chleb z cebulą - 3258 przepisów (strona:57/218)

,, Lasagne z chleba tostowego’’ 128

sera 2 jajka 1 szklanka śmietany 18 Sól, bazylia oliwki czarne lub zielone pomidor szczypiorek 1 cebula łyża oleju Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 260*C. Jajka mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą i bazylią. Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia a następnie układamy warstwę chleba na to wylewamy troszkę sosu śmietanowego. Układamy szynkę i żółty ser. Przykrywamy kolejną warstwą chleba

Podróż w kulinaria
Toskańska zupa pomidorowa pachnąca bazylią 173

Składniki : kostka rosołowa  1 łyżka oliwy 1 posiekana duża cebula 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1kg obranych ze skórki i posiekanych pomidorów 1 łyżka cukru 1 mała czerstwa ciabatta (100g) pokrojona na kromki i zapieczona w opiekaczu ( ja dodałam czerstwego chleba) pół łyżeczki bazylii w proszku  bazylia do udekorowania Sposób : 1. Zagotuj litr wody, wrzuć kostkę rosołową rozmieszaj dobrze

Proste Potrawy
Chleb nadziewany. 147

soczystym nadzieniem. Chleb jest pszenny, składa się z posklejanych ze sobą części, więc równie dobrze można go upiec w innej formie np. tortownicy i nazwać go buchtami w wydaniu wytrawnym, lecz w formie podłużnego bochenka jest o wiele bardziej zaskakujący. Można go nadziać wszystkim na co akurat mamy ochotę, w mojej wersji to jedynie cebula, pieczarki i pomidory z puszki(...)przykrywamy pokrywką i dusimy kilka minut. Gdy cebula już zmięknie zdejmujemy pokrywkę i chwilę jeszcze smażymy, żeby odparować nadmiar płynów. Studzimy. DODATKI: jajko sezam mak lub czarnuszka      Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę lub blat oprószony mąką, chwilę wyrabiamy, a następnie dzielimy na 16 części (po 8 na każdy chleb). Z każdej części formujemy placuszek, nadziewamy farszem, sklejamy

Rozpustne gotowanie
KREMOWA ZUPA SEROWA 198

100g serka topionego Maasdamer - 100g serka topionego Emmentaler - 1 średnia cebula - 200ml słodkiej kremówki (30%) - oliwa lub olej kokosowy bezzapachowy (2 łyżki) -  2 łyżki masła - sól i świeżo mielony pieprz do smaku - 1 łyżeczka kurkumy - 80ml białego, wytrawnego wina - szczypiorek do posypania - grzanki z 2-3 kromek chleba (użyłam własnego chleba na zakwasie) - zioła prowansalskie (pominęłam) - długo dojrzewający żołty(...)cienko olejem kokosowym lub masłem. Pokroić w kostkę. Rozgrzać suchą patelnię, wrzucić na nią pokrojone kawałki chleba i co jakiś czas mieszając przyrumienić je. Dopawić ziołami prowansalskimi i chili. W garnku rozgrzać olej z masłem, dodać obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę i podsmażyć ją na złoty kolor. Do garnka wlać wino i odparować całość ok.5 minut. Następnie

Smaczne Zdrowe
ZUPA TACO 293

domowego chleba na zakwasie, doprawiłam mielonym czosnkiem i wyszło super, lepsze niż oryginał, a na pewno zdrowsze. Do tego starty dobry żółty ser i pyszny obiadek gotowy. Podaję przykładowe ilości, dosmaczenie to rzecz gustu, zupa powinna być pikantna, dość gęsta, no i przepyszna. Inspiracją był przepis znaleziony tutaj  . Składniki: - 1kg mielonego mięsa (u mnie łopatka) - 2 duże cebule(...)posmarować cienko olejem kokosowym (lub masłem), pokroić w trójkąty. Na rozgrzaną patelnię pokłaść kawałki chleba i podsmażyć na niezbyt dużym palniku, posypać mielonym czosnkiem. Przewrócić na drugą stronę, doprawić. Smażymy do lekkiego przyrumienienia. W garnku rozgrzać oliwę i olej kokosowy (bezzapachowy), wrzucić obraną, pokrojoną cebulę, dodać pokrojone na małe kawałki ząbki czosnku i podsmażyć. Dorzucamy pokrojone w kostkę papryki

Smaczne Zdrowe
Pasta z pieczonych buraków i fasoli 124

Pasta z buraków i fasoli stanowi doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju pieczywa począwszy od chleba, a na krakersach i paluszkach grissini skończywszy. Dobrze smakuje też jako dodatek do.innych warzyw Jej kolejnym atutem jest to, że buraki są dostępne w sklepach przez okrągły rok i pod niemal każdą szerokością geograficzną. A żeby Was jeszcze bardziej zachęcić do wypróbowania tego smakołyku, dodam(...)stopni piekarniku przez około godzinę (można to zrobić przy okazji pieczenia innych potraw np.  mięsa lub chleba). *** Czosnek obrać przekroić na kilka części i podsmażyć przez minutę na oleju (ja preferuję czosnek podsmażony na maśle ghee) Cebule rozdrobnić w rozdrabniaczu, dodać upieczone i pokrojone na niewielkie kawałki buraki, ugotowaną fasolę, czosnek, olej, przyprawy i ewentualnie ulubione dodatki (jabłko, chrzan

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kremowa pomidorowa z grzankami 165

kilka szczypt do posypania sól świeżo mielony pieprz 2 kromki razowego chleba Kromki razowego chleba pieczemy w tosterze lub na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Ostawiamy do ostygnięcia. Ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie cebulę kroimy w kostkę. Czosnek siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy

My Chcemy Jeść
Toskańska zupa fasolowa -ribollita 180

warzyw i fasoli to idealne danie na chłodne, zimowe dni. Zupa ta nazywana również  chlebową to tradycyjne danie kuchni toskańskiej. Dużo warzyw, pożwna fasola i  namoczony , czerstwy chleb lub podpieczony na czosnkowej oliwie  to podstawowe  jej składniki . Zupa najlepiej smakuje na drugi dzień , kiedy   wszystkie jej smaki  połączą się / tak jak nasz polski bigos(...)chleba starty parmezan/ do posypania Wykonanie:  -Fasolę namoczyć w wodzie i pozostawić na noc. -Następnego dnia ugotować fasolę w świeżej wodzie / na wolnym ogniu/ wraz z   gałązką  rozmarynu i ząbkiem  czosnku. -Odcedzić/ wywar zachować.  -Połowę fasoli zmiksować, resztę pozostawić w całości. -Warzywa obrać . -Oliwę rozgrzać w głebokim rondlu. -Wrzucić posiekaną cebulę

Zakamarki mojej kuchni
Pizza 142

robi również ciasto na pizzę. Od A do Z. Musiałam spróbować i maszyny i tego ciasta. Klasyczne ciasto na pizzę znajdziecie  TUTAJ Jeśli jednak posiadacie maszyne do robienia chleba , to można w niej zrobić również ciasto na pizzę, które w tej maszynie jako kula sobie pięknie wyrośnie. Składniki na ciasto 1 łyżka oliwy 240 ml wody 1,5 łyżeczki(...)pieczarkowy Orzech ser topiony plastry ze szczypiorkiem  Lactima bazylia listki oliwa z oliwek czarnuszka mała cebula przyprawa do pizzy Skworcu Zrób ciasto na pizzę według   TEGO TUTAJ  przepisu  lub tego co podałam jeśli masz maszynę do chleba. Na blachę połóż papier i rozwałkuj na wymiar blachy. Pokłuj ciasto widelcem. Posmaruj oliwą z oliwek. Następnie wyłóż

Z Kuchni Do Kuchni
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, JABŁKIEM I SELEREM NACIOWYM 135

proszku 1/3 łyżeczki soli morskiej 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu DODATKOWO : świeży chleb, ciabatta, bagietka WYKONANIE Majonez mieszamy z sokiem z cytryny i 1 łyżeczką syropu klonowego. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i odrobiną chili.  W miseczce mieszamy odsączonego tuńczyka, seler, cebulę, bazylię i jabłko. Polewamy przygotowanym dressingiem i dokładnie łączymy. Podajemy z dobrej jakości świeżym

cool and minty
Świeżyna 288

Składniki -łopatka 1,5 kg -boczek 1 kg -słonina 0,5 kg -cztery średnie cebule - dwa lub cztery ząbki czosnku jak kto lubi -sól kamienna lub

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Chleb drwalski zapiekany z cukinią i pomidorami. 140

pieprz, sos sojowy Chlebki wydrążamy, aby powstały swojego rodzaju łódki, chociaż nam kojarzy się to z wrzecionami :) Chleba, który pozostał nie wyrzucajcie, przyda się np. jako dodatek do śniadania czy kolacji. Jest zbyt smaczny, aby go wyrzucać. Następnie kroimy cukinię, pomidora i cebulę w drobną kostkę. Pomidora pozbawiamy gniazd nasiennych. Cukinię z cebulą wrzucamy na patelnię z odrobiną oliwy

vegetanie
Placek a'la po węgiersku, czyli bardziej po mojemu 230

chętny bardzo, to zrobiłam właśnie tak. Mięso z indyka, do tego pieczarki, papryka czerwona, cebula i trochę kukurydzy. Taki strogonow , który robiłam tutaj - klik , tylko z dodatkiem kukurydzy i bardziej gęsty. W jeden dzień był z plackami, a drugi Panowie zwyczajnie zjedli z chlebem. Młody jak prawie godzinę, bo takie dobre było i musiał zjeść do końca :-))). Udanego dzionka :-) Składniki

kruche babeczki
żurek z jajkiem i kiełbasą 124

Kroimy wędzonkę i cebulę... Do włoszczyzny i ziemniaków dodajemy ziele i liść... Podsmażamy wędzonkę, boczek... i cebulę... dodajemy do zupy... Następnie dolewamy nasz zakwas... i po zagotowaniu dodajemy kiełbasę... Wszystko doprawiamy do smaku solą, pieprzem i  majerankiem... Podajemy z ugotowanym jajkiem, chlebem....  Całość posypujemy majerankiem... :)  Smacznego

chleba naszego
Chleb z cebulą i oliwkami 168

cebulę i oliwki. Wmieszać delikatnie aż ciasto wchłonie dodatki. - Przykryć ściereczką , pozostawić do wyrośnięcia - Uformować  wałek , włożyć  do   wysypanej   mąką   formy. Przykryć  ściereczką  do   ponownego  wyrośnięcia - Piec w  250 stopni przez 20 minut . po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100    stopni , piec jeszcze ok 30 minut. Rada Chleb

Eli Gotowanie