duży por 1 duża cebula natka pietruszki sól pieprz Wykonanie: Boczniaki, cebulę i por drobno pokroić. Podsmażyć na patelni kilka minut. Podlać wodą i dusić kilkanaście minut pod przykryciem. Doprawić solą i pieprzem. Dolać kilka łyżek śmietany (według uznania). Posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z ryżem lub chlebem. Dodaj do listy blokowanych banerów
Pysznie & PięknieJada się ją tam zawiniętą w yufkę lub lawasz czyli płaski chleb. Ciecierzyca sprawia, że sałatka jest bardzo sycąca, a dzięki cytrynowemu dressingowi orzeźwiająca. Składniki: 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy lub z puszki duża garść czarnych oliwek, przekrojonych na pół 200 g pomidorków koktajlowych, pokrojonych na ćwiartki 1 cebula szalotka, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 200 g sera
Smakowity Blog Kulinarnysię już w formie sałatki zmieniamy jej zastosowanie na pastę do chleba. Mielimy w ble nderze na gładką masę albo po prostu mieszamy i wykładamy na pieczywo. Układane kolejno w arst wy dodają całości atrakcyjności i oryginalnego wygląd u. 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 mała cebula 1/2 puszki kukurydzy 3 ogórki kiszone 100g żółtego sera 3 łyżki majonezu
Szefowa kuchniSkładniki: kość wędzona cebula 2 marchewki średnia dynia (około 5 kg) kawałek selera korzeń pietruszki 3 łyżki manny liście laurowe ziele angielskie sól pieprz szczypta ostrej papryki 1/3 szklanki śmietanki 12 % z kartonika 3-4 jajka 5-6 kromek chleba 2 łyżki pestek dyni szczypiorek Dynię umyć. Odciąć górę, resztę wydrążyć. Usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić. Kość wędzoną zalać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasmalcu - najpierw podsmażyć z dodatkiem soli pieczarki, następnie dodać kiełbasę i cebulę. Kiedy składniki są gotowe dodać je do smalcu, dokładnie połączyć, dodać soli i pieprzu. Kiedy lekko całość przestygnie - spróbować. Taki smalec jest najlepszy kiedy jest słonawy w smaku, wtedy nadaje się nawet do posmarowania kromki chleba. Smacznego
Poezja Smaków - blog kulinarnyMadzia z przodu odbiera towar. A w tle mój zakwas na chleb: A tak wyglądają już zrobione kiełbaski przed sparzeniem: I po sparzeniu: A tutaj Tosia sprawdza jakość kiełbasy. Testy wypadły pomyślnie, Tosia zadowolona: PIWNE KIEŁBASKI ZAWIJANE W BOCZEK 6 kiełbasek grillowych 300 g wędzonego boczku 3 cebule 15 ziaren jałowca 15 ziaren ziela angielskiego 3 listki laurowe
Marder&Marder Manufacture210st.C Przygotować kanapki. Na blaszce (można wyłożyć papierem) ułożyć 3 kromki chleba upieczona stroną do dołu. położyć na każdej trochę sera, plaster szynki, ser, przykryć drugą kromką, tym razem pieczoną stroną do góry. Lekko docisnąć. Na każdą kanapkę nałożyć po 2 łyżki sosu, na wierzch pieczarki z cebulą , posypać tartym parmezanem i resztką sera. Piec, aż ser w środku
Stare GaryMoze nie uwierzysz,ale sledz jest najlepszym sojusznikiem pieknosci,przede wszystkim zdrowej i pieknej skory.To nieodlaczny skladnik kazdej zdrowej diety.Ryby powinni jesc wszyscy przynajmniej dwa razy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!misce układamy warstwę cebuli, śledzi i przyprawy, zalewamy olejem i znowu: cebula, śledź i przyprawy. Śledzie nie mogą pływać w oleju tylko mają być lekko nim pokryte. Po ułożeniu wszystkich składników naczynie przykrywamy i odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki. Podajemy z gotowanym ziemniakiem i wiejskim chlebem. Fajnie jest ułożyć na plastrach gotowanego ziemniaka śledzie, posypać drobno posiekanymi śliwkami
ladykitchenJeszcze jedna wersja mojego ulubionego mięska - karczku. Składniki : około 80 dag karczku łyżka gotowej przyprawy ziołowej
Proste PotrawySkładniki : 20- 30 dag pieczarek 1 i 1/2 szklanki soczewicy zielonej 15 dag fasoli piękny Jaś 1 duża i 1 mała cebula garść rukoli sól, pieprz
Proste Potrawyrozpuszczą się całkowicie. Kiedy serki się rozpuszczą w bulionie dodajemy usmażoną cebulę i czosnek. Całość zagotowujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Zupę najlepiej serwować z grzankami, posypaną posiekaną pietruszką lub drobno posiekaną dymką. Grzanki przygotowujemy z jasnego lub ciemnego pieczywa, podsmażając pokrojone w kostkę kromki chleba lub bułki na rozgrzanym maśle, aż się zrumienią. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujeczasów rzymskich, od zupy zwanej pulte, będącej właściwie owsianką z mąki gotowanej w osolonej wodzie, z dodatkiem jakichkolwiek dostępnych dla ówczesnego kucharza warzyw, takich jak soczewica, kapusta, cebula, czosnek, bób, marchewka, szparagi, rzepa czy grzyby. Ziemniaki i pomidory zaczęto dodawać do minestrone dopiero od połowy 16-tego wieku, kiedy Hiszpanie przywieźli je do Europy z Ameryki, stając się jednymi(...)posypujemy parmezanem. Możemy też podać ryż lub grzanki z chleba. Ciekawym dodatkiem zwieńczającym zupę jest łyżeczka sosu pesto, jak we włoskiej Minestrone alla Genovese lub prowansalskiej zupie soupe au pistou. Letnia zupa minestrone z młodych warzyw - przepis Składniki: 1 młody seler 1 młody por pęczek młodych marchewek 2 cebule oliwa do smażenia rozmaryn, tymianek, liść laurowy sól, pieprz, płatki
Chilli Czosnek i OliwaŚwietnie wyrośnięty chleb, z chrupiącą skórką i delikatnym miąższem. Z dodatkiem smażonej cebulki, co nadaje mu pysznego posmaku. Wg mojego A. smakuje kawą, ma to sens, gdyż na opakowaniu kozieradki przeczytałam, że w Turcji, Indiach i Chinach palone i zmielone ziarna kozieradki uchodzą za substytut kawy. Przepis znalazłam na tymże opakowaniu właśnie. Do słodkich dżemów i twarożków się nie nada(...)wytrawnym dodatkiem będzie super! składniki: zaczyn: 30 g świeżych drożdży 1/4 szkl ciepłej wody łyżeczka cukru łyżka mąki pszennej ciasto właściwe: 500 g mąki chlebowej (moja mieszana pszenno-żytnia) cebula 3 łyżki oliwy łyżeczka soli 2 łyżeczki suszonej kozieradki 250 ml ciepłej wody ponadto: tłuszcz i otręby do blaszki Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać wodę i mąkę, wymieszać, odstawić
6nieboNiezwykle syte i zdrowe danie z soczewicą. Smak wzbogaca tarty korzeń selera, czosnek i lubczyk. Idealny obiad z pajdą chleba lub bagietką. Każdego dnia staram się aby tych, których kocham jedli zdrowo. Nic na to nie poradzę, że jestem taka... Że lubię uśmiech bliskich i pełne brzuchy! Czasami ukradkiem spoglądam na jedzących moje dania i uśmiecham się sama(...)uwielbiać robić to co się robi. Bo przecież muszę dbać o innych, bo kto jak nie ja :-) 600 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa 1 cebula ½ czerwonej papryki ¼ korzenia selera 2 ząbki czosnku 70 g soczewicy 1,5 szklanki wody 1 Łodyga lubczyku 1 łodyga natki selera (świeżej) 2 łyżki natki pietruszki (świeżej) Sól Pieprz Szczypta chilli
VioletoweKucharzenie