chleb z cebulą - 3258 przepisów (strona:114/218)

Chana masala z cieciorką 202

"Mamo to wygląda jak... kupa..." trudno nie przyznać racji dziecku. Na szczęście pachnie zdecydowanie inaczej a smakuje wybornie :) Przepis pochodzi z książki "Minimalist Baker" Dany Shultz

Dzieje kuchennej Wiewióry
Domowy syrop z cebuli na przeziębienie 187

Ten syrop pamiętam z dzieciństwa. Pamiętam, że był koszmarem mojego dzieciństwa, niestety. Dzieckiem byłem raczej chorowitym więc co najmniej dwa razy do roku musiałem popijać tę

Marder&Marder Manufacture
Meksykanskie chili wolowe z salsa 189

Do Jamiego O. mam taka sama słabość jak do bułeczek cynamonowych i wołowiny :) tym razem połączyłam dwie miłości czyli przygotowałam danie z wołu wg przepisu sprytnego

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zwykły-niezwykły krem z ziemniaków 242

stwierdziłam, że koniecznie muszę coś zjeść. Coś więcej, niż kawałek, swoją drogą całkiem niezłego, ciasta. Problem pojawił się, kiedy odkryłam, że w domu nie ma nic. Naprawdę nic. Nawet chleba tostowego! Chodziłam w te i z powrotem, od kuchni do kanapy, aż nagle mnie oświeciło - przecież w domu są ziemniaki! Już od dawna miałam ochotę przygotować krem z ziemniaków(...)interesującego mnie przepisu, aż w końcu wpadłam na ten u Michała. Ogromnie spodobał mi się dodatek chilli - lubię dobrze przyprawione dania. Pozwoliłam sobie zupę nieco podrasować - dodałam chrzan, cebulę, czosnek, suszone zioła... I muszę powiedzieć, że jestem zachwycona! Nigdy bym nie pomyślała, że krem ziemniaczany może kryć w sobie tyle różnych smaków, idealnie ze sobą współgrających. Kiedy nalałam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Libański rozgrzewający gulasz warzywny 282

kostkę cebule. Dodajemy czosnek,kumin i kolendre chwile razem smażymy. Bakłażana kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i delikatnie solimy. Podlewamy połową szklanki wody. Dusimy. Dodajemy cynamon. Na patelnię dorzucamy pomidory i ciecierzycę. Wszystkie składniki dusimy aż bakłażan będzie miękki. Podajemy posypane kolendrą lub natką pietruszki. Tak przygotowany warzywny gulasz można jeść samodzielnie, z ryżem, chlebem lub makaronem lub jako

sierotka maRysia w kuchni
PASTA KUKURYDZIANA do chleba (wegańska) 306

Zawsze lubiłam szybkie sposoby na pyszne kanapki, a Wy? Jeśli równie mocno uwielbiasz kukurydzę, to koniecznie sprawdź ten przepis! Mocno Cię zaskoczy // Składniki: 150 g kukurydzy

Via Gusto
Pasztet drobiowy w słoiku. 241

się na chlebie. Jest pyszny i delikatny, dzięki dodatkowi śmietanki. Bez obaw możecie podać go dzieciom. Myślę,że im posmakuje:) Do zrobienia pasztetu wykorzystałam mięso drobiowe z rosołu. Składniki: 600 g. mięsa drobiowego z rosołu (zważyłam już obrane mięso z kości) 100 g. wątróbki drobiowej 100 ml śmietanki 30% 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 cebula ugotowana lub podsmażona

Agusiowe smakołyki
Zupa gulaszowa 180

zeszklonej cebuli. Smażymy. Do podsmażonego mięsa dodajemy przyprawy i smażymy dalej. Potem wlewamy gorący bulion, dodajemy przecier i koncentrat pomidorowy, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy ok. 60 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i ziemniaki - i gotujemy do miękkości ziemniaków ok. 20 minut. Na koniec wsypujemy posiekany koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z chlebem

psgotujemy
Sałatka warzywna zimowa 125

jadłam ją na pajdzie pieczonego w domu chleba ze smalcem. Teraz sama ją robię i wykorzystuję do dań obiadowych, ale zdarza się też chleb ze smalcem. Jest to idealne rozwiązanie, gdy spieszę się i nie mam czasu zrobić innej surówki. Chrupiące, słodkawe warzywa, delikatnie octowe, zagościły w mojej rodzinie(...)stałe. Do sałatki można dodać również paprykę lub zielone pomidory w proporcjach dowolnych, bo zawsze się udaje. Składniki: • 2 kg ogórków • 1 kg kapusty białej • 1 kg cebuli • kilka marchewek • sól Zalewa: • 1 szklanka octu • 1 szklanka cukru • 2 szklanki wody • 3 liście laurowe • kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu Wykonanie: • Ogórki ze skórką pokroić

To co kocham
Dahl czyli Zupowy Wtorek odc.83 245

Znalazłam ją w książce Grzegorza Łapanowskiego i Mai Sobczak "Najlepsze przepisy dla całej rodziny" Pyszne rozgrzewające śniadanie albo smakowity i sycący obiad.  Prosty przepis na

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tortilla kukurydziana 199

określająca płaski chleb który znaleźli w Meksyku wśród Azteków w XVI wieku. Słowo "tortilla pochodzi od hiszpańskiego słowa" torta ", co oznacza okrągły placek. Składniki: 30 dag mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki pszennej ½ kostki margaryny 1,5 szklanki wody gazowanej olej do smażenia sól Składniki na farsz: 25 dag drobiowego mięsa mielonego 1 czerwona papryka 1 biała cebula 1 łyżka ostrego

Tradycyjna Kuchnia
Kawior z bakłażana 170

pasować do chleba, tostów czy krakersów. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 1 hr 15 min Czas całkowity 1 hr 30 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 1 hr 15 min Czas całkowity 1 hr 30 min Składniki 1 kg bakłażana 300 g zielonej papryki 300 g pomidorów 120 g cebuli 100 g marchewki

Wędrówki po kuchni
Hummus z białej fasoli 209

chrupkiego chleba (zawsze sprawdzajcie skład!), kanapek lub pasków z surowych warzyw. Hummus (kilka porcji): 240 g ugotowanej, białej fasoli 3 łyżki oliwy z oliwek/ulubionego oleju nierafinowanego + trochę do skropienia 1/2 małej główki pieczonego czosnku 1 łyżka sezamu szczypta soli i pieprzu opcjonalnie 1-2 łyżki wody dla uzyskania gładkiej konsystencji Dodatki: 1/2 łyżki suszonej, mielonej cebuli 1/2 łyżeczki suszonego, mielonego

Powiedz dietom nie
Wołowina Michoacan 184

minutach jak cebula się nam zeszkli dodajemy pomidory pokrojone w kostkę oraz drobno posiekane chili. Wszystko dokładnie mieszamy dodając cały wywar. Mięsko dusimy pod przykryciem do miękkości ok. 1 godziny. Gdy mięso będzie miękkie wrzucamy zieloną fasolkę szparagową. My użyliśmy fasolkę mrożoną. Po około 10 minutach gulasz mamy gotowy J Gulasz możemy podawać z ryżem lub chlebem. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Fasolka po bretońsku 210

kiełbasą i cebulą, majeranek otarty, koncentrat pomidorowy, starty czosnek (można przecisnąć przez praskę) oraz pieprz. Gdy fasolka jest gotowa doprawiamy ją do smaku solą (nigdy nie solimy fasoli na początku gotowania, tylko na samym końcu). Fasolka po bretońsku to jedno z bardziej popularnych dań w kuchni polskiej. Możemy ją zjeść samą lub podać z pajdą świeżego chleba. Bez dodatków mięsnych

mojewypiekiinietylko
Pissaladiere 174

Czyli bułeczki drożdzowe z anchois, oliwkami i karmelizowaną cebulką. Pyszna przekąska zarówno na ciepło jak i po wystygnięciu. Nie jest to kulinarna bajka dla każdego, bo

Gosia gotuje
Kurczak w chilli z czerwoną fasolą 474

Przedstawiam Wam jedno z moich ulubionych dań. Proste, ale bardzo smaczne. Delikatnie pikantne za sprawą chilli, lekko kwaśne dzięki pomidorom i koncentratowi. Najlepsze do zajadania się ze świeżym chlebem czy bułką. Dobry sposób na przygotowania zarówno piersi z kurczaka, jak i innych jego części, na przykład udek.Składniki:panierka kurczaka 1 szklanka mąki pszennej1 łyżeczka chilli pieprz cayenne2 łyżeczki soli1(...)Rozgrzać olej na dużej patelni do bardzo gorącego. Usmażyć kurczaka do zrumienienia, zdjąć z patelni i osączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach.Ogień pod patelnią zredukować do średniego. Wrzucić cebulę, czosnek i paprykę. Smażyć ok. 3 minuty często mieszając. Na patelnię wlać bulion, dodać krojone pomidory, koncentrat i fasolę. Doprawić do smaku solą i doprowadzić do wrzenia. Przykryć

W kuchni wieczorem
Rolada schabowa faszerowana konfitura cebulowa i sliwkami suszonymi 249

Z zamiarem zrobienia tej konfitury nosiłam się już od sierpniowych warsztatów z wołowina QMP. Jednak okoliczności nie sprzyjały. W ubiegły weekend postanowiłam zaszaleć z obiadem urodzinowym

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb nadziewany warzywami 164

Ciasto:- 500 g mąki pszennej- szklanka letniej wody- 20 g drożdży- łyżeczka soli- łyżeczka masłaDrożdże rozpuścić w wodzie, wsypać mąkę, sól i masło. Wyrobić i zostawić

Pasje Jolki