odstawiamy na około 2 godziny, aby puściły sok. Krok 3 . W garnku łączymy wszystkie składniki zalewy zagotowujemy, mieszamy, aby wszystko dokładnie się połączyło. Krok 4. Z ogórków i cebuli odlewamy powstały sok, na to miejsce wlewamy gorącą zaprawę, mieszamy i odstawiamy na około 1 godzinę. Krok 5. Następnie ogórki w keczupie przekładamy do czystych słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy(...)ostygną , następnie słoiki przenosimy w chłodne i ciemne miejsce na przechowywanie. Smacznego:) * pamiętajmy, aby przy przygotowywaniu przetworów i zapraw (szczególnie soków) zachowywać szczególną czystość - niestety najmniejszy nawet okruch chleba lub bułki, może sprawić, iż nasze przetwory zaczną pleśnieć i ulec popsuciu
Moja Książka Kucharskafood trucki, tak w Portugalii stoją przenośne grille a zapach świeżo szykowanych ryb i węgla drzewnego sunie między wąskimi uliczkami. Grillowane, osypane morską solą sardynki podaje się z pajdą chleba, słodkimi ziemniakami, grillowaną papryką… Wśród tapas – przekąsek do piwa, wina i sangrii – królują błyszczące sardynki wyłowione z pięknie zaprojektowanych, utrzymanych w stylistyce retro puszek – w całości, albo w formie(...)używamy płynu z puszki, tylko ryby. Moje sardynki miały lekko słodki pomidorowy posmak, więc dopełniłam go suszonymi pomidorami. Cebulka na zaostrzenie – szalotka sprawdzi się idealnie – jest delikatniejsza od żółtej cebuli, bardziej aromatyczna od czerwonej i o wiele trwalsza od białej. Choć o trwałości tej pasty naprawdę ciężko cokolwiek powiedzieć, bo znika zawsze za szybko. Oliwki – bez pestek, bez nadzienia, czarne
Karo in the Kitchenwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Świetny sposób na pyszny boczek, który idealnie pasuje do chleba. Mięso jest soczyste, aromatyczne i mięciutkie, a samo przygotowanie jest dziecinnie proste. Boczek można doprawić na własny smak. do 1 kg boczku wieprzowego 3 ząbki czosnku przyprawa do boczku (od Rafex ) (*) sól Umyty oraz wysuszony boczek dokładnie natrzeć solą(...)parze (**), przykryć i gotować do miękkości. (Ja gotowałam około 2,5 h. Czas zależy od wielkości mięsa i naszych preferencji. Mój kawałek wyszedł mięciutki.) (*) Skład: kurkuma pieprz czarny, cebula, majeranek, papryka słodka, gorczyca, kolendra, czosnek, czosnek płatki, sól, sezam, czarnuszka, tymianek, kminek, cząber. (**) Do gotowania na parze polecam sitko ze sklepu przyjemnegotowanie.pl . Właśnie w takim gotowałam swój boczek
Di gotujepomidory - 0,3 l gorącej wody - 2 liście laurowe Składniki na ok 4 porcji. W rondelku rozgrzewamy oliwę i dodajemy wieprzowinę pokrojoną w kostkę i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w półplasterki oraz posiekany czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i roztartym majerankiem. Całość oprószamy mąką, wlewamy gorącą wodę, dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem 30 minut. W tym czasie przygotowujemy(...)rozgotowała. Gdy mięso i warzywa są miękkie gulasz mamy gotowy wiec na koniec dla podbicia smaku dodajemy nasz olej z pestek dyni i mieszamy. Gulasz możemy zjeść z chlebem lub innym ulubionym dodatkiem Smacznego
Kuchenne Wariacjemiędzy czasie siekamy drobno cebulkę i wrzucamy na patelnie. Dokładamy liście laurowe oraz ostrą paprykę. Kiedy cebula się smaży obieramy marchewkę i trzemy na dużych oczkach. Do zarumienionej cebuli dodajemy dwa ząbki czosnku, chwilkę obsmażamy i wrzucamy marchewkę. Pieczarki myjemy i trzemy na tarce, również na dużych oczkach. Po 5 minutach dorzucamy do marchewki i mieszamy. Chwilę czekamy i dodajemy(...)minuty. Zdejmujemy z gazu, wyjmujemy liście laurowe i w razie potrzeby doprawiamy. Kiedy ostygnie możemy przełożyć do słoika i wstawić do lodówki. Przez najbliższe dni będziemy mogli zajadać z chlebem pyszny, domowy paprykarz. Smacznego
Kolizje Smakówmarynata: sok i skórka z 1/2 pomarańczy, sok i skórka z 1/2 cytryny, 4 łyżki oliwy, 1/2 ząbka czosnku posiekanego, 4 gałązki tymianku 2 szalotki drobno posiekane (lub 1 cebula) 50 ml białego wytrawnego wina 80 g czarnych oliwek pozbawionych pestek 3 łyżki oliwy sól, pieprz Przygotowanie: W misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty i polej nią kawałki królika. Przykryj(...)marynatę, dopraw solą i pieprzem. Przykryj i duś przez 15 min. Dodaj oliwki i duś kolejne 15 min, po tym czasie królik powinien być miękki. Podawaj z wiejskim chlebem, surówką i białym winem. Pasuje tu również polenta albo ryż. Przepis dodaję do mojej akcji "Włoskie smaki" *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku
Chilli Czosnek i Oliwawięcej, to czy „jajecznica na bułce” na pewno będzie lepsza niż „czyste” mięso? Często stosowaną siekaną zwykłą cebulę wolę zastąpić szalotką – kotlety są smażone, a szalotka lepiej niż zwykła cebula zachowuje smak i aromat pod wpływem wysokich temperatur. Kotlety powinny być w miarę cienkie (2-3 cm), aby płynąca w zasadzie tylko od dołu temperatura mogła je dostatecznie spenetrować. Sprawą(...)ciepło, np. z ziemniakami lub pieczywem z dodatkiem czegoś kwaśnego (kiszony ogórek, marynowane grzyby, patisony lub papryka). Można ich jednak użyć także na zimno np. w charakterze dodatku do chleba. Kotlety mielone z szynki i wędzonego boczku 2015-05-04 22:30:29 Tradycyjne kotlety mielone w bardziej wyrafinowanym wydaniu – z szynki wieprzowej i wędzonego boczku, z dodatkiem siekanej szalotki
Kulinarna Pokusadodałem do niego 300 gram pokrojonej w półplasterki kiełbasy śląskiej. Kiedy również kiełbasa zaczęła robić się rumiana dodałem na patelnię 2 pokrojone w piórka cebule i całość smażyłem, aż cebula stała się szklista. Następnie przełożyłem zawartość patelni do garnka, w którym gotowała się fasola. Do garnka dodałem również 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 3 liście laurowe, 2 łyżeczki suszonego(...)garnka pół pęczka posiekanej natki pietruszki, pozostawiając drugie pół pęczka do dekoracji dania. Fasolkę wyłożyłem do miseczek, posypałem grubo zmielonym czarnym pieprzem oraz udekorowałem natką pietruszki. Podałem z żytnim chlebem
Wyprawy kulinarneOlej rozgrzej na patelni. Dodaj cebulę i nasiona kolendry i gotuj na średnim ogniu przez trzy minuty, często mieszając. Dodaj paprykę, gotuj przez 5-8 minut, a następnie dodaj czosnek,liść laurowy, pomidory i curry. Gotuj przez 8-10 minut, mieszając od czasu do czasu, a następnie dodaj cukier, ocet, łyżeczkę soli i trochę pieprzu i gotuj przez pięć minut.Na(...)Duś rybę w sosie przez 10-12 minut, aż ryba będzie gotowa,miękka . Podawaj posypaną,,posiekana zieloną kolendrą. Jeden z moich ulubionych przepisów. Podawać z kawałkiem chleba. Smacznego
w mojej kuchniGotować około 3 godzin tak, by mięso odchodziło od kości. Odcedzić. Mięso oddzielić od kości i pokroić w paski. Wrzucić do przecedzonego wywaru i ustawić na minimalnym ogniu. Posiekaną cebulę podsmażyć z czosnkiem na maśle. Dodać pastę pomidorową i krótko przesmażyć. Dołożyć do wywaru z mięsem. Na tej samej patelni podsmażyć kiełbasę pokrojoną w plasterki lub kostkę i wędzony boczek(...)kwaśna i trochę słona. Regulujemy to dolewając dolewając więcej lub mniej soku z ogórków. Zupę podawać z kleksem śmietany, posypaną natką pietruszki lub koperkiem. Świetnie smakuje z chlebem. Smacznego! Uwagi: Wywar mięsny można też ugotować w wolnowarze - ja oczywiście tak zrobiłam. Wstawić na noc i rano będziemy mieli idealnie miękkie mięsa i intensywny wywar. pozostanie nam jedynie wykończenie
Stare GaryDzień gna za dniem a ja nie wyrabiam na zakrętach. Wstaję, jadę do pracy, wracam, odbieram dzieci, do domu, do garów, do wanny i spać i
Dzieje kuchennej Wiewióryniesamowicie pyszna! Moje dzieci zajadały dokładkę za dokładka i wołały o jeszcze! W sporym garnku rozgrzej 2-3 łyżki oliwy . Dodaj 1 niewielka, posiekana cebulę i 2 obrane, oczyszczone i posiekane marchewki . (Jeśli akurat masz pod ręka korzeń pietruszki możesz go również dodać w tym momencie, ale nie jest on konieczny.) Podsmażaj, często(...)gotuj około 20 minut, lub do miękkości soczewicy i warzyw. Zmiksuj gotowa zupę blenderem na gładki krem. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany, lub dobrego jogurtu, z kawałkiem dobrego, chrupiacego chleba, albo z tostem zwieńczonym pikantnym serem żółtym
Lejdi of the houseDeszcz i słońce... nic więcej nie potrzeba ogórkom żeby rosły :) Jak są ogórki, to jest sezon ogórkowy i można zrobić zapasy na zimę :) Ogórki zrywamy, myjemy
chleba naszegoPrzepisy jakie chciałabym Wam pokazać mnożą się okrutnie. I tak jak gotować muszę więc robię kilka nowych potraw w tygodniu, tak na publikacje na blogu czasu
Dzieje kuchennej Wiewiórycurry jest gotowe. Warzywne curry z ziemniakami, marchewką, cebulą i papryką Składniki (4 porcje): 3 średnie marchewki 3 średnie ziemniaki 1 duża papryka 2 średnie cebule 1/2 puszki mleka kokosowego light 1 limonka lub cytryna woda 2 łyżeczki czosnku sól, pieprz 1 łyżeczki kurkumy Przygotowanie: Obrać marchewki i ziemniaki. Wszystkie warzywa pokroić na kawałki(...)sól. Zetrzeć skórkę z jednej limonki, wycisnąć sok z połówki dodać do curry (można użyć skórki z cytryny i soku z 1/4 cytryny) . Podawać z ryżem lub chlebem indyjskim posypane natką pietruszki. Ten przepis nie zawiera oleju dzięki temu jest mniej kaloryczny. Dodatkowo użyłam tylko 1/2 puszki mleka kokosowego light, ale oczywiście można dodać całą puszkę mleka
wegujemy