chleb z cebulą - 3258 przepisów (strona:30/218)

Zupa z cieciorką i kukurydzą 101

ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 1 puszka kukurydzy 1 puszka cieciorki 400 ml mleka kokosowego 1 szklanka bulionu warzywnego sól, pieprz wędzona papryka koperek grzanki (chleb, oliwa, zioła prowansalskie) Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę z czosnkiem. Do garnka wlać wraz z zalewą kukurydzę, cieciorkę oraz pomidory. Dodać bulion, zagotować. Dodać cebulę z czosnkiem. Gotować przez kilka minut. Na koniec

Moja Galeria Smaku
Wegańska uczta : Bezmięsne kulki w azjatyckim sosie ,,pieczeniowym'' 162

ciecierzycy ;) Składniki :  Na kulki : ok 3-4 szklanki pokrojonych pieczarek (możecie dodać więcej lub mniej w zależności jak lubicie)  1 cebula 3 ząbki czosnku  1-2 szklanki ciecierzycy 1-2 szklanki pokruszonego czerstwego chleba  2 łyżki sosu chili (opcjonalnie) przyprawy do smaku ja użyłam wędzonej papryki, sosu sojowego i ziół prowansalskich opcjonalnie kilka łyżek uprażonych orzechów(...)gotuje do miękkości, a następnie ją mielę lub blenduje w malakserze na gładką masę razem z wcześniej podsmażonymi pieczarkami, czosnkiem i cebulą (można też wykorzystać do tego maszynkę do mielenia mięsa), przekładam masę do miski, dodaje pokruszony chleb, przyprawy i formuję kulki (najlepiej lekko wilgotnymi dłońmi), kulki układamy na blaszce i pieczemy aż się zezłocą, podajemy z sosem. Smacznego

zdrowa vege kuchnia
Fasolka z warzywami i grzankami 149

puszki fasoli (ok. 120 g), - ząbek czosnku, - 1/2 puszki pomidorów (ok. 200 g), - przyprawy: oregano, papryka słodka, wędzona, ostra, sos sojowy, - kromka chleba graham (ok. 30 g). Sposób przygotowania 1. Cebulę szklimy na łyżeczce oleju. 2. Paprykę kroimy w paski a pieczarki w plastry i dodajemy do cebuli. Dusimy kilka minut. 3. Do warzyw dodajemy tartą na tarce o dużych

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Zupa cebulowa 188

cebul 2-3 ząbki czosnku pół łyżeczki kozieradki pół łyżeczki pieprzu (u mnie był to zielony) pół łyżeczki soli 2-3 kromki chleba kawałek wegańskiego żółtego sera 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia Przygotowanie: Obierz cebulę i czosnek. Cebulę pokrój w półplasterki, czosnek przeciśnij przez praskę. Rozgrzej olej w garnku i partiami dodawaj cebulę aż cała się zeszkli. Gdy cebula

greenscarf
Zrazy wołowe zawijane - klasyczne polskie 149

boczku wędzonego (raczej chudego),2 kiszone ogórki ,4 szalotki (małe),1 kawałek razowego chleba ,4 ząbki czosnku,musztarda (daliśmy bawarskiej, bo sarepska wyszła)chrzan, 2 cebule,sól, pieprz, 3 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, może być do smaku też majeranek.Mięso rozbijamy, smarujemy z jednej strony musztardą i kładziemy na tą stronę po małym kawałku boczku, kiszonego ogórka, razowego(...)chleba, szalotkę, pół ząbka czosnku i łyżeczkę chrzanu. Zwijamy w roladę i związujemy sznurkiem lnianym. Obtaczamy w mące i obsmażamy z każdej strony. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojona na ćwiartki cebulę i jeszcze przez chwilę smażymy, po czym zalewamy 1,5 l wody. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, listki laurowe, ziele angielskie. Wstawiamy do nagrzanego na 180 C piekarnika

Delicious Titbits
Zrazy wołowe z pieczonymi ziemniaczkami i sosem chlebowym 122

Składniki: mała cebula 4 goździki 400 ml pełnego mleka 4 gałązki świeżego tymianku 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu listek laurowy 3-4 kromki chleba tostowego łyżka masła gałka muszkatołowa łyżka-dwie kremowej śmietanki   sos chlebowy -  Cebulę obieramy i kroimy pionowo na pół. W każdą połówkę wbijamy po 2 goździki, wkładamy do rondelka i zalewamy mlekiem. Dodajemy tymianek, pieprz

w mojej kuchni
Kanapki zapiekane z grzybami i serem / Baked mushroom and cheese sandwich 203

tartego parmezanu 1/2 szklanki startego na tarce ulubionego sera żółtego 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę sera brie albo camemberta 4 kromki chleba masło do posmarowania chleba Przygotowanie: Rozgrzej średnią patelnię, wlej olej, dodaj cebulę i smaż do zeszklenia. Następnie dodaj grzyby i podsmażaj aż zmiękną. Dodaj mąkę, wymieszaj, następnie wlewaj mleko cały czas mieszając i gotuj, aż całość zgęstnieje. Dopraw

karmelowy
Pasta z cukinii do chleba 219

zioła czy ostre przyprawy. Wszystko zależy tylko od tego co mamy w lodówce…:) Zapraszam, oto pasta z cukinii do chleba Pasta z cukinii do chleba Składniki: około 300 g cukinii (2 małe) 1 cebula 4 suszone pomidory 2 łyżki koncentratu pomidorowego 400 g ugotowanej (lub z puszki) fasoli półksiężycowej (butter beans) lub fasoli Piękny Jaś lub puszki ciecierzycy sól(...)pieprz, szczypta kurkumy 1-2 łyżki oleju Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Cukinię opłukać i zetrzeć na tarce. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę a następnie dodać startą cukinię. Smażyć na małym ogniu- ciągle mieszając- aż cukinia zmięknie i odparuje większość wody. Po zdjęciu z patelni dobrze jest odcedzić uduszoną cukinię na sitku żeby pozbyć się nadmiaru płynów. Do ostudzonej

UgotujmyTo.pl
Chleb żytni z karmelizowaną cebulą 154

Chleb 100% żytni na zakwasie, z dodatkiem karmelizowanej cebuli. Bardzo aromatyczny o wyraźnie wyczuwalnym smaku cebuli. Pomysł inspirowany przepisem z blogu Kuchennymi Drzwiami . Zaczyn: 30 g aktywnego zakwasu żytniego 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej (razowej), typ 2000 90 g letniej wody Zakwas wyjąć z lodówki i zostawić na 3-4 godziny w ciepłym miejscu, aż zacznie "pracować". Wszystkie składniki zaczynu(...)dodać mąkę, cebulę i sól. Mieszać do połączania składników, nie wyrabiać.  Ciasto przełożyć do formy (keksówki 25x10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem i obsypanej mąką. Wyrównać powierzchnię ciasta mokrą łyżką lub dłonią, przykryć formę ściereczką lub zawinąć w folię i zostawić do wyrośnięcia na 8-12 godzin. Piekarnik nagrzać do 220oC. Wyrośnięty chleb posmarować oliwą

Przepisy na domowy ser i chleb
Burgery wędzone. Mięsna kanapka 174

odrobiną oleju. Burgery smakują jakby faktycznie spędziły pewien czas w wędzarni. Polecam, gdyż ta mięsna kanapka jest smaczna i sycąca, zamiast tradycyjnej buły wykorzystałam żytni chleb ze słonecznikiem. 250 g mielonej wołowiny 1 cebula pokrojona w kosteczkę 2 ząbki czosnku szczypta pieprz cayenne 1/3 łyżeczki czerwonej papryki w proszku 1/3 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Euro 2016: 6 smacznych dań dla kibiców 197

menu dla kibiców - smaczne i znane Wam już dania, które uprzyjemnią ten wyjątkowy wieczór. Francuska zupa cebulowa 3 białe cebule 1 czerwona cebula 100 ml białego wina 600 ml  bulionu drobiowego lub warzywnego 2 kromki chleba (np. razowego, na zakwasie, z ziarnami) 4 łyżki startego sera gruyère 3 łyżki oliwy z oliwek kilka gałązek świeżego tymianku sól świeżo mielony(...)pieprz Kromki chleba pieczemy w tosterze. Można też podpiec je w piekarniku. Po ostygnięciu kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy cebulę i mieszając smażymy na małym ogniu. Dodajemy listki świeżego tymianku i smażymy, aż cebula będzie miękka. Następnie dodajemy białe wino, mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż odparuje. Dodajemy

My Chcemy Jeść
Euro 2016: francuska zupa cebulowa 205

francuskich stołach. Zupa cebulowa trafiła także do Polski, a jej smakoszem był król Stanisław Leszczyński. Składniki 3 białe cebule 1 czerwona cebula 100 ml białego wina 600 ml  bulionu drobiowego lub warzywnego 2 kromki chleba (np. razowego, na zakwasie, z ziarnami) 4 łyżki startego sera gruyère 3 łyżki oliwy z oliwek kilka gałązek świeżego tymianku sól świeżo mielony pieprz(...)Kromki chleba pieczemy w tosterze. Można też podpiec je w piekarniku. Po ostygnięciu kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy cebulę i mieszając smażymy na małym ogniu. Dodajemy listki świeżego tymianku i smażymy, aż cebula będzie miękka. Następnie dodajemy białe wino, mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż odparuje. Dodajemy bulion

My Chcemy Jeść
Zapiekanka tostowa 2942

chleb tostowy 1 mała kapusta pekińska 200 g szynki w plasterkach 200 g sera żółtego w plasterkach 5 łyżek majonezu 1 duża cebula 150 g pieczarek 200 g śmietany (dałam 18%) 2 jajka sól pieprz szczypiorek Kromki chleba tostowego zrumienić na patelni lub w tosterze. Na dnie naczynia do zapiekania ułożyć  podpieczone kromki chleba, posmarować je cienką warstwą majonezu

O kuchni z uczuciem
Przepis na Chili sin carne z cukinią i bakłażanem 169

wsyp ugotowaną fasolę, dopraw solą i pieprzem i gotuj chili przez 10 minut. Ugotowane chili posyp tymiankiem lub natką pietruszki. Podaj chili z sałatą, awokado, czerwoną cebulą, kozim serem, pomidorami, ryżem, kaszą czy chlebem…Po prostu z tym co lubisz najbardziej.   Spara Spara Spara Spara The post Przepis na Chili sin carne z cukinią i bakłażanem appeared first

codojedzenia