczną zupę :) Ogórki gruntowe obieramy i wycinamy nasiona, kroimy w kostkę... Włoszczyznę gotujemy z zielem i listkiem :) Chleb, cebule i czosnek też kroimy... Na patelni przysmażamy ogórki z cebulą i czosnkiem... Następnie usmażone ogórki dodajemy do gotującej się włoszczyzny i gotujemy 10-15 min ... Zabielamy kwaśną śmietaną... Zupa już
chleba naszegogodziny. Parzenie Woda 75 stopni czas 4,5 godziny. Po tym czasie wyjmujemy z wody aby ostygło i chowamy do lodówki na 24 godziny. Spożywamy z swojskim chlebem, cebulą i bimbrem. SMACZNEGO
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Hiszpanii ... również salsa verde;)Do tradycyjnych składników tego sosu zaliczana jest natka pietruszki, czosnek, kapary, musztarda, ocet oraz oliwa. Niekiedy wzbogaca się go także o anchois, korniszony, cebulę, chleb oraz dodatek innych niż pietruszka ziół. Ponieważ chciałam nawiązać do polskiej tradycji związanej z młodymi ziemniakami, w moim sosie znalazła się spora ilość aromatycznego koperku. Salsy z przepisu wyjdzie Wam więcej
Chilli Czosnek i Oliwaprzed Piekarnią Amber nowe zadania. Tym razem sięgamy do książki Piotra Kucharskiego "Chleb - domowe piekarnia". Przepis do wspólnego pieczenia wybrała Beata z bloga Stare gary i zaproponowała chleb z cebulą pieczony na piwie. Wybór chleba bardzo mnie ucieszył, bo już dawno planowałam upiec 100% chleb żytni i pewnie projekt nadal pozostawałby w sferze zamiarów, gdyby nie wspólne pieczenie. Wiadomo(...)wpływa na smak. Pomaga jednak rozluźnić zwartą konsystencję ciasta i dzięki temu chleb szybciej wyrasta bez dodatku drożdży i ma pięknie porowty miękisz. Dodatek cebuli nadaje smakowitości, wyklucza jednak użycie słodkich dodatków do chleba. Ponieważ w Niemczech najniższa dostępna w handlu mąka żytnia to - 996, to właśnie jej użyłam do upieczenia dzisiejszego chleba. Zamiast dwóch bochenków upiekłam jeden, a ilość
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!suszonych pomidorków, ale sam smakuje równie dobrze. Składniki: około 200-250 g suchego grochu (500 g puree) 1-1,5 szklanki okruchów razowego chleba 250 g pieczarek 5-6 pomidorów suszonych z zalewy 2 cebule 1 ząbek czosnku sól, pieprz gałka muszkatałowa imbir majeranek papryka w proszku - słodka, ostra, wędzona 2-3 łyżki bułki tartej - opcjonalnie Wykonanie: groch umyć, zmieniając(...)odstawić do namoczenia przez noc wodę po namoczeniu odlać, zalać świeżą i gotować do miękkości najlepiej wg wskazań na opakowaniu jedną szklankę okruchów z razowego chleba namoczyć w ciepłej wodzie 2 cebule i czosnek zeszklić na oleju, dodać odciśnięty chleb i dusić razem około 15 minut pieczarki pokroić w plasterki i umieścić na gorącej patelni z tłuszczem. Początkowo puszczą sporo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wykonanie tej zupy jest proste i bardzo szybkie. Chyba każdy w domu ma kawałek chleba i cebulę. Niewiele więcej trzeba do wykonania tej pysznej zupki. Polecam ! Składniki: 1 duża cebula, 25 dag białego chleba, 1 łyżka masła, ¾ litra bulionu z kostki, 2 łyżki śmietany, 1 żółtko, jaja w koszulce natka pietruszki. Wykonanie: Cebulę drobno posiekać i udusić na maśle
Tradycyjna Kuchniazagotować. Jeżeli to konieczne, podgrzać w nim rolady. Gotowe zrazy podawać polane sosem z knedlami i gotowaną kiszoną kapustą. Knedle z chleba 16-18 szt. 300 g czerstwego chleba 2 cebule 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 200 ml mleka 3 jajka sól i pieprz masło do smażenia Cebule obrać, posiekać, zeszklić na maśle. Chleb pokruszyć lub pokroić na małe kawałki(...)Wymieszać z cebulą i natką pietruszki. Jajka roztrzepać z mlekiem, doprawić pieprzem i solą, zalać chleb. Odstawić na 20 minut. Zagotować garnek z wodą. Z masy chlebowej formować niewielkie kulki. Wrzucić do wrzątku, zmniejszyć moc i gotować ok. 15 minut. Wyjmować łyżką cedzakową na talerz. Kapusta kiszona gotowana 600 g kiszonej kapusty 1 łyżka masła 1 cebula
Pełny talerzwielbicieli pikantnych smaków polecam zamianę ostrej papryki na chilii lub harrisę. Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm: 1,5 kg łopatki wieprzowej 5-6 ząbków czosnku 2 cebule 4 kromki chleba lub 2 czerstwe bułki 5-6 jaj 2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki tymianku 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki pieprz czarny świeżo mielony(...)rozdrabniamy w dłoniach na małe kawałki. Jaja (4-5 sztuk), gotujemy na twardo, studzimy i obieramy z skorupek. 3. W dużej misce łączymy ze sobą mielone mięso, cebulę i czosnek, chleb, 1 jajo oraz wszystkie zioła i przyprawy. 4. Tortownicę smarujemy olejem, spód i boki wykładamy ciastem, nakładamy 3/4 mięsa, układamy jaja, przykrywamy pozostałym mięsem tworząc zgrabne pagórki. Przykrywamy
Apetyczna babeczkaPyszna, szybka i prosta sałatka, która idealnie sprawdzi się, kiedy chcemy wykorzystać czerstwy chleb. Składniki: 5-6 kromek czerstwego chleba 4 duże pomidory cebula duża garść oliwek zielonych Sos : 4 łyżki oliwy sok z 1/2 cytryny łyżka miodu 2 duże ząbki czosnku łyżka octu balsamicznego sól, pieprz Przygotowanie Chleb rwiemy byle jak na małe kawałki. Układamy je na blaszce
e-PrzepisyKulinarneczas na coś z mięsem. Lubicie burgery? Do dzieła! Składniki na 4 burgery: – 500g mięsa mielonego z indyka – 2-3 kromki czerstwego żytniego chleba – mleko lub woda do namoczenia – 1 cebula – 1 jajko – sól, pieprz Dodatkowo: – 4 bułki (u mnie maślane) – jajko sadzone usmażone w plastrze papryki – 4 liście sałaty rzymskiej(...)czosnek, przyprawy i dokładnie mieszamy. Chleb zalewamy mlekiem lub wodą, odstawiamy do namoczenia na ok. 15 minut. Do większej miski wkładamy zmielone mięso, startą na tarce cebulę, jajko, sól i pieprz oraz odciśnięty chleb. Wszystko dobrze mieszamy, następnie formujemy 4 kotlety i smażymy na lekko natłuszczonej patelni z obu stron na dość sporym ogniu. Gdy będą już dobrze usmażone
Be Fit Be Strongktóry Wy możecie wzbogacić o żurawinę czy orzechy.... Składniki na dwie średnie foremki keksówki: - 1 kg łopatki - 50 dag wątróbki drobiowej - 20 dag słoniny - 2 marchewki - 2 cebule - 5 białek - 3 kromki chleba + mleko do namoczenia - 1 szklanka wywaru w którym gotowały się warzywa i mięso - 3/4 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej - sól - pieprz - liść laurowy - kilka ziaren ziela angielskiego(...)zalewamy wodą do przykrycia mięsa i gotujemy do miękkości. 2. Na patelni przesmażamy wątróbkę, a następnie odkładamy ją na talerz do wystudzenia. Ostatnim składnikiem do podsmażenia jest cebula pokrojona w kostkę. Chleb zalewamy mlekiem. Mięso, wątróbkę, marchew, skwarki, cebulę i lekko odciśnięty chleb mielimy w maszynce do mięsa na gładką masę. Gotową masę łączymy z bulionem oraz przyprawami, dokładnie mieszamy
Apetyczna babeczkamoimi ulubionymi boczniakami, zagęszczony chlebem razowym, z lekką nutą musztardy. Można podawać z makaronem, pieczywem ziemniakami czy kluskami śląskimi albo kopytkami. Składniki (2 porcje) : 200 g karkówki kromka chleba razowego cebula średnia marchew 2 łyżeczki musztardy (dałam rosyjską) 100 g boczniaków czosnek niedźwiedzi, cząber, papryka ostra, pieprz kolorowy, sól Przygotowanie Karkówkę myjemy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Następnie(...)przekładamy do garnka i zalewamy wodą, tak aby była całkowicie zakryta. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Dusimy pod przykryciem, aż karkówka zmięknie, w razie potrzeby podlewamy wodą. Chleb razowy i marchewkę kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Boczniaki kroimy w paski i podsmażamy na maśle. Kiedy marchewka zmięknie dodajemy przyprawy, musztardę i boczniaki. Dusimy jeszcze
e-PrzepisyKulinarne