łyżki przesianej tartej bułki, 1 jajko, 1 łyżka cząbru ( może być również tymianek, majeranek), 2 ząbki czosnku, 2 łyżki miękkiego masła, sól, pieprz, na bulion: marchewka, pietruszka, kawałek selera, cebula, listek laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny, ząbek czosnku, sól 150 ml półwytrawnego białego wina, Z szyj gęsich zdjąć delikatnie skórę – tak aby nie uszkodzić skóry. Szyje pozbawione skóry włożyć(...)bulionu ( tego, który gotowaliśmy na szyjkach gęsich), wino i dusić pod przykryciem około godziny. Podawać z sosem z duszenia. Można podać z baką ziemniaczaną. Ja podałam z chlebem żytnim Wasa*. Gęsi pipek potrawa z nadziewanej skóry z gęsiej szyi. Farsz można przygotować z ziemniaków, gęsich podrobów, z mięsa wołowego, drobiowego lub cielęcego. Gęsi pipek to również gulasz z gęsich żołądków
królestwo garówDzisiejszy przepis, to druga wersja dietetycznego pasztetu drobiowego na moim blogu (klik: pasztet z kurczaka ). Ten przepis będzie odpowiedni dla osób na diecie niskotłuszczowej i bezglutenowej
Codziennik KuchennyCiecierzyca to roślina strączkowa zwana inaczej cieciorką lub grochem włoskim, która w krajach bliskiego wschodu traktowana jest jak afrodyzjak. Jej właściwości pobudzające oraz duża
Pora na pora i pomidoraNie lubię kupnych pasztetów ani past do pieczywa. Zawsze gdy gotuję zupę czy rosół, zostaje gotowany kurczak, z którego z niewielkim nakładem sił i środków, wychodzi
Gosia gotujeździebko 16 curry ździebko chili 1 cebula 1 zōmbek czosku 1 łeżka masła klarowanego 3 łeżki oliwy trocha pokrajanyj 17 natki pietruszki Na maśle klarowanym i oliwie zeszklijcie pokrajanoł cebula, dociepcie 18 do tego wyciśniynty czosnek, pokrajanego byle jak banana (bez skōry) i niech sie to chwila posmażi. Potyn zalyjcie 19 to winym, a jak trocha ôdparuje, wciepcie 20 krewetki(...)które 3 je 4 wyglądamy 5 jak 6 dzieci 7 które 8 prezenty 9 niektórzy 10 wpadłem 11 parapecie 12 jest 13 dość 14 wziąłem 15 wytrzeć chlebem 16 szczyptę 17 pokrojonej 18 dorzućcie 19 zalejcie 20 wrzućcie 21 pogotuje 22 później 23 gorącej 24 zwarzyła Artykuł Krewetki ze bananowōm zōłzōm (Krewetki w sosie bananowym) pochodzi z serwisu Chop
Chop w kuchniwpadną niespodziewani goście. W skład ribollity obowiązkowo wchodzą biała fasola, czarna kapustą (którą z powodzeniem możemy zastąpić kapustą włoską, jarmużem albo mieszaniną kapusty włoskiej i białej), pomidory i czerstwy chleb. Pozostałe składniki to już bardziej kwestia, tego co nam zalega w lodówce. Podany niżej przepis dotyczy naszej ostatniej wersji toskańskiej zupy z fasoli, ale... ribollita za każdym razem jest inna(...)około 700 g świeżych, mięsistych pomidorów (np. malinowe lub bawole serce) 1 mała puszka (około 70g) przecieru pomidorowego 2 średnie wielkości marchewki 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 3 lub 4 liście kapusty włoskiej lub dwie garście jarmużu kilka kromek pszennego pieczywa (ciabatta, bagietka) 2 szklanki bulionu warzywnego, drobiowego lub wołowego opcjonalnie kawałek sera parmezan lub grana padano
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasmarowidełek” do chlebka, tym razem z awokado w roli głównej Świetnie nadaje się zarówno na śniadanie, jak i też na lunch – polecam zabieranie guacamoli w oddzielnym pojemniku niż chleb. Dobrze sprawdza się też jako dip na przyjęciu, szczególnie w towarzystwie chipsów tortillowych My lubimy bardzo czosnkowy smak, ale polecam każdemu indywidualnie dobrać ilość ząbków czosnku do własnych upodobań(...)cytryna kilka gałązek świeżej lub szczypta suszonej kolendry (opcjonalnie) sól pieprz Wykonanie: Pomidora ostrożnie parzymy wrzątkiem, płuczemy pod bieżącą zimną wodą, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, a obrany czosnek ścieramy na tarce o małych oczkach. Awokado przecinamy na pół, usuwamy pestki, łyżką wybieramy środek do naczynia i rozdrabniamy widelcem. Należy pamiętać
Lamarida.plMoją ulubioną śniadaniową pastą do chleba jest mus z wątróbki. Klasyczna wersja z kuchni izraelskiej to drobno posiekana wątróbka, którą wcześniej smażyliśmy z cebulką, podawana z posiekanym jajkiem i buraczkami. Jest coś atawistycznego w krwawych czerwonych buraczkach podawanych jako dodatek do mięsa, ale ja wolę dodawać wiśnie i miksować wątróbkę. Wtedy ma lepszą konsystencję i nie trzeba tak dokładnie czyścić(...)gęsi dawały też przepyszne wątróbki, które przypominały fois gras. Lepsze niż kawior. Składniki dla 2 osób: 300 g wątróbek kurzych, oczyszczonych z żyłek i przekrojonych na pół duża cebula pokrojona w piórka łyżka brandy lub koniaku (opcjonalnie) szczypta tymianku garść wiśni bez pestek (u mnie mrożone) – zostawiam połowę do dekoracji a połowę miksuję jajko ugotowane na twardo
Ugotowane pozamiatanezawiera, ajwar nie. Jeśli więc chcecie sami zdecydować, który sos/pasta Wam bardziej pasuje, nie macie wyjścia jak zrobić i ajwar i pindżur. Pindżur można stosować jako pastę na chleb, wędlinę czy też jako sos. Idealny będzie do mięsa, grilla czy serów. W oryginale, pindżur jest lekko słodkawy, jeśli lubicie ostry smak, wiecie co robić….;) Czosnek i większa ilość papryczek(...)pindżur ma troszkę mdły smak, można na sam koniec dodać 2-3 łyżki oliwy. Drukuj Pindżur – pasta z pomidorów, bakłażana i papryki window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 czerwona cebula 1 bakłażan sól, pieprz, 3 łyżki cukru 8 papryk czerwonych 1 główka czosnku 1 papryczka chili ocet jabłkowy 1,5 kg pomidorów lub przecieru Sposób przygotowania Bakłażana pieczemy
Mieszam w Garnkuładniki 800-1000 g żeberka wieprzowe 2 łyżki miód 2-3 łyżki oliwa 1sztuka cebula 1/3 łyżeczki kurkumy 2-3 ziarna ziele angielskie 2 liście laurowe 1/4 łyżeczki pieprz czarny 2 łyżeczki papryka słodka mielona sól do smaku pieprz do smaku oliwa z oliwek ,lub olej rzepakowy Wykonanie W misce wymiesza ć olej, miód, przyprawy . Dokładnie wymieszać. W tak powstałej(...)wody ,aby żeberka się nie przypaliły. Dusić w rondlu pod przykryciem do miękkości(około 30-40 minut w szczelnie przykrytym rondlu) .:)) ps...pod koniec gotowania dodaje 2 kromki razowego chleba ,lub jedną bułkę małą razową i w ten sposób zagęszczam powstały sos ,nie używam mąki
w mojej kuchnilekko podsmażonym z dodatkiem czosnku jarmużem. Zupa ta jest bardzo pożywna ale lekka w formie. Ma gęstą formę zupy krem. Podawać możemy ją z grzankami z pieczywa bądź kromką chleba. Jest to dobry pomysł na obiad dla całej rodziny w tym dla dzieciaków, które lubią jak coś chrupie ;-). Polecam Wam rozgrzewającą zupę z dyni na zimę! JAK PRZYGOTOWAĆ ROZGRZEWAJĄCĄ(...)gniazda nasienne, ułóż na blaszce, wstaw do pieca na pół godziny, oddziel miąższ od skórki. Miąższ zmiksuj blenderem) - 3 marchewki - 2 pietruszki - 5 ząbków czosnku - chili wedle uznania - 1/2 cebuli lub 2 małe szalotki - sól - 1 rosołek - kostka - 3 łyżki śmietany np. 18% lub jogurtu - 1-2 łyżeczki curry - 2 łyżki masła - 4 łyżki oliwy z oliwek
SMYKWKUCHNIKanapki są w Polsce bardzo popularne. Zdecydowana większość z nas rano sięga po tradycyjny chleb z... Ja również. Nie tylko jednak Polacy kochają kanapki, gdyż ich rodzajów jest niezliczona ilość. Każde państwo, każda nacja ma swoje ukochane. Włosi mają crostini i bruschettę, pozornie identyczne. Różnica polega na pieczywie użytym do przygotowania ich. Do bruschetty wybieramy pieczywo na zakwasie, natomiast(...)właśnie swoją lekką konsystencją. Postanowiłam pokazać go Wam, bo jest prosty i szybki, a takich własnie potraw u mnie szukacie, prawda? :) Składniki: 500 g wątróbek (użyłam kurzych) 1 większa cebula lub 2 średnie 4-5 dużych ząbków czosnku tymianek, natka pietruszki sól, pieprz masło do smażenia (najlepszy jest tłuszcz kurzy lub z gęsi) mąka do prószenia wątróbek 3 jajka
Codzienna kuchnia niecodziennaGoose leg, stuffed with pate and dried plums Składniki: 1 udko z gęsi 10 dag pasztet z wątróbki 8 śliwek suszonych sól pieprz majeranek oregano
Kulinarny karnet ChristopheraPrzepis na gotowanie fasoli. przed gotowaniem mocz fasolę nawet 12 godz., wlewając 4 części wody na 1 część fasoli wodę można wymieniać
Proste Potrawywyprawę postanowiłam zrobić pyszne tarteletki grzybowe na bazie zupy pieczarkowej Profi z dodatkiem pysznego pasztetu z suszonymi pomidorami Profi. W termos zapakowałam gorącą zupę pieczarkową, do tego pajdy domowego chleba na zakwasie z pasztetem Profi i czego chcieć więcej.Moje miejsce wypadowe kojarzy mi się z dzieciństwem i wakacjami u babci na wsi. Podejrzewam , że dlatego tak lubię(...)łyżeczki soli farsz: 1/3 szklanki zupy pieczarkowej Profi 1/2 opakowania pasztetu Profi z suszonymi pomidorami 1 jajko 5 dkg sera feta 1/2 szklanki jogurtu greckiego 250 g kurek 1 cebula sól, pieprz koper świeży 5 pomidorków koktajlowych Do miski przekładam składniki na ciasto kruche i siekam nożem. Ciasto zagniatam rękoma krótko. Wstawiam na godzinę do lodówki. Dzielę na pięć
wesoła kuchnia