ciepłej wody) 1 łyżeczka cukru 320 g mąki Przygotowanie: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE W misie miksera (mikser z hakiem) bądź maszynie do chleba umieścić wodę, oliwę, sól i mąkę. Zrobić rozczyn z drożdży i cukru. Gdy będzie płynny - wlać do mąki. Ciasto zagniatać przez ok. 20-25 minut, następnie przełożyć je na stolnicę(...)wodą i oliwą (ok. 3 łyżki wody i 3 łyżki oliwy). Następnie ugnieść ciasto palcami tworząc charakterystyczne dla focacii wgłębienia. Na cieście rozłożyć ulubione dodatki, np. pokrojoną w piórka cebulę, pomidorki koktajlowe czy oliwki i posypać ulubionymi ziołami. Pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 60-75 minut. Następnie wstawić o piekarnika nagrzanego do 230 ° C na ok. 30-35 minut
Domowa Cookierenka AgiWątrobianka, pasztetowa, smaki dzieciństwa... Od jakiegoś czasu musiałam się niestety obejść smakiem. Poczytałam co znajduje się w produkowanych pasztetowych... Któregoś dnia w zeszłym roku trafiłam
Kulinarne przygody Gatitymałym ogniu do momentu, aż flaki staną się miękkie (ok 1,5 -2 godz). Pozostałą cebulę szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy cebulę, smażymy na niewielkim ogniu. Kiedy cebula stanie się szklista, dosypujemy mąkę i słodką paprykę i robimy zasmażkę ( mieszając smażymy, aż mąka zacznie ciemnieć). Gotową zasmażkę przekładamy do garnka z zupą, dodajemy drobno posiekany czosnek i resztę przypraw(...)ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Potem znów próbujemy. I znów. I znów… Ze świeżym chlebem ideał. Męski ideał
OliveandThymecypryjska) - masło do wysmarowania formy - mak do oprószenia formy i terriny Łososia i cebulę kroimy w dużą kostkę. Odkładamy trochę ładnych „kostek” do ułożenia w całości. Pozostałą rybę, z cebulą przekładamy do malaksera. Dodajemy startą skórkę z wyparzonej cytryny, odciśnięte bułki, całe jajka i sól – miksujemy pulsacyjnie. Dodajemy zielony pieprz marynowany – mieszamy łyżką (pieprz ma pozostać w całości). Formę keksową(...)drugi dzień wyjmujemy z formy i kroimy w plastry. Terrina z łososia w maku może zostać podana w plastrach, jako elegancka przystawka, czy np. w formie kanapki (sandwicha) z chlebem pumpernikiel. To potrawa dająca wiele możliwości na wykwintne urozmaicenie stołu. Terrina jest bardzo aromatyczna, wilgotna i delikatna. Mak tworzy na niej delikatnie chrupiącą skórkę dodając nie tylko ciekawą strukturę
mojewypiekiinietylkosałatkę z burakiem, który podobnie jak śledzik jest mega zdrowy. Sałatka, którą zrobiłam jest naprawdę pyszna, a dodatkowo fakt cieszy, że to bomba witaminowa. Tylko zajadać z pajdą chleba razowego. Idealna również na nadchodzące święta. Zapraszam... Stopień trudności prosty, trzeba dobrze odsączyć składniki zalewy Skala smaku 10/10 jeśli ktoś woli mniej ostre smaki z zalewy można zrezygnować Normal(...)minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} składniki: - 6 filetów,płatów śledziowych - 3 buraki - czerwona cebula - 3 ziemniaki - 1 jabłko -4 łyżki groszku konserwowego - 250 g jogurtu gęstego - 1 łyżka majonezu - 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej - sól i pieprz do smaku na marynatę: - półtorej
Kubki smakutego stopnia, że z niechęcią myślę nawet o takich zajęciach, które częściej stanowią moją radość i rozrywkę. Dość powiedzieć, że od minionego tygodnia upiekłam ledwie jedno ciasto. Jedynie chleb wytrwale i regularnie ląduje w piekarniku. Wszystko to sprawia, że skupiam się wyłącznie na takich obiadach, jakie nie wymagają wielu zabiegów i zbyt długiego czekania. Do takich należy nasza domowa(...)przygotowanie podstawowego dania. Dzisiaj wersja z rybą, ale może być też pierś kurczaka lub schab. Przygotowuję krojąc na kostkę: - ok. 400g dorsza - 0,5 cukinii - 1 sporą cebulę - pół puszki czerwonej fasoli - ok. 400g pomidorów z kartonika - mały kubek jogurtu naturalnego - duży pęczek zielonej pietruszki - duża łyżeczka przyprawy curry - pół łyżeczki garam-masala - sól, pieprz - łyżka masła Rozgrzewam mocno
I tu będę miała takie teokoło 5 cm. Ogony można kroić nożem, tylko trzeba trafić w odpowiednie miejsce. Jeżeli „napotkamy opór” przesuńmy nóż kawałek dalej. Marchewki, pietruszki, selera obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Cebule obrać, przekroić na ćwiartki. W garnku o grubym dnie podsmażyć mięso rumieniąc je, dodać warzywa przesmażyć. Wlać wino, dodać przyprawy, wlać wodę (tyle aby mięso było tylko przykryte). Gotować(...)Pierogi wkładać do wrzącej osolonej wody z niewielkim dodatkiem oleju – 2-3 łyżki. Gotować 5-6 minut. *Mąka włoska „00″ – mąka nie określana zawartością białka, ciężka, stosowana do wypieku chleba i makaronu zastawa
królestwo garówNamaczamy przez całą noc ciecierzyce w zimnej wodzie (jeśli mamy już gotową, pomijamy ten punkt).Następnego dnia cieciorkę należy opłukać i osuszyć. Mielimy w maszynce do mielenia razem z cebulą. (gotowaną możemy potraktować blenderem). Dodajemy przyprawy, sodę, wodę i dokładnie mieszamy. Masa powinna być "zwarta". Przykrywamy szmatką lub folią i odstawiamy w zimne miejsce na co najmniej 30 minut(...)wyszło kuleczki i odstaw do lodówki - troszkę stwardnieją.Falafel najlepiej smakuje na ciepło :) Świetnie pasuje do chlebków pita, sałatek, warzyw, hummusu lub samego tahini, czy też chociażby zwykłego chleba ;) Taamiya czyli egipski falafel
CzarnawisienkaIm bliżej Świąt, tym więcej wyświetleń zauważyłam dla przepisu na pasztetową, którą pokazywałam TUTAJ . To była pyszna, podstawowa wersja. Teraz przedstawiam Pasztetową numer dwa, która jest
Posadzone i zjedzoneSkładniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: 1 bulionetka Knorr do dań duszonych z kurczaka 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe kawałek białej kapusty 1 główka kalafiora Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Z tym, że ja wykorzystałam zamiast porcji rosołowej nową bulionetkę Knorr(...)mięso kurze (0,2%)] sól tłuszcz palmowy cukier ekstrakt drożdżowy tłuszcz kurzy (2,0%) marchew (1,4%) aromaty (w tym jęczmień) por (0,9%) substancje żelujące: guma ksantanowa, mączka chleba świętojańskiego natka pietruszki czosnek pieprz syrop karmelowy maltodekstryna barwnik: karoteny Może zawierać seler. Marka Knorr Cechy 1 bulionetka na 400 g mięsa doskonały smak leży w naszej naturze bez: konserwantów
ClauditteMissCookingSkładniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: 1 bulionetka Knorr do dań duszonych z kurczaka 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe kawałek białej kapusty 250 g szpinaku świeżego 4 ząbki czosnku Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Z tym, że ja wykorzystałam zamiast porcji rosołowej nową(...)mięso kurze (0,2%)] sól tłuszcz palmowy cukier ekstrakt drożdżowy tłuszcz kurzy (2,0%) marchew (1,4%) aromaty (w tym jęczmień) por (0,9%) substancje żelujące: guma ksantanowa, mączka chleba świętojańskiego natka pietruszki czosnek pieprz syrop karmelowy maltodekstryna barwnik: karoteny Może zawierać seler. Marka Knorr Cechy 1 bulionetka na 400 g mięsa doskonały smak leży w naszej naturze bez: konserwantów
ClauditteMissCookingproszku 1 łyżka połamanych listków rozmarynu 1 łyżka siekanego tymianku wywar, który powstał podczas gotowania golonki Gotowanie: W średnim garnku rozgrzałam odrobinę oleju, na którym podsmażyłam marchewkę, pietruszkę, cebulę i czosnek do lekkiego zrumienienia. Następnie włożyłam dwie golonki, do których wlałam piwo i dolałam bulion. Jeśli te płyny nie przykryją naszych golonej, dolewamy wody do momentu przykrycia golonek. Wsypałam(...)którym się piekły. Kiedy upłynął czas pieczenia, otworzyłam naczynie, natarłam golonki miodem wymieszanym z łyżką wywaru i tak odkryte piekłam jeszcze 20 minut. Z czym podałam golonkę? Oczywiście z chlebem, musztardą i chrzanem ;) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujePasztet z fasoli to typowy. Pasty i jarskie pasztety są smaczne i zdrowe, a przy tym tanie. Pasztet z fasoli przyrządzam z każdej fasoli jacka wpadnie
codojedzenia