Zastanawiałam się co z nich tym razem przygotować. Padło na pastę do chleba i to był bardzo dobry wybór :) Składniki: około pół kg gotowanego chudego mięsa , około pół kg parzonego wędzonego boczku , 2 gotowane marchewki , 1 pietruszka gotowana , kawałek selera gotowanego , 1 mała papryczka chili , 1 średnia cebula , 2 średnie ząbki czosnki , 4 łyżki masła , 1/2 pęczka szczypiorku , 1 łyżka
Codzienna kuchnia niecodziennadelikatnie sokiem z cytryny. Dodajemy pokrojone, również w drobną kostkę – korniszony, cebulę, czerwoną paprykę, posiekany drobno koper, pokrojony szczypior (kolejność dowolna) oraz podprażone orzechy. Doprawiamy pieprzem cytrynowym i roztłuczonym pieprzem czerwonym. Skrapiamy oliwą cytrynową – mieszamy. Sposób podania – do wyboru. Poniżej podaję trzy. Pierwszy na wykrojonych krążkach chleba pełnoziarnistego Pumpernikiel, drugi – w kieliszkach i trzeci na łyżkach. Oczywiście
mojewypiekiinietylkoOj, działo się u nas przez ostatni miesiąc... Najpierw moje przeziębienie, potem dwa razy przeziębienie Skarbka, roczek Skarbka, roczek jego koleżanki, paskudny wirus komputera, którego za
chwile dla mniepełnowartościowych składników, a nie z ... hmmm... nie wiadomo czego :) Kromal razowego chleba albo pełnoziarnista bułeczka z takim domowym paprykarzem będzie świetnym pomysłem na zdrowe i smaczne śniadanie. Składniki: 1 woreczek ugotowanego białego ryżu 2 wędzone makrele 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (200g) 1 łyżka ketchupu 1 duża cebula 2 marchewki 1 pietruszka 3 łyżki oleju papryka ostra i słodka
Walijskie Pichceniedelikatnie zeszkli ale nie może zbrązowiec. Z kapusty odlewamy większość wody, dodajemy cebulę z olejem, łyżkę soli, łyżeczkę pieprzu, listki laurowe oraz szczyptę cynamonu. Nakrywamy garnek i dusimy na małym ogniu aż zmięknie. W razie potrzeby dolewamy wody lub oleju. Podajemy tradycyjnie z mięsem lub tylko z chlebem
prawdziwe jedzeniePolecam przygotowanie smacznej zupy kurczakowej, która może zaspokoić nie jedno podniebienie. Skład: 1 kg obranych ziemniaków, 1 kg ugotowanego mięsa z kurczaka, 0,5 kg włoszczyzny
chleba naszegoProponuję dzisiaj kopytka, które sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub jako danie główne. Potrzebujemy na 1 kg ugotowanych ziemniaków, 1 kg mąki + do przesypania
chleba naszegoBardzo smaczna zapiekanka ziemniaczana z mięsem indyczym,kapustą w ziołach prowansalskich.. Potrzebujemy:ugotowane ziemniaki 0,8-1kg, mięso 0,5-0,8kg, kapusta 0
chleba naszegomacie mniejszą kapustę, weźcie mniej, łatwiej dosolić potem niż naprawiać przesolone) , mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Lekko kapustę w garnku ugniatamy, wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Drobno kroimy cebulę i ją również wrzucamy do garnka. Podlewamy taką ilością wody, żeby kapusta była prawie przykryta (pamiętajcie, żeby ją lekko najpierw ugnieść!). Dusimy całość na wolnym ogniu, pod przykryciem, co jakiś(...)zjeść nawet z chlebem. Ale wtedy zróbcie podwójną porcję, bo ta porcja to dodatek dla 3-4 osób do pełnego, klasycznego obiadu z mięskiem i ziemniakami. SKŁADNIKI 1 mała młoda kapusta, ok.700-800g + płaska łyżeczka soli ¼ kostki masła 2 pełne łyżki mąki pszennej, z lekkim czubkiem pół pęczka koperku pół pęczka szczypioru 1 duża cebula 3-4 kulki ziela angielskiego
Karo in the Kitchenwarzywny to nic innego jak ususzone liście pietruszki, pora i selera. Gulasz z soczewicy zazwyczaj podaję z ryżem i płaskimi chlebkami. Sos jest gęsty i bardzo łatwo nabiera się chlebem. Lubicie jeść rękoma, oblizywać palce i w ogóle nie martwić się o zasady dobrego wychowania(?). Ja uwielbiam, a etykietę przy stole mam gdzieś, kiedy połowa ludności na świecie je właśnie(...)bulionu, który dolewam sukcesywnie podczas gotowania. Przypomina to gotowanie risotta. Gulasz musi być jednak gęsty i skoncentrowany w smaku. Gulasz z soczewicy Składniki: 220 g zielonej soczewicy 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 400 g mielonej wołowiny i wieprzowiny, 50/50 1 łyżka garam masala 1 łyżka świeżo zgniecionego kminu 2 łyżeczki zgniecionej kolendry 1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu 1 łyżeczka czarnego
codojedzeniaCebulę obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Na patelni mieszamy miód z sokiem z 1 pomarańczy wraz z przyprawami, rodzynkami i zblendowanymi na pył pierniczkami. Całość zagotowujemy i dodajemy cebulę. Następnie odstawiamy do wystudzenia. W międzyczasie śledzie kroimy na mniejsze kawałki i sparzamy pomarańczę. Kiedy marynata przestygnie, dodajemy do niej śledzie pokrojone w ćwiartki, a następnie plasterki pomarańczy. Pozostawiamy do zamarynowania(...)dłużej tym lepiej. 3. Pumpernikiel z burakami, jajkiem i śledziem w lekkim sosie chrzanowym z koprem 4 filety śledziowe a’la Matjas SEKO 1 opakowanie chleba pumpernikiel 3 jajka ugotowane na twardo 2 średniej wielkości, upieczone buraki 1 łyżka śmietany 18% 2 łyżki jogurtu ½ pęczka koperku 1 łyżka tartego chrzanu sól
SMYKWKUCHNISuper smaczne danie na zimę i nie tylko, fasola z małym co nie co. -- Skład: fasola 0,8-1,0 kg, ziemniaki 0,5 kg, pieczarki
chleba naszegobiała kiełbasa - olej - sól i pieprz Na oleju podsmaż posiekaną cebulę i czosnek, dodaj paprykę i marchewkę pokrojone w grubą kostkę, cieciorkę i dodaj szklankę wody, duś pod przykryciem przez 20 minut. Dodaj białą kiełbasę i pozostałe składniki i duś przez kolejne 20 minut. Podawaj z chlebem i świeżymi listkami bazylii
SMYKWKUCHNIponacinać i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Paprykę pokroić w paski, cebulę w piórka. Posolić, doprawić pieprzem, wymieszać i przełożyć do kiełbasek. Zalać piwem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C. Piec około 50 minut podlewając od czasu do czasu wytwarzającym się sosem. Podawać z ziemniakami lub chlebem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaduży por 1 duża cebula natka pietruszki sól pieprz Wykonanie: Boczniaki, cebulę i por drobno pokroić. Podsmażyć na patelni kilka minut. Podlać wodą i dusić kilkanaście minut pod przykryciem. Doprawić solą i pieprzem. Dolać kilka łyżek śmietany (według uznania). Posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z ryżem lub chlebem. Dodaj do listy blokowanych banerów
Pysznie & Pięknie