Smalec czy wakacje mogą się bez niego obejść. Czy wyjedziemy nad morze czy w góry zawsze się znajdzie stoisko ze smalcem do tego nierówno ucięta pajda chleba i oczywiście ogórek kiszony. Taki wakacyjny zestaw a jak smakuję ! Robi się go szybko a co damy do naszego smalcu pozostaję już naszą wyobraźnią smakową. Bardzo lubi towarzystwo papryki, cebulki, jabłka, śliwki, ziół(...)gałązki sól, pieprz SPOSÓB WYKONANIA :z jabłkiem :- już dobrze wy słoninę kroimy w drobną kostkę wytapiamy ją na patelni, gdy jest wytopiona (nie spalmy skwarek) dodajmy cebulę oraz pokrojona w kostkę drobną jabłko smażymy od czasu do czasu mieszając ok 3-4 minuty po czym dodajemy porwany tymianek i smażymy jeszcze ok 1 minuty - po tym czasie
Basia w kuchniwarzywami i sosem tzatziki (można kupić za 3-4 euro). Souvlaki (Σουβλάκι)Suwlaki to kawałki wieprzowiny lub kurczaka, nadziewane na szpadkę i pieczone na ruszcie. Dostępne na wynos w chlebie pita lub jako kompletne danie. W naszej tawernie miano dziwny zwyczaj i dania mięsne często podawano zarówno z frytkami, jak i ryżem. Giouvetsi (γιουβέτσι - czyt. juwetsi)Jest to mięsko(...)smażony na chrupiąco na małej patelence z dwoma uszkami, lecz duszone cebula, papryki i pomidory, posypane fetą i natką pietruszki. Danie jest przepyszne i bardzo proste. W menu tawern występuje wśród przekąsek, czyli meze i rzeczywiście porcja jest nieduża. Ja swoją uzupełniłam porcją tzatziki i chlebem pita. Zdjęcie robiłam o zachodzie słońca. Czyż nie wygląda uroczo? Dolmades (ντολµάδες
Chilli Czosnek i Oliwadanie na pewno sprawdzi się jako karnawałowa przystawka lub ciekawa propozycja na kolację. Kruszcie czerstwy chleb, chwytajcie widelce i skosztujcie pieczarek pod ziołową kruszonką! ;) Pieczarki pod ziołową kruszonką Potrzebujesz: 50g masła (25g+25g) 4 łyżki oleju rzepakowego 10 dużych pieczarek 1 mała cebula 1 gałązka świeżego rozmarynu 1 duży ząbek czosnku 200g czerstwego pieczywa skórka otarta z 1/2 cytryny
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSkładniki: – 1 kg dynii – 5 suszonych pomidorów – 1 1/2 łyżki octu balsamicznego – 1/2 cebuli – 1 ząbek czosnku – 2-3 łyżki oliwy – tymianek – sól i pieprz
I LOVE LIFEFaszerowane pieczarki :) nie każdy lubi a szkoda bo są pyszne :) Nie potrzeba wcale wielkiego zachodu, żeby przygotować takie przekąski... ...oprócz pieczarek, potrzebujemy cebulę, trochę
chleba naszegoBagietki z nadzieniem z prawdziwków i pieczarek. FARSZ : - 500 g pieczarek - 300 g prawdziwków - 3 średnie cebule - 3 liście laurowe - pieprz czarny, sól - olej do smażenia
Pasje JolkiPRZEPIS Będziemy potrzebować -½ kg mięsa wieprzowego (łopatka lub karkówka) -½ kg surowego tłustego boczku lub podgardle czy pachwina -½ kg wątroby drobiowej lub wieprzowej -jedna pierś z kurczaka
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.1 kurczak ok 1,7 - 2 kg pół kaczki ok 1,5 kg 3 marchewki 1 cebula ziele angielskie listek laurowy pół gałki muszkatołowej sól pieprz
Gotowanie jest łatweDziś propozycja na pyszny, ciepły posiłek, idealny na śniadanie lub kolację, a mianowicie jajka zapiekane na cebuli, wędlinie i jarmużu. Jest to
Rozpustne gotowanieSkładniki : 80 dag chudego mięsa wołowego 30 dag wątróbki wieprzowej 40 dag tłustego boczku wieprzowego 2 cebule imbir, sól, pieprz czarny i ziołowy suszona bazylia i
Proste PotrawySkładniki : około 10 dużych pieczarek pojedynczy filet z kurczaka około 2-3 łyżki kaszy manny 1 cebula sól, pieprz 2 małe lub 1 duże jajko Przygotowanie
Proste PotrawySkładniki : karkówka - około 1 i 1/2 kg boczek gotowany,wędzony -ewentualnie surowy ziemniaki marchew, liście kapusty cebula, jabłko sól, pieprz, olej cynamon, ziarna jałowca wino
Proste Potrawymiskę papryki i pajdę chleba, a zrozumienie dlaczego odstąpiłam od tradycji. Bardziej słowiański dodatek kiełbasy uważam za całkiem trafne uzupełnienie tej doskonałej potrawy. A zatem zapraszam na wspaniałą węgierską zupę paprykową, która w okolicach sierpnia i września zawsze królowała w moim domu. Leczo 5 czerwonych papryk 2 zielone papryki 2 żółte papryki 3 cebule 0,5 kg pomidorów 300g cukinii
Przepysznik - BLW i nie tylkoboczkiem, i smażymy razem przez 5min. Do miękkiej fasolki przekładamy podsmażoną kiełbasę z boczkiem i cebulą, zalewamy przecierem pomidorowym, dodajemy majeranek i chwilę razem gotujemy na wolnym ogniu. Fasolkę po bretońsku doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką i podajemy ze świeżym chlebem. Smacznego Fasolka po bretońsku Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Zupa z kurczaka a’la flaczki Bigos
Księga-Smakupieczarkami. Ja podałam na zimno, jako wędlinę do sałatek. Równie dobrze sprawdzi się, jako dodatek na chleb, np z ketchupem i korniszonem lub jako danie obiadowe, na ciepło. 1.2 kg schabu 400 g mięsa mielonego (łopatki lub karczku) 400 g pieczarek 2 cebule 1 jajko 25-30g tartego parmezanu sól, pieprz czosnek granulowany przyprawa do mięsa mielonego Schab nacinamy
Smaki Na Talerzu