Chrupiący chleb z ciepłą, rozpływającą się w ustach i lekko słoną fetą oraz warstwą aromatycznej salsy z tymianku, miękkiej i słodkiej cebuli, czosnku oraz papryczki chili, która nadaje delikatnej pikanterii... Kompozycja tych słono, słodkich i ostrych smaków w końcowym efekcie daje niesamowite wrażenia smakowe! Przepis na te grzanki opublikowany był na blogu już dawno, dawno temu i p rzyznam się(...)tylko w postaci nowych zdjęć, ale i również poprzez obietnicę wprowadzenia ich do stałego menu. Sam przepis pozostał bez zmian, ponieważ ideału się nie zmienia ;) 4 grzanki: * chleb- 4 kromki * cebula- 1 duża * czosnek- 2 ząbki * papryczka chili- 1 sztuka * feta- 4 plastry * tymianek- 10-12 gałązek * szczypiorek- pół pęczka * oliwa z oliwek- 1 łyżka
Kraina Miodem Płynącaaromatem, ale następnym razem będę bardziej hojna. Podawana z grubą pajdą chleba i posypana serem Corregio , była, tak dla mamy, jak i dla mnie oraz wszystkich zajadających domowników jak manna z nieba. Raz, dwa, trzy wypełniła dom niezwykłym zapachem,a nasze brzuchy błogim spokojem. Pamiętajcie, że cebula musi dusić się długo i na naprawdę maleńkim ogniu, jeśli widzicie(...)się za mocno nie rumieni i nie podsmaża. Pod koniec duszenia zwiększ na chwilę ogień, zdejmij przykrywkę i chwilę podsmaż cebulę.Wlej podgrzany bulion, zamieszaj, dodaj ocet balsamiczny i gotuj jeszcze 10 minut.Podawaj z pajdą chleba, posypaną dużą porcją sera. Smacznego!PaulinaPopularne posty :Przed śniadaniemMuffinki marchewkowe na troskiZupa krem marchewkowa-lovaSuper prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca!Cuksy
Gotowanie to kochanieupieczenie tego chleba. Pieczywo na zakwasie wyrasta przez wiele godzin, jednak warto włożyć nieco wysiłku w jego przygotowanie, bo efekt jest wspaniały. Zaczyn 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 90 g wody 30 g zakwasu żytniego Ciasto właściwe 400 g mąki żytniej typ 720 400 ml piwa pszenicznego 220 g zaczynu 1 cebula olej do smażenia(...)wstawić do gorącego piekarnika. Piekarnik zaparować przy pomocy spryskiwacza. Piec ok 45 – 50 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremki i pozostawić do wystudzenia na kratce. Smacznego Chleb żytni z cebulą i piwem na innych blogach: Apetyt na Smaka Bochen chleba Dom z mozaikami Gotuj zdrowo! Guten Appetit! Konwalie w kuchni Kuchennymi drzwiami Kuchnia Gucia Kulinarne przygody Gatity Leśny
Codziennik KuchennyZdrowa alternatywa dla klasycznego, tłustego smalcu ze skwarkami. Czerwona fasola, czerwona cebula, przyprawy. Do tego domowy chleb :) Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1 czerwona cebula 3 liście laurowe 1 ziele angielskie 4 suszone śliwki majeranek do smaku 1/4 zimnej wody 1 łyżka oleju kokosowego sól himalajska pieprz ziołowy Cebulę pokroiłam w kostkę, a śliwki posiekałam Olej kokosowy rozgrzałam(...)miski, dodałam majeranek, pozostałe przyprawy oraz wodę. Wszystko dokładnie zmiksowałam Następnie dodałam podsmażoną cebulę ze śliwkami i blenderem całość wymieszałam, ale w taki sposób, żeby cebula i śliwki były wyczuwalne Posmarowałam smalcem chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie domowego wypieku :) Podałam z ogórkami w zalewie musztardowej, również domowego dzieła :) Na zdrowie
Szczęśliwa kuchniaZdrowa alternatywa dla klasycznego, tłustego smalcu ze skwarkami. Czerwona fasola, czerwona cebula, przyprawy. Do tego domowy chleb :) Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1 czerwona cebula 3 liście laurowe 1 ziele angielskie 4 suszone śliwki majeranek do smaku 1/4 zimnej wody 1 łyżka oleju kokosowego sól himalajska pieprz ziołowy Cebulę pokroiłam w kostkę, a śliwki posiekałam Olej kokosowy rozgrzałam(...)miski, dodałam majeranek, pozostałe przyprawy oraz wodę. Wszystko dokładnie zmiksowałam Następnie dodałam podsmażoną cebulę ze śliwkami i blenderem całość wymieszałam, ale w taki sposób, żeby cebula i śliwki były wyczuwalne Posmarowałam smalcem chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie domowego wypieku :) Podałam z ogórkami w zalewie musztardowej, również domowego dzieła :) Na zdrowie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comtwardo. Posypujemy posiekanymi korniszonami, szczypiorkiem i koperkiem, nakładamy plasterki cienko pokrojonej szalotki i posypujemy grubo zmielonym pieprzem. Smak tych śledzi buduje się poprzez dodatki – słodki ciemny chleb balansuje smak ryby, cebula i szczypior dodają ostrości. Korniszony to chrupki i octowy element całości, a dodatek ziół wnosi powiew świeżości do ciężkiego sosu. Jeśli chcecie śledzie podać na stół(...)korniszonami i ziołami – tak, żeby przy nabieraniu sałatki goście mieli na swojej porcji wszystkiego po trochu. I koniecznie podajcie ciemny, ziarnisty chleb z masłem! SKŁADNIKI 500g filetów śledziowych a la matias 1 łyżka octu winnego 1 duża cebula, 200g 2 łyżki oleju do smażenia 1 pełna (z lekkim czubem) łyżka dobrej, mocno aromatycznej przyprawy curry 120g majonezu 80g gęstej, kwaśniej
Karo in the Kitchenprzyprawy nadaly temu puree bardzo wyrazistego smaku, ktory doskonale komponowal sie ze slodycza i delikatnoscia pomidorow.Pomidory nadziewane ciecierzycaskladniki: 4 duze pomidory 200g ciecierzycy z puszki 2 kromki czerstwego chleba razowego 1 cebula 1 zabek czosnku 1/4 lyzeczki pieprzu cayenne 1 lyzka mielonego kminku 1 lyzka mielonej kolendry sok z 1 cytryny sol, pieprz swieza kolendra wykonanie:W piekarniku podpiekamy chleb(...)odciete kapelusiki, ciecierzyce, sok z cytryny i czosnek mieliny blenderem.Na patelni rozgrzewamy 1 lyzke oliwy i pdsmazamy przez okolo 4 minuty cebule pokrojona w kostke, pieprz cayenne, kminek i kolendre. Dodajemy to do puree wraz ze startym chlebem, sola, pieprzem i swieza kolendra.Farszem napelniamy pomidory. Ukladamy je w nasmarowanym oliwa naczyniu zaroodpornym i zapiekamy w 200°C przez 25 minut.Smacznego
Przysmaki Karolkiprzeciwko tradycyjnym smakom, lecz czasem lubię je urozmaicić. I tak właśnie powstały kotleciki mielone, które w środku kryją małą niespodziankę! Składniki: 0,5 kg łopatki wieprzowej 2 kromki chleba razowego 1 cebula mleko jajko pęczek koperku bułka tarta oliwki 100 g sera feta olej oliwa sól pieprz papryka słodka vegeta Przygotowanie: Łopatkę mielimy. Kromki chleba zalewamy mlekiem i odstawiamy
Taste Therapywykorzystanie czerstwego pieczywa, takie właśnie ma zastosowanie w tym daniu, oto nietypowe pulpety jarskie, ale z dodatkiem gulaszu stanowią znakomity duet na obiadowe danie... Składniki: 1 czerstwy chleb 2 jajka 2 cebule czerwone 150 gram boczku wędzonego 3 łyżki bułki tartej 100 gram żółtego sera mielony kmin rzymski, kolendra, papryka mielona ostra sól, świeżo zmielony pieprz mąka krupczatka do panierowania(...)kukurydzy z fasolą w sosie pomidorowym 1 łyżka koncentratu pomidorowego 100 gram serka topionego paprykowego sól, świeżo zmielony pieprz papryka słodka mielona wędzona, tymianek Wykonanie: Chleb moczymy w mleku, dokładnie odciskamy z nadmiaru mleka. Cebule obieramy kroimy w drobniutką kosteczkę. Patelnię rozgrzewamy z odrobiną tłuszczu, wrzucamy cebulkę podsmażymy dodajemy pokrojony w kostkę boczek smażymy. Do chleba wbijamy jajka, dodajemy
kgwjanczewososie koperkowym czy pulpety w sosie pomidorowym . Ja lubię wszystkie i chętnie je robię. Taki sposób na wykorzystanie mięsa mielonego. Składniki 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 2 kromki czerstwego chleba 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka bułki tartej sól pieprz mąka do oprószenia 2 łyżki masła klarowanego sos 250 g pieczarek 200 ml śmietany 18% sól(...)pieprz liść laurowy 1 łyżeczka mąki (opcjonalnie) koperek Mięso, cebulę drobno posiekaną, namoczony i odciśnięty chleb oraz pozostałe składniki dokładni wymieszać. Z masy mięsnej uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w mące i delikatnie obsmażyć na rozgrzanym maśle. W rondlu zagotować 1,5 l wody i włożyć pulpety, liść laurowy oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Wszystko gotować na wolnym ogniu
O kuchni z uczuciemwięc korzystajcie z tych dobrodziejstw. Uwielbiam też awokado a połączone z chrupiącą i ciepłą grzanką to rewelacja! Składniki : * ulubiony chleb * pomidor malinowy * dojrzałe awokado * czerwona cebula * sól, pieprz Przygotowanie : Kromki chleba stostować, rozsmarować na każdej kanapce awokado, położyć plasterki pomidora, przyprawić i posypać drobno pokrojoną cebulą
Magiczne Życie Martyweekend proponujemypyszne grzanki na ciepło. Czaas przygotowania: 10 minut + 15 minut pieczeniaIlość porcji: 2Składniki: 4 kromki chleba tostowego masło ziołowe papryka parówka z indyka kabanos cebula żołty ser szczypiorek Chleb smarujemy masłem ziołowym. Na to ukłdamy pokrojoną w plasterki parówkę lub kabanosa. Następnie układamy pokrojoną cebulę lub paprykę według uznania. Posypujemy z wierzchu żółtym serem. Możemy również delikatnie opruszyć
Kolizje Smakówśmietanka 30% 1 łyżeczka cukru 1 łyżka masła szczypta papryki wędzonej słodkiej sól, świeżo zmielony pieprz pęczek natki pietruszki lub bazylii Pulpeciki 8 kromek czerstwego chleba 1 jajko 1 mała cebula czerwona 2 łyżki bułki tartej mielony kmin rzymski, kolendra, papryka mielona ostra sól, świeżo zmielony pieprz mąka krupczatka do panierowania Wykonanie: W garnku roztapiamy masło, dorzucamy obraną(...)dokładamy serek topiony. Gotujemy 20 minut, następnie blenderem dokładnie wszystko miksujemy, dodajemy wszystkie przyprawy, oraz wlewamy śmietankę. Gotujemy jeszcze krótką chwilkę Zupę podajemy z pulpecikami. Chleb moczymy w mleku, odkładnie odciskamy z nadmiaru mleka. Cebule obieramy kroimy w drobniutką kosteczkę. Patelnię rozgrzewamy z odrobiną tłuszczu, wrzucamy cebulkę podsmażamy. Do chleba wbijamy jajko, usmażoną cebulkę, przyprawy oraz bułkę tartą, wyrabiamy dokładnie
kgwjanczewoTUTAJ. Sałatka ziemniaczana z jajkiem - przepis: Składniki: 4 ugotowane na twardo jajka (Jak je ugotować, możecie przeczytać TUTAJ ) 7 średnich ziemniaków ugotowanych w mundurkach 8 kromek chleba tostowego 4 łyżeczki masła 1/2 cebuli 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego 2 łyżki majonezu (najlepiej domowy ) 3 łyżki kwaśnej śmietany 18-30% Sól, pieprz Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną z jajkiem? Cebulę kroimy(...)Przekładamy do misy, dodajemy ocet, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 min. Jeżeli nie macie wcześniej ugotowanych ziemniaków i jaj, możecie to zrobić w między czasie, póki cebula będzie się marynowała. Chleb tostowy kroimy w średniej wielkości kawałeczki. Zazwyczaj kroję jedną kromkę na 16 kwadracików. Po tym, chleb przekładamy na blachę do pieczenia, układamy na nim masło i wstawiamy
Kuchnia Łukaszateż do zupy. Zakwas z buraków jest naprawdę prosty do wykonania i niewiele trzeba aby go zrobić. Wystarczą buraki, woda, sól, cebula, czosnek i przyprawy a do tego naczynie szklane lub kamionkowe. Do zakwasu można dodać prawdziwy chleb (też robiony na zakwasie) lub kilka łyżek soku z ogórków. Taki dodatek przyspieszy nam powstawanie zakwasu. Zakwas jest gotowy(...)Składniki 5-6 sporych buraków 6 ząbków czosnku obranych i przekrojonych 6 ziarenek ziela angielskiego 6 listków laurowych 1,5 l wody 1,5 łyżki soli 1 cebula kromka prawdziwego razowego chleba na zakwasie (opcjonalnie) Wykonanie Buraki myjemy, cienko obieramy i kroimy w grube plastry. Czosnek i cebulę obieramy i kroimy. Dodajemy do buraków. Dodajemy przyprawy Wodę zagotowujemy z solą
Mieszam w Garnku