wołowiny z niewielkim dodatkiem wieprzowiny. Konsystencją plasuje się między gulaszem a zupą. Nie za gęsto, nie za rzadko. To syte i treściwe danie – na Węgrzech podawane razem z chlebem, drożdżowym strudlem czy kładzionymi kluskami twarogowymi spokojnie wystarcza za pełny obiad. Bogrács to dokładnie ta sama zupa – ale przygotowywana w kociołku nad ogniskiem – czyli tak, jak robili to węgierscy pasterze bydła(...)stąd nazwa potrawy). Mięso obieramy z błon i dużych kawałków tłuszczu, kroimy w poprzek włókien na centymetrową kostkę. Papryki myjemy, kroimy w centymetrową kostkę. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki. Cebule obieramy, kroimy w niezbyt grube półplasterki. Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w cienkie plastry lub półplasterki. Ziemniaki obieramy, kroimy w niezbyt grubą równą kostkę. Kolendrę i pieprz tłuczemy razem
Karo in the Kitchenkilka zwiniętych gałązek dla aromatu) i wstawiamy do gotowania. 2. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek obieramy ze skórki. Wszystko wrzucamy na patelnię na olej. Smażymy na małym ogniu - gdy cebula się zeszkli wrzucamy wszystko do garnka z warzywami i gotujemy razem. 3. Gdy warzywa się ugotują wyjmujemy z zupy ziele angielskie i liście laurowe i blendujemy nasze warzywa. Jeśli zupa(...)zagotowaną wodę. Dodajemy pieprz i sól w razie potrzeby oraz łyżkę sosu sojowego. 4. Do dekoracji używamy prażonych na suchej patelni migdałów i/lub domowych grzanek (pokrojony w kostkę chleb wrzucamy na patelnię z odrobiną oleju i posypujemy czosnkiem granulowanym). Zupę można podawać również z natką pietruszki lub koperkiem. Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe Polekostki mrożonego szpinaku w liściach (110 g) - sól, pieprz - 1 łyżeczka przyprawy garam masala - 1 łyżka masła Składniki na 2 porcje. Najpierw w rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Jak cebulka nam się zeszkli dodajemy zmiażdżony czosnek. Pierś z kurczaka czyścimy, kroimy w kostkę i smażymy na cebulce. Dodajemy przyprawy. Pomidory obieramy ze skóry i kroimy(...)wrzucamy do kurczaka. Dusimy aż pomidory zmiękną. Następnie dodajemy szpinak. Jak szpinak zmięknie dodajemy odsączoną ciecierzycę z puszki i jeszcze chwilkę dusimy i gotowe Nasz gulasz możemy zjeść z chlebem lub np. z kaszą Smacznego
Kuchenne Wariacjepatelni i włożyć pokrojone mięso, niech się ładnie zrumieni na brązowo. Przyprawić solą, pieprzem, szczyptą tymianku, kilkoma kroplami sosu sojowego, dodać posiekaną cebulę i czosnek, trzymać na patelni niech cebula zmięknie. Wlać wino jeszcze chwilkę smażyć. Przełożyć mięso do szybkowara i wlać bulion, po 35 min sprawdzić i przemieszać. Gotować do miękkości ok 45 - 50 min. ( w normalnym garnku(...)garnka wrzucić pół kromki pieczywa, niech się rozpuści ( najlepiej zblenderować na gładki sos ) Jeśli zrobi się za bardzo gęsty, dolać wody, a jeśli nie będzie odpowiednio gęsty dodać chleb. Mięso przełożyć do garnka ze sosem, dodać ziarenka granatu wraz z odrobiną jego soku. Wszystko ładnie wymieszać....................... Smacznego
Gaździnka warzyurok. Fajna jako przystawka do mięsnego dania głównego. Do tego niezwykle tania! DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. CEBULA + CZOSNEK (5 min): cebulę siekamy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzane 2 łyżki masła w średnim garnku. Smażymy na złoto, dodajemy czosnek i pół łyżeczki ostrej papryki, podsmażamy jeszcze minutkę. 2. BULION + KUKURYDZA(...)garnka dolewamy bulion lub kostkę rosołową rozpuszczoną w jednej szklance ciepłej wody. Dorzucamy kukurydzę razem z płynem z puszki. Mieszamy i gotujemy 5 min. 3. GRZANKI (1 min): kromki chleba wrzucamy na suchą patelnię i w czasie ich lekkiego rumienienia zabieramy się za blendowanie. 4. BLENDOWANIE (3 min): zawartość garnka blendujemy mikserem na papkę. 3 minuty powinny wystarczyć. Pamiętajcie
Nerds KitchenSą takie dni, są takie weekendy, że nie wychodzę z kuchni. Lubię ten czas gdy dla każdego na indywidualne zamówienie mogę przygotować coś pysznego. Tym
Dzieje kuchennej WiewióryW ostatnim, wrześniowym, numerze KUCHNI znalazłam przepis na drobiowe curry... a co Wiewióra robi gdy nie ma ochoty na mięso? całkiem zmienia przepis :) Curry, które
Dzieje kuchennej WiewióryZrealizowałam mój plan na dziś! Ugotowałam a raczej upiekłam makaron z warzywami. Czemu jestem z tego taka dumna??? Powód jest jeden, ostatnio nie mam
Dzieje kuchennej Wiewióryczosnku sól pieprz ostra papryka natka pietruszki olej do smażenia Wykonanie: Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i posypujemy przyprawami. Odstawiamy na 30 minut. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną cebule, czosnek i kawałki kurczaka. Następnie dodajemy startą na oczkach marchewkę, pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojony seler naciowy i pokrojoną ze skórką cukinię. Całość solimy, pieprzymy i podlewamy odrobiną wody(...)przykryciem 15 minut, po czym dodajemy różyczki brokuła i dusimy całość do miękkości mięsa i warzyw. Gotowe danie posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z ryżem lub zjadamy z chlebem
Walijskie Pichceniepasztet… wegepasztet i to całkiem niezły. Z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej. Wilgotny, zwięzły, bezproblemowo się kroi, dobrze rozsmarowuje na chlebie, a do tego pyszny, sycący i zdrowy. Tak samo doskonały solo jak i na pajdzie świeżego chrupiącego pieczywa. Do świątecznego i nieświątecznego menu, na śniadanie, do zabrania ze sobą, a najlepiej sprawdza się jako lekka, warzywna kolacja. Składniki(...)forma o wymiarach 10cm x 20cm): 1 szklanka (180 g – 200 g) suchej czerwonej soczewicy 1/2 szklanki (100 g) suchej kaszy jaglanej 1 marchew 2 cebule 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki (80 ml) oleju rzepakowego 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego chili sól pieprz 5-7 suszonych pomidorów z zalewy ziołowej Dodatkowo: olej i mielone orzechy do wysmarowania
Fitsweet.mebatat 5 ziemniaków fioletowych sól, pierz olej rzepakowy Wielkopolski 1 łyżeczka bazylii suszonej Z jesiotra odcinam skórę, bo jest twarda. Mięso ryby mielę maszynką do mięsa razem z obraną cebulą. Przekładam do miski, dodaję brokuła którego starłam na tarce jarzynowej, jajko, kaszkę, bułkę tartą, sól, pieprz, przyprawę do ryb. Całość dokładnie mieszam, formuję klopsy i obtaczam w sezamie, wymieszanym pół(...)tartą. Smażę klopsiki na rozgrzanym oleju na wolnym ogniu z każdej strony. Batata i ziemniaki fioletowe dokładnie szoruję i kroję na cienkie plastry 1-2 mm na maszynce do chleba. Przekładam do miski osobno, najpierw bataty, dodaję sól, pieprz, bazylię i trzy łyżki oliwy. Dokładnie mieszam żeby każdy plaster był obtoczony w oleju. Na blaszce do pieczenia wykładam papier
wesoła kuchniazalewamy woda i moczymy min 2-3 godziny aż się pomarszczy. Gotujemy. 2. Kiełbasę, wędlinę, boczek - to co mamy w domu wędzonego, kroimy w kostkę i podsmażamy. 3. Cebule obieramy z łupiny i kroimy w ćwierć talarki lub kostkę - szklimy 4. Gdy nasza fasole jest już prawie dobra wsypujemy do niej podsmażoną wędlinę oraz zeszklona cebulkę(...)dodajemy przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie oraz koncentrat pomidorowy. 6. Doprawiamy do smaku sola, pieprzem i papryka w proszku. 7. Na koniec dodajemy majeranek. 8. Podajemy z bułką lub chlebem. SMACZNEGO
Kulinarnie z Polką na KresachZnakomity Gulasz z Mięsa Wołowego często gości u mnie na stole. Często podaję go do tzw "chleba" ale również do ryżu czy różnego rodzaju makaronu. Gulasz jest bardzo prosty w przygotowaniu, niestety trzeba go trochę dusić bo mięso wołowe z natury jest twarde.Do tej wersji gulaszu dodałam kupnych warzyw chińskich. Mam nadzieję, że znajdzie On swoich Zwolenników. U mnie w domu(...)SKŁADNIKI: 500 gram Mięsa Wołowego 250 gram Mieszanki Warzywnej Chińskiej ( Pędy fasoli, Marchewka,Papryka i Cebula Czerwona) 1 Litr Wody 3 Łyżki koncentratu Pomidorowego Pieprz, Sól, Czosnek, Koper Suszony Oliwa z Oliwek MARYNATA DO MIĘSA: 3 Łyżki Sosu Sojowego Ciemnego 1 Łyżka Sosy Sojowego Chilli 3 Łyżki Sosu Słodko-Kwaśnego 2 ząbki czosnku(drobno posiekane) Przyprawy: pół łyżeczki pieprzy
Gotowanie Patkipszczoły okupują piękne fioletowe kwiaty szczypiorku nadzwyczaj często. Kwiaty te mają słodkawy i delikatny cebulowy posmak; idealnie więc nadają się do wykorzystania w potrawach, w których mocny smak zwykłej cebuli nie jest pożądany. Pomyślałam, że wyeksponowanie ich w kolorowej warzywnej sałatce najbardziej odda ich smak i urodę. Składniki na 2 porcje: 4-5 sztuk gruntowych ogórków 1 pęczek rzodkiewki(...)garście młodego szpinaku 1 łyżka oliwy 2 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki posiekanego koperku odrobina soli i pieprzu do smaku 8-10 sztuk kwiatów szczypiorku Do podania: chleb pumpernikiel i 1 główka czosnku Warzywa dokładnie umyj i osusz. Ogórki, rzodkiewki, cebulkę i awokado pokrój w drobną kosteczkę i wraz ze szpinakiem przełóż do średniej wielkości miski. W mniejszej
Roślinna - blog wegańskijajka kurki gotowane z zalewie solankowej świeży koperek sól pieprz majonez WYKONANIE 2 łyżki masła (u mnie bezmleczne) rozpuszczone na patelni, na to wrzuciłam 1 średnią pokrojoną w kosteczkę cebulę, kiedy się zeszkliła wrzuciłam drobno pokrojone i odsączone z zalewy solankowej kurki i dusiłam całość na małym ogniu ok. 10 minut. Potem zestawiłam z ognia i dodałam 2 łyżki majonezu(...)jajecznicy z kurkami i również dodaje jajecznicy delikatności) i całość wymieszałam. Następnie dodałam jajka, kiedy konsystencja była taka jak lubię - całość posypałam świeżym, drobno posiekanym koperkiem. PODAWAĆ: klasycznie z chlebem lub samą, według własnego smaku UWAGI: przepis na grzyby w zalewie solankowej znajdziesz TU: http://tradycyjnakuchniainaczej.blogspot.ie/2015/05/grzyby-w-zalewie-solankowej.html
Tradycyjna kuchnia inaczej