chleb z cebulą - 3258 przepisów (strona:97/218)

CHLEB RAZOWO -ORKISZOWY 100

Dzień przed pieczeniem chleba przygotuj: 3/4 szklanki mąki luksusowej (typ 550) 1/3 szklanki mąki  orkiszowej 2/3 szklanki wody 3 łyżki aktywnego zakwasu pszennego Wszystkie składniki mieszamy  w naczyniu. Owijamy szczelnie folią spożywczą i pozostawiamy  w ciepłym miejscu na całą(...)szklanki wody 2 średnie cebule 1 łyżkę oliwy 1 płaska łyżeczka soli

w mojej kuchni
Sałatka w rurkach 286

chleba].Potem ciasto rozwałkować na prostokąt , pociąć na paski o szerokości  0,5 cm.Paski nawijać na przygotowane rurki zaczynając od węższej strony [ nie nawijać ciasta do końca rurki -wtedy jest łatwiej wyjąć rurkę z upieczonego ciasta].Posmarować roztrzepanym żółtkiem .Piec przez około 15 minut w 220 stopniach. filety śledziowe papryka czerwona, żółta  ogórek konserwowy cebula szczypiorek majonez Śledzie

Moje domowe kucharzenie
Czary mary... Krem z pieczonego pasternaku z gruszka czyli Zupowy Wtorek odc.77 187

Warzycie czasem wywary? zaglądacie w gary? uprawiacie czary? miseczka z Domu Mokoszy Wrzuć do  gara  żeliwnego  masła  bryłkę,  oliwy  łyżkę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ratujmy klasyki! podsumowanie akcji kulinarnej 128

blog: Kasia Pichci Wiśnie w spyrytusie autorka: katarzynazielinska29 | blog: Kasia Pichci Chleb drożdżowy bez wyrabiania autorka: katarzynazielinska29 | blog: Kasia Pichci Smalec smak dzieciństwa autorka: katarzynazielinska29 | blog: Kasia Pichci Sałatka z kapusty na zimę autorka: katarzynazielinska29 | blog: Kasia Pichci Śląski galert autorka: katarzynazielinska29 | blog: Kasia Pichci Kasza gryczana z cebulą i boczkiem autorka: katarzynazielinska29 | blog: Kasia Pichci Wątróbką wieprzowa z cebulą

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gulasz z indyka z boczkiem i suszonymi śliwkami 174

ryżu, ostatnio męska część mojej rodzinki zjadła po prostu z chlebem i też zadowoleni :-).W wersji oryginalnej z kurczakiem, ja miałam filet z indyka.  Miłego dzionka :-) Składniki : 800 g filetu z indyka lub kurczaka 200 g w miarę cienko pokrojonego boczku 150 g suszonych śliwek 1 duża cebula (u mnie czerwona) 250 śmietanki 30% 2 łyżeczki słodkiej papryki

kruche babeczki
GULASZ WOŁOWY Z WARZYWAMI 135

garnku do zrumienienia.  Wlewam wino oraz bulion, zmniejszam płomień. Cebulę kroję w piórka, czosnek rozgniatam, podsmażam na patelni.Wrzucam do garnka.  Paprykę, marchewkę, pietruszkę oraz śliwki kroję na mniejsze kawałki, dodaję do gulaszu.  Całość duszę przez 1,5 godziny często mieszając. Gulasz podaję z kaszą gryczaną i chlebem

Kukuleczki
Chilli con pollo 79

kawałki, wrzucić na rozgrzaną patelnię i podsmażyć. Wycisnąć czosnek i dodać cebulę. Dodać wodę, pomidory i dwa Fixy. Całość wymieszać. Pokrojoną paprykę dodać do reszty i gotować na małym ogniu. Po chwili dodać kukurydzę. Na końcu doprawić solą, pieprzem, odrobiną cukru, ostrą papryką i chilli. Podawać gorące z chlebem lub makaronem

Szybko Tanio Smacznie
Sałatka z wędzonej makreli 113

sałatkę jemy widelcem, nakładając ją na talerzyk obok kromki chleba, ale gdyby dodać ciut więcej majonezu, składniki bardziej się skleją i wtedy można sałatkę położyć na kanapce. Sałatka z wędzonej makreli 1 wędzona makrela 3 jajka 0,5 szklanki mrożonego zielonego groszku 1 małe jabłko pół cebuli 2 ogórki kiszone 1 łyżka majonezu (lub dwie, jeśli sałatkę chcemy kłaść bezpośrednio

Posadzone i zjedzone
Jaglanica, czyli „jajecznica” z kaszy jaglanej 126

szybkie śniadanie. Jeśli chcesz, możesz podawać jaglanicę w towarzystwie pieczywa. Polecam chleb z kaszy gryczanej . Jaglanica, czyli Wydrukuj przepis Porcji: 1 Czas przygotowania: 20 minut Potrzebujesz: 100g kaszy jaglanej 250ml wody + jeśli potrzeba 1 łyżeczka czarnej soli 2 łyżki płatków drożdżowych 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia 1 cebula czerwona 3-4 duże pieczarki 1 pomidor 1/2 pęczka zielonej cebulki

Blendman
Smalec domowy, smalec ze skwarkami do chleba 93

najsmaczniejszy. Zawsze robię go więcej, bo jak upiekę świeży bochenek chleba to znika w trybie błyskawicznym. Bardzo lubię dużo dodatków, wyraźny smak i zapach, a do tego kiszony ogórek i jest smacznie jak u Mamy!.  Składniki: - 1 1/2 kg mielonej słoniny - 30 dag wędzonego boczku - 3 duże cebule - 3 duże jabłka - 3 kopiaste łyżeczki majeranku - 1 kopiasta łyżeczka tymianku

Apetyczna babeczka
Wątróbka wieprzowa 123

wątróbki włożyć cebulę pokrojoną w pióra, zeszklić, ewentualnie dodać oleju. Na cebulę wyłożyć wątróbkę, wlać wodę i dusić pod przykryciem 8 - 10 minut. Pod koniec posolić do smaku, wymieszać i jeszcze chwilę dusić do rozpuszczenia się soli. Podawać dowolnie z ziemniakami, kaszą gryczaną lub jęczmienną, ewentualnie z domowym chlebem razowym

Kuchcik gotuje
Pieczarkowy pasztet z cieciorki 119

Wspaniały zarówno na ciepło  na zimno. Na chleb, do obiadu, na przekąskę... Delikatny i kremowy. A jaki zdrowy. Składniki ( 2 średnie pasztety): 400 g cieciorki z puszki lub wcześniej namoczonej i ugotowanej 2 ugotowane  marchewki 1 ugotowana pietruszka 1/4 ugotowanego  selera 250 g pieczarek cebula 1/4 papryki chili garść słonecznika 2 łyżki siemienia lnianego łyżka sezamu łyżeczka

Pora na pora i pomidora
Czas na śniadanie! #11 - Jajecznica z chorizo i oliwkami 178

niewielkiej ilości oleju podsmażamy pokrojone składniki, po kolei: chorizo, paprykę, cebulę, oliwki i pomidora. W międzyczasie w misce rozkłócamy jajka i przyprawiamy wedle uznania. Gdy składniki są już odpowiednio usmażone, wlewamy jajka z przyprawami i smażymy na małym ogniu, mieszając w razie potrzeby.  Jajecznicę podajemy z razowym chlebem z masłem, udekorowaną tymiankiem

Pasja Smaku
Pasta z bakłażana i pomidorów 123

zobaczyłam ten kawior bakłażanowo-pomidorowy na blogu beawkuchni.com to bardzo przypadł mi do gustu. To swego rodzaju pasta z bakłażana i pomidorów, którą można nie tylko używać do smarowania chleba czy krakersów, ale też jako sos do grillowanych mięs czy warzyw, czy jako sos do pizzy z dodatkiem cukinii i sera koziego oraz jako sos do zapiekanki makaronowej. Zapiekankę przygotowałam(...)pasta z bakłażana i pomidorów będzie Wam smakować Pasta z bakłażana i pomidorów Składniki: 3 fioletowe bakłażany (u mnie zwykłe) 2-3 pomidory 2-3 szalotki (lub 1 cebula) natka pietruszki (1 pęczek) 3 ząbki czosnku oliwa ocet balsamiczny (najlepiej zredukowany ‘krem’) sól, pieprz do smaku opcjonalnie : papryczka chilli (lub papryka) w proszku otarta skórka z cytryny zrumienione na suchej

UgotujmyTo.pl
Tuszonka wojskowa konserwowa 244

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -łopatka 650 g /krojona w drobną kostkę max 2 cm -słonina 700 g /10 mm -pachwina bez skóry z przyrostem mięsnym 1150 g

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.