smakowało ;) Jajo w koszulce na pełnoziarnistej grzance Dwie porcje: - 3/4 rondelka wody - łyżka octu (może być winny) - 2 jaja - 2 kromki chleba pełnoziarnistego - cebula czerwona - ząbek czosnku - kilka listków roszponki - papryka marynowana ze słoiczka - 2 plastry sera koziego Dresing: - łyżka miodu - 2 łyżki oliwy z oliwek - łyżeczka musztardy francuskiej - pieprz, sól Przygotowanie(...)delikatnie odcedzamy z wody i podajemy z ulubionymi dodatkami. Przygotowanie dodatków: Z kromek chleba odcinamy skórki i smarujemy delikatnie masłem z czosnkiem. Na suchej, rozgrzanej patelni układamy grzanki i smażymy z obu stron na rumiano. Na grzance układamy plasterek sera koziego, następnie plastry czerwonej cebuli, paprykę, roszponkę i jajo. Na koniec polewamy dresingiem musztardowo-miodowym i podajemy na stół
Sajkofanka smakupedzieć, że tyn recept moł już nojmani 16 sto lołt. Co potrza? 2 sznity chleba łeżka fetu abo masła zōmbek czosku (jak lubicie, to mogecie sie go dać wiyncyj, yno sie dejcie pozōr, żeby po tym niy bōło bańtowania 17 we brzuchu) pó 18 cebuli liść bobkowy 19 2-3 kulki ziela angelskego trocha magi sōl i pieprz wrzōntek Pokrejcie
Chop w kuchnisię nie marnowała. Powstał więc przepis na gęstą, pożywną zupę z chleba i pomidorów. Czego potrzebujemy? - 750 ml przetartych pomidorów (w sezonie dajemy świeże pomidory), - 1 dużą cebulę, - pół bochenka chleba (lub bułki), - 2 ząbki czosnku, - 1 duża marchewka (opcjonalnie) - przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano (+ opcjonalnie chili), - oliwa z oliwek. Składniki podane są dosyć orientacyjnie - możecie dodać mniej/więcej(...)chleba czy pomidorów, naprawdę nic się nie stanie :) Przygotowanie: 1. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Marchewkę kroimy w cieniutkie plasterki i dorzucamy do podsmażonej cebulki. 2. Do cebuli dodajemy przetarte pomidory lub sparzone i obrane świeże pomidory. Dusimy wszystko razem. Dodajemy przyprawy. 3. Odkrawamy skórki od chleba - środek dodajemy
two broke sistersciemku kto będzie mysłał o czosnkowym zapaszku ,grunt to się nie przeziębić.Zapraszam!. 1.5 litra bulionu z kury lub z kostki jak kto woli 2 kromki chleba 1 cebula 5 ząbków czosnku 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka mąki 1 łyżeczka majeranku 1 .5 łyżeczki kminku 1 suszony grzybek olej natka pietruszki sól pieprz ************************************** Bulion zagotować z dodatkiem(...)kminku i soli , dodač cebulę.Po zagotowaniu się bulionu dolač śmietanę wymieszaną z mąką i rozprowadzoną zanotowanym bulionem,wymieszać.Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy podsmażyć chleb pokrojony w kostkę. Czosnek utrzeć w miseczce ze szczyptą soli i majerankiem , rozdzielić utarty czosnek do każdego talerza,zalać gorącą polewką.Przyprawić solą i pieprzem na talerzu ,posypač grzankami
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkidomowym pieczywem, dziś był to chleb na żytnim zakwasie z ziarnem orkiszu. Rybna pasta twarożkowa Składniki:1 wędzona makrela o wadze 250 g250 g białego sera półtłustego3 łyżki śmietany 18 %1/2 cebulisólświeżo zmielony pieprz Wykonanie:Makrelę obieramy ze skórki i ości, wkładamy do miski blendera, dodajemy pozostałe składniki oprócz cebuli i miksujemy. Cebulę obieramy i kroimy
Kulinarne przygody Gatitydlatego użyłam zwykłej Goudy. Chleb do tostów zastąpiłam ciemnym chlebkiem który upiekłam wczoraj, żeby chociaż trochę zdrowiej było, oczywiście można użyć zwykłego chleba tostowego! Składniki 2 kromki chleba tostowego pół małej czerwonej cebuli lub ćwiartka większej plasterek sera żółtego, najlepiej ementaler ser brie 2 łyżeczki masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy chwilkę na maśle, następnie dodajemy(...)trochę wody, tak aby cebula się nam nie przysmażyła a była mięciutka, jeżeli trzeba dolać trochę wody. Na jednej kromce chleba układamy ser żółty, na to nakładamy cebulę i na wierzch kładziemy ser brie, przykrywamy drugą kromką chleba i zapiekamy w tosterze. Można zapiec również w piekarniku jeżeli nie posiadamy tostera
Delusional Trinetroszkę inny pomysł na zapiekankę chlebową niż ta, co jest już na blogu. Polecam szczególnie wtedy, gdy mamy nadmiar chleba. Składniki: kilka kromek chleba kiełbasa cebula papryka czerwona pieczarki mleko ser żółty jajka (2-3) + śmietana (2-3 łyżki) sól, pieprz olej Sposób wykonania: 1. Przygotowujemy spód, dno naczynia cieniutko smarujemy olejem. Wykładamy kilka kromek chleba wcześniej delikatnie zanurzonych
Kuchnia domowa Anicałość posypcie szczypiorkiem, ponieważ doda lekkiej ostrości. Składniki: 1 bochenek pszennego chleba 1/2 kostki masła (100 g) żółty ser (w plasterkach) 2-3 ząbki czosnku cebula dymna (wraz ze szczypiorkiem) sól, pieprz Bochenek chleba pokroić w kostkę/szachownicę. Uwaga: nie można naciąć spodu pieczywa, ponieważ wypłynie masło! Masło rozpuścić. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Do masła(...)folię (błyszczącą stroną do dołu), następnie ułożyć na nim chleb. W przygotowane nacięcia włożyć kawałki żółtego sera. Całość polać masłem wraz z dodatkiem cebuli oraz czosnku. Uwaga: masło i żółty ser powinny być w każdym nacięciu chleba. W przeciwnym razie, boki mogą być suche. Piekarnik rozgrzać do 180°C . Chleb zawinąć w folię. Piec 15 minut. Po upływie czasu, wierzch
UgotowaćPlasterki kiełbasy smażone z cebulką. Składniki : 20 dkg kiełbasy ( dobrej jakości ) 1 średnia cebula 2 łyżki oleju sól musztarda kilka kromek chleba Sposób wykonania : Cebulę obrać, opłukać, pokroić w cienkie plasterki. Kiełbasę pokroić na desce w plastry . Na patelnię wlać 2 łyżki oleju, wsypać pokrojoną cebulę i kiełbasę , smażyć kilka minut, aż cebula się zeszkli a kiełbasa zarumieni. Dosolić
Przepisy i porady kulinarnetego parę drobiazgów i mamy danie dla czterech osób w zupełnie innym wydaniu.Składniki:-pół chleba-6 jajek-kawałek kiełbasy-10 dkg żółtego sera-kilka pieczarek-cebula-10 dkg masła-pieprz Chleb kroimy w kostkę,kiełbasę w plasterki,cebulę w półplasterki,pieczarki w plasterki a ser tarkujemy na dużych oczkach. Na patelni roztapiamy 3/4 przygotowanego(...)masła, wrzucamy pokrojony chleb i podsmażamy do uzyskania grzanek. Grzanki przesypujemy na blaszkę lub do naczynia kamionkowego. Na patelni rozgrzewamy resztę masła i podsmażamy na nim cebulę z kiełbasąa kiedy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki i wszystko razem smażymy kilka minut. Jajka przyprawiamy do smaku pieprzem i roztrzepujemy. Usmażoną kiełbasę z cebulą
Maminek kulinarnyzabawa z filetowaniem pstrąga nie jest fascynująca. Składniki: 4 pstrągi patroszone 4 łyżki oliwy z oliwek (ja użyłam oliwy z oliwek Biolevita 2 czerwone cebule, pokrojone w drobną kosteczkę 2 ząbki czosnku 120 g chleba polskiego (sam miąższ, bez skórki, posiekany na mniejsze kawałki) 2 łyżki musztardy dijon 1 pęczek posiekanej natki pietruszki 1 opakowanie ricotty 4 cytryny, sparzone(...)czosnku. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, następnie wrzucamy na nią czosnek i czerwoną cebulę, podsmażamy przez mniej więcej 2-3 minuty. Posiekany miąższ chleba wrzucamy do miski, odstawiamy. Czosnek i cebulę z patelni przekładamy do miski z chlebem. Za pomocą zestera lub tarki ścinamy skórkę z 2 cytryn, następnie sok z obu cytryn dodajemy do miseczki
Brzuszki Łakomczuszkiości, włóż do miski. Posiekaj drobno koperek oraz cebulę, dodaj do makreli wraz z twarogiem, majonezem i chrzanem. Rozdrobnij twaróg i rybę widelcem, następnie wymieszaj dokładnie całość. Dopraw na końcu solą i pieprzem do smaku. Moja propozycja podania pasty - wybierz swoje ulubione grissini. Pasta świetnie smakuje też z różnymi rodzajami chleba, najlepiej grubo posmarowana. :) Smacznego
Garniec MagaliePaństwu życzę. Poznajcie moją wersję panzanelli. Składniki: około kilograma różnego rodzaju pomidorów 5 kromek razowego pieczywa lub ciabatty 1 czerwona cebula 4 fileciki anchois 1/2 szklanki oliwy z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego szklanka liści bazylii. Przygotowanie: Chleb grillujemy na suchej patelni i nacieramy czosnkiem(...)Jeśli macie suchy chleb i nie macie ochoty odpalać patelni, to rozgniećcie 3 ząbki czosnku, zalejcie je kilkoma łyżkami dobrej oliwy i taką miksturą posmarujcie delikatnie chleb. Pomidory kroimy w dowolne kawałki, cebulę w piórka. Anchois, oliwę i ocet miksujemy na sos i dodajemy do pomidorów. Mieszamy. Dokładamy bazylię i grzanki. Panzanella najlepsza jest po 20 minutach, jak chleb naciągnie
ladykitchenPaństwu życzę. Poznajcie moją wersję panzanelli. Składniki: około kilograma różnego rodzaju pomidorów 5 kromek razowego pieczywa lub ciabatty 1 czerwona cebula 4 fileciki anchois 1/2 szklanki oliwy z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego szklanka liści bazylii. Przygotowanie: Chleb grillujemy na suchej patelni i nacieramy czosnkiem(...)Jeśli macie suchy chleb i nie macie ochoty odpalać patelni, to rozgniećcie 3 ząbki czosnku, zalejcie je kilkoma łyżkami dobrej oliwy i taką miksturą posmarujcie delikatnie chleb. Pomidory kroimy w dowolne kawałki, cebulę w piórka. Anchois, oliwę i ocet miksujemy na sos i dodajemy do pomidorów. Mieszamy. Dokładamy bazylię i grzanki. Panzanella najlepsza jest po 20 minutach, jak chleb naciągnie
ladykitchenOceń Zapisz przepis Drukuj Składniki 1 łyżeczka oleju do smażenia (np. kokosowego) 1 duża starta na grubych oczkach marchewka kawałek posiekanej papryczki chili 1 łyżeczka kminku 1/2 czerwonej cebuli 3 kromki chleba (np. żytni razowy) 100 g hummusu naturalnego sól, pieprz Przygotowanie Na rozgrzanym oleju podsmaż startą marchewkę z kminkiem, bardzo drobno posiekaną cebulką i ostrą papryczką. Smaż krótką chwilę(...)cebula się zeszkli. Odstaw do przestygnięcia. W tym czasie posmaruj chleb hummusem. Na to połóż zawartość patelni, posyp solą, pieprzem lub ewentualnie innymi przyprawami. Możesz udekorować zieleniną, np. natką pietruszki i kawałkami cebuli. Smacznego! Wskazówki Możesz użyć gotowego hummusu ze sklepu, mój był z Lidla Żeby zaoszczędzić trochę cennego czasu rano, zetrzyj marchewkę dzień wcześniej np. do obiadu i zostaw
Powiedz dietom nie