zamrozić i na weekendowe śniadanie będą jak znalazł. Te zrobiłam rano, ale zjedliśmy je niczym hamburgery w porze obiadowej. Z odgrzanym kurczakiem z dnia poprzedniego, sałatą, pomidorem, papryką, ogórkiem, cebulą i oliwkami. A wracając do czasu wolnego. Ciągle czeka na Was konkurs na blogu. W komentarzu wystarczy dokończyć zdanie... Zajrzyjcie TUTAJ. Ja nie biorę udziału w konkursie, ale sama ostatnio(...)grają nasi siatkarze, to wtedy patrz pkt. 4. Czasami lubię po prostu zdrzemnąć się po południu :) Kiedy mam czas wolny, najbardziej lubię... Przepis pochodzi z broszury "Domowy wyrób chleba" Inspiracja pochodzi z broszury "Domowy wyrób chleba" - See more at: http://www.bistromama.pl/2013/01/chleb-pszenno-zytni-ze-sonecznikiem.html#sthash.qVkWRruH.dpuf Składniki: na ok.12 sztuk 450 g g mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli
bistro mamaZakończyliśmy rok szkolny i zdecydowaliśmy się na prawie spontaniczny wyjazd do Chaty. Słońce spłatało nam figla i było cały czas z nami, podroż minęła bez problemu
Dzieje kuchennej Wiewióryużyć barszcz kiszony, jeśli nie mamy, super sprawdzi się koncentrat. Magda Gessler dałaby mi po głowie :)Wystudzone mięso i warzywa przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy usmażoną na oliwie z oliwek cebulę, pieprz ziołowy, pieprz czarny, czarny sezam (który mielimy np. w młynku do kawy), sól morską lub domową przyprawę warzywną, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki, żeby stężało./WYKONANIE PASZTECIKÓW(...)Ekologiczne ziarno czarnego sezamu BIO. Bogate źródło dobrze przyswajalnego wapnia. Doceniany przez wszystkich dbających o zdrowie, urodę i dobre samopoczucie. Polecane jako dodatek do sałatek, deserów, wypieków np. chleba na zakwasie.Ekologiczny niełuskany czarny sezam wyróżnia się wysoką jakością oraz specyficznym smakiem. Potrawy z jego dodatkiem uzyskują wyjątkowy aromat. Polecamy jako dodatek do ciast, deserów, zup, potrawek, lodów. Doskonale komponuje się
Wypisz WymalujBardzo żałuję, że nie mam już rodziców, dziadków, pozostała jedna babcia, z którą mam nikły kontakt. A czemu żałuję? oczywiście z powodów emocjonalnych ale także dlatego
Dzieje kuchennej Wiewiórysmaku olej do smażenia Sos 1/3 szklanki mleka sojowego lub migdałowego 1 szklanka szpinaku (świeżego lub mrożonego) 4 duże ząbki czosnku Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju, dodać cebulę i podsmażać przez ok. 5 minut (do czasu aż zacznie się złocić i lekko przypalać). Dodać grzyby; dusić przez ok. 10-15 minut pod przykryciem (tak żeby przeszły smakiem). Odkryć patelnię(...)musi być praco i czasochłonny. Myślę, że bez przygotowywania samego ciasta, całość zajęła mi mniej niż 30 minut. Satysfakcja po posiłku była dużo większa, niż gdybym zakończyła jedząc kromkę chleba z „czymś tam”. Takiej energii „kuchennej” i wam życzę. Smacznego
Jem więc Jestemkawałek pora - 1 cebula - kawałek selera(...)gotowanego wcześniej bulionu. Wrzucamy je do zupy, a całość blendujemy ręcznym blenderem na gładką masę. 7. Tak gotową zupę dekorujemy szczypiorkiem i koperkiem oraz podajemy z grzankami (najłatwiej pokroić chleb w kosteczkę i "usmażyć" na patelni z dodatkiem oliwy i granulowanego czosnku. Można również w analogiczny sposób upiec grzanki w piekarniku). Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe Polejest na zimno. W temperaturze do 26 C ma postać stałą, jest biały jak smalec. W wyższej temperaturze staje się płynny. Może być stosowany jako zamiennik dla masła do chleba. Ponadto na jego bazie można sporządzać cista, torty czy desery. OLEJ RZEPAKOWY Choć rzepak kwitnie na żółto, to ma czarne nasiona. Z nich tłoczy się jeden z najzdrowszych olei(...)fascynujących właściwości odkażających, leczniczych, przeciwzapalnych oraz profilaktycznych – kluczem jest tu tzw. ssanie oleju. Tatar z wędzonego łososia Składniki na 2 porcje: 200 g wędzonego łososia ogórek konserwowy 1/2 czerwonej cebuli sok z limonki łyżeczka sól morska Falksalt czarny pieprz szczypior do dekoracji łyżeczka oleju rzepakowego Olejowy Raj Wykonanie: Pokroić drobno ogórka, cebulę czerwoną oraz łososia. Wszystko razem połączyć
Bike By Lifeziemniaki z upraw bio- u mnie ziemniaki, które sama zbierałam na wykopkach u babci na podkarpaciu -przyprawy – sól morska z okolic Trapani -Kuchmistrz od Skworcu- suszone warzywa-marchew, pietruszka,cebula,pasternak,korzeń lubczyku,kurkuma,pieprz -Karahi Chicken Masala – kolendra mielona, czerwone chili,kurkuma,kminek,sól,czosnek,czarnuszka,cynamon,imbir,gałaka muszkatu,gozdziki,pieprz czarny -oregano- te zbierałam sama ze świętej(...)dekoracja...to co lubisz. Byle szybko, bo kurczak lubi stygnąć. Jeszcze listek bazylii i..zasiadz z nami do gwarnego stołu, pełengo aromatycznego lokalnego wina Nero d'Avola, z chlebem o wdzięcznej nazwie panuzzeddo. Przełam chleb rękami i... zjedz ze smakiem kurczaka teściowej ,hodowanego na wolności... A na drugi dzień? Jeśli zostanie mięsa i ziemniaków w brytfannie- odgrzej na kuchence
Z Kuchni Do Kuchniewentualnie) sól olej do smażenia Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na kwadrans. Cebulę i paprykę pokroić w małą kostkę, imbir - w słupki. W garnku rozgrzać olej. Poddusić na nim cebulę, paprykę i imbir. Grzyby odcedzić, oczyścić i pokroić w paseczki. Do garnka wlać mleko kokosowe i wodę do objętości 1,5 litra. Ryż dobrze wypłukać i dodać do garnka(...)Mało tego - traci swoją tożsamość, język, tradycję, a nawet imię. Bardzo poruszająca książka z nowym dla mnie obrazem wojny w Iraku, sprawy uchodźców, których życie zmusza do tułaczki za chlebem. zamknięcie Miejsce biały Autor ze znakiem
Weekendy w domu i ogrodzieZgodnie z powiedzeniem "Piątek - weekendu początek", weekend zaczyna się w ostatni dzień pracujący, zaraz po pracy. Jako, że w czwartek wypadło święto kościelne, które jest też
Kryzysowa Książka Kucharskasię na produktach wyhodowanych na Kaszubach. Jeżeli mając w ręku przepis np. na chleb kaszubski z ziemniakami, użyjemy ziemniaków z Maroka, czy z południa Polski, nie będzie to prawdziwy chleb kaszubski. Regionalność potraw, jak sama nazwa wskazuje, kładzie nacisk na składniki rosnące wokół nas. Czyli mąka z okolicznych pól, owoce i warzywa z ogrodu lub kupione u lokalnego hodowcy(...)wodę w garnku. Kulki wkładać na wrzątek i gotować 4 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjąć kluski łyżką cedzakową. Sos z suszonych grzybów podwójna porcja 25 g suszonych grzybów 2 cebule sól masło do przysmażenia cebuli 1 łyżka mąki (najlepiej krupczatki) 2 łyżki gęstej kwaśniej śmietany Grzyby wypłukać (jeśli trzeba) i zalać 2 szklankami wody. Odstawić na kilka godzin. Wyjąć
Posadzone i zjedzoneDzisiaj polecamy dietetyczną pastę brokułową. Świetna, wyrazista w smaku, wspaniała z chrupiącym, domowym chlebkiem. Jeśli macie przesyt wędlin, serów, albo po prostu chcecie spróbować czegoś innego
Mieszam w Garnkuszefa kuchni należy do 5 sprzętów kuchennych, bez których nie wyobrażam sobie mojego gotowania . Jest najbardziej uniwersalny ze wszystkich noży - można nim kroić, siekać, a dobrze naostrzonym pokroicie nawet chleb. Jest więc to nóż pierwszej potrzeby, używany przez profesjonalnych kucharzy. Jeżeli stać Was na tylko jeden dobry nóż, albo chcecie sprawić prezent osobie gotującej, to kupicie właśnie nóż szefa kuchni(...)jest przyjemnością. A z patelni Taurus korzysta mi się bardzo dobrze. Paszteciki do barszczu z ciasta filo z pieczarkami, soczewicą i szpinakiem - Przepis Składniki / na 12 sztuk: 1/2 dużej cebuli 500 g pieczarek 2 łyżki oleju 100 g mrożonego szpinaku w liściach lub świeżego, drobno pokrojonego 100 g czerwonej soczewicy 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego rozdrobionego w moździerzu (lub sproszkowanego
Chilli Czosnek i OliwaDomowe pieczywo wypełnione dodatkami to świetny pomysł na sycące drugie śniadanie. Te bułeczki przygotowałam trochę wzorem TYCH BUŁECZEK , ale jednak inaczej, przez co mamy nowy, pyszny
Kolorowy Przepisowniksmak. Sprzedawany jest w całości lub zmielony. Można go stosować do świątecznych wypieków, budyniu, kompotów (zwłaszcza śliwkowego, gruszkowego i z jabłek), a także do wieprzowiny, cielęciny i drobiu oraz chleba. Całe gwiazdki podnoszą smak kawy, herbaty i grogu. Anyż idealnie komponuje się z pieprzem, koprem, cynamonem i goździkami oraz imbirem. Przechowywany w całości w szczelnym pojemniku utrzymuje świeżość przez ponad(...)grzybów, mięa wieprzowego, drobiu, baraniny, dziczyzny, czy marynowanych śledzi. Doprawia się nimi pasztety. Pasuje do deserów, kompotów, ciast, sosów owocowych, likierów, ponczu, grzanego wina i piwa. Razem z cebulą i liściem kalarepy poprawiają smak kapusty kiszonej. Źródło: internet Imbir - pochodzi z Indii i Chin. Dostępny jest w postaci proszku lub w postaci świeżych kawałków kłącza. Ma wyrazisty ostry, ale przy
Ciastka - domowe słodkości