drobną kostkę, pora również pokroić drobno. Cukinię pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojone mięso na rumiano. Następnie dodać cebulę i pora i chwilę razem podsmażać, kiedy cebula się zeszkli dodać przygotowaną cukinię. Dodać troszkę bulionu lub wody i razem chwilę dusić. Brukselkę obrać i gotować w osolonym wrzątku około 5-7 minut. Ugotowaną brukselkę dodać do potrawki(...)około 5 minut razem dusić. Doprawić solą, pieprzem, sosem sojowym, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Dodać śmietanę i natkę pietruszki. Można podawać z ryżem, kaszą lub po prostu z chlebem. Wykorzystałam #OlejWielkopolski , który można stosować do wielu potraw, a dzięki #OlejKonwenanse gotowanie będzie jeszcze fajniejsze. Życzę Smacznego! Zapraszam do polubienia mojego bloga
talerz przyjemnościPrzygotowanie: 1. Cebulę kroimy w piórka. Wrzucamy na rozgrzany olej i dusimy do momentu zeszklenia. 2. Dodajemy pokrojoną w półtalarki kiełbasę. Chwilkę podsmażamy. 3. Do garnka z kiełbasą i cebulą dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię ( ja nie obieram ze skórki) oraz pokrojoną również w kostkę paprykę. 4. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Pokrojone w kostkę wrzucamy do garnka(...)uznania ( ja dzisiaj zrobiłam wersję ostrą tzn. duuużo chilli). Gotujemy pod przykryciem do momentu, aż cukinia będzie miękka a pomidory całkiem się rozpadną. Można podawać z ryżem lub chlebem. Ja wybrałam wersje solo. Hasta Luego
la cucharazamieszkujący tereny obecnie będące teatrem działań wojennych, tych czy innych. Później, tak jak rzymska armia, rozlało się to po Europie. Nazwa pochodzi od rzymskich słów panis focacius . Panis to chleb, a focacius to palenisko na środku pomieszczenia używane do przygotowywania potraw. W luźnym skojarzeniu - ognisko domowe. Co daje focaccii wyjątkowy rodzinny charakter, prawie jak w obecnych czasach grill na działce(...)brzdęku butelek, w których jest coś, co tylko umownie nazywamy piwem :) Niektórzy powiedzą, że to taka pierwsza pizza i mają trochę racji :) Składniki: - mąka - olej - drożdże - woda - rozmaryn - pomidory - cebula Wykonanie: Małą ilość drożdży rozpuszczamy w małej ilości wody, dosypujemy mąki, trochę rozmarynu oraz dolewamy trochę oleju i tyle wody, aby można było ugnieść ciasto. Należy dobrać takie proporcje
Kryzysowa Książka Kucharskazacznie się podpiekać. W międzyczasie pokroiłam cebulę w piórka, dosyć grube, niezbyt staranne. Gdy z boczku zaczął wytapiać się tłuszcz, dokładnie wysmarowałam nim kociołek, dodałam śliwki suszone, grzyby oraz cebulę i poddusiłam ok. 15-20 minut. Następnie dołożyłam pokrojone na mniejsze części żeberka, przesmażyłam i dolałam część piwa „bursztynowego”. Kocioł przykryłam i mięso dusiłam pilnując, aby nie odparował nadmiar płynu(...)miarę potrzeby podlewałam piwem. Całość przygotowywałam mniej więcej 1,5 godziny, jednak czas należy dopasować do „miękkości” mięsa. Powinno być kruchutkie i samo odchodzić od kości. Całość zaserwowałam z chlebem żytnim na zakwasie podpieczonym na ogniu. W celu uzyskania „dymnego” aromatu, danie co jakiś czas mieszałam opaloną w ogniu drewnianą łyżką. Coś wspaniałego
Kate's Kitchenczasie odlewamy wodę 4. Bulion odcedzamy, zalewamy nim namoczony i odcedzony groch, dodajemy liście laurowe i gotujemy ok 30 minut 5. Schab kroimy w kostkę, boczek i cebule szklimy na patelni, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dorzucamy całość do gotującego się grochu 6. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, grochówkę gotujemy do czasu kiedy(...)zmieniki i mięso będą miękkie, a groch się rozgotuje, zajmie to ok 60 min, po tym czasie dokładamy do zupy kiełbasę 7. Zupę podjemy z porcją kiełbasy i kawałkiem chleba
Słodki Kompromisdużymi grzybami łatwiej pójdzie, dlatego lepiej wybierać większe okazy. Po oczyszczeniu kurek zabrałam się za zrobienie mojej jajecznicy. Na patelni rozgrzałam masło, wrzuciłam pokrojoną cebulę i kiedy się zeszkliła dodałam pokrojone kurki. Wymieszałam. Podsmażyłam około 10 minut. Jajka wybiłam po kolei do miseczki. Skłóciłam je (widelcem) i przelałam na patelnię. Po chwili zamieszałam, podważając boki(...)pieprzem. Znów wymieszałam. Kiedy jajecznica osiągnęła taką konsystencję, jaka najbardziej mi odpowiadała. wsypałam szczypiorek. Rozłożyłam na talerzyki i posypałam posiekanym koperkiem. Taka jajecznica najbardziej smakuje z chlebem i masłem. Też taką lubicie? Można zrobić z innymi dodatkami i zmienić smak jajecznicy. Spróbujcie dodać coś od siebie J Życzę SMACZNEGO! Krys Dzisiejszy wpis dodaję
Kuchnia u Krysiziele angielskie sól, pieprz Boczek kroimy w kostkę. Połowę boczku wrzucamy do garnka dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, zalewamy wodą i gotujemy. Pozostały boczek wraz z posiekaną drobno cebulą zrumieniamy na patelni. Obrane i umyte ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z gotującym się wywarem. W osobnym naczyniu mieszamy barszcz biały ze śmietaną i przeciśniętym przez praskę(...)ziemniaki będą już miękkie do zupy dodajemy mieszaninę barszczu i śmietany. A także podsmażoną cebulkę i boczek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy jeszcze chwilkę. Można podawać z chlebem. Smacznego
MiksturownikRaz żar leje się nieba, raz leje deszcz, a jeść przecież trzeba :) Dzisiaj propozycja dla mięsożerców czyli mielona wołowina w musztardowym sosie zapiekana pod koperkowym
Dzieje kuchennej Wiewióryuzyskać bardziej gładkie ciasto ale już teraz musiałam się podzielić przepisem bo w smaku jest naprawdę super i nie mogłam się powstrzymać :) Z mąki z manioku wychodzi też rewelacyjny chleb bez glutenu, bez zakwasu i bez drożdży (klik po przepis) . Chyba się trochę rozpisałam w przepisie poniżej, ale nie zniechęcaj się, nie jest on skomplikowany, chciałam być po prostu(...)mnie na instagramie: Bookofspellspl lub zapisz się do newslettera na stronie głównej ! Bezglutenowe burrito Drukuj Porcje: 2-4 porcji Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 łyżka oleju kokosowego 1/2 cebuli 3 ząbki czosnku 250g mięsa wołowego, zmielonego 3-4 dojrzałe pomidory (poza sezonem używam ok. 200g domowych przetworów pomidorowych, można też użyć tych z puszki) 1 czerwona papryka podłużna 150g
Book of spellsTo wyjątkowe placki ziemniaczane bo wersji fit, pieczone i z jak się okazało GENIALNYCH ziemniaków, których odmiany już niestety nie pamiętam. Byłam pod ogromnym wrażeniem konsystencji
Dzieje kuchennej Wiewiórypieprz do smaku Grzanki 4 kromki razowego pieczywa 1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki 25g tartego parmezanu 2 łyżeczki posiekanych płatków migdałów 2 łyżeczki oliwy Sposób przyrządzenia: 1. Cebulę obierz i pokrój w ósemki, pora pokrój w plastry, a seler naciowy na kilka mniejszych części. 2. Pokrojone warzywa umieść razem z groszkiem w garnku, zalej bulionem, dodaj listki laurowe(...)średnim ogniu przez 20mi. 3. Do ugotowanych warzyw dorzuć suszoną miętę i zblenduj wszystko na krem. 4. Dopraw solą i sporą ilością pieprzu do smaku. Grzanki: 1. Kromki razowego chleba opiecz na rumiano. 2. Składniki na pastę wymieszaj ze sobą bardzo dokładnie. 3. Pietruszkową pastę nakładaj na gorące grzanki i podawaj do zupy. Smacznego! Winter green peas creamy soup Ingredients
Kuchnia w Słońcu Skąpanasól, pieprz 2 łyżki oleju Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, osuszamy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę. W garnku podgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy paprykę. Smażymy około 5 min. Dodajemy pomidory krojone z puszki, pastę paprykową oraz wlewamy sok pomidorowy. Przyprawiamy papryką słodką mieloną, papryką chili, cukrem, ziołami(...)solą. Zagotowujemy. Następnie dodajemy soczewicę czerwoną i gotujemy wszystko około 12-15 min, aż soczewica zrobi się miękka. Gdy potrawka jest zbyt gęsta, dodajemy jeszcze soku pomidorowego. Podajemy z chlebem
Kuchnia MagdaLenywołowiny z niewielkim dodatkiem wieprzowiny. Konsystencją plasuje się między gulaszem a zupą. Nie za gęsto, nie za rzadko. To syte i treściwe danie – na Węgrzech podawane razem z chlebem, drożdżowym strudlem czy kładzionymi kluskami twarogowymi spokojnie wystarcza za pełny obiad. Bogrács to dokładnie ta sama zupa – ale przygotowywana w kociołku nad ogniskiem – czyli tak, jak robili to węgierscy pasterze bydła(...)stąd nazwa potrawy). Mięso obieramy z błon i dużych kawałków tłuszczu, kroimy w poprzek włókien na centymetrową kostkę. Papryki myjemy, kroimy w centymetrową kostkę. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki. Cebule obieramy, kroimy w niezbyt grube półplasterki. Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w cienkie plastry lub półplasterki. Ziemniaki obieramy, kroimy w niezbyt grubą równą kostkę. Kolendrę i pieprz tłuczemy razem
Karo in the Kitchenkilka zwiniętych gałązek dla aromatu) i wstawiamy do gotowania. 2. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek obieramy ze skórki. Wszystko wrzucamy na patelnię na olej. Smażymy na małym ogniu - gdy cebula się zeszkli wrzucamy wszystko do garnka z warzywami i gotujemy razem. 3. Gdy warzywa się ugotują wyjmujemy z zupy ziele angielskie i liście laurowe i blendujemy nasze warzywa. Jeśli zupa(...)zagotowaną wodę. Dodajemy pieprz i sól w razie potrzeby oraz łyżkę sosu sojowego. 4. Do dekoracji używamy prażonych na suchej patelni migdałów i/lub domowych grzanek (pokrojony w kostkę chleb wrzucamy na patelnię z odrobiną oleju i posypujemy czosnkiem granulowanym). Zupę można podawać również z natką pietruszki lub koperkiem. Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe Polekostki mrożonego szpinaku w liściach (110 g) - sól, pieprz - 1 łyżeczka przyprawy garam masala - 1 łyżka masła Składniki na 2 porcje. Najpierw w rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Jak cebulka nam się zeszkli dodajemy zmiażdżony czosnek. Pierś z kurczaka czyścimy, kroimy w kostkę i smażymy na cebulce. Dodajemy przyprawy. Pomidory obieramy ze skóry i kroimy(...)wrzucamy do kurczaka. Dusimy aż pomidory zmiękną. Następnie dodajemy szpinak. Jak szpinak zmięknie dodajemy odsączoną ciecierzycę z puszki i jeszcze chwilkę dusimy i gotowe Nasz gulasz możemy zjeść z chlebem lub np. z kaszą Smacznego
Kuchenne Wariacjepatelni i włożyć pokrojone mięso, niech się ładnie zrumieni na brązowo. Przyprawić solą, pieprzem, szczyptą tymianku, kilkoma kroplami sosu sojowego, dodać posiekaną cebulę i czosnek, trzymać na patelni niech cebula zmięknie. Wlać wino jeszcze chwilkę smażyć. Przełożyć mięso do szybkowara i wlać bulion, po 35 min sprawdzić i przemieszać. Gotować do miękkości ok 45 - 50 min. ( w normalnym garnku(...)garnka wrzucić pół kromki pieczywa, niech się rozpuści ( najlepiej zblenderować na gładki sos ) Jeśli zrobi się za bardzo gęsty, dolać wody, a jeśli nie będzie odpowiednio gęsty dodać chleb. Mięso przełożyć do garnka ze sosem, dodać ziarenka granatu wraz z odrobiną jego soku. Wszystko ładnie wymieszać....................... Smacznego
Gaździnka warzyurok. Fajna jako przystawka do mięsnego dania głównego. Do tego niezwykle tania! DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. CEBULA + CZOSNEK (5 min): cebulę siekamy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzane 2 łyżki masła w średnim garnku. Smażymy na złoto, dodajemy czosnek i pół łyżeczki ostrej papryki, podsmażamy jeszcze minutkę. 2. BULION + KUKURYDZA(...)garnka dolewamy bulion lub kostkę rosołową rozpuszczoną w jednej szklance ciepłej wody. Dorzucamy kukurydzę razem z płynem z puszki. Mieszamy i gotujemy 5 min. 3. GRZANKI (1 min): kromki chleba wrzucamy na suchą patelnię i w czasie ich lekkiego rumienienia zabieramy się za blendowanie. 4. BLENDOWANIE (3 min): zawartość garnka blendujemy mikserem na papkę. 3 minuty powinny wystarczyć. Pamiętajcie
Nerds KitchenSą takie dni, są takie weekendy, że nie wychodzę z kuchni. Lubię ten czas gdy dla każdego na indywidualne zamówienie mogę przygotować coś pysznego. Tym
Dzieje kuchennej WiewióryW ostatnim, wrześniowym, numerze KUCHNI znalazłam przepis na drobiowe curry... a co Wiewióra robi gdy nie ma ochoty na mięso? całkiem zmienia przepis :) Curry, które
Dzieje kuchennej WiewióryZrealizowałam mój plan na dziś! Ugotowałam a raczej upiekłam makaron z warzywami. Czemu jestem z tego taka dumna??? Powód jest jeden, ostatnio nie mam
Dzieje kuchennej Wiewióryczosnku sól pieprz ostra papryka natka pietruszki olej do smażenia Wykonanie: Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i posypujemy przyprawami. Odstawiamy na 30 minut. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną cebule, czosnek i kawałki kurczaka. Następnie dodajemy startą na oczkach marchewkę, pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojony seler naciowy i pokrojoną ze skórką cukinię. Całość solimy, pieprzymy i podlewamy odrobiną wody(...)przykryciem 15 minut, po czym dodajemy różyczki brokuła i dusimy całość do miękkości mięsa i warzyw. Gotowe danie posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z ryżem lub zjadamy z chlebem
Walijskie Pichceniepasztet… wegepasztet i to całkiem niezły. Z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej. Wilgotny, zwięzły, bezproblemowo się kroi, dobrze rozsmarowuje na chlebie, a do tego pyszny, sycący i zdrowy. Tak samo doskonały solo jak i na pajdzie świeżego chrupiącego pieczywa. Do świątecznego i nieświątecznego menu, na śniadanie, do zabrania ze sobą, a najlepiej sprawdza się jako lekka, warzywna kolacja. Składniki(...)forma o wymiarach 10cm x 20cm): 1 szklanka (180 g – 200 g) suchej czerwonej soczewicy 1/2 szklanki (100 g) suchej kaszy jaglanej 1 marchew 2 cebule 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki (80 ml) oleju rzepakowego 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego chili sól pieprz 5-7 suszonych pomidorów z zalewy ziołowej Dodatkowo: olej i mielone orzechy do wysmarowania
Fitsweet.mebatat 5 ziemniaków fioletowych sól, pierz olej rzepakowy Wielkopolski 1 łyżeczka bazylii suszonej Z jesiotra odcinam skórę, bo jest twarda. Mięso ryby mielę maszynką do mięsa razem z obraną cebulą. Przekładam do miski, dodaję brokuła którego starłam na tarce jarzynowej, jajko, kaszkę, bułkę tartą, sól, pieprz, przyprawę do ryb. Całość dokładnie mieszam, formuję klopsy i obtaczam w sezamie, wymieszanym pół(...)tartą. Smażę klopsiki na rozgrzanym oleju na wolnym ogniu z każdej strony. Batata i ziemniaki fioletowe dokładnie szoruję i kroję na cienkie plastry 1-2 mm na maszynce do chleba. Przekładam do miski osobno, najpierw bataty, dodaję sól, pieprz, bazylię i trzy łyżki oliwy. Dokładnie mieszam żeby każdy plaster był obtoczony w oleju. Na blaszce do pieczenia wykładam papier
wesoła kuchniazalewamy woda i moczymy min 2-3 godziny aż się pomarszczy. Gotujemy. 2. Kiełbasę, wędlinę, boczek - to co mamy w domu wędzonego, kroimy w kostkę i podsmażamy. 3. Cebule obieramy z łupiny i kroimy w ćwierć talarki lub kostkę - szklimy 4. Gdy nasza fasole jest już prawie dobra wsypujemy do niej podsmażoną wędlinę oraz zeszklona cebulkę(...)dodajemy przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie oraz koncentrat pomidorowy. 6. Doprawiamy do smaku sola, pieprzem i papryka w proszku. 7. Na koniec dodajemy majeranek. 8. Podajemy z bułką lub chlebem. SMACZNEGO
Kulinarnie z Polką na KresachZnakomity Gulasz z Mięsa Wołowego często gości u mnie na stole. Często podaję go do tzw "chleba" ale również do ryżu czy różnego rodzaju makaronu. Gulasz jest bardzo prosty w przygotowaniu, niestety trzeba go trochę dusić bo mięso wołowe z natury jest twarde.Do tej wersji gulaszu dodałam kupnych warzyw chińskich. Mam nadzieję, że znajdzie On swoich Zwolenników. U mnie w domu(...)SKŁADNIKI: 500 gram Mięsa Wołowego 250 gram Mieszanki Warzywnej Chińskiej ( Pędy fasoli, Marchewka,Papryka i Cebula Czerwona) 1 Litr Wody 3 Łyżki koncentratu Pomidorowego Pieprz, Sól, Czosnek, Koper Suszony Oliwa z Oliwek MARYNATA DO MIĘSA: 3 Łyżki Sosu Sojowego Ciemnego 1 Łyżka Sosy Sojowego Chilli 3 Łyżki Sosu Słodko-Kwaśnego 2 ząbki czosnku(drobno posiekane) Przyprawy: pół łyżeczki pieprzy
Gotowanie Patkipszczoły okupują piękne fioletowe kwiaty szczypiorku nadzwyczaj często. Kwiaty te mają słodkawy i delikatny cebulowy posmak; idealnie więc nadają się do wykorzystania w potrawach, w których mocny smak zwykłej cebuli nie jest pożądany. Pomyślałam, że wyeksponowanie ich w kolorowej warzywnej sałatce najbardziej odda ich smak i urodę. Składniki na 2 porcje: 4-5 sztuk gruntowych ogórków 1 pęczek rzodkiewki(...)garście młodego szpinaku 1 łyżka oliwy 2 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki posiekanego koperku odrobina soli i pieprzu do smaku 8-10 sztuk kwiatów szczypiorku Do podania: chleb pumpernikiel i 1 główka czosnku Warzywa dokładnie umyj i osusz. Ogórki, rzodkiewki, cebulkę i awokado pokrój w drobną kosteczkę i wraz ze szpinakiem przełóż do średniej wielkości miski. W mniejszej
Roślinna - blog wegańskijajka kurki gotowane z zalewie solankowej świeży koperek sól pieprz majonez WYKONANIE 2 łyżki masła (u mnie bezmleczne) rozpuszczone na patelni, na to wrzuciłam 1 średnią pokrojoną w kosteczkę cebulę, kiedy się zeszkliła wrzuciłam drobno pokrojone i odsączone z zalewy solankowej kurki i dusiłam całość na małym ogniu ok. 10 minut. Potem zestawiłam z ognia i dodałam 2 łyżki majonezu(...)jajecznicy z kurkami i również dodaje jajecznicy delikatności) i całość wymieszałam. Następnie dodałam jajka, kiedy konsystencja była taka jak lubię - całość posypałam świeżym, drobno posiekanym koperkiem. PODAWAĆ: klasycznie z chlebem lub samą, według własnego smaku UWAGI: przepis na grzyby w zalewie solankowej znajdziesz TU: http://tradycyjnakuchniainaczej.blogspot.ie/2015/05/grzyby-w-zalewie-solankowej.html
Tradycyjna kuchnia inaczejmiędzyczasie podsmażyć na oleju posiekaną cebulę i pieczarki, wystudzić. Ugotowane mięso i warzywa odcedzić na sicie. Zmielić mięso, marchewki, seler korzeniowy, pietruszki i pieczarki podsmażone z cebulę. Do masy dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, płatki owsiane zmiksowane z majerankiem. Masę dobrze doprawić papryką w proszku, solą i pieprzem, dodać jaja i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do keksówek posmarowanych(...)nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut. Po upieczeniu odstawić na kilka godzin do wystudzenia. Znakomitym dodatkiem do pasztetu będzie pikantna konfitura z papryki ( tu przepis ), oraz domowy chleb z mąki żytniej i orkiszowej na zakwasie ( tu przepis
SzczyptaSmaQniekoniecznie. Dodajemy ser koryciński pokrojony w kosteczkę. Ten typ sałatki nie wymaga mieszania w misce. Posypujemy koperkiem.Dodajemy listki bazylii. Całość posypujemy orażonymi ziarnami Ziołowo Mi! Dzięki ziarnom...nie używam chleba do tej sałatki . Polewamy olejem lnianym wielkopolskim. To olej o znakomitym smaku i zapachu. Jest to olej roślinny o najwyższej zawartości kwasów tłuszczowych omega -3 i omega(...)regulują poziom cholesterolu. Łyżka oleju zabezpiecza dzienne potrzeby organizmu w NNKT. Znakomity jest do ziemniaków, kasz, pieczywa, sera , ryb-śledzi, mięs, wszelkich warzywnych sałatek i surówek a szczególnie cebuli i czosnku, do sosu Winegret, majonezów, dresingów itp. Śniadanie gotowe ! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchni