proszku 1 łyżka połamanych listków rozmarynu 1 łyżka siekanego tymianku wywar, który powstał podczas gotowania golonki Gotowanie: W średnim garnku rozgrzałam odrobinę oleju, na którym podsmażyłam marchewkę, pietruszkę, cebulę i czosnek do lekkiego zrumienienia. Następnie włożyłam dwie golonki, do których wlałam piwo i dolałam bulion. Jeśli te płyny nie przykryją naszych golonej, dolewamy wody do momentu przykrycia golonek. Wsypałam(...)którym się piekły. Kiedy upłynął czas pieczenia, otworzyłam naczynie, natarłam golonki miodem wymieszanym z łyżką wywaru i tak odkryte piekłam jeszcze 20 minut. Z czym podałam golonkę? Oczywiście z chlebem, musztardą i chrzanem ;) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujePasztet z fasoli to typowy. Pasty i jarskie pasztety są smaczne i zdrowe, a przy tym tanie. Pasztet z fasoli przyrządzam z każdej fasoli jacka wpadnie
codojedzeniaDziś w roli głównej makrela .Ta morska, tłusta ryba zawiera bardzo duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które wspomagają pracę mózgu, obniżają
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaplasterki pomidora świeży lubczyk Przygotowanie: Na trzech kromkach pieczywa rozsmarować kremowy serek topiony, następnie po 2 plasterki sera Gouda oraz po 3 plasterki pieczarek. Przykryć pozostałymi kromkami chleba. Każdą kanapkę posmarować masłem po dwóch zewnętrznych stronach. Smażyć na patelni, na średnim ogniu, aż się zarumienią, a ser w środku będzie ciągnący. Podpieczoną kanapkę wyłożyć na talerz(...)plenerze. Źródło: KLIK *** SKŁADNIKI: 3 jajka garść posiekana jarmużu garść posiekanych suszonych pomidorków koktajlowych garść sera żółtego aldamer MSM Mońki garść obranego ugotowanego bobu garść posiekanej cebuli garść posiekanej papryki garść posiekanego lubczyku sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka masła PRZYGOTOWANIE: Na patelnie dodać masło oraz warzywa. Podsmażyć, dodać jajka i ser. Smażyć
ClauditteMissCookingpasztet z drobiowych wątróbek przyrządza się go na jednej patelni z masłem, oraz brandy, alkohol nadaje głębszego posmaku tej potrawie. 250 g wątróbek drobiowych 50 g masła 1 mała cebula czerwona 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku 30 ml brandy sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżka siekanej natki pietruszki Na dużej patelni rozgrzewamy 50 g masła(...)wierzchu kładziemy suszoną żurawinę i i zawijamy roladki w folię, końce folii skręcamy tworząc jakby cukierek, pasztet przez kilka godzin schładzamy w lodówce. Można go zwyczajnie rozsmarować na chlebie, ale ja polecam podać go w bardziej elegancki i wykwintny sposób pokrojony w plastry. Pasztet z drobiowych wątróbek z żurawiną możemy podać z sosem z borówek i lampką białego wytrawnego wina
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSłyszeliście o broccomole? Niedawno odkryłam przepis na smaczny dip broccomole czyli brokułowe guacamole . Uwielbiam brokuły nie tylko dla smaku ale również dla ich cennych wartości odżywczych
codojedzeniamarchewką i kuminem falafele buraczane falafele dyniowe falafele a'la jajka po szkocku Falafele ze świeżego bobu Składniki / na ok. 20 sztuk: 600 g świeżego bobu 1 nieduża cebula, pokrojona 2 ząbki czosnku mały pęczek natki pietruszki lub kolendry, posiekany mały pęczek świeżej mięty (posiekany) lub łyżeczka suszonej mięty 1 łyżka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonej kolendry duża szczypta płatków(...)lodówki co najmniej na godzinę. Uformuj falafele w kulki wielkości orzecha włoskiego i obtocz w sezamie. W rondelku rozgrzej grubą warstwę oleju (na 3/4 wysokości falafela). Możesz włożyć kawałek chleba, aby upewnić się, że olej jest dość gorący. Falafele smaż partiami z obu stron na złoty kolor. Wyciągnij je łyżką cedzakową i odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu
Chilli Czosnek i OliwaNajbardziej brakuje mi w Arabii Saudyjskiej polskiego chleba, smalcu ze skwarkami oraz ogórków kiszonych i konserwowych. Wypróbowałem już przepis na doskonałe ogórki małosolne od Ingalill przyszedł więc czas na ogórki konserwowe, które... okazały się strzałem w dziesiątkę. Wniosek jest prosty - da się jednak zrobić ogórki bez chrzanu i to bardzo smakowite. Składniki /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name(...)font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 2 kg niedużych ogórków gruntowych podobnej wielkości 1 duża cebula pokrojona w grube plastry 1 marchewka pokrojona w plasterki 1 - 2 papryczki chili pokrojone w plastry 8 szklanek wody 300 - 350 ml octu 10% 6 łyżek stołowych cukru
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataRatatouille, zwane także bardziej swojsko ratatuj, to wegetariańskie prowansalskie danie. Najprościej rzecz ujmując są to po prostu warzywa duszone we własnym sosie. W sezonie, gdy warzywa
Marder&Marder ManufactureJestem jedną z tych osób, które preferują śniadania na słono. Niestety, mimo że jestem dietetykiem, od czasu do czasu sama wpadam w śniadaniową rutynę. Czytaj standardowo chleb, serek, wędlina i trochę warzyw. Tymczasem jest tyle możliwości, nie warto ograniczać się do utartych schematów. Warto natomiast urozmaicać kanapki tak, żeby były i zdrowe, i łatwe w przygotowaniu. Dziś przygotowałam(...)zblenduj lub rozdrobnij widelcem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką. 2. Pasta jajeczna z tuńczykiem SKŁADNIKI 3 ugotowane na twardo jajka 1 ogórek kiszony 1/2 czerwonej cebuli pół puszki tuńczyka w sosie własnym 1-2 łyżki jogurtu greckiego sól i pieprz do smaku Jajka, ogórka i cebulę pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj z tuńczykiem i jogurtem, dopraw
Powiedz dietom niepomidorowego łyżka musztardy miodowej - ewentualnie 2-3 łyżki sosu sojowego pieprz szczypta ostrej papryki 1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej Żeberka pokroić na pojedyncze kawałki. Przygotować sos. Do blendera wrzucić cebulę pokrojoną na kawałki i obrany czosnek. Dodać resztę składników i wszystko zblendować na jednolitą masę. Należy zwrócić uwagę na ilość sosu sojowego. Stanowi on zastępnik soli więc powinien nadać(...)Dzięki temu żeberka wychodzą mięciutkie ale jednocześnie soczyste. A dalsze podanie to już własna inwencja. Znakomite na obiad, z ziemniakami i surówką z sałaty. Ale również doskonałe z chlebem. Smacznego
Ze smakiem bez glutenuPieczeń rzymska to nic innego jak klops, tyle tylko, że nadziany jajkami ugotowanymi na twardo. Można ją podawać na ciepło jak i na
Rozpustne gotowanieNasiona konopi płuczemy, a następnie gotujemy tak długo aż pękną. Zlewamy płyn, dolewamy wody i powtarzamy czynność. Tak kilka razy aż nam powstanie nam garnek lekko gęstego wywaru. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy do zupy. Przyprawiamy i możemy dodać małej ilości octu. Smak będzie ciekawy. Podajemy z ugotowaną kaszą gryczaną. Buraczane pierogi z kapustą i grzybami. Miejsce(...)znaczenie tylko symboliczne, ale właśnie dlatego jest na każdym polskim świątecznym stole. Oczywiście nie sam tylko w towarzystwie zboża w takich czy innych postaciach jak ziarno, makaron, ciasto, chleb. Właśnie to ostatnie zainspirowało mnie do stworzenia tego dania. Taka makówkowa wariacja. Gdyby było po śląsku to musiałoby być przyozdobione mandarynką. Składniki: - mak - powidła śliwkowe - chleb tostowy Wykonanie: Mak gotujemy, (można
Kryzysowa Książka Kucharskaczosnek obieramy z łupin, marchewkę obieramy i kroimy w niezbyt cienkie plastry. Seler naciowy myjemy i kroimy drobno. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, a następnie wrzucamy cebulę, czosnek, marchew, włoszczyznę i wszystkie zioła. Całość przesmażamy do czasu aż warzywa się zezłocą. Następnie dorzucamy upieczonego wcześniej kurczaka. Całość zalewamy ok. 1,5 l wody, tak by woda zakryła(...)Dominik nie jest zbyt wielkim fanem makaronu, postanowiłam zrobić ją w nieco amerykańskim stylu, czyli razem z serowymi grzankami. Wyszło bardzo smacznie - polecam! Grzanki czosnkowo-serowe: 4 kromki pszennego chleba 1-2 ząbki czosnku 50-60 g sera np. gouda, cheddar, mozzarella do posypania Chleb wkładamy do tostera i opiekamy na chrupko lub wkładamy na kilka minut do nagrzanego
Cooking Monster