chleb z cebulą - 3258 przepisów (strona:109/218)

Paszteciki francuskie z mięsem. Przepis na niemarnowanie jedzenia. 176

makaronu przygotowuję sałatkę lub zapiekankę, chleb mielę na bułkę tartą itp. Z wczorajszego obiadu pozostało mi mięso – stało się ono pretekstem do przygotowania pasztecików Paszteciki francuskie z mięsem przepis na ok. 30 pasztecików 2 opakowania ciasta francuskiego jajko ok. 500 g ugotowanego mięsa (ja użyłam resztek kurczaka oraz indyka) 3 duże cebule oliwa sól, pieprz sezam do posypania Ugotowane

365 dni dookoła kuchni
Jajecznica z groszkiem i suchą kiełbasą 116

groszku zielonego masło do smażenia Przygotowanie : cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżeczce masła kiełbasę również pokroić w kostkę i dodać do cebulki, chwilkę razem smażyć dodać groszek i wymieszać na patelnię wbić jaja i dokładnie wymieszać do uzyskania przez nas ulubionej konsystencji (my lubimy dobrze ściętą) Podajemy najlepiej z ciemnym chlebem gorącą herbatą

Gotowanie z pasją
Kanapka ze smażoną białą kiełbasą i szpinakiem 127

odkryłam, że jest dobre na chlebie. Taka kanapka drwala da nam siłę na cały dzień, nawet zimą. Nie trzeba czekać do Wielkanocy, żeby cieszyć się smakiem białej kiełbasy.   Składniki: surowa biała kiełbasa na każdą osobę opakowanie liści młodego szpinaku, umyte i odsączone (można zastąpić jarmużem) ząbek czosnku przetarty przez praskę mała cebula obrana i drobno pokrojona po szczypcie świeżo

Ugotowane pozamiatane
Zupa krem z batatów z pieprzem cayenne i kminkiem 170

Przygotowanie: W garnku na oleju szklimy cebulę, dodajemy posiekany czosnek, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki bataty, marchewkę. Smażymy kilka minut co chwilę mieszając, dodajemy przyprawy. Jeszcze chwilę podsmażamy i zalewamy gorącym bulionem lub wodą. Gotujemy przez 20 minut do miękkości batatów. Miksujemy na gładki krem i podajemy z pajdą świeżo wypieczonego chleba włoskiego  i majerankiem świeżym

Życie zaczyna się w kuchni
Wegański smalec - bardzo prosty! 207

pomysłu na jakieś smarowidło do chleba, a humus już mi się trochę przejadł. Nie zdążyłam przepisać przepisu, ale od czego jest Google. Udało mi się znaleźć niemal identyczną recepturę. Trochę zmodyfikowałam, bo nie miałam wszystkich przypraw, ale oryginał możecie zobaczyć TU Moja uproszczona wersja smalcu: Składniki: 1 puszka białej fasoli 2 cebule 1 jabłko 2 liście laurowe 1 ziele angielskie

Mama z Motylem
Ossobuco 154

oliwie, wyjąć. Na patelnię wrzucić masło, cebulę, marchew i selera - pocięte w drobną kostkę i podsmażyć. Dodać czosnek i gałązkę rozmarynu, listki szałwii a potem pomidory, wino. Zagotować i odparować wino. Włożyć ponownie obsmażone mięso wyjęte wcześniej i wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego garnka. Wstawić do piekarnika na ok.1,5 godziny. Podawać z chlebem lub kaszą jaglaną. Posypać natką lub szałwią

AZgotuj!
jajecznica z kurkami 92

rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i lekko podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki kurki. Podsmażamy przez ok. 5-10 min., doprawiamy solą oraz pieprzem. Wbijamy jajka, mieszamy delikatnie, gdy zaczną się ścinać dodajemy mleko i smażymy jeszcze chwilkę. Na koniec opcjonalnie dodajemy posiekany koperek. Podajemy ze świeżym chlebem z masłem. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Zapiekanka z pieczarkami bez sera 121

cebula sól oregano oliwa z oliwek Cebulę i pieczarki obrałam i pokroiłam na drobno, a następnie podsmażyłam na rozgrzanej oliwie (ok 5-7 min). Dodałam sól i oregano. W międzyczasie rozgrzałam piekarnik, temp. 200  º C. Na pieczywo nałożyłam odpowiednio przygotowane pieczarki i wstawiłam do piekarnika na kolejne 5-7 min, aby chleb był chrupiący

nietadieta
Zupa krem porowo-ziemniaczana 169

tniemy w talarki i dorzucamy do cebuli i dusimy ok. 10 minut. Potem dorzucamy ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę i zalewamy bulionem, przyprawiamy, posypujemy pietruszką i gotujemy do miękkości ziemniaków. Z zupy odkładamy sobie trochę ziemniaków z porami a resztę miksujemy na gładki krem. Zupę możemy podać z grzankami lub kromką chleba. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Fasolka z marchewką i pulpetami 191

oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy pulpety, smażymy do zarumienienia. Dolewamy 0,5l wody, fasolę, startą na tarce marchewkę i przyprawy. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości fasoli, około 1h.  4. Kiedy fasola zmięknie, dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość możemy, ale nie musimy zagęścić 1 łyżką mąki.  5. Fasolę podajemy z chlebem lub ziemniakami, posypaną natką pietruszki

Szefowa kuchni
Chili con carne 179

kolor brązowawy, dodajemy pokrojoną cebulę, przeciśnięty czosnek, przyprawy, wodę i przecier pomidorowy. Dusimy pod przykryciem jeszcze około 10 minut, nie zapominając o przemieszaniu dania. Na koniec dodajemy odcedzoną czerwoną fasolkę, wszystko razem mieszamy.   Jeśli jest zbyt gęste, można dolać trochę wody i ponownie zagotować. Polecam podawać Chili con carne z chlebem i gorącą herbatą, co sprawia, że danie

Smakowy Raj
Śledź w oleju z musztardą francuska i kaparami 115

warstwami w sloju.Kazda warstwe sledzi przedzielac cebula,kaparami,pieprzem,zielem angielskim i listkiem laurowym.Ukladac warstwami i kazda warstwe sukcesywnie zalewac olejem  jednoczesnie delikatnie uciskajac.Kazdy sledz powinien byc otoczony w olejuzakrecic sloik i przechowywac w lodowce.Sledzie najlepiej smakuja po 2-3 dniach,gdy sie przemaceruja.Podawac jako zimna przekaske lub danie kolacyjne z chlebem wlasnego wypieku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Falafel najsmaczniejszy 139

kolor. Są one jednym z moich ulubionych wegańskich dań.Tym razem falafel przygotujemy w towarzystwie: surówki z marchewki z dodatkiem imbiru oraz kolendry, smakowitego hummusu przygotowanego dzień wcześniej oraz chleba arabskiego typu pita (tym razem w wersji sklepowej).Przepisów na falafel wypróbowałem już wiele, jednak ten znaleziony na jadłonomii jest najsmaczniejszy. Wprowadziłem do niego drobne modyfikacje. Z przepisu wychodzi(...)gotujemy. Jeśli nie mamy tyle czasu, to polecam zalać ją dwukrotnie wrzątkiem (pierwszy raz, odczekać godzinę i drugi raz znów odczekać godzinę). Następnie ciecierzycę razem z cebulą i czosnkiem mielimy w malakserze lub maszynce do mielenia mięsa. Dodajemy posiekaną drobno pietruszkę i wszystkie przyprawy. Wszystko razem mieszamy i dodajemy jedną lub dwie łyżki wody. Odstawiamy na pół godziny. Z gotowej

Food Square
Kaszanka zapiekana w kapuście kiszonej 196

kaszankę w osłonce.Na kaszance układamy krążki cebuli i plasterki czosnku.Kaszankę przykrywamy warstwą kapusty.Tak przygotowane blaszki zawijamy w folię aluminiową.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 50 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 200 st. C i pieczemy jeszcze 25 minut.Gotowe i niezwykle aromatyczne. Wystarczy jedynie dołożyć chleb... no i coś fajnego do picia (może

Maminek kulinarny