chleb z cebulą - 3258 przepisów (strona:159/218)

Chlebek "pizza" 118

Dziś przypada Międzynarodowy Dzień Chleba. W związku z tą okazją postanowiłyśmy wraz z Mirabelką , Mopsikiem , Gin , Lejdi i Emilią upiec chlebki. Rzadko zajmuję się wypiekami, ponieważ zwyczajnie mi się nie udają. Chciałabym to jednak zmienić, a żeby to zrobić trzeba ćwiczyć i próbować. Dlatego postanowiłam upiec łatwy chlebek a la pizza. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i muszę przyznać(...)pomidorowym. Polecam!  Składniki :  1,5 szklanki letniej wody 2 łyżeczki suszonych drożdży 3 szklanki mąki 2 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cukru ulubione dodatki (u mnie czerwona cebula, czerwona papryka, zielone oliwki, suszone pomidory) mozzarella oregano parmezan Przygotowanie :  Wodę wlać do dużej miski, wsypać drożdże i dokładnie wymieszać. Dodać cukier, wymieszać i odstawić na kilka minut. Następnie

Codzienne Gotowanie
Żołądki w sosie marchewkowo-koperkowym 169

Składniki: * 1 kg żołądków * 1 duża marchew * 1 duża cebula * pęczek koperku * łyżka masła * łyżka mąki * płaska łyżka soli * 0,5 l. bulionu (może być z kostki) * 5 łyżek kwaśnej śmietany * sól, pieprz, cukier Sposób przygotowania: Żołądki dokładnie myjemy, dzielimy na mniejsze części. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy ok. 10 min. Odcedzamy. Zalewamy ponownie wodą i gotujemy(...)gorącym bulionem. Dodajemy posiekany drobno koperek i śmietanę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Ugotowane żołądki łączymy z sosem. Podajemy z ziemniakami, bądź jako samodzielne danie z kromką chleba.  Źródło: przepis od mojego taty

Pobite gary Barbary
Leczo z kurczakiem 279

wina  Cebulę i piersi kurczaka kroimy w dużą kostkę. Chilli kroimy bardzo drobno. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy do niego pokrojoną cebulę oraz chilli. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojone piersi kurczaka. W tym czasie kroimy paprykę w kostkę i również wkładamy do garnka, niech się trochę przesmaży. WAŻNA RZECZ, jeśli nasze leczo podczas duszenia(...)pokrojone w kostkę pomidory i wodę, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy przez godzinę na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba. Podajemy z chlebem. Smacznego

Mango Papaja
Ziemniaczana sałatka remontowa z groszkiem 177

Remont w pełni. Gipsowanie zakończone, większość ścian ma już swój docelowy kolor, podłoga częściowo już zdjęta.  Zamieszanie, przesuwanie, po prostu remont to remont. Jeść trzeba

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szybkie ciasto na pizzę 164

Chyba trudno znaleźć kogoś, kto nie lubiłby pizzy, stała się ona już niemalże naszym narodowym daniem. Spróbujcie, jak smakuje pizza zrobiona samodzielnie w domu. Składniki na

Przepisy na domowy ser i chleb
Węgierska zupa rybna 132

uwielbiamy. Jest zdrowa a zarazem uzupełnia tran w naszym organizmie Składniki: Ryba karaś lub inna 1 ½  kg Sól 2 płaskie łyżki Cukier 1 łyżka Ocet 5 łyżek Cebula biała 2 szt. Marchewka 4 szt. Pietruszka 2 szt. Listek laurowy 2 szt. Sól i pieprz do smaku Natka pietruszki posiekana 2 łyżki Składniki na zasmażkę: Smalec 2 łyżki Mąka pszenna(...)zarobić zasmażkę, podlać odrobiną zupy, wymieszać i wlać do garnka i gotować przez 10 minut. Rybę rozłożyć na talerze, zalać zupą, posypać natką pietruszki i podawać z grzankami z chleba razowego. Możemy zaciągnąć śmietanką

Tradycyjna Kuchnia
Chilli z soczewicą... 155

puszka czerwonej fasolki 'kidney beans' dodatkowo, do podania ugotowany ryż dobry, gęsty grecki jogurt, lub kwaśna śmietana posiekana natka pietruszki starty ser żółty W dużym garnku rozgrzej olej. Dorzuć cebule i smaż, mieszajac od czasu do czasu, przez kilka minut, aż zacznie być lekko przeźroczysta. Dodaj mięso, dokładnie rozgnieć drewniana łyżka wszystkie grudki i smaż do czasu, aż nie będzie(...)suche. Odcedź i dokładnie opłucz soczewicę i fasolkę. Wrzuć do garnka, dopraw jeszcze raz, jeśli jest taka potrzeba, i gotuj kolejnych 30-40 minut. Podawaj z ryżem, lub dobrym chlebem. Nadmiar można spokojnie zamrozić

Lejdi of the house
Zupa marokańska Harira 204

litry wody, to kostka jedna ) pietruszka pęczek   2 łyżki oleju Wykonanie Do dużego garnka o grubym dnie w którym będziemy gotować zupę wlewamy olej, dodajemy pokrojone w kostkę: cebulę, czosnek, papryczkę chili i imbir. Podsmażamy na małym ogniu przez około 3 minuty,  mieszając aby się nie przypaliło. Po tym czasie dodajemy przyprawy i jeszcze chwilę dusimy. Ogień powinien(...)Gotujemy na małym ogniu.Po 20 minutach soczewica i fasolka powinny być miękkie. Dodajemy wtedy ciecierzycę i drobno posiekaną pietruszkę. Gotujemy jeszcze 2 minuty i gotowe:) Zupę możemy podać z chlebem pita

Apetyt na Zielone
L... Lecho! [Eintopf part. 1] 268

ratatouille. Moje leczo jest dość zmodyfikowane i przywodzi mi na myśl dzieciństwo :) Składniki (2 porcje): 1 cukinia 1/2 bakłażana 1/2 czerwonej papryki 1/2 puszki groszku z marchewką  1 cebula 5 pieczarek zielona fasolka (miałam dosłownie resztki) 4 parówki* 1 x pomidory z puszki 1 łyżka oleju 1 łyżka pikantnego ketchupu przyprawy (sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie papryka słodka/ostra(...)spożycia. Uwielbiam szybkie, rozgrzewające dania jednogarnkowe, ponieważ są łatwe w przygotowaniu,  a zasada, która mówi, że najlepsze dania powstają z "resztek" jak najbardziej się sprawdza. :) Jemy z ryżem, chlebem, ziemniakami, makaronem lub... bez :) Smacznego

Kitchens Alphabet
Domowa pasta z pieczonej papryki i bakłażanów 207

bardziej warzywnym smaku (trochę jak tzw. leczo). Warzyw nie miksowałam tylko posiekałam je drobno, dzięki czemu konsystencja pasty jest dużo ciekawsza.Taką pastę możecie podać do mięsa, do chleba, a nawet zmieszać z ugotowanym makaronem i zjeść na obiad. Ja z lubością zjadam ją na kanapkach razem z serem Pecorino przywiezionym z Toskanii. Pasować będzie zresztą do wielu serów(...)Mirabelka.  Domowa pasta z pieczonej papryki i bakłażanów przepis własnyczas przygotowania: 2 godz.Składniki: 1 kg czerwonej papryki 1 kg bakłażana 1,5 kg pomidorów lima* 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 papryczki chilli 2 łyżki octu z czerwonej wina szczypta cukru sól oliwa Przygotowanie: Papryki i bakłażany przekrój na połówki, usuń ogonki i gniazda nasienne, ułóż na blasze

Chilli Czosnek i Oliwa
Domowy pasztet 135

Pasztet domowej roboty gości na naszym stole naprzemiennie z pieczonym karczkiem, boczkiem czy  szynką. Ja  i Mama należymy do mięsożerców i go uwielbiamy, Tato

Gosia gotuje
Chrzanimy tę zupę 134

kolejne danie, polecałabym raczej lekkie. My zupę zawsze jemy jako samodzielne danie obiadowe, pierwszy posiłek po powrocie do domu po pracy i szkole. Boczek, obrane i opłukane ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę takiej wielkości jak lubimy. Wrzucamy do garnka, w którym będziemy gotować zupę. Dorzucamy listki i ziele angielskie. Wlewamy zimną wodę, około 2 litry. Stawiamy na kuchenkę(...)się odrobiną zupy śmietanę oraz majeranek. Gotujemy 2 minuty, chodzi tylko o przegotowanie zupy,  aby mąka straciła swój surowy smak. Można doprawić solą i pieprzem. Gotowe! Podajemy z chlebem. Najlepiej na zakwasie :). Zupa jest w smaku podobna nieco do żurku, jej ostrość zależy od siły użytego chrzanu, ale trzeba pamiętać, że każde przedłużone gotowanie, grzanie zmniejsza intensywność chrzanowego smaku

I tu będę miała takie te
Warzywny gulasz z dorszem 168

skropić sokiem z cytryny, odstawić. Ziemniaki ugotować na półmiękko w osolonym wrzątku, odcedzić, ostudzić. W rondlu lub na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w piórka cebulę i zeszklić, następnie dodać pokrojoną paprykę i czosnek, podsmażyć i zalać masą pomidorową oraz wg uznania sokiem z cytryny. Dusić ok. 20 min. Można zmiksować, ale niekoniecznie. Przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem i tabasco (tabasco(...)posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok. 5 - 10 minut. Dodać śmietanę - pominęłam. Spokojnie można do gulaszu nie dodawać ziemniaków tylko zjeść go z chlebem lub po prostu dodać więcej ryby i zajadać sam. Można również pominąć część z zapiekaniem i kruszonką. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Rozgrzewająca zupa gulaszowa z ciecierzycą - w sam raz na chłodne dni 249

mniejszą niż na gulasz), resztę zmielić. Kostki wołowiny przyprawić pieprzem, obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju - na patelni. Przełożyć do garnka. Na patelnię wrzucić cebulę pokrojoną w ćwierćplasterki i posiekany czosnek - podsmażyć i przełożyć do mięsa. Marchew obrać i pokroić w plasterki. Pora pokroić w plasterki. Na tej samej patelni (można dolać(...)słodką i ostrą papryką. Zagotować.Zupa najsmaczniejsza jest na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki dobrze się przegryzą. Jako dodatek można podać chrupiącą bułkę lub pajdę pachnącego chleba, ja jednak pokusiłam się o chrupki chlebek.Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kotlety pieczarkowe z fasoli czyli Niedzielne Mielenie odc.46 156

Uwielbiam kotlety każdej maści i prawie każdego składu! moja miłość do kotleta zaczęła się od maminych mielonych, w których mama miała mistrzostwo, na wszystkich wyjazdach to

Dzieje kuchennej Wiewióry