Wegański "SMALEC" Z FASOLI 202wszystkich... Na wielkich imprezach podaje się chleb ze smalcem i ogórkami kiszonymi i każdy, kto jadł to choć raz w życiu wie, o co chodzi... :) My też lubiliśmy kiedyś chleb ze smalcem ale oczywiście przestaliśmy. Generalnie nie lubimy i nie szukamy zamienników tradycyjnych potraw mięsnych, wręcz odrzucają nas wszelkie udawane kotlety, kebaby, udka, itd. Jednak smalec to było coś(...)właściwie mój wpis mógłby się zakończyć, jest link do przepisu, bierzcie i korzystajcie ALE... W tak zwanym międzyczasie wystąpiła u mnie dość szybko postępująca niechęć do smażonej cebuli. Nigdy nie lubiłam cebuli jako takiej ale w potrawach różnych gdzieś tam ją podsmażałam w razie potrzeby. Nie wiem co się stało, na dzień dzisiejszy nienawidzę smażenia cebuli, tego zapachu, smaku
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
,,Wielkanocny żurek w chlebie’’ 407zakwas: 350 g mąki razowej skórka razowego chleba 1 l wody 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego Składniki: 100 g boczku 100 g kiełbasy Zakwas przygotowany wcześniej 1 litr bulionu warzywnego (najlepiej z włoszczyzny) 2 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1 duża cebula 4 suszone borowiki 2 ząbki czosnku 1 łyżka tartego
Podróż w kulinaria
Pulpeciki z indyka w sosie serowo porowym 174smażenia 1. Odciąć skórki od chleba, namoczyć chleb w mleku , odcisnąć i połączyć z mięsem. Dodać jajko i przyprawy, dobrze wymieszać, formować kuleczki i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rumiano na rozgrzanym tłuszczu, a następnie odsączyć na ręczniku papierowym. Sos serowo - porowy: - 1 por, tylko biała część - 1 duża cebula - 1 serek topiony
Apetyczna babeczka
Sos z prawdziwków – kuchnia podkarpacka 179bądź marynowała. Sos zazwyczaj podawała nam z chlebem, na kolację. Jeśli sos był podawany do obiadu, grzyby kroiła drobniej i niekiedy dodawała do niego bulionu, żeby sos był mniej gęsty. Przepis jest prosty, ale sos z prawdziwków to kwintesencja jesieni w Puszczy Sandomierskiej. Składniki: 8-10 średnich prawdziwków, 1 duża cebula, 1 łyżka masła, 2 łyżki gęstej kwaśniej śmietany
Trzeci talerz
FOODBOOK #1 - Co jem w ciągu dnia? 238patelni roztapiam masło, wrzucam drobno pokrojoną cebulę i pieczarki. Chwilę podsmażam,solę i podlewam niewielką ilością wody, tak by składniki chwilę się podgotowały. Wlewam na patelnię jajeczną masę i wciąż smażę*. Posypuję serem i jeszcze doprawiam. Na sam koniec zdejmuję z ognia i ozdabiam rukolą. Zjadam z tostami z chleba razowego i warzywami. :) * i czasem nieświadomie rymuję NAPOJE
Kuchnia Ellie
Kebab ormiański 328robi się lawasz i jaka jest historia tego chleba proponuję przeczytać sobie TUTAJ . Jednak osobiscie nie widizalam go nigdy w polskich sklepach dlatego my spokojnie, jeśli nie mamy gdzie go kupić, możemy użyć zwykłej tortilli - myślę, że nikt się za to nie obrazi Tradycyjnie do mies ormiańskich podawana jest ,,sałatka" z cebuli pietruszki i tak też podaję w przepisie
sierotka maRysia w kuchni
Kokardki z warzywami i gorgonzolą 218miałam zapiekankę makaronową. Ale przypomniałam sobie wczorajszy wypiek chleba i papryk faszerowanych i odechciało mi się podwyższonej temperatury w mieszkaniu ;) Co prawda dziś pojawił się wiatr i łatwiej przewietrzyć cztery kąty... Wygrał czas czekania na obiad :) Składniki (na 3 porcje): ok. 200-300 g makaronu mała cukinia (ok. 200 g) mała cebula zielona papryka chili suszone pomidory (w sumie
Weekendy w domu i ogrodzie
Żur na zakwasie owsianym 212Świąteczny żurek chrzanem w chlebie , żurek na wywarze z wędzonego boczku , żurek , żytni zakwas na żur Żur na zakwasie owsianym - przepis: Składniki: 0,5 litra zakwasu owsianego ----> z tego przepisu 3-4 średniej wielkości ziemniaki 1-2 marchewki 1 pietruszka kawałek białej części pora kawałek selera 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 25 dag wędzonego boczku
Moje Qulinaria
Bigos staropolski 181podsmażyć na patelni na złoty kolor.Wędliny i cebulę również pokroić w kostkę i razem podsmażyć.Wszystkie przesmażone mięsa dodać do gotującej się kapusty i nadal gotować na małym ogniu co najmniej przez godzinę.Pod koniec gotowania dodać pokrojone śliwki i wino, przyprawić całość solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.Podawać z chlebem
wyzwania kuchenne
Ribollita – toskańska zupa chlebowa z pomidorami i fasolą 344wolno marnować jedzenia, wyrzucać resztek. Nazwa zupy – „gotowana na nowo” –wzięła się od tego, że oryginalnie przygotowywano Ribollitę na bazie zupy warzywnej niedojedzonej poprzedniego dnia i zagęszczano ją chlebem, który był już tak czerstwy i suchy, że nie dał się normalnie zjeść. Przepis w „The Silver Spoon”, jak prawie cała prosta włoska kuchnia, jest ubogi w składniki. Ma też(...)kapustę/czarny jarmuż. Mój przepis to wariacja z kilkoma dodatkami, które sprawiają że zupa tylko zyskuje na smaku. Seler naciowy siekamy w drobną kostkę. To samo z marchwią i cebulą – drobniutko. Siekamy dwa ząbki czosnku. Drobno kroimy boczek lub pancettę. Ziemniaki obieramy i kroimy w nie za drobną kostkę. Szpinak albo jarmuż myjemy i suszymy na ścierce. Jeśli używacie szpinaku
Karo in the Kitchen
Pasta z wędzonego dorsza z jajkiem i ogórkiem kiszonym 148Taka pasta wyśmienicie smakuje ze świeżą bagietką. W wersji bardziej fit, śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym. Składniki 150 g wędzonego dorsza 2 jajka ugotowane na
R'n'G Kitchen
Sałatka kurczakowa ze słonecznikiem 237Polecam doskonałą sałatkę z kurczakiem, która może być serwowana na wiele okazji. Sałatka, która jest efektowna wizualnie i skuteczna smakowo dla nie jednego smakosza. Potrzebujemy 500
chleba naszego
Kruchy schab cebulowy 1423Łatwy w wykonaniu schab na pyszny obiad lub kolację. Schab płuczemy z zimnej wodzie i osuszamy. Kroimy na grube plastry i wykładamy do przyprawienia. Posypujemy solą
chleba naszego
Pierś indyka z piekarnika. 1860Kotlety drobiowe przygotowane w piekarniku, to smaczna propozycja na obiad. Pierś płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym, potem kroimy na 1cm kotlety. Mięso solidnie
chleba naszego