taki poranny pewniak, który zawsze zostanie zjedzony. II Śniadanie 10:30 Melon galia, nasza ulubiona odmiana. Smakuje jak ogórek z miodem?! Zupa 13:00 Zupa ziemniaczana Składniki cebula czosnek por ziemniaki seler naciowy natka pietruszki pietruszka masło klarowane woda przyprawy (pieprz, sól himalajska) Wykonanie Na maśle klarowanym podsmażyłam cebulkę, dodałam ząbek czosnku, seler naciowy, kawałek pora, korzeń pietruszki(...)Woda Drugie danie było bardzo syte. Najedzona po uszy Lila nie miała sily krzyczeć "jestem taaaaaaaaka głodna". Kolacja 19:00 Kolacja zrobiona przez męża. Tosty francuskie (chleb z siemieniem lnianym) i pomidorki koktajlowe. Lila zaczęła wcinać pomidorki. Gdy wszystkie zniknęły z talerza, to poprosiła o więcej i w sumie zjadła tylko pół kromki chleba i kilogram pomidorków. Ostatnie wpisy
lady-och-mistrzyni.blogspot.comDziś przypada Międzynarodowy Dzień Chleba. W związku z tą okazją postanowiłyśmy wraz z Mirabelką , Mopsikiem , Gin , Lejdi i Emilią upiec chlebki. Rzadko zajmuję się wypiekami, ponieważ zwyczajnie mi się nie udają. Chciałabym to jednak zmienić, a żeby to zrobić trzeba ćwiczyć i próbować. Dlatego postanowiłam upiec łatwy chlebek a la pizza. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i muszę przyznać(...)pomidorowym. Polecam! Składniki : 1,5 szklanki letniej wody 2 łyżeczki suszonych drożdży 3 szklanki mąki 2 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cukru ulubione dodatki (u mnie czerwona cebula, czerwona papryka, zielone oliwki, suszone pomidory) mozzarella oregano parmezan Przygotowanie : Wodę wlać do dużej miski, wsypać drożdże i dokładnie wymieszać. Dodać cukier, wymieszać i odstawić na kilka minut. Następnie
Codzienne GotowanieSkładniki: * 1 kg żołądków * 1 duża marchew * 1 duża cebula * pęczek koperku * łyżka masła * łyżka mąki * płaska łyżka soli * 0,5 l. bulionu (może być z kostki) * 5 łyżek kwaśnej śmietany * sól, pieprz, cukier Sposób przygotowania: Żołądki dokładnie myjemy, dzielimy na mniejsze części. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy ok. 10 min. Odcedzamy. Zalewamy ponownie wodą i gotujemy(...)gorącym bulionem. Dodajemy posiekany drobno koperek i śmietanę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Ugotowane żołądki łączymy z sosem. Podajemy z ziemniakami, bądź jako samodzielne danie z kromką chleba. Źródło: przepis od mojego taty
Pobite gary Barbarywina Cebulę i piersi kurczaka kroimy w dużą kostkę. Chilli kroimy bardzo drobno. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy do niego pokrojoną cebulę oraz chilli. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pokrojone piersi kurczaka. W tym czasie kroimy paprykę w kostkę i również wkładamy do garnka, niech się trochę przesmaży. WAŻNA RZECZ, jeśli nasze leczo podczas duszenia(...)pokrojone w kostkę pomidory i wodę, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy przez godzinę na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba. Podajemy z chlebem. Smacznego
Mango PapajaRemont w pełni. Gipsowanie zakończone, większość ścian ma już swój docelowy kolor, podłoga częściowo już zdjęta. Zamieszanie, przesuwanie, po prostu remont to remont. Jeść trzeba
Dzieje kuchennej WiewióryChyba trudno znaleźć kogoś, kto nie lubiłby pizzy, stała się ona już niemalże naszym narodowym daniem. Spróbujcie, jak smakuje pizza zrobiona samodzielnie w domu. Składniki na
Przepisy na domowy ser i chlebuwielbiamy. Jest zdrowa a zarazem uzupełnia tran w naszym organizmie Składniki: Ryba karaś lub inna 1 ½ kg Sól 2 płaskie łyżki Cukier 1 łyżka Ocet 5 łyżek Cebula biała 2 szt. Marchewka 4 szt. Pietruszka 2 szt. Listek laurowy 2 szt. Sól i pieprz do smaku Natka pietruszki posiekana 2 łyżki Składniki na zasmażkę: Smalec 2 łyżki Mąka pszenna(...)zarobić zasmażkę, podlać odrobiną zupy, wymieszać i wlać do garnka i gotować przez 10 minut. Rybę rozłożyć na talerze, zalać zupą, posypać natką pietruszki i podawać z grzankami z chleba razowego. Możemy zaciągnąć śmietanką
Tradycyjna Kuchniapuszka czerwonej fasolki 'kidney beans' dodatkowo, do podania ugotowany ryż dobry, gęsty grecki jogurt, lub kwaśna śmietana posiekana natka pietruszki starty ser żółty W dużym garnku rozgrzej olej. Dorzuć cebule i smaż, mieszajac od czasu do czasu, przez kilka minut, aż zacznie być lekko przeźroczysta. Dodaj mięso, dokładnie rozgnieć drewniana łyżka wszystkie grudki i smaż do czasu, aż nie będzie(...)suche. Odcedź i dokładnie opłucz soczewicę i fasolkę. Wrzuć do garnka, dopraw jeszcze raz, jeśli jest taka potrzeba, i gotuj kolejnych 30-40 minut. Podawaj z ryżem, lub dobrym chlebem. Nadmiar można spokojnie zamrozić
Lejdi of the houselitry wody, to kostka jedna ) pietruszka pęczek 2 łyżki oleju Wykonanie Do dużego garnka o grubym dnie w którym będziemy gotować zupę wlewamy olej, dodajemy pokrojone w kostkę: cebulę, czosnek, papryczkę chili i imbir. Podsmażamy na małym ogniu przez około 3 minuty, mieszając aby się nie przypaliło. Po tym czasie dodajemy przyprawy i jeszcze chwilę dusimy. Ogień powinien(...)Gotujemy na małym ogniu.Po 20 minutach soczewica i fasolka powinny być miękkie. Dodajemy wtedy ciecierzycę i drobno posiekaną pietruszkę. Gotujemy jeszcze 2 minuty i gotowe:) Zupę możemy podać z chlebem pita
Apetyt na Zieloneratatouille. Moje leczo jest dość zmodyfikowane i przywodzi mi na myśl dzieciństwo :) Składniki (2 porcje): 1 cukinia 1/2 bakłażana 1/2 czerwonej papryki 1/2 puszki groszku z marchewką 1 cebula 5 pieczarek zielona fasolka (miałam dosłownie resztki) 4 parówki* 1 x pomidory z puszki 1 łyżka oleju 1 łyżka pikantnego ketchupu przyprawy (sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie papryka słodka/ostra(...)spożycia. Uwielbiam szybkie, rozgrzewające dania jednogarnkowe, ponieważ są łatwe w przygotowaniu, a zasada, która mówi, że najlepsze dania powstają z "resztek" jak najbardziej się sprawdza. :) Jemy z ryżem, chlebem, ziemniakami, makaronem lub... bez :) Smacznego
Kitchens Alphabetbardziej warzywnym smaku (trochę jak tzw. leczo). Warzyw nie miksowałam tylko posiekałam je drobno, dzięki czemu konsystencja pasty jest dużo ciekawsza.Taką pastę możecie podać do mięsa, do chleba, a nawet zmieszać z ugotowanym makaronem i zjeść na obiad. Ja z lubością zjadam ją na kanapkach razem z serem Pecorino przywiezionym z Toskanii. Pasować będzie zresztą do wielu serów(...)Mirabelka. Domowa pasta z pieczonej papryki i bakłażanów przepis własnyczas przygotowania: 2 godz.Składniki: 1 kg czerwonej papryki 1 kg bakłażana 1,5 kg pomidorów lima* 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 papryczki chilli 2 łyżki octu z czerwonej wina szczypta cukru sól oliwa Przygotowanie: Papryki i bakłażany przekrój na połówki, usuń ogonki i gniazda nasienne, ułóż na blasze
Chilli Czosnek i OliwaPasztet domowej roboty gości na naszym stole naprzemiennie z pieczonym karczkiem, boczkiem czy szynką. Ja i Mama należymy do mięsożerców i go uwielbiamy, Tato
Gosia gotujekolejne danie, polecałabym raczej lekkie. My zupę zawsze jemy jako samodzielne danie obiadowe, pierwszy posiłek po powrocie do domu po pracy i szkole. Boczek, obrane i opłukane ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę takiej wielkości jak lubimy. Wrzucamy do garnka, w którym będziemy gotować zupę. Dorzucamy listki i ziele angielskie. Wlewamy zimną wodę, około 2 litry. Stawiamy na kuchenkę(...)się odrobiną zupy śmietanę oraz majeranek. Gotujemy 2 minuty, chodzi tylko o przegotowanie zupy, aby mąka straciła swój surowy smak. Można doprawić solą i pieprzem. Gotowe! Podajemy z chlebem. Najlepiej na zakwasie :). Zupa jest w smaku podobna nieco do żurku, jej ostrość zależy od siły użytego chrzanu, ale trzeba pamiętać, że każde przedłużone gotowanie, grzanie zmniejsza intensywność chrzanowego smaku
I tu będę miała takie teskropić sokiem z cytryny, odstawić. Ziemniaki ugotować na półmiękko w osolonym wrzątku, odcedzić, ostudzić. W rondlu lub na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w piórka cebulę i zeszklić, następnie dodać pokrojoną paprykę i czosnek, podsmażyć i zalać masą pomidorową oraz wg uznania sokiem z cytryny. Dusić ok. 20 min. Można zmiksować, ale niekoniecznie. Przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem i tabasco (tabasco(...)posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok. 5 - 10 minut. Dodać śmietanę - pominęłam. Spokojnie można do gulaszu nie dodawać ziemniaków tylko zjeść go z chlebem lub po prostu dodać więcej ryby i zajadać sam. Można również pominąć część z zapiekaniem i kruszonką. Smacznego
sierotka maRysia w kuchnimniejszą niż na gulasz), resztę zmielić. Kostki wołowiny przyprawić pieprzem, obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju - na patelni. Przełożyć do garnka. Na patelnię wrzucić cebulę pokrojoną w ćwierćplasterki i posiekany czosnek - podsmażyć i przełożyć do mięsa. Marchew obrać i pokroić w plasterki. Pora pokroić w plasterki. Na tej samej patelni (można dolać(...)słodką i ostrą papryką. Zagotować.Zupa najsmaczniejsza jest na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki dobrze się przegryzą. Jako dodatek można podać chrupiącą bułkę lub pajdę pachnącego chleba, ja jednak pokusiłam się o chrupki chlebek.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodzienna