chleb z cebulą - 3258 przepisów (strona:100/218)

pierogi z rybą 163

Tak z rybą :) Pierogi mogą być z wszystkim  również z rybką ;-)  Dzisiaj w piekarniku pierwszy raz zrobiłem pierogi z rybą :) Bardzo fajnie wyszły :) Filety

chleba naszego
cukinia faszerowana 181

Cukinia :) to świetne warzywo, które można wykorzystać w różnych potrawach :) Nigdy cukinia nie występuje sama :) zawsze ma dobre i  smaczne towarzystwo :) Żeby nafaszerować cukinię  

chleba naszego
Domowy pasztet 124

delikatny i puszysty. Bardzo łatwo można go rozsmarować na kromce chleba. Znakomicie komponuje się z dodatkiem chrzanu lub konfiturą z żurawiny. Polecam! SKŁADNIKI: - 5 udek z kurczaka bez skóry -30 dag wątróbki drobiowej -2 jaja -2 nieduże marchewki -2 pietruszki -mały seler -zielona część pora -bułka czerstwa -1 duża cebula -2-3 ząbki czosnku -1-2 liście laurowe

Kulinarne przemyslenia
Krem z brokułów 201

ktoś z „odbiorców” jest uczulony, migdały możesz zastąpić chlebem. Nie dodawaj go do gotowania tak jak pierwszej części migdałów, ale pokrój w kostkę i upraż, aby posypać nim zupę na koniec. Składniki: 2 brokuły duża garść migdałów, obranych ze skóry i rozdzielonych wzdłuż na pół 1 mała cebula (duża szalotka byłaby najlepsza) 1 udko z kurczaka 1 mała

manslogblog
Do chleba 147

coś dla męskiego apetytu ,troszkę tłuszczyku ale jak smakuje.Do chleba jest jak strzał w dziesiątkę do tego super pasuje i smakuje ogórek małosolny ,można zajadać się tym daniem od razu po przygotowaniu ale też super smakuje kiedy przez noc przesiedzi  lodówce i zastygnie ,wtedy mamy boczkowy smalec z cebulą .  Składniki        1 szt kiełbasy wiejskiej

Mój Smak
WOŁOWY GULASZ PIECZONY Z WINEM 149

możemy spędzać wiele godzin. Najlepiej smakuje z kromką razowego chleba i surówką ze świeżych pomidorów. Będzie równie dobry z kaszą gryczaną lub ziemniaczanym puree. SKŁADNIKI / 6 porcji 900 g wołowiny na gulasz / polecam antrykot lub rostbef 300 ml czerwonego wina 400 ml gorącego bulionu lub wody 1 duża cebula pokrojona w piórka 2 ząbki czosnku starte na tarce 2 łyżeczki

cool and minty
Kura duszona w śmietance 186

przełożyć do rondelka, podlać wywarem. Na mięsie równomiernie rozłożyć krążki cebuli, posypać bułką tartą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, ułożyć masło , zalać śmietanką. Oprószyć pieprzem i solą. Dusić na wolnym ogniu do momentu miękkości kury. Sos się zredukuje a mięso delikatnie się 'rozklei'. Podawać z ziemniakami, ryżem bądź pajdą chleba. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody

kawawszklance
PIZZA Z ANCHOIS 134

Hiszpanii filet z sardeli podaje się na kromce chleba skropiony oliwą z oliwek. Sardela jest bogata w żelazo i wapń.  Jest też bardzo kaloryczna - 100 gram sardeli z oleju to aż 380 kcal. Polecam również moją wersję kanapki z anchois. MASŁO CZOSNKOWO KOPERKOWE Z ANCHOIS Pokroiłam dwie cebule na plasterki. Posoliłam, posypałam rozmarynem i pieprzem. Starłam ząbek czosnku, wymieszałam

potrawyregionalne
Omlet z leśnymi grzybami 164

jednolita masę. Wlewamy na patelnie z pozostałą częścią grzybów i cebuli. Gdy masa jajeczna się zetnie delikatnie przy pomocy dwóch szerokich szpatułek lub talerza obracamy na druga stronę. Na połowę omleta wykładamy resztę grzybów z cebulkę i pokrojonego w kawałki pomidora, składamy w pól. Posypujemy szczypiorkiem. Serwujemy z kromka chleba

Pyry na Gaz
Pieczony boczek na kanapkę 173

popaść w rutynę staram się coś nowego na chleb zrobić,jakąś pastę, wędlinę czy coś z nabiału. Tym razem padło na boczek moi domownicy nie przepadają za ziołami w wędlinie więc zrobiłam boczek z bardzo podstawowych składników a smaku całości nadawały zioła takie jak rozmaryn, tymianek oraz  cebula, czosnek które umieściłam w naczyniu żaroodpornym pod boczkiem zwijanym. Podczas wolnego

Basia w kuchni
Madera, raj na Oceanie Atlantyckim 171

masłem czosnkowym, zazwyczaj podawany jako przystawka (czekadełko), mięczaki, zupa z chlebem, ośmiornica, ... Fot. Chlebek bolo de caco Fot. Przystawka, dwa rodzaje mięczaków lapas grelhadas żyjące na skałach, które w muszelkach są zapiekane z masłem czosnkowym i serwowane prosto z patelni Fot. Tapas Fot. Tuńczyk Fot. Ośmiornica w oleju z cebulą Fot. Ośmiorniczka z occie winnym z papryką ostrą Fot. Śledź

Taste Of My Day
Łopatka pieczona w czerwonym winie 112

Dziś do mojej potrawy użyłam wina półwytrawnego, włoskiego CelebroSkładniki  na marynatę : około 3 cm świeżego imbiru 4 ząbki przeciśniętego czosnku 6 łyżek sosu sojowego cebula

Proste Potrawy
Żurek na szynce z nogą i kiełbasie chłopskiej 163

Przygotowanie zakwasu Mąkę sypiemy do słoika lub kamiennego garnka i zalewamy ciepłą przegotowaną wodą. Całość mieszamy trzepaczką, żeby nie było grudek. Dodajemy przyprawy, zmiażdżony czosnek oraz kromkę lub skórki chleba. Przykrywamy czystą lnianą ściereczką i trzymamy w temperaturze pokojowej. Zakwas jest gotowy po 3-4 dniach Składniki żurku wędzona noga wieprzowa (w sklepach bardzo często można kupić tzw. " szynkę(...)sporą ilością mięsa, która doskonale nadaje się na żurek) Można ją oczywiście zastąpić wędzonymi żeberkami lub wędzonym boczkiem w ilości około 40-50 dag. pęczek włoszczyzny 1 duża cebula  1/4 do 1/2 litra zakwasu na żurek (w ostateczności można zastąpić gotowym ze sklepu) 1,5 litra wody  20-25 dag mocno uwędzonej kiełbasy typu "chłopska", "swojska" lub podobnej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Dietetyczna pasta z tuńczyka z oliwkami 195

rozdrobić. Cebulę i ogórki kiszone pokroić w drobną kosteczkę. Oliwki pokroić w plasterki. Wszystko wsypać do miski, przyprawić i wymieszać z jogurtem.    Odstawić na co najmniej 30 minut do lodówki dla "przegryzienia się smaków" - opcja dla cierpliwych, ja niestety z żarłoczności pastę pożeram natychmiast po przygotowaniu...   Najlepiej smakuje z własnoręcznie wypiekanym, domowym chlebem - na zdjęciach paście towarzyszy

Grunt to przepis!
Burgery z indyka – bo wołowina to nie wszystko! 248

Worcester, dorzucam musztardę. Wsypuję wszystkie przyprawy. Dlaczego nie ma tu surowego czosnku ani cebuli? Suszone i zmielone mają więcej aromatu, nie zmieniają też konsystencji mięsa – dodatek surowych, tylko posiekanych cebuli i czosnku, sprawiłby że puszczą wodę a mięso zaczęłoby się przypalać – te burgery smaży się zdecydowanie dłużej niż wołowe. Na koniec wlewam olej i całość wyrabiam ręką – tak długo(...)bułkę brioche sałatą jeśli tniecie węglowodany, wziąć chleb na zakwasie czy grahamkę, ale nie pomijajcie tego genialnego sosu! SKŁADNIKI NA 4 BURGERY 500g mięsa z udźca indyka – u mnie gulasz udźca 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka sosu Worcestershire 1 łyżka oleju ryżowego lub rzepakowego (nie więcej!) 1 łyżeczka suszonej mielonej cebuli ½ łyżeczki suszonego mielonego czosnku ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

Karo in the Kitchen