dużo pieczywa. Nie wyrzucajcie go. Zróbcie tą zapiekankę. Jest prosta i genialnie pyszna. Jajka mieszamy dokładnie z mlekiem, solą, mieloną gałką i pieprzem trzepaczką balonową. Czerstwą bułkę lub chleb, ze skórką, kroimy w kostkę o boku około 2-2,5cm. Wrzucamy ją do płynu, mieszamy i dajemy pieczywu przez przynajmniej 30-40 minut równomiernie nasiąknąć. Co jakiś czas warto mieszankę(...)mniejsze kawałki. Na patelnię wkładamy odrobinę masła i szklimy pokrojoną w półplasterki szalotkę. Liście szpinaku drobno kroimy lub rwiemy. Na 20-30 sekund wrzucamy szpinak na patelnię do cebuli, zmniejszy swoją objętość. Ściągamy szpinak z cebulką do osobnej miseczki. Pieczarki kroimy w półplasterki i mocno rumienimy je na rozgrzanym maśle. Jeśli puszczą wodę smażymy je tak długo
Karo in the KitchenMoje wielkie zupowe odkrycie ostatniego tygodnia. Po uroczystych kolacjach, przygotowaniach do warsztatów, spaniu w pracy, miałam nieziemską wręcz ochotę na spokojny, ciepły, sycący posiłek w domu
Dzieje kuchennej WiewióryNiby zwykły, a jednak wyjątkowy, być może dlatego, że jadany tylko czasami. Smakuje wyśmienicie, zwłaszcza jesienią i zimą. Smalec z domowego przetopu. Z cebulką, jabłkiem i
babka w formiePasty do chleba są chyba najlepsze. Można je przygotowywać na różne sposoby. Wystarczy zmienić jeden składnik i mamy nowy smak i świetne smarowidło do pieczywa. Świeża bułeczka i pasta i mamy śniadanko gotowe. Dzisiaj znalazłam w moich zapasach szafkowych puszkę szprotek w pomidorach i przygotowałam z niej pastę z dodatkiem sera żółtego. Spróbujcie, bo warto. Jeśli macie ochotę(...)inne pasty w moim wykonaniu to zapraszam tutaj Składniki 1 puszka ( 300 g )szprotek w pomidorach 2-3 łyżki startego żółtego sera 1 mała cebula 1 łyżka sezamu sól pieprz natka pietruszki Rybę z puszki przełożyć do miseczki wraz z sosem i rozgnieść widelcem. Dodać drobno posiekaną cebulę, sezam, żółty ser i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko doprawić solą
O kuchni z uczuciemkilka kropel tabasco Przygotowanie: Cebulę kroimy w piórka, paprykę w niedługie słupki. Fasolę i kukurydzę odlewamy z zalewy, płuczemy i zostawiamy, żeby ociekły. W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju. Wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli, wciąż mieszając, żeby się nie przypaliła. Dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną paprykę i koncentrat. Smażymy razem około 5 minut, aż koncentrat ładnie(...)bulion, dodajemy kukurydzę, fasolę i przyprawy. Dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 15-20 minut pod przykryciem. Podawać z pieczywem: bagietką, domowymi bułeczkami serowymi, lub po prostu z chlebem
Gotuj z Rumcajsemokoło 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Gdy cebula ładnie "zwiędnie" i się udusi, wyciągamy czosnek. Nie będzie już potrzebny. Dodajemy paprykę. Delikatnie staramy się ją wmieszać w cebulę. Przykrywamy i dusimy tak na małym ogniu około MINIMUM 30 minut. Mieszamy od czasu do czasu, tak, aby papryka nie rozpadła się i nie rozciapała. W upływie tego czasu dodać(...)skurczyło się" i nadmiar wody odparował. Może to potrwać nawet godzinę. To nie ma być wodniste, ale przyjemnie gęste, tak by można było jeść peperonata widelcem i za pomocą chleba! To moja ulubiona wersja. Spróbujcie, warto. Jest smaczna. Można ją mrozić! Warto przygotować więcej, a potem , gdy nadejdą szare dni, cieszyć się nią do polenty, makaronu , czy jako dodatek
Z Kuchni Do Kuchnisolidnym wywarze drobiowym z szczyptą pietruszki, majeranku i prozdrowotnej czarnuszki. Małe i przypominające trochę kminek ziarno czarnuszki to moim zdaniem bardzo zaszufladkowana przyprawa która wyłącznie kojarzy się z chlebem czy też kiszeniem ogórków. Bogactwo aromatu tej rośliny musi być wykorzystywane ze względu na możliwości komponowania nowych połączeń smakowych jak i ze względu na świetne działanie na organizm. Nastawiajcie garnek(...)udka z kurczaka Ziele angielskie Liść laurowy 3 pokrojone w talarki marchewki 2 małe korzenie pietruszki pokrojone w kostkę 1/4 selera pokrojonego w kostkę 1 mocno przypalona obrana cebula 10 cm kawałek umytego pora Pieprz czarny Sól himalajska Majeranek Czarnuszka 4 pomidory 400-450 ml koncentratu pomidorowego Mały pęczek natki pietruszki 150ml śmietany 18%tł Przygotowanie: 1/Zagotowujemy w garnku
Kuchnia PROzdrowotnajaki smak chcemy uzyskać: pół kubka do kubka.WYKONANIE: Pory dokładnie myjemy, wypłukując piasek. Obcinamy stopkę. Kroimy na pół wzdłuż a następnie w pióra. Ziemniaczki obieramy, kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w pióra. Wszystko razem gotujemy. Doprawiamy. Zabielamy śmietaną. Dodajemy masło. Gdy lekko przestygnie blendujemy i...zupa gotowa!! :)Kremowe, zielone pyszności lubią (na zasadzie przyciągania się przeciwieństw) towarzystwo chrupiących, złocistych(...)zrozum nas źle, nie sugeruj się zielonym odcieniem dania i nie sięgaj po pleśń! :) miałyśmy na myśli raczej czerstwe pieczywko). Nie ważne co, - czy to bułka, bagietka, chleb, nie ważne jakie - zwykłe, bezglutenowe, owsiane,kukurydziane... wrzucasz na rozgrzane masło i masz chrupiący element do zupki.I mamy dla Ciebie, smakoszu propozycję nie do odrzucenia! Ty chcesz jeść, a my chcemy Cię
Wypisz WymalujKapuśniak z kiszonej kapusty to raczej danie rozgrzewające, więc typowo jesienno-zimowe. a, że za oknem w Walii właśnie pogoda bardziej jesienna niż letnia, więc zachciało
Walijskie PichcenieMamy w domu tydzień pod znakiem ziemniaków a co za tym idzie jedliśmy przez dwa dni kopytka. Uwielbiamy je wszyscy zarówno na słodko, z masełkiem i
Dzieje kuchennej Wiewiórypowtórzę. Z czym podawać? Ja najczęściej zupy krem serwuję z mleczkiem kokosowym i prażonymi pestkami dyni lub, tak jak w tym przypadku, słonecznika. Bardzo fajnie sprawdzi się również kruszonka z chleba lub grzanki. Wszystko to kwestia gustu oraz możliwości i chęci. Oczywiście można podawać bez dodatków, ale co to za przyjemność dla oka… Zupa marchewkowa, według tego przepisu, to rewia(...)wypróbowania zupy na własnej skórze… tfu, we własnej buzi oczywiście Zupa marchewkowa krem Wydrukuj przepis Porcji: 2 Czas przygotowania: 30 minut Potrzebujesz: 600g marchewki 600ml wody 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka świeżego, posiekanego imbiru 1/2 pomarańczy 1 łyżka kuminu w nasionach 2 goździki 1 ziele angielskie 1 liść laurowy 4-5 łyżeczek sosu worcester 1 łyżka
Blendmanobrać, przekroić na dwie lub cztery części. Obrane ząbki czosnku zmiażdżyć. Cytrynę pokroić na małe kawałki, usunąć pestki. Łodyżki pietruszki posiekać, listki odłożyć. Na dnie naczynia do pieczenia ułożyć cebulę i czosnek. Posypać posiekanymi łodyżkami pietruszki. Położyć mięso. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut. Po tym czasie wyjąć naczynie z piekarnika, dolać 100 ml wody, dołozyć pokrojoną cytrynę(...)mnie trwało to ok 2 godzin, ale warto zacząć sprawdzać po godzinie. Upieczone, wyjęte z piekarnika mięso, odstawić na ok 10 minut, Posypać pietruszką. Podawać z dowolnym ulubionym płaskim chlebem lub kaszą np bulgurem, zieloną sałatą i jogurtem greckim doprawionym czosnkiem i oliwą. Smacznego
Stare Garybył też tort weselny - nie sztuczność napchana cukrem i lukrem ale doskonały biszkopt z orzechami, konfitura wiśniowa i delikatny waniliowy krem - PYCHA!!! Jednak podany już nad ranem wydrążony bochenek chleba napełniony sosem z mięsem rozpływającym się w ustach przebił nawet tort - choć zupy grzybowej nic nie da rady przebić. Po prostu niebo w gębie!!! I to doskonałe otoczenie - góry - czego(...)Makaron z brokułami. MAKARON Z BROKUŁAMI 30 minut dla 3 osób Składniki jeden nieduży brokuł podzielony na małe różyczki 250 ml 18 % śmietany szczypta cayenne 3 ząbki czosnku pół cebuli pieprz, sól łyżka startego parmezanu łyżeczka mąki makaron Do dzieła!!! Brokuła delikatnie obgotować - tak aby pozostał lekko twardy (lubię chrupiący). Na patelni poddusić pokrojoną cebulkę z posiekanym czosnkiem dodać
sierotka maRysia w kuchniProsty sposób na przygotowanie w piekarniku smacznego mięsa, które można serwować gorące do obiadu i na kolację, a na zimno po wystudzeniu do kanapek. -- Świeży
chleba naszegoIm mniej jadałam mięsa tym bardziej doceniałam strączki, a od kiedy przestałam je całkiem jeść w strączkach wręcz się zakochałam. Strączki gotuję, robię z nich
Dzieje kuchennej Wiewióry