chleb z cebulą - 3258 przepisów (strona:21/218)

Zupa cebulowa z pietruszkowo-pistacjowym pesto 126

pietruszki 50 ml oliwy z oliwek sok z połowy cytryny ząbek czosnku garść pistacji 50 g startego cheddara sól i pieprz do smaku dodatkowo: 4 kromki wiejskiego chleba 4 łyżki startego cheddara Cebulę myjemy, kroimy w piórka i w garnku szklimy na maśle. Połowę zeszklonej cebuli miksujemy. Całość zalewamy winem i chwilę dusimy, po czym dodajemy bulion i gotujemy

Mienta blog
Zupa krem z dyni 128

smaku 50ml śmietany kremówki 3-4 ząbki czosnku 1 marchewkę 3 łyżki oliwy z oliwek kawałek imbiru pół łyżeczki pasty z kurkumy tutaj 1 czerwona cebula pokrojona w piórka grzanki z chleba listki bazylii Wykonanie Dynię umyć, obrać, usunąć pestki, marchew obrać ze skóry .Marchew i dynie pokroić w kostkę.Cebule obrac i pokroić w piórka ,czosnek obrać. W garnku

w mojej kuchni
Zupa cebulowa przepis. Jak wykorzystać czerstwe pieczywo? 146

Składniki: 1 duża cebula, rozcięta na 4 części, 2 ugotowane ziemniaki, 1 ząbek czosnku, natka pietruszki, chleb (sczerstwiały, zeschnęty, pokruszony na kawałeczki). Przygotowanie: Zamaczamy chleb w zimnej wodzie. Pozostawiamy go na 10 minut. Dodajemy cebulę, czosnek, pietruszkę. Gotujemy do wrzenia. Następnie dalej gotujemy ale już na małym ogniu przez kolejne 20 minut. Całość miksujemy lub nie. Jak to lubi. Możemy

MODA NA BIO
Mini kanapki z chleba pumpernikiel, pieczonej papryki i bryndzy 213

jest pobudzić apetyt. I właśnie taką rolę spełnią mini kanapki z chleba pumpernikiel, pieczonej papryki i bryndzy. Składniki ( ilość dopasowujemy do potrzeb) : - chleb pumpernikiel - papryka pieczona - bryndza - masło Dodatkowo do ozdoby: - świeże listki bazylii - skórka cytrynowa - czerwona cebula - pieprz czerwony (skórki) Oraz: - mała, okrągła foremka - wykałaczki Umyte, oczyszczone z gniazd nasiennych, podzielone na ćwiartki papryki układamy na blaszce wyłożonej papierem(...)cienko masłem i na wierzch – paprykę. Dwa listki bazylii przebijamy przez kanapkę wykałaczką (będzie łatwiej wziąć kanapkę, a listki ozdobnie się ułożą). Ozdabiamy czerwoną cebulą, paskami skórki cytrynowej i czerwonym pieprzem. Mini kanapki z chleba pumpernikiel, pieczonej papryki i bryndzy to smaczna, prosta i elegancka przystawka, nie tylko na imprezy. Bryndza jest produktem wytwarzanym z mleka owiec. To prawdziwy smakołyk

mojewypiekiinietylko
Zrazy dla leniwych (bez zawijania) 331

Zrazy, moje ulubione. Smakują identycznie (a może lepiej bo można wpakować więcej "farszu") a pochłaniają 1/2 czasu mniej,niż tradycyjne. :) SKŁADNIKI: 8 plastrów wołowiny zrazowej Kawałki chleba Kawałki ogórka kiszonego Plastry boczku boczku Cebula w piórka Musztarda (najlepiej stołowa) Majeranek Ew. sól Pieprz Bulion wołowy  Masło klarowane (ew, smalec) PRZYGOTOWANIE: Wołowinę kroimy w plastry (ok. 1 cm), Na maśle(...)minuty /strona. Do szerokiego naczynia żaroodpornego wlewamy kilka kropel tłuszczu, następnie układamy plastry boczku, na nich cebulę pokrojoną w piórka, na to podsmażoną wołowinę,którą doprawiamy solą pieprzem, smarujemy musztardą i posypujemy majerankiem. Na to kładziemy chleb i ogórka. Tak samo następną warstwę. Całość zalewamy bulionem , przykrywamy i do piekarnika nagrzanego na 200 stopni/na co najmniej 1,5 godziny. Mięso

Kopystką po garach
Pumpernikiel ze śledziem w curry 209

tego małego grona się zaliczają. Wypróbuj ten przepis. Składniki : 4 płaty śledziowe a'la matias 1 jabłko 0,5 czerwonej cebuli 1 ogórek konserwowy natka cebuli dymki 2-3 kromki ciemnego chleba razowego 1-2 papryczki chilli (opcj.) 3 łyżki majonezu 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany 2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżeczka cukru 2 płaskie łyżeczki curry pieprz, sól Przygotowanie(...)pokrojone jabłko (skropione sokiem cytryny), natkę cebuli dymki, ogórka konserwowego, połowę czerwonej cebuli oraz opcjonalnie 1-2 papryczki chilli i mieszamy. Sos curry przygotowujemy z połączenia: majonezu, kwaśnej śmietany, octu jabłkowego, cukru, pieprzu i curry. Całość łączymy, mieszamy i odstawiamy do lodówki. Ringiem wycinamy kółko w kromce chleba na który przy pomocy tego ringu nakładamy śledzia w curry. Ozdabiamy

Mechanik w kuchni
muffinki croque madamme z pieczarkami i papryką 152

gwarancja udanego dnia, a muffinki croque madamme, to właśnie takie porządne weekendowe śniadanie dla całej rodzinki. Składniki : 4 jajka 4 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego 4 plastry polędwicy sopockiej 4 plastry sera żółtego salami 1/2 zielonej papryki 1/2 niedużej cebuli 4-5 średnich pieczarek sól i pieprz 2-3 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła/margaryny słodka papryka w proszku szczypior(...)się zredukują - w międzyczasie soląc i dodając nieco słodkiej papryki w proszku do pieczarek dodajemy pół łyżki masła/margaryny oraz cebulę i paprykę, smażymy aż cebula nieco zmięknie i ściągamy z ognia z chleba tostowego usuwamy skórkę i każdą z kromek rozwałkowujemy na płasko foremki do muffinek (4 sztuki) smarujemy od wewnątrz masłem/margaryną i dokładnie obsypujemy bułką tartą

zobacz ich smak
Aromatyczny chleb z podsmażaną cebulką 189

bochenkami na samych drożdżach. No cóż, ale dobry chleb rządzi się swoimi prawami! ;). Z poniższego przepisu otrzymacie cudownie aromatyczny chlebek okraszony podsmażaną cebulką, która zapewnia ciekawy posmak. Gorąco polecam! Składniki Zaczyn: 100 g mąki pszennej typ 650 65 g aktywnego zakwasu żytniego 60 ml ciepłej wody Podsmażana cebulka: 2 duże cebule 1 łyżka oleju rzepakowego Ciasto właściwe: cały powyższy zaczyn

Nastoletnie Wypiekanie
Klopsiki wołowo-wieprzowe z nadziane serem feta w sosie pomidorowym 127

łyżka płynnego miodu płaska łyżeczka otartej skórki z pomarańczy Przygotowanie   Obrałem cebulę, drobno posiekałem. Z pieczywa odkroiłem skórkę. Środki zalałem winem. W misce połączyłem mięso, połowę cebuli, jajko, rozdrobniony w rękach chleb z winem. Dodałem oregano, pieprz i sól. Wyrobiłem na jednolitą masę. Ser feta pokroiłem w małe kostki. Niewielkie porcje mięsa uformowałem w kulki, pośrodku zrobiłem mały dołek(...)wszystkich stron, uformowałem kulki. Gotowe klopsiki włożyłem w szczelnym pojemniku do lodówki na pół godziny. Przygotowałem sos. W garnku z grubym dnem rozgrzałem połowę oliwy, wrzuciłem drugą część cebuli, starta marchewkę, szczyptę soli i posiekany czosnek. Smażyłem 3 minuty. Dodałem pomidory, miód, dusiłem na małym ogniu bez przykrycia ok. 25 minut, co jakiś czas mieszałem drewnianą łyżką , doprawiłem solą, pieprzem

R'n'G Kitchen
Krem z pomidorów z prażonym słonecznikiem 145

który przepis poniżej. Ten krem to pełna improwizacja ale wyszedł pysznie :) 7 dużych pomidorów malinowych 1 puszka pomidorów 1 małe opakowanie suszonych pomidorów 1 duża cebula 2 ziemniaki 2 kromki razowego chleba 3-4 ząbki czosnku 1 litr bulionu ( może być warzywny lub wołowy ) pęczek bazylii  2 łyżeczki Adobo Canario ( na foto) 2 łyżki brązowego cukru pieprz oliwa(...)wrzątkiem. Po kilku minutach obrać ze skórki. Pokroić w dowolnej wielkości kawałki. Cebulę oraz czosnek zeszklić na oliwie. Dodać do tego pokrojone pomidory oraz pomidory suszone. Podduszać aż się lekko zredukują a pomidory suszone zmiękną. Dodać bazylię i doprawić przyprawami. Zagotować bulion z ziemniakami. Na koniec dodać chleb razowy. Zredukowane pomidory dodać do bulionu i dodać pomidory z puszki. Przegotować

Jemy Pijemy
Pasztet z białej fasoli i jabłka. 178

polskiej wegance i jej Jadłonomii już wiem - używa się mielonych płatków owsianych. To działa :) I to jak! Pasztet jest łagodny w smaku, lekko słodkawy dzięki podsmażonej cebuli i jabłku. Świetnie smakuje na świeżym chlebie z dodatkiem czegoś pikantnego jak sos chrzanowy , dobra musztarda,  chutney  lub konfitura z cebuli . Przepis pochodzi od Marty Dymek, a ja lekko zmieniłem proporcje

zadanie-gotowanie
Smalczyk z białej fasoli 97

oleju Białą fasolę odcedzamy i umieszczamy w misce. Blendujemy. Na patelni na oleju należy zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Do zblendowanej fasoli dodajemy sól, pieprz, majeranek, zeszkloną cebulę. Podajemy na kromce wiejskiego chleba w towarzystwie ogórków kiszonego. Artykuł Smalczyk z białej fasoli pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
U nas nic się nie marnuje, czyli sos z wczorajszego chleba 127

jedzenia marnowaliśmy. Mięsa, warzyw, chleba.... Wyrzucaliśmy je dopóty, dopóki nie zrozumieliśmy, że wyrzucamy własne pieniądze. Teraz wszystko przetwarzamy: smażymy, suszymy, mrozimy, wekujemy, przerabiamy na dania pod hasłem "czyszczenie lodówki". I wam, drodzy czytelnicy, radzimy usiąść i policzyć. Zresztą pisaliśmy już kiedyś o kulinarnym recyklingu . A tymczasem zapraszamy po przepis:       Potrzebujemy: 2 średnie cebule 10 goździków 2 szklanki(...)łyżki gęstej śmietany sól, pieprz do smaku Wykonanie: Cebule obieramy, przecinamy na pół i wciskamy w nie goździki. Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy cebule z goździkami i powoli doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy rozdrobniony chleb i gotujemy na wolnym ogniu przez pół godziny. Następnie wyjmujemy cebule, dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Mocno mieszamy trzepaczką i od razu podajemy na stół

Marder&Marder Manufacture
Zupa z dorsza pod gwiazdami 136

smakować. 2 marchewki 1/3 selera korzeń 1 por biała część 30 dkg dorsza filet sól, pieprz, papryka czerwona 2 ziela angielskie 1 litr bulionu warzywnego 1 cebula 2 liście laurowe 3 kromki chleba natka pietruszki lubczyk 1/3 szklanki śmietany 30 % masło klarowane Marchew, seler obieram. Marchewkę kroję w plastry a z nich wycinam kilka gwiazdek .to samo robię z selerem(...)maśle cebulę, dodaję pokrojoną marchew i seler i dalej chwile przesmażam. Zalewem bulionem i gotuję, dodaję por, ziele, liść laurowy, lubczyk.. Dorsza doprawiam sola, pieprzem, papryką. Odstawiam na 30 minut. Kroję na kawałki małe. Rybę dodaję do zupy na końcu i na wolnym ogniu gotuję jeszcze 5 minut. Wyłączam gaz, wlewam śmietanę, doprawiam sola, pieprzem, natką.Chleb kroję

wesoła kuchnia
Tosty ze świeżymi grzybami aromatyzowane ziołami 214

czyścimy, kroimy w drobniejsze cząstki i gotujemy minimum pół godziny. Ja dla większej pewności gotowałam 1 h. Ugotowane grzyby podsmażamy z drobno posiekaną cebulą na maśle. Doprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem. Podsmażone grzyby układamy na chlebie, toście upieczonym wcześniej w tosterze. Na wierzch grzybów układamy żółty ser, całość posypujemy natką pietruszki i tymiankiem. Tosty zapiekamy chwilę w piekarniku

Bon Appetit Małgorzaty