chleb z cebulą - 3258 przepisów (strona:55/218)

Strogonow- Boeuf Stroganow 151

dodaje wino. W innych rejonach świata, strogonow to czysta wołowina w sosie z dodatkiem musztardy, ale bez pieczarek czy choćby cebuli. I tak strogonowa robiony jest zwykle z wołowej polędwicy i serwowany w postaci gęstej potrawki – gulaszu z chlebem, ryżem, kaszą lub ziemniakami. Czasem możemy strogonowa spotkać w wersji nieco rzadszej, podobnej bardziej do zupy. Danie to jest popularne(...)tego dania jak choćby z kurczaka czy nawet krewetek. Dlaczego je lubię? Bo średnim nakładem pracy i czasu, mamy sycące danie, które łatwo odgrzać i zjeść z dodatkiem choćby chleba. Poświęcając w kuchni kilkanaście minut na przygotowanie, mam obiad na kilka dni dla siebie i mogę zapakować strogonowa w pudełko i dać mężowi do pracy. Ja dodaję jeszcze do środka

Mieszam w Garnku
ŻUREK NA ZAKWASIE W CHLEBIE 198

Warto poświęcić troszkę czasu i nastawić zakwas a potem cieszyć się wybornym smakiem prawdziwego żurku w święta! Wyborny- obowiązkowy na moim wielkanocnym pełnym tradycji stole WielkanocnymSkładniki

Z Majeczką w kuchni
Chleb sodowy 123

bake” Paul Hollywood znalazłam przepis na chleb sodowy i oczywiście od razu go upiekłam. Ten tradycyjny chleb irlandzki jest wyjątkowo prosty do przygotowania. Można go przygotowywać w różnych wariacjach smakowych: ze startym serem, z posiekaną cebulą, oliwkami czy orzechami. Można również połączyć pół na pół mąkę pszenną z razową. Dzisiaj przedstawiam Wam wersję podstawową, choć robiłam też serową(...)Chlebek jest najsmaczniejszy pierwszego dnia, ale jest bardzo kruchy i raczej nie nadaje się do tradycyjnych kanapek. Bardziej nadaje się jako odrywany chlebek do zupy czy taka solidna pajda..;) Chleb sodowy Składniki: 500 g mąki pszennej plus więcej do podsypania 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli 400 ml maślanki 1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Blaszkę do pieczenia wyłożyć

UgotujmyTo.pl
Dieta przyspieszająca metabolizm - Tygodniowy jadłospis 199

plastry łososia wędzonego (80 g) z 2 selerami naciowymi Kolacja sałatka z zielonej fasolki szparagowej, cebuli, sałaty rzymskiej, brokuła, selera naciowego i tuńczyka z puszki bez oliwy (80 g) PIĄTEK< SOBOTA< NIEDZIELA      III FAZA śniadanie 1 kromka r azowego chleba orkiszowego jajko sadzone 1 szklanka czerwonychh śliwek (lub mrozonych) na gorąco duszone z ksylitolem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cebulaki białostockie wg J. Hamelmana 126

kazdej soboty i nie pamieta dnia,by buleczki sie nie sprzedaly.Niepozorne z wglebieniem wypelnionym drobno pokrojona cebula,sa pelne slodkiego cebulowego aromatu.Skladniki banalne,a efekt nadzwyczajny.To pierwszy z wyprobowanych przeze mnie przepisow mistrza ze swiezo nabytej ksiazki Jeffreya Hamelmana  "Chleb."Bulki sa zakomite w smaku,niezwykle chrupiace,a wsrodku mieciutkie,pyszne.Pieklam je dwa razy z rzedu.Polecam !Skladniki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pachnący chlebek 127

jakimś ciekawym dodatkiem. Padło na pory. Uwielbiam je - za wyrazisty smak, ale też tą odrobinę łagodności, której brakuje cebuli. Do tego koper włoski, który uwielbiam - a C. nie może pojąć, jak potrafię połączyć to uwielbienie ze szczerą niechęcią do lukrecji. Chleb wyszedł idealny - mięciutki, z chrupiącą skórką, niezwykle aromatyczny. W dodatku łatwy i szybki do przygotowania. Czego chcieć więcej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zupa pieczarkowa z chrupiącymi grzankami 121

Polecam więc :) Składniki: ½ kg pieczarek 1 litr wody (lub wywaru mięsnego) 1 średnia cebula 1 bulion w kostce 1 łyżeczka soli Pieprz do smaku 3 łyżki słodkiej śmietany (30% lub 12%) 1 łyżka mąki (+ ½ szklanki wody) Natka pietruszki Maggi Ok. 30g masła Dodatkowo: 2 kromki chleba (najlepiej czerstwego) margaryna Pieczarki obieramy, myjemy, a następnie kroimy w plasterki. Pokrojone pieczarki wrzucamy(...)garnka i zalewamy wodą, solimy i gotujemy około 15 minut od zawrzenia. Najlepiej pod koniec czasu gotowania, sprawdzić czy pieczarki są już miękkie. Obraną cebulę, kroimy w drobną kosteczkę, a następnie szklimy w rondelku z niewielką ilością masła. Pod koniec gotowania, dodajemy zeszkloną cebulkę, bulion i mieszaninę rozmieszanej wody z mąką. Zupę zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy do niej

Smakowy Raj
Węgierska zupa gulaszowa (potocznie zwana -bogracz) 108

proszku papryka ostra w proszku (opcjonalnie) kminek majeranek 1/2 łyżeczki cukru olej 2-3 skibki chleba (kromki) PRZYGOTOWANIE: Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w większą kostkę.  Do garnka, z nieprzywieranym dnem, wlewamy olej, dodajemy mięso i obsmażamy z każdej strony. Wrzucamy posiekaną cebulę,czosnek i chili, chwilkę podsmażamy, zalewamy to bulionem. Gotujemy,aż mięso będzie prawie miękkie, następnie(...)garnka. Doprawiamy solą, papryką słodką, ostrą, majerankiem oraz kminkiem. Zupa powinna być pikantna i wyrazista w smaku. Na koniec można wsypać kilka ziaren cukru. Do gotującej się zupy wykruszamy chleb,żeby ją zagęścić. WSKAZÓWKI: podawać można z różnymi chlebkami (u mnie lawasz przepis tutaj : http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/02/lawasz.html ale równie dobrze smakuje z chlebkiem z patelni, przepis tutaj:  http://kopystkapogarach.blogspot.com

Kopystką po garach
Zupa gulaszowa z kurczakiem i papryką 168

Bardzo szybka w przygotowaniu! Proponuję podawać danie z chlebem albo kulką ryżu ugotowanego osobno. Smakuje wspaniale! P.S. Danie prawie jednogarnkowe nie licząc ugotowanego ryżu ;)  Składniki (minimum 4 osoby pojedzą): 400 g piersi z kurczaka 1 cebula 1 marchewka gałązka selera naciowego 2 duże papryki czerwone 3 łyżki oleju sól ziołowa sól, pieprz 2 łyżki mąki 750 ml wrzątku(...)głębokiej patelni rozgrzać olej, podsmażyć kurczaka, wyjąć, następnie na tą samą patelnię wrzucić cebulę, marchew i seler naciowy, podsmażyć. Jak cebulka zacznie się rumienić, dodać paprykę, kurczaka, zalać wrzątkiem, przyprawić solą, pieprzem, dusić pod przykryciem ok 30 minut. Gotowa zupa powinna być lekko gęsta. Podawać z chlebem lub kulką ryżu i kleksem śmietanki, posypać zieleniną. Smacznego

coolinarny
Makaron z czosnkowymi klopsikami oraz warzywami z masłem orzechowym 187

mnie z szynki) miąższ z 2 kromek chleba 2-3 ząbki czosnku 2 jajka 3 łyżki mąki + trochę do obtaczania 1 łyżeczka soli pieprz, słodka i ostra papryka, majeranek olej do smażenia  1/2 szkl bulionu Dodatkowo: 1 op. makaronu farfalle (kokardki) 1. Makaron ugotować jak zwykle. 2. Cukinie, marchewki, cebulę i pora obrać i pokroić w cienkie plasterki (polecam

Kto ugości moich gości?
Mleczna kanapka z lnianym żywym chlebem 143

Zdecydowałam się: omijam gluten. Mało żelaza we krwi. Witamina D ... niedobór. W moim postanowieniu pomaga mi przetrwać chleb lniany niepieczony  - żywy Habżyki. Jak dobrze, że jest:) Habżyki występują w 3 smakach. Naturalne słonecznik i len, pomidor - bazylia, cebula- czosnek To nowość na polskim rynku. Produkty 42° powstają w oparciu o technologię niedopuszczającą do obróbki termicznej żywności. Dzięki niskim temperaturom(...)naturalne enzymy zawarte w roślinach, a także niezbędne witaminy i minerały. Chlebek jest bezglutenowy, w 100% surowy, bezmleczny, bez GMO dla wegan. Więcej można przeczytać na  Habżyki  . Chleb lniany żywy. Można tez polubić je na Chcę żyć zdrowo   . Ostatnio doskwiera mi brak deserów. Postanowiłam zrobić mleczną kanapkę, bezglutenową i udało się:)  opakowanie Habżyków  opakowanie serka

AZgotuj!
PASTA JAJECZNA Z KAPARAMI 263

chleba, gorącą owsianką czy domowej roboty przetworami. Nie ma miejsca na pośpiech. Nie ma miejsca na sztuczność. DOMOWA PASTA JAJECZNA Z KAPARAMI /własny; współpraca z marką Winiary ;/ 3 jajka kur z wolnego wybiegu 4 łyżki majonezu Delikatnego Winiary 2-3 łyżeczki kaparów ( domowe kapary ) 6 listków świeżej szałwii 1 duży ząbek czosnku 1 czubata łyżka posiekanej drobno cebuli(...)kapary, które uprzednio  dokładnie odsączam z zalewy (najlepiej na papierowym ręczniczku). Mieszam majonez z żółtkiem, białkiem, szałwią, cebulą, czosnkiem i kaparami, doprawiam solą i białym pieprzem oraz mieloną kolendrą. Podaję ze świeżym pieczywem. U mnie to drożdżowy chleb z dynią, przepis na blogu pojawi się wkrótce. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Fasolowa z pieczonym kalafiorem 135

rosołu z kurczaka 2 pasternaki 1 marchewka 1 czerwona cebula 1 czosnek solo 50 ml śmietanki 1½ łyżeczki nasion anyżu sól i pieprz do smaku 2 łyżki oliwy z oliwek ¾ łyżeczki suszonego rozmarynu 1 kalafior ½ łyżeczki suszonych płatków chili Do podania grzanki z chleba parmezan Do fasolowej zupy wykorzystałam gotową ekologiczną mieszankę fasolową z kartonika. Jeśli chcesz zrobić zupę(...)suszonej fasoli musisz ją namoczyć na noc. Zupę można ugotować z białej fasoli lub pomieszać różne kolorowe gatunki. Do rosołu dodaj pasternaki, marchewkę, czosnek i cebulę oraz namoczoną fasolkę. Dodaj suszony rozmaryn, zgnieciony anyż, sól i przyprawy. Gotuj aż fasola będzie miękka. Gotową fasolę włóż do garnka na 15 minut przed końcem gotowania. Podziel kalafior na różyczki, skrop oliwą, posyp

codojedzenia
Schab paprykowy na cebuli 1559

Schab w grubych plastrach upieczony na cebuli, przełożony papryką. -- Skład: schab~ 1,5 kg, 5 cebul, 3x pół papryki kolorowej, 1/3 kostki smalcu ~70 g, czubata

chleba naszego
WIEJSKI SMALEC Z BOCZKIEM I CEBULKĄ - pyszne smarowidło do chleba 511

możemy przenieść się na chwilę do czasów naszych babek i prababek. Smalec z cebulką, boczkiem i skwarkami - przepis na pyszne smarowidło do chleba. SKŁADNIKI : 1kg słoniny, pokrojona w kostkę 600g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 2 duże cebule, pokrojone w kostkę 1 jabłko, orane, pokrojone w kostkę 2 łyżki przesianego majeranku pieprz do smaku (ewentualnie) PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Pokrojoną

Moja Książka Kucharska