cebule 2 łyżki masła 1 łyżeczka curry 1 litr wywaru (może być z kostki) 200 ml. śmietany 4 kromki chleba tostowego olej czosnek sól pieprz Wykonanie: Warzywa obieram, myję i kroję w kostkę. Ziemniaki i cebulę smażę na łyżce oleju i połowie rozgrzanego masła. Posypuję curry i zalewam rosołem. Gotuję około 15-20 minut, dodaję marchew i pora i gotuję
Bea(u)ty kitchenjest ozdobą stołu, a użycie jogurtu zamiast tradycyjnego majonezu powoduje, że jest ona „lżejsza” kalorycznie. Składniki: 6 płatów śledzi matiasów, 2 średniej wielkości buraczki, 2 cebule, 4 ziemniaki, 2 marchewki, 5 jaj, opakowanie chleba pumpernikiel (250g), jogurt naturalny, sól, pieprz Dodatkowo: Szklanki i folia aluminiowa Sposób przygotowania: Matiasy namoczyć w wodzie lub mleku na około(...)twardo, obrać i pokroić w kostkę. Ziemniaki, marchew, buraczki umyć i ugotować w mundurkach. Wystudzić, obrać. Marchew i ziemniaki pokroić w drobną kostkę, a buraczki zetrzeć na tarce. Cebulę obrać i drobno pokroić. Wnętrze szklanek wykładamy folią aluminiową, tak aby folia wystawała nad brzegi i dokładnie ją dociskamy. Do szklanek wkładamy cienkie warstwy poszczególnych składników w następującej kolejności
Nie tylko w kuchniPrzygotowanie: Soli wodę i gotujemy w niej kalafior oraz brokuły (brokuły wyjęłam po 5 minutach, a kalafior po 10). Paprykę, 2/3 cebuli i oliwki kroimy drobno i wkładamy do dużej miski. Do tej samej miski wkrajamy chleb (drobne kawałki). Wędlinę kroimy w plasterki i dodajemy je do warzyw. Tak samo robimy z ugotowanymi i odcedzonymi brokułem oraz kalafiorem. Przygotowujemy(...)mieszamy. W tym czasie przygotowujemy formę do pieczenia (najlepiej ze zdejmowanymi bokami- okrągłą). Wykładamy ją papierem i na nią wylewamy chleb. Wyrównujemy całość i zalewamy pozostałą w misce masą śmietanowo- jajeczną. Na górze wykładamy krążki z 1/3 pozostałej cebuli. Całość przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy na ok 20 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika (bez termoobiegu). Po tym czasie
ChilliJemyPierogi lubię bardzo. Właściwie nie potrafię powiedzieć z jakim farszem najbardziej. Te z mięsem z pieczonej gęsi okazały się rewelacyjne. Nigdy wcześniej takich nie robiłam, pewnie
Stare GarySkładniki dla 4 osób: - 4 filety z kurczaka oprószone solą, pieprzem Sos: - 3 średnie pomidory - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 5 dag migdałów, u mnie w płatkach ale mogą być również w całości - szczypta chili - liść laurowy - oliwa - 2 kanapki chleba tostowego, opieczonego z obu stron na brązowo - sól - pieprz - 1 łyżeczka octu - sól - pieprz Migdały i przyprawy znajdziecie(...)zaczną się rozpadać. 3. Na patelni rozgrzewamy oliwę, blanszujemy migdały i czosnek, dodajemy do wywaru z pomidorów. Następnie na patelni przesmażamy drobno pokrojoną cebulę, łączymy z resztą składników. Całość blendujemy na gładką masę razem z chlebem, dodajemy ocet i przyprawiamy do smaku. 4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C, w naczyniu żaroodpornym układamy mięso i zalewamy sosem. Czas zapiekania
Apetyczna babeczkaWaszym stole :)Polecam!!!Zupa:* kasza bulgur- 1 szklanka* soczewica czerwona- 1 szklanka* koncentrat pomidorowy- 3 łyżki* cebula- 1 duża* czosnek- 1 ząbek* masło klarowane- 2 łyżki* bulion warzywny- 2 litry* sok z cytryny- 2 łyżki* suszona mięta- 1,5 łyżeczki* przyprawy: sól, pieprzGrzanki:* chleb* ser kozi (lub inny ulubiony)Zupa:Bulgur wcześniej moczyć przez 30min.Cebulę pokroić i zeszklić
Kraina Miodem Płynącaczosnkowymi więc kto głodny to do łyżek :). Składniki: 3 małe cukinie lub 1 duża 2 marchewki liść selera mała pietruszka 2-3 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz olej Grzanki: 4 kromki chleba bez skórek 3-4 ząbki czosnku oliwa lub masło 1. Jeśli macie małe cukinie tak jak w moim przypadku to wystarczy je tylko umyć, jeśli(...)duży okaz to trzeba ją obrać ze skórki oraz wyciąć gniazda nasienne. 2. W garnku na rozgrzanym oleju przesmażamy pokrojoną cebulę i czosnek, gdy się zeszkli dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, smażymy razem kilka minut, aby ziemniaki też się przyrumieniły. Następnie dodajemy cukinię pokrojoną w kostkę oraz marchewkę, pietruszkę i seler, zalewamy wodą, dodajemy sól i pieprz
Apetyczna babeczkanajlepiej łuskanego, w połówkach) 4 - 5 średnie ziemniaki 1 średnia marchewka 1 mała pietruszka 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli 1 listek laurowy, 3 ziela angielskie 1 łyżki posiekanego szczypiorku sól, pieprz, curry 4 kromki chleba 1 łyżka masła 20 dag wędzonego boczku w plastrach Do garnka z zimną wodą włóż cebulę, listek laurowy, ziele angielskie(...)czasie przygotowując chipsy z plastrów boczku (boczek pokrój w długie paski, wysmaż na rozgrzanej patelni na chrupiąco) oraz grzanki( na rozgrzanej patelni zrumień chleb posmarowany masłem i pokrojony w kostkę), Gotową, gorącą zupę dopraw pieprzem i wykładaj na talerze, dodając grzanki i boczkowe chipsy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaprostu rewelacja!U mnie na pewno często zawita na stole :)Wam również polecam!* woda- 1,5l** włoszczyzna** cebula- 2 sztuki* tymianek- 4 gałązki* ser gruyere- 150g (ja miałam w plastrach)* goździki- 4 szt* przyprawy: liście laurowe, ziele ang., pieprz, sól, natka pietruszki* chleb- 5/6 kromek* masło(...)łyżkiWlać do garnka 2 litry wody, wrzucić włoszczyznę, dodać listki laurowe, ziele i gotować bulion- do miękkości warzyw.Do wywaru dodać gałązki tymianku, cebule oraz goździki i gotować na małym ogniu, pod przykryciem, ok 20 min.W międzyczasie pokroić chleb w kostkę i podsmażyć na maśle do zarumienienia.Bulion zdjąć z gazu, wyjąć ziele, liście laurowe, goździki i całość zmiksować na gładki krem.Garnek
Kraina Miodem Płynącałyżki posiekanej natki pietruszki 0/5 łyżeczki posiekanego oregano łyżka kwaśnej śmietany łyżka masła klarowanego 0/5 łyżeczki grubo mielonego pieprzu szczypta soli grzanki: 4 kromki chleba musztarda dijon 100 g startej mozzarelli gałązka rozmarynu Pora i cebulę myjemy i kroimy w piórka. Cukinią szorujemy i bez obierania kroimy w kostkę. Jeśli nasiona są duże, pozbywamy się ich. Wraz z ziołami podsmażamy(...)zmiękną zalewamy bulionem. Gotujemy około 25 minut, miksujemy na gładko po czym doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Opcjonalnie możemy zabielić kwaśną śmietaną. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Kromki chleba smarujemy grubą warstwą musztardy dijon, posypujemy mozzarellą i rozmarynem. Zapiekamy aż ser się zrumieni. Zupę nakładamy do miseczek i podajemy z grzankami. Smacznego :) Artykuł Zupa cukiniowo porowa z musztardowymi grzankami
Mienta blogjajka - 1 czubata łyżka mąki pszennej - 2 łyżki mleka - przyprawy: sól, pieprz, mielona słodka papryka, suszona bazylia i oregano dodatki: - 2 kromki chleba bez skórki - ser koryciński (u mnie "Swojski" Czesławy Zarzeckiej z czosnkiem i pieprzem kolorowym) - cebula czerwona, pomidor i sałata do dekoracji - margaryna do smażenia Przygotowanie: W misce roztrzepuję jajka z mlekiem, mąką oraz przyprawami. Z chleba oraz(...)serca. Na patelni z rozpuszczoną margaryną podsmażam chleb. Gdy się zarumieni, przewracam na drugą stronę. Pomiędzy układam ser i zalewam całość masą jajeczną. Podczas smażenia podnoszę boki, aby całość płynna się podsmażyła. Na talerzu rozkładam sałatę, na to przekładam gotowy i ciepły omlet. Na środek kładę plaster pomidora, a na serze posiekaną cebulę
Kuchnia co dniamnie gouda) - 1/2 szklanki śmietany - 1 litr bulionu (u mnie drobiowy) - 2 łyżki oleju - 1/4 kostki masła - 3-4 kromki białego chleba - sól, pieprz, chili Przygotowanie: Gotujemy bulion (jaki kto woli - byle był czysty). Cebule lekko podsmażamy na oleju, dodajemy na patelnie jabłko, ziemniaki i rzodkiewkę - wszystko pokrojone w kostkę. Podsmażamy 3 minuty. Wrzucamy warzywa do gotującego się
Słodka sielankakażdym innym, a Waszym ulubionym. Skandynawska kanapka z jabłkiem i bekonem Składniki : kilka plastrów bekonu (chudego boczku, lub pancetty) pół cebuli drobniutko posiekanej 2 duże jabłka 1 łyżeczka cukru 2 łyżki masła 2-3 kromki chleba (żytniego) sałata natka pietruszki do przybrania Przygotowanie : Bekon mocno zgrillować (na grillu elektrycznym, w piekarniku lub na patelni), aby był chrupiący. Na patelni
Codzienne Gotowaniecebuli i czosnku oraz porządnej garści przypraw i to właśnie one robią całą robotę. Polecam pastę na dobry początek dnia z kawałkiem dobrego chleba ;) Składniki Czas przygotowania: 45 min 1 kg dyni Hokkaido 1 cebula 3 ząbki czosnku ok 6 łyżek pasty tahini 1 łyżeczka kminu rzymskiego ok 4 suszone papryczki chili 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
Słodki Kompromis