jeśli szukasz przepisu na rzeżuszankę, kliknij: tutajPodstawa świąt: żurki, barszcze i jajca :) przepis na mój domowy zakwas na żurek znajdziecie tutajSkładniki: Naturalny zakwas
Bon Appetit MałgorzatyUwielbiam pasty do chleba. Przy moim mega aktywnym maluszku często nie mam czasu na gotowanie obiadu w porze obiadowej (często jem go na kolację) i takie pasty ratują mnie przed napadami głodu. Tym razem postanowiłam przyrządzić pastę sojową. Nigdy wcześniej nie robiłam pasty z soi, więc postanowiłam posiłkować się gotowym przepisem. Po przeszukaniu internetu wybrałam przepis(...)stronki. Pasta jest pyszna, delikatna, w pięknym, kremowym kolorze. Polecam :) Składniki: szkl. soi 2 małe cebule 3-4 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki oliwy z oliwek + do smażenia 6 szkl. wody sól Soję moczymy na noc, rano gotujemy w nowej wodzie ok. 40 minut. Cebulę kroimy w dowolne kształty i podsmażamy na oliwie z oliwek. Składniki
chwile dla mniejęczmienia - brązowy ryż - kasza gryczana - otręby owsa, mąki kukurydzianej - amarant Produkty wytwarzane na bazie tych pokarmów również są bogate w węglowodany złożone. Przykładami są chleb i bułki z pełnego ziarna. Do takich należy również zaliczyć makaron z pełnego ziarna, płatki śniadaniowe z pełnego ziarna. 2. Owoce Większość owoców zawiera sporo cukrów prostych(...)węglowodany złożone. Najlepsze warzywa z punktu widzenia węglowodanów złożonych to: - brokuły - kalafior - szpinak - rzepa - bakłażany - ziemniaki - bataty - kukurydza - marchew - cebula - sałata - seler - ogórki - kapusta - karczochy - szparagi 4. Rośliny strączkowe - soczewica - fasola - groszek - czarna fasola - soja 5. Inne
NaKońcuJęzykabardziej w niej przypadło do gustu, na pewno będzie gościć na naszym stole. Sałatkę można robić partiami, tak jak ja dzisiaj. Wstawiłam brokuła na parę i jajka. Obok kroiłam chleb, szykowałam ser i wędlinę i w międzyczasie kroiłam a to cebulkę, a to pomidora czy rzodkiewkę. W sumie nie wiem kiedy, sałatka okazała się być gotowa Jeśli nie macie któregoś(...)samo zdrowie w końcu! Drukuj Sałatka brokułowa z rzodkiewką, kukurydzą i jajkiem window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 6 pomidorków koktajlowych 1 brokuł 2 jajka pęczek rzodkiewek 1 spora czerwona cebula pół puszki kukurydzy Sos 1/3 szkl. jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól, pieprz szczypta curry Sposób przygotowania Brokuł gotujemy na parze al dente. Kukurydzę odsączamy. Resztę składników siekamy i wrzucamy
Mieszam w GarnkuMoja dzisiejsza propozycja jest dla miłośników kaszy gryczanej. Smaczny pasztet z mięsa,kaszy gryczanej i pieczarek - ciekawe połączenie składników prawda!? Zachęcam Was do zrobienia
Niespełnione zdolności kulinarneKolor, zapach, witaminy. Ta sałatka to idealne śniadanie do pracy ale i pyszny lekki obiad. Wszystkie składniki można przygotować wcześniej a potem tylko siup! do pojemnika/s
Dzieje kuchennej WiewiórySłońce wschodzi coraz później a wieczory znowu zrobiły się krótsze. Lato umyka, przecieka mi przez palce, w ciągłym oczekiwaniu na urlop. Zbliża się jesień, myślę już
Dzieje kuchennej WiewióryMasz ochotę na coś nowego, szybkiego i prostego? Przygotowanie zajmie Ci 15-20 minut. Pasztet jest pyszny na ciepło i na zimno a z
Pora na pora i pomidorapowinna być królową obiadu czy kolacji. Jeśli wykonamy taką, jaką Wam dziś prezentuję, to wystarczy już tylko kilka łyżek kaszy bez dodatków, warzywo pieczone, kromka dobrego chleba lub krakers z nasion, by powstało imponujące w smaku i wyglądzie danie. Takie z przewaga surowizny jest też o wiele zdrowsze, bardziej odżywcze, bogate w witaminy i składniki mineralne niż to, w którym(...)kolację od dużej porcji sałatki. Micha surowizny dziennie to podstawa, by czuć się i wyglądać zdrowo. Składniki na 2 porcje: 1/4 główki białej kapusty, 1 czerwona papryka, 1 cebula, 1/2 awokado, szklanka kiełków słonecznika, 1/2 dużego ogórka, 2 garści pestek dyni, sól, czarny pieprz do smaku. sos: 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka musztardy, 1,5 łyżeczki syropu
Jeść, by żyć w zdrowiupizze 375g ciepłej wody 1 łyżka oliwy 2 łyżeczki soli 595g mąki( ja używam mąki chlebowej) 12g suchych drożdży lub 24g świeżych Dla posiadaczy wypiekaczy do chleba - Wrzucam wszystko do maszyny : najpierw woda, sól, oliwa, mąka i suche drożdże na wierzch. Nastawiam program do wyrabiania i wyrastania ciasta(1.30 minut) Można równie dobrze ciasto wyrobić(...)oprószony mąką blat i rozwałkować wykroić okręgi, lub jak tam wolicie. Smaruję sosem pomidorowym z ziołami. Cieniuteńko w piórka siekam cebule , następnie szynkę, pieczarki i na co tylko macie ochotę. Serem posypuje jak już mini pizze się podpieką jakieś 5 do 8 minut
Piekarz-Kucharz-Garkotłukmędrkowania nad garami. Wszystko robi się szybciutko. Ciecierzyca z grzybami została zainspirowana przez danie, które zaserwował mi tata, gdy byłem u niego ostatnio. On oparł je jedynie na ciecierzycy, cebuli i papryce, ale smak był na tyle rewelacyjny i zapadający w pamięć, że postanowiłem coś inspirowanego zrobić. Na dniach pokażę paprykową wersję, ale już dziś, możecie cieszyć się grzybowym zatrzęsieniem(...)powodzeniem użyć dowolnych innych suszonych grzybów lub ewentualnie je pominąć. Cieciorka i tak wyjdzie dobra. Z czym podawać? Ja jadłem bez dodatków, ale świetnie sprawdzi się ryż, chlebki naan , chleb gryczany czy ziemniaki. Artykuł Ciecierzyca z pieczarkami i podgrzybkami pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
Blendmannazywana jest na Śląsku popularna sałatka lub pasta z solonych śledzi. Ma ona różne odmiany, w przepisie podstawowym są solone śledzie, ugotowane na twardo jajka, kiszone ogórki, cebula i musztarda. Hekele może być sałatką (jak w moim przepisie) lub pastą. W pierwszym przypadku składniki kroi się w niewielką kostkę, a w drugim trzeba je bardzo drobno posiekać(...)nadaje ostrości sałatce, aby ją nieco złagodzić można dodać majonezu lub śmietany. Na Śląsku ta sałatka była podawana jako potrawa codzienna lub postna. Dodaje się do niej chleb z masłem, albo gorące ziemniaki z wody. Osobiście uważam, że to doskonała potrawa do menu imprezowego. Ponieważ helele ma wyrazisty, słono-ostry smak, pasuje na ,,zagryzkę" do wódki lub piwa
Codziennik Kuchennyminuty od powtórnego zagotowania (wody nie solić). Po ugotowaniu odcedzić. Cebulę przekroić na pół, posiekać w pióra i zeszklić na rozgrzanym oleju w głębokiej patelni. Do cebuli włożyć wątróbkę, wymieszać i smażyć około 5 minut, co pewien czas zamieszać i ewentualnie dodać więcej oleju. Po 5 minutach dodać przyprawy i sól do smaku, dokładnie wymieszać. Smażyć jeszcze około 2 minut(...)wątróbką. Wątróbka była już gotowana, więc nie wymaga długiego smażenia bo będzie za sucha. Wątróbka dobrze smakuje z ziemniakami, kaszą gryczaną lub jęczmienną, a i z samym razowym chlebem jest pyszna
Kuchcik gotujenią zjadła moja córka:) Prosta i szybka do wykonania. Kanapki z pastą jajeczną można zjeść na śniadanie i na kolację. Składniki: 3 jajka 1 łyżka posiekanego szczypiorku kawałek (nieduży) cebuli 1 łyżeczka masła sól pieprz Jajka ugotować na twardo (żeby ładnie się obrały - gorące wyjąć łyżką z garnka, włożyć pod bieżącą, bardzo zimną wodę i jednocześnie obierać) Do salaterki przełożyć(...)widelcem jak najbardziej się da Ponieważ bezpośrednio do pasty dołożone jest masło, to już nie ma potrzeby smarować pieczywa. Jednak jeśli ktoś lubi - może masła jeszcze użyć dodatkowo na chleb czy bułki Można podawać z pomidorem, ogórkiem lub innym ulubionym dodatkiem Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comUwielbiam wszelkie smarowidła do chleba. Najbardziej chyba te z dodatkiem jajka albo twarogu. Są nie tylko zdrowe ale i pyszne. Bo taka domowa pasta zawsze będzie o niebo lepsza od wszelkich sklepowych mazideł :))Na blogu jest już kilka przepisów na pasty np: pochrzaniona pasta jajeczna, pasta makrelowo-jajeczna, pasta z tuńczyka czy tradycyjna(...)pasta jajeczna a dziś zapraszam na pastę z twarogu i wędzonej makreli :)))Składniki:1 wędzona makrela200g chudego twarogu1/2 cebulisólpieprz2 łyżki ostrego ketchupuWykonanie:Makrelę obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mielimy, dusimy widelcem lub blendujemy w zależności od możliwości i upodobań. Dodajemy ketchup, sól i pieprz. Mieszamy. Chłodzimy w lodówce ok 1h, aby składniki przegryzły się wzajemnie
Walijskie Pichcenie