miałam w lodówce. Bez historii tym razem : Składniki: Bulion: ½ kg szpondra z kością 30 dag wędzonego boczku 4 marchewki 2 korzenie pietruszki 4-5 listków laurowych 2 pieczone cebule kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu kilka ziaren jałowca 1 łyżka soli 1 szklanka białego wytrawnego wina Wkładka: 4-5 średnich buraków 1 -2 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej (można dać(...)boczku kilka kromek chleba (ja akurat miałam bagietkę razową nie pierwszej świeżości, więc nadała się idealnie) Przygotowanie: Składniki na bulion oczyściłam i obrałam. Mięso zalałam ok.3,5 -4 litrami wody, dodałam przyprawy i gotowałam na wolnym ogniu ok. 2 godziny (po pierwszych 45 minutach łyżką cedzakową zebrałam szumy białkowe). Po tym czasie dodałam warzywa oraz pieczoną cebulę i gotowałam kolejną
Kate's Kitchentamtejsi restauratorzy i smakosze zrobili wiele, by wypromować przysmak. Jeżeli tak jak ja jesteście miłośnikami bryndzy i jeżeli nudzą się Wam czasami kanapki z plasterkiem czegoś, posmarujcie kromki świeżego chleba smakowitym liptauerem. Dodam tylko, że w polskich sklepach (i to na północy) można czasami dostać prawdziwą liptowską bryndzę. PS Kiedy ja myślę o Liptowie, to przypomina mi się doskonały serial(...)posiekanej drobno cebuli 2 łyżki posiekanych korniszonów 1 łyżeczka ziarnistej musztardy sól i pieprz szczypiorek Wykonanie: Bryndzę rozetrzeć bardzo dokładnie z masłem, śmietaną, papryką i kminkiem. Można zmiksować ręcznym blenderem. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem wg uznania i pozostawić na 1/2 godziny w lodówce dla przeniknięcia się smaków. Pastę podawać na świeżym chlebie posypaną szczypiorkiem
zadanie-gotowaniemożna maczać w nich kawałki chleba lub grzanki. Zróbcie ją jak chcecie, ale koniecznie wypróbujcie ten przepis, szczególnie na leczenie ,,przypadłości dnia następnego". Przepis na klasyczną szakszukę, czyli jajka sadzone w pomidorach znajdziecie tutaj . Składniki na 1 porcję: 2 jajka ekologiczne 1/2 szkl. bakłażana, pokrojonego w kostkę 2 pomidory (średniej wielkości) 1/2 małej czerwonej cebuli 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego(...)chilli 1 łyżeczka (lub więcej) oleju lub oliwy kilka liści świeżej bazylii sól, pieprz czarny do smaku Przygotowanie: Na średniej wielkości patelni rozgrzać olej i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i bakłażana. Pomidory przekroić, usunąć gniazda nasienne i ewentualnie zdjąć skórkę, pokroić w kostkę. Do podsmażonych warzyw dodać pomidory, koncentrat pomidorowy, chilli, cukier, szczyptę soli i pieprzu. Dusić warzywa
Codziennik KuchennyDomowa pieczeń, doskonała do kanapek i nie tylko. -- Potrzebujemy 1 kg mielonego: 500 g łopatki wieprzowej i 500 g wołowiny, 2 jajka, 1 cebulę, łyżkę
chleba naszegoPolecam pyszne zestawienie świeżych smaków, surówka do obiadu i nie tylko. Potrzebujemy: 1/2 kg odciśniętej kapusty, średniego obranego buraka, 2 marchewki, cebulę, coś
chleba naszegoSkładniki 1 płat ciasta francuskiego ok 500 g świeżego łososia bez skóry i ości 2 cebule 100 ml dobrego, białego wina 50 ml śmietanki 30
OliveandThymesera mozzarella 2-3 łyżki oleju Przygotowanie Piekarnik nastawić na 180stopni. Papryki oraz cebulę pokroić w drobną kosteczkę, marchewkę zetrzeć na dużych oczkach jarzynowych, warzywa podsmażyć na łyżce oleju. Ziemniaki pokroić na cienkie plasterki. Można zrobić to nożem lub skroić na krajalnicy do chleba. I teraz mamy do wyboru gdyż filet można wcześniej ugotować z przyprawami i drobno pokroić
W garach u Gosiprzeze mnie. Od kiedy pamiętam uwielbiam wszelkiego rodzaju smarowidła i domowe wyroby do chleba :) Pasztet z soczewicy Składniki: 200-250 g czerwonej soczewicy, 2 szklanki wody, ziele angielskie, liść laurowy, 4-5 większych marchewek, 1/2 selera korzeń, 2 średnie pietruszki, 1-2 średnie cebule, posiekany czosnek, 3 jajka roztrzepane, świeżo zmielony pieprz , sól do smaku, chili
Aromatyczne PodróżeIdealna pasta na kanapki. Składniki 300 g wędzonego dorsza 250 g twarogu 3 łyżki gęstej śmietany 1 jajko 1/2 cebuli ząbek czosnku natka pietruszki lub szczypiorek
R'n'G KitchenJedynie kwestia podania (z kaszą, z ziemniakami lub np jako gęstą zupę z kromką chleba). I obowiązkowo z ogórkiem kiszonym/konserwowym. Mój jest bardziej warzywny, bo dodaję marchewkę. Co potrzebujemy: pół kilograma wołowiny (ja użyłem po prostu mięsa gulaszowego które można kupić w supermarketach) 2 cebule 1-2 papryki 2 marchewki trochę mąki mieszanka przypraw do gulaszu a jesli nie mamy
Snejkusiowe PrzepisyBardzo zaintrygowały mnie te placuszki już przy pierwszym oglądaniu "Mamuszki". Uległam pokusie i zrobiłam je na obiadokolację. Zmniejszyłam jedynie ilość cebuli. Chrupiące, troszkę bułkowate ale jednak
Dzieje kuchennej WiewióryFougasses to cienkie chlebki o charakterystycznym kształcie. Tak zwane „chlebowe liście”. Do ciasta można dodać, np. oliwki, paprykę czy cebulę. Ja zrobiłam bez dodatków. Serdecznie polecam
Nastoletnie Wypiekaniespożywać często, zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe, w wersji wędzonej stanowią doskonały składnik past do chleba, czy krakersów, przyrządzajmy z nich często jak tylko się da potrawy, bo są nieodzownym źródłem witamin i składników bardzo pożądanych dla naszego organizmu Składniki: 1 świeżo uwędzona makrela 1 cebula czerwona 3 ogórki konserwowe w curry 2 jajka ugotowane na twardo sól, świeżo zmielony pieprz
kgwjanczewoPosypujemy ją przyprawami i układamy na niej czosnek pokrojony w plasterki 3) Całość przykrywamy cebulą pokrojoną w pióra 4) Przykrywamy naczynie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 - 55 minut 5) Wyjmujemy z piekarnika i gotowe! Można ją podawać z chlebem, frytkami lub dowolnym dodatkiem. Smacznego
Mama Gotujepieprzu posiekany szczypiorek Makrelę obrać ze skóry i oczyścić z ości.Rzodkiewkę, ogórki i cebulę posiekać w drobną kosteczkę. W misce rozdrobnić makrelę widelcem. Dodać pozostałe składniki (oprócz szczypioru) i wymieszać, aż połączą się w jednolitą masę. Doprawić do smaku. Podawać na grzankach z chleba lub bagietki. Smacznego
Pełny talerz