widoków, pięknych Greków, dla mnie oczywiście bardzo istotną rzeczą było jedzenie. Smakowałam, kosztowałam wszystkiego, co grecka natura zaproponowała. Począwszy od niedojrzałych pomarańczy prosto z drzewa kończąc na chlebie, który jak się okazuję jest bazowym produktem do wszystkiego. Niestety nie skusiłam się na barana, nie dałam rady, wolałam rozkoszować się grecką sałatką, owocami morza i sardynkami.Zresztą od czasów(...)jurki (€).Oczywiście bardzo popularna jest metaxa i rakija ( taki nasz bimberek) ale to już z mocniejszych trunków. Sałatka grecka składa się tylko z pomidorów, oliwek, papryki zielonej,oliwy, cebuli i tafli tłuściutkiego sera feta. Jak dla mnie rewelacja, może ciut przeszkadzała mi forma krojenia warzyw, bardzo duże, niechlujne kawały. Nie wiem, może to taki ich artystyczny bałagan :-) Będąc
pieprzny smaczekGulasz to doskonałe jednogarnkowe danie dla mięsożerców. Tym razem gulasz wołowy z pieczarkami i marchewką. My go uwielbiamy z kaszą, plackami ziemniaczanymi, ziemniakami czy nawet sam, z chlebem. Sycący, dobrze rozgrzewa po długim, zimowym spacerze. O jego ciężkości możecie decydować dobierając dodatki w postaci większej lub mniejszej ilości warzyw i mięsa. Możecie też zrobić naprawdę ostry gulasz, jeśli będą jeść(...)wołowego 5 łyżki koncentratu pomidorowego lub pasty pomidorowej sól, pieprz, papryka 4 listki laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 4 ziarenka pieprzu 4 łyżki mąki 6 dużych pieczarek 1 duża cebula 1 duża marchewka olej natka, śmietana (opcjonalnie) Wykonanie Mięso kroimy na mniejsze kawałki, pieprzymy i obsypujemy mąką. Na rozgrzany olej wykładamy mięso i rumienimy je. Mięso podlewamy niewielką ilością wody
Mieszam w GarnkuDo końca nie byłam pewna czy znajdę czas na wypieczenie tego chlebka. W lodówce miałam kawałek rolady koziego serka, a w ogrodzie wiechcie estragonu prezentowały się
Gotuj Sam!posypać solą, pieprzem i papryką. Odstawić. Cebulę bardzo drobno posiekać ( najlepiej w blenderze) posypać solą, wymieszać, odstawić. Czosnek przecisnąć przez praską. W misce wymieszać dokładnie mielone mięso z przyprawami (cebulą, czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem), dodać jajka, wymieszać do połączenia składników. Można zrobić mały płaski kotlecik i usmażyć na patelni aby sprawdzić czy mięso jest wystarczająco doprawione. W razie(...)powstały sos przelać na patelnię. Sos można doprawić śmietaną i zagęścić mąką roztartą z łyżką masła. Pieczeń podawać na ciepło z sosem lub na zimno jako dodatek do chleba. Jeżeli podajemy na zimno, najlepiej ostudzoną roladę wstawić przed krojeniem na parę godzin do lodówki. Smacznego
Stare Garywłoskich (u mnie 4-5 przekręceń młynka z przyprawami) 3/4 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki pietruszka do przybrania Przygotowanie Przygotowujemy głęboką patelnię. Obraną i pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy pokrojone w grubszą kostkę obie papryki oraz kawałki pomidorów. Pomidory przygotowujemy, albo sparzając ich skórkę i krojąc w ćwiartki lub kroimy w ćwiartki(...)ostrą papryką oraz włoskimi przyprawami, dodajemy stopniowo pozostałą część przecieru próbując smak. Dusimy jeszcze kolejne 5-8 minut. Odstawiamy na parę minut. Podajemy same lub np. z kromką chleba. Smacznego By Magdalena beta calories 0 fat 0g protein 0g carbs 0g more Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl
Słodkie okruszkiWiększe kawałki przekrój na pół. Pamiętaj, by nie solić wątróbki przed smażeniem! Posolona stwardnieje. Rozgrzej na dużej patelni masło i 2-3 łyżki oleju. Gdy masło się rozpuści wrzuć cebulę i zeszklij na średnim ogniu. Jeśli trzeba, dodaj jeszcze oleju. Usmażoną cebulkę zdejmij na talerz lub do miseczki, starając się nie zebrać z patelni całego tłuszczu. Dodaj łyżkę oleju(...)Możesz zostawić nieco do posypania ziemniaczków. Wymieszaj dobrze. Posól solą w ilości wg upodobania, przypraw też pieprzem. Duś jeszcze chwilkę i zdejmij z ognia. Wątróbka najlepiej pasuje do pajdy chleba lub dobrych ziemniaczków. Ja akurat miałam ziemniaczki niezbyt dobre, jakieś wodniste, ale wątróbka wyszła znakomicie. Jednak mimo, że bardzo ją lubię, to w ograniczonej ilości. Porcja na moim talerzu okazała
Anioszek w kuchniwłoskich (u mnie 4-5 przekręceń młynka z przyprawami) 3/4 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki pietruszka do przybrania Przygotowanie: Przygotowujemy głęboką patelnię. Obraną i pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy pokrojone w grubszą kostkę obie papryki oraz kawałki pomidorów. Pomidory przygotowujemy, albo sparzając ich skórkę i krojąc w ćwiartki lub kroimy w ćwiartki(...)ostrą papryką oraz włoskimi przyprawami, dodajemy stopniowo pozostałą część przecieru próbując smak. Dusimy jeszcze kolejne 5-8 minut. Odstawiamy na parę minut. Podajemy same lub np. z kromką chleba. ... ach jak ja uwielbiam takie wspaniałe kolorowe składniki Smacznego
Słodkie okruszkizdrowe, a także pomagające w pozbyciu się zbędnych kilogramów. Pozbycie się mąki pszennej z diety lub nawet jej ograniczenie nie jest proste. Odstawiając ją pozbywamy się głównego składnika chlebów i innych wypieków. Potrzeba nam zatem czegoś, co mogłoby zastąpić mąkę pszenną. Dlatego na początek omówmy- BEZPSZENNE MĄKI. Jakie są? gdzie je kupić? jaki jest ich przeciętny koszt? (z swoich analizach(...)samemu (mąka- mielone migdały blanszowane, mączka- migdały mielone w całości) Mączka z ziarna sezamowego Mączkę uzyskuje się poprzez zmielenie ziarna sezamowego. Idealnie nadaje się do potraw z papryki, sera, cebuli. koszt : około 8 zł/ 250 gram W sklepach ekologicznych i na portalach internetowych nie spotkałam się z gotowymi produktami z mączką, jednak bardzo łatwo ją przygotować z łatwo dostępnych ziaren
Tradycyjna KuchniaKanapki z pastą roślinną to świetna opcja na pożywne i smaczne śniadanie. Zamiast kupować gotowe pasty, warto spróbować zrobić ja samemu w domu. Jest to proste
wegujemyNa każdej długości i szerokości geograficznej można znaleźć potrawy, które zrobione są z mielonego mięsa, które przypominają polskie klopsy, znane również pod nazwą pulpetów. Jestem wielkim
Jem więc JestemCzęsto używam w kuchni chlebka pita ale muszę przyznać, że do tej pory zawsze go kupowałam… .:(To Samantha zawstydziła mnie przygotowując własnoręcznie te pyszne chlebki
UgotujmyTo.plPiekłam bagietki z kozim serem, czerwoną cebulka i rozmarynem i pomyślałam sobie, że przydałoby się coś dobrego do ich posmarowania. Bagietka, nieodzowny
Kulinarne przygody GatityDawno minęły czasy, kiedy jadłam kupny paprykarz szczeciński w czerwonej puszce. Jedyny w swoim rodzaju. Na chrupiącej bułce lub pajdzie ciepłego chleba z piekarni u Lisińskiego … Piekarnia jeszcze istnieje, dzielnie broni się jakością pieczywa i jestem dziwnie spokojna, że nie wyprą jej żadne pachnące bułki z pieców w sieciówkach spożywczych. Lecz paprykarz w takiej samej puszcze jak kiedyś - ani widu(...)dnie i często mieszajcie. Domowy paprykarz szczeciński przepis stąd - z moimi zmianami 1/2 kg białej ryby (użyłam morszczuka argentyńskiego) 1 szklanka surowego ryżu 2 marchewki 1 pietruszka 1 duża cebula 500 ml przecieru pomidorowego odrobina oleju do smażenia 2 szklanki wody Przyprawy 1 łyżka słodkiej papryki szczypta ostrej papryki (do smaku) 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżka octu balsamicznego Sól
Posadzone i zjedzonesałatka z kurczakiem Klasyczna sałatka jarzynowa Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Przekąski Pasta z łososia Wrapy z szynką Pasta z tuńczykiem i oliwkami Zimne nóżki Smalec do chleba Pate z wątróbki z dzika Jajka faszerowane pastą łososiową Pasztet z dzika Masło czosnkowo-ziołowe Pasztet mięsny Pasta rybna w wersji light Twarożek zwany bryndzą Pasta twarożkowa z pstrągiem Pate(...)Śledź wiejski Śledź po kaszubsku Łososiowa przekąska fit Śledź w oleju z pieczonymi burakami Marynowany surowy łosoś w przyprawach Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Zupy Rosół z kaczki Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Żurek na domowym zakwasie Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Na ciepło Pierś z kaczki
Kulinarne przygody Gatitybarw i wzorów, by w nosie kręciło od dymu, by policzki zaczerwieniły się od gorąca bijącego od tysiąca rzeźb... Cóż, może kiedyś. Chili con carne 500g zmielonej wieprzowiny 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszka kukurydzy 2 puszki czerwonej fasoli 2 puszki pomidorów bez skóry lub 1 kg świeżych 2 papryczki chili przyprawy: sól, pieprz, pieprz cayenne, papryka słodka(...)ogień i dusić w ten sposób przez ~1 godzinę. W zasadzie im dłużej, tym lepiej przyprawy wgryzą się w sos. Podawać z ryżem, tortillą, nachos, a nawet samo z chlebem, tak też jest bardzo smaczne, sycące i dobrze przeczyszcza zatoki ;) Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylko