chleb z cebulą - 3258 przepisów (strona:89/218)

Krem z marchewki z bazyliowymi grzankami 173

maśle. Gdy cebula się zeszkli dodajemy do niej kolendrę, słodką i ostrą paprykę. Cebulę wraz z przyprawami lekko przesmażamy i przekładamy do garnka w którym będziemy gotować zupę. Dodajemy marchewkę i wszystko zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości marchewki, około 30 minut na średnim ogniu. Chleb tostowy kroimy na 1- centymetrowe kawałki. na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy chleb tostowy

Kulinarne przygody Gatity
Tarte flambée / Flammkuchen - Alzackie podpłomyki 239

ciekawa. Dawniej alzaccy piekarze, sprawdzając, czy piec był gotowy do pieczenia chleba, wkładali bardzo cienki kawałek ciasta i widząc tworzące się bąble powietrza, mogli stwierdzić, czy panująca wewnątrz temperatura jest odpowiednia. Z czasem zaczęli smarować je cienką warstwą  crème fraîche , a później zapiekać z boczkiem i cebulą. I tak powstały bodajże najlepsze przekąski do kufla zimnego piwa! * SKŁADNIKI Ciasto

Food Square
Tuszonka wieprzowa (z łopatki) 215

SUROWIEC -łopatka 1 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól lub sól można dać 50/50 12 -14 g/kg -pieprz czarny 1 g/kg -liść laurowy 1 sztuka na

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Surówka koperkowa w kilka minut 381

Pyszna surówka do każdego posiłku. Skład: duża kiść koperku, kapusta 0,3-0,4 kg, ogórki kiszone 4 szt., rzodkiewki 10 szt.,  czerwona cebula, 3

chleba naszego
Kurczak- prosty przepis. 139

Kurczak, to zawsze dobra propozycja na obiad. Przygotowanie, to tylko 5 min. i potem robi się sam. Kurczak 1,6 kg, 10 ząb. czosnku, 4-5

chleba naszego
śledzik 127

Śledzik, znana ryba:)  podawana na sto sposobów. U nas klasyczny śledź w śmietanie, z ziemniakami.  Wymoczone płaty kroimy na kawałki , gotujemy ziemniaki, kroimy w

chleba naszego
Klops - najprostszy 161

Składniki ; około 80 dag mięsa mielonego z łopatki, ale może być pół na pół z boczkiem ( wieprzowe) 3 jajka 2 cebule, kilka ząbków czosnku sól, pieprz

Proste Potrawy
Pasztet z indyka i wątróbki 119

400 g mieszanki mielonego mięsa z indyka i wątróbki drobiowej ( w proporcji 3:1 ) średnia cebula ząbek czosnku 1 szklanka białego wina łyżka margaryny ( masło w

Atlas Smaków
Chleb z cebulką 107

chleba. W domu była poprawka - grube kromki smarowaliśmy takim prawdziwym, solonym masłem - w tamtych czasach sprzedawanych na wagę. Bezcenne wspomnienia, które od czasu do czasu przywołuję. Dziś upiekłam pyszny chleb z cebulką, chrupiący z wierzchu - mięciutki w środku. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 25 min Czas gotowania 40 min Czas całkowity 1 hr 5 min Czas przygotowania(...)smażoną cebulę bez tłuszczu, suszoną cebulkę, zaczyn drożdżowy i sól. Należy zwrócić uwagę, aby soli nie sypać bezpośrednio na drożdże, gdyż zaburzy pracę drożdży. Wyrabiamy gładkie i jednolite ciasto. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto przekładamy na blat i ponownie zagniatamy. Następnie formujemy zgrabny, podłużny bochenek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Chleb smarujemy roztrzepanym

Wędrówki po kuchni
Pasztet dyniowy z cieciorką czyli Niedzielne Milenie odc.44 152

cebulę, cieciorkę i wyciśnięty z łupiny czosnek przekręcamy przez maszynkę. Dodajemy przyprawy, tahini, jajko i kaszę. Mieszamy. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem. Pieczemy w 180 st.C ok 45 minut lub dłużej jeśli chcemy by był bardziej rumiany. Możemy sprawdzić patyczkiem czy pasztet się upiekł w środku. Studzimy go na kratce. Ja uwielbiam go jeść ze świeżym chlebem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Schab w sosie z pora, danie do kociołka 145

kroimy w plastry, czosnek przeciskamy przez praskę.  2. Na rozgrzany tłuszcz dajemy cebulę, blanszujemy, dodajemy pora i czosnek, mieszamy, dodajemy przyprawy. Gdy zmiękną warzywa wlewamy śmietankę, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy mięso, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu 5 minut. Doprawiamy do smaku. Podajemy z chlebem, kasza lub ziemniakami

Apetyczna babeczka
Tatar ze śledzia 126

Polecam! Składniki : * 200g filetów śledziowych z zielonymi oliwkami i kaparami SEKO * czerwona cebula * ogórek kiszony   * oliwki zielone  * łyżka oleju rzepakowego * sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Wszystkie składniki tatara posiekać w drobną kostkę. Ułożyć w małych miseczkach. Przyprawić, polać olejem i posypać koperkiem. Podawać z chlebem posmarowanym masłem. Wpis powstał przy współpracy z firmą :   Serdecznie zapraszam

Magiczne Życie Marty
Żur na zakwasie chlebowym 201

piekarnia", na którego publikację często się powołuję (zwłaszcza jeśli chodzi o pieczenie chleba).  Zobacz również inne przepisy na ----> żur Żur na zakwasie chlebowym - przepis: Składniki: 0,5 litra zakwasu na żur z zakwasu chlebowego ( przepis ) 4 duże ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1 opalona cebula 1/4 selera kilkunastocentymetrowy kawałek pora 1 łyżka majeranku sól, przyprawa typu Vegeta

Moje Qulinaria
Kotlety z awokado 135

Pozostała pastę zawsze można wykorzystać na kolacje jako dodatek do chleba. Składniki (9-12 sztuk): 1  awokado 1/2 - 3/4 szklanki mixu płatków owsianych, pszennych, orkiszowych itp 4 - 5 łyżek cieciorki ugotowanej lub z puszki 1 jajko   1/3 cytryny 2 ząbki czosnku mała cebula  ( jeśli nie jesteście fanami cebuli to radzę dodać mniej ) tarta  mozzarella

Pora na pora i pomidora
Pasta jajeczna 141

Puszysta, kremowa i super łatwa w wykonaniu. Idealna na chleb do śniadania. Z większą ilością majonezu lub jogurtu  można zastosować jako dip do surowych warzyw pokrojonych w wąskie paseczki. Świetnie smakuje z dodatkiem kiełków. Składniki (2-3 osoby): 5 jajek 1/2 cebuli 1 łyżka czubata majonezu 1 łyżka świeżych ziół ( np. koper, pietruszka, tymianek) sól i pieprz do smaku

Pora na pora i pomidora