Prosty i smaczny dodatek do chleba lub głównego dania. Smacznego! Składniki: 8 średnich pomidorów 1-2 ząbki czosnku 1 cebula szczypta chili i słodkiej papryki sól, czarny pieprz 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny/limonki 4 łyżki oliwy posiekana pietruszka Pokrój drobno pomidory (można je również obrać ze skórki), czosnek i cebulę. W misce umieść warzywa, przyprawy, ocet winny
Qlinarnie i Qlinarniesuszonymi pomidorami uwielbiam! Zresztą cała moja rodzina, wliczając naszego niemowlaka Świetnie sprawdzają się “w trasie” wpakowane w bułkę czy między kromki chleba. Krótko mówiąc, polecam! Składniki (na 5-6 sztuk): 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy 1/2 cebuli 3 ząbki czosnku 8 suszonych pomidorów w oleju 1 łyżeczka kminu rzymskiego garść pokrojonej natki pietruszki lub koperku 2 łyżki oleju z pomidorów suszonych
Lamarida.plzapiekanki, a zupę-krem pysznie ugotowałam z boczkiem i czosnkiem. Krem jest gęsty i pożywny, czasem jego spora porcja z pajdą chleba wystarczy za cały obiad! Wypróbujcie! Składniki: (na 4 porcje) 5 dużych ziemniaków 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki masła 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1/2 łyżeczki tymianku suszonego 1 łyżeczka przyprawy
Raj dla Podniebieniawypiec... Nie chciało mi się dzisiaj kulać zwykłych bułek, więc postanowiłem, że będą bułki z mięsem :) Jak widać potrzebujemy ciasto na chleb, mięso mielone i jakieś dodatki, które lubimy. Mięso smażymy, potem dorzucamy pokrojone: pomidory, cebulę, czosnek... Po przesmażeniu farsz musimy ostudzić :) No i już zabieramy się do naszych bułek. Dzielimy ciasto na kulki, trochę wyrabiamy
chleba naszegobędzie wydawał głuchy odgłos. Po wyjęciu z piekarnika spryskuję chleb wodą zimną. Jak ostygnie ścinam wierzch chleba, wydrążam środek. Gulasz podaję w chlebie. Gulasz: 25 dkg mięsa od łopatki 1/2 dyni h 20 dkg podgrzybków 1 cebula 1 papryka czerwona sól, pieprz przyprawa do gulaszu papryka wędzona 1 łyżeczka krupczatki płaska 1/3 szklanki śmietany 30 % 1/2 litra bulionu drobiowego Mięso
wesoła kuchniaViolaPassions Kurczak w sosie balti z chlebem Naan Sklad : 3 łyżki oleju z warzyw (nie slonecznikowy nie rzepakowy ) 2 średnie cebule 3 pomidory bez skórek posiekane (moga byc z puszki ) 1/2 łyżki Kalonji nasiona 4 ziarnka pieprzu 2 zielone nasiona kardamonu 1 laska cynamonu 1 łyżka chilli pudru 1 lyzka garam masala (mieszanka zielonych ziół) 1 lyzka czosnkowej pasty
Viola cooks with passionśniadanie Składniki chleb czerstwy 4 kromki jajka 4 szt szynka 4 plasterki ser żółty 5 dkg cebula 1 szt czosnek 3 ząbki szpinak mrożony 70 g sól i pieprz … Czytaj dalej Babeczka jajeczna z grzankami i szpinakiem
czarrna od kuchnijest tłusty, to Piotrek po jego wytopieniu zlewa tłuszcz do miseczki, a gdy tłuszcz się schłodzi powstaje z niego pyszny smalec do chleba. Pyszny Gulasz z boczku z makaronem składniki: 1kg boczku bez kości 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu sojowego 1 płaska łyżka majeranku odrobina curry indyjskiego szczypta chilli opcjonalnie 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgulasz z jelenia, na dodatek przygotowany w mój ulubiony sposób, czyli w wolnowarze. Aromatyczny, w pomidorowo ziołowym sosie. Podawać z chlebem lub kluskami na parze. składniki 600 g mięsa gulaszowego z dziczyzny - jeleń 2 cebule pokrojone w piórka 6-8 ząbków czosnku, posiekane 1 łyżka posiekanej natki pietruszki + do podania 1 marchewka pokrojona w talarki
Stare Garymakreli, dlatego to już druga wersja takiej pasty na blogu. Serdecznie polecam, warto poświecić chwile na przygotowanie, bo kanapki ze świeżego chrupiącego chleba z tą pastą smakują wyśmienicie ;) Składniki: 1 wędzona makrela 2 ogórki kiszone 1 cebula 2 jajka 1 łyżka majonezu 2 łyżki śmietankowego serka kanapkowego pieprz Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. W tym czasie cebule i ogórki
Symfonia smakowakilka. Na straganach jest mnóstwo bakłażanów, pomidorów, cukinii, papryki. Drugi powód: że można na zimno, na ciepło, w kanapkę z grzanką, bułką, chlebem, z ryżem. Więc danie jest uniwersalne. po 2 pokrojone w kostkę bakłażany, cukinie, cebule, czerwone papryki 4 duże pomidory pokrojone na ćwiartki puszka pomidorów 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 1/2 łyżki nasion
AZgotuj!cielęciny (ale z każdego rodzaju mięsa są pyszne!), podaje się z jasnym chlebem, przypominającym naszą bułkę wrocławską (ja uwielbiam je z tureckim chlebem), do tego obowiązkowo ajvar i sos typu tzatziki, często sałatkę z pomidorów i cebuli. Przynajmniej tak jadłam je wiele razy w Chorwacji i tak podawało się je w moim domu. Koniecznie spróbujcie
Kuchnia PrezydentowejPasta z awokado... Zielona, kremowa, pyszna. Z dodatkiem jajek i cebuli. O czosnkowym aromacie. Idealna do kanapek. Smacznego! Składniki: 1 średnie, dojrzałe awokado; 2 jaja ugotowane
Gospodyni MiejskaSkładniki:około 80 dag mięsa mielonego wieprzowego ( niezbyt chudego)3 jajkacebula, 3 ząbki czosnkubułka tarta, kasza mannasól, pieprz, ostra papryka mielona, majeranekPrzygotowanie :Zmielone mięso doprawić przyprawami
Proste Potrawygulaszu dodaje się grzyby , paprykę , a od czasu do czasu również ogórki kiszone.Danie niesamowicie sycące , rozgrzewające i bardzo smaczne!Podane ze świeżym chlebem lub ziemniaczkami jest wspaniałym pomysłem na jesienny obiad! SKŁADNIKI:* polędwica wołowa – 600 g* cebula – 3 szt* papryka – 1 szt* grzyby ( u mnie rydze ) – 50 g* koncentrat pomidorowy – 2 łyżki* śmietana kwaśna
Ostra na Słodkokromki chleba 3 plasterki szynki gotowanej rukola szczypiorek sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Plasterki szynki i cebulkę kroimy w kosteczkę. Kromki chleba skrapiamy olejem i smażymy na rozgrzanej patelni. Na patelnię wlewamy resztę oleju, dodajemy cebulę i szynkę, chwilkę podsmażamy. Dodajemy rozkłócone jajka, szybko mieszamy, jak zacznie się jajecznica ścinać, wyłączamy ogień pod patelnią, mieszamy jajecznicę, dodajemy posiekany szczypiorek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcebulę pokrój w bardzo drobną kosteczkę lub rozdrobnij w blenderze. Twarożek i tuńczyka dokładnie wymieszaj w miseczce. Dodaj pokrojoną paprykę, chili oraz cebulę. Wymieszaj i dopraw do smaku. A jakie jest Wasze ulubione domowe smarowidło do chleba
Ze smakiem i z pasjąząbków czosnku świeże gałązki tymianku sól świeżo zmielony czarny pieprz oliwa Składniki na pangrattato: 1-2 kromki czerstwego chleba chrupiąca, upieczona skórka z kaczki 1 ząbek czosnku sól do smaku Składniki na sos: 1 większa cebula 3 ząbki czosnku tłuszcz powstały z pieczenia kaczki 300 ml czerwonego wytrawnego wina 800 ml pomidorów z puszki lub przecieru pomidorowego(...)się skórce. Po upieczeniu zdjęłam skórkę i oddzieliłam mięso od kości. Pokroiłam je na kawałki. Zlałam wytopiony podczas pieczenia tłuszcz na którym (nie cały) zeszkliłam drobno posiekaną cebulę i starty czosnek. Wkroiłam tymianek i dorzuciłam namoczone wcześniej rodzynki. Z solą ostrożnie, ponieważ smalec jest słony. Dodałam pokrojone kawałki kaczki. Podsmażyłam wszystko przez około 10 minut. Wlałam wino
potrawyregionalneprzygotowanie ciepłego posiłku. Składniki na blachę 24 na 26 cm. * około 16 kawałków chleba tostowego (Dan Cake) * 4 łyżki ketchupu * około 150 g sera żółtego startego na tarce o dużych oczkach * 2 podwójne piersi z kurczaka * 1 papryka czerwona * około 300 g pieczarek * 1 cebula * 5 jajek * 1 łyżka majonezu * 3 gałązki szczypiorku * sól, pieprz do smaku * przyprawa(...)podsmażyć na niewielkiej ilości oleju z przyprawą do kurczaka, do gyrosa i solą. Pieczarki i cebulę pokroić w pół plasterki, wszystko razem podsmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Na dnie blachy ułożyć równo, obok siebie chleb tostowy, posmarować go ketchupem i posypać dość grubo startym żółtym serem. Na wierzchu ułożyć równomiernie podsmażoną pierś
Zrób to smaczniebędzie to konieczne dodać 1/4 szklanki letniej wody i łyżkę oliwy. Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba i dodatek wody był niezbędny. Odstawić owinięte folią na 30 minut.farszGrzyby posiekać, można rozdrobnić w blenderze. Bardzo drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Dodać drobno posiekane grzyby, przesmażyć wszystko razem. Lekko przestudzić. Połączyć dokładnie z 1 łyżką bułki tartej
Stare Garypieczeń) 4 plastry lub 50gram pokrojonego w kostkę boczku 2 średnie ogórki kiszone lub 4 malutkie kromka chleba razowego 4 małe płaskie łyżeczki musztardy miodowej albo 2 łyżeczki musztardy ostrzejszej np. sarepskiej łyżka tłuszczu np.oleju rzepakowego, smalcu sos: 3 cebule 2liście laurowe ścinki mięsa 2-3 ziela angielskie kilka ziarenek pieprzu sproszkowana papryka ostra sproszkowana papryka wędzona mała garść(...)plaster wołowiny rozbij tłuczkiem. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Posmaruj musztardą. 2. Na środek każdego plastra mięsa połóż drobno pokrojony boczek/plaster boczku, ogórek kiszony pokrojony w słupki i pokrojony chleb 3. Zwiń w roladkę mięso, zepnij wykałaczkami 4. Rozgrzej na dużej patelni/garnku z szerokim dnem - olej lub smalec. 5. Obsmaż roladki z każdej strony. 6. Przełóż do naczynia żaroodpornego Celsjusza
U Fiolkipieczeń) 4 plastry lub 50gram pokrojonego w kostkę boczku 2 średnie ogórki kiszone lub 4 malutkie kromka chleba razowego 4 małe płaskie łyżeczki musztardy miodowej albo 2 łyżeczki musztardy ostrzejszej np. sarepskiej łyżka tłuszczu np.oleju rzepakowego, smalcu sos: 3 cebule 2liście laurowe ścinki mięsa 2-3 ziela angielskie kilka ziarenek pieprzu sproszkowana papryka ostra sproszkowana papryka wędzona mała garść(...)plaster wołowiny rozbij tłuczkiem. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Posmaruj musztardą. 2. Na środek każdego plastra mięsa połóż drobno pokrojony boczek/plaster boczku, ogórek kiszony pokrojony w słupki i pokrojony chleb 3. Zwiń w roladkę mięso, zepnij wykałaczkami 4. Rozgrzej na dużej patelni/garnku z szerokim dnem - olej lub smalec. 5. Obsmaż roladki z każdej strony. 6. Przełóż do naczynia żaroodpornego Celsjusza
Fiolka w kuchnitwardo i rzeżucha do dekoracji WYKONANIE: 1. Oddzielić mięso ryby od ości i rozdrobnić. 2. Cebule i ogórki pokroić w drobną kostkę. 3. Warzywa połączyć z makrelą i majonezem. Doprawić do smaku pieprzem i ewent. solą. 4. Podawać na chlebie lub krakersach, przyozdobione plastrami jajka na twardo, posypane rzeżuchą lub szczypiorkiem. INSTRUKCJA - krok po kroku: Kaloryczność przepisu
Atlas Smakówzamykanego słoika. Schładzamy w lodówce. Co jakiś czas warto go podczas tężenia zamieszać, żeby skwarki, cebula i jabłko nie opadły na dno. Jeśli chcecie przechowywać nienapoczęty smalec dłużej, warstwa czystego tłuszczu na wierzchu mu tylko w konserwacji pomoże i niczego nie mieszajcie. Świeży chleb, najlepiej domowy, do niego ten właśnie smalec i ogórek kiszony. Piwo albo kieliszeczek czystej
Karo in the KitchenBardzo ważnym składnikiem , bez którego chleb raczej nie wyjdzie jest ZAKWAS. Poza ziarnami można dodać również suszone pomidory, orzechy, wędzone lub suszone śliwki, żurawinę , rodzynki, cebulę, bazylię itp. itd. Co kto lubi :) Zamiast wody gazowanej można dodać piwo ale wówczas zamiast cukru miód. Tak wymieszana masę zostawić do wyrośnięcia na 12 godzin. Po 12 godzinach pod przykryciem ciasto pięknie
Jemy Pijemypachnących grzybów zrobiliśmy sosik. Ostatnio proponowałam Wam kotlety z kani, a teraz ten sos. Idealny do ziemniaczków, lub po prostu z chlebem. Pycha! Składniki: - grzyby leśne, około 2 duże garści - sól, pieprz, oregano - 1/3 szklanki śmietany 30% - cebula Wykonanie: Grzyby umyć, oczyścić, pokroić, wrzucić na osolony wrzątek i gotować 15 minut. W tym czasie posiekać cebulę. Grzyby odcedzić, odsączyć. Rozgrzać
dom-agi.plżaroodpornym. Następnie do każdego pomidora wbić jedno jajko. Na wierzchu posypać dobno pokrojoną cebulą oraz oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i zapiekać ok 20 minut, w zależności jak lubimy ścięte jajka. Zapieczone w pomidorkach jajka podałam z grzankami z chleba tostowego oraz kwiatami nasturcji
Monia miesza i gotujenasza tradycja. Wesołych i smacznych Świąt! Składniki: ZAKWAS: 1 kg buraków 2 l przegotowanej wody kawałek skórki z chleba żytniego lub pszenno-żytniego WYWAR WARZYWNY 2 kg buraków 1 seler 1 por 4 marchewki 2 pietruszki 1 duża cebula 2 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 4 duże ząbki czosnku 3 l wody sól, pieprz, odrobina cukru i majeranek
Zasmakuj Kuchni