chleb z cebulą - 3258 przepisów (strona:160/218)

Kotlety pieczarkowe z fasoli czyli Niedzielne Mielenie odc.46 149

Uwielbiam kotlety każdej maści i prawie każdego składu! moja miłość do kotleta zaczęła się od maminych mielonych, w których mama miała mistrzostwo, na wszystkich wyjazdach to

Dzieje kuchennej Wiewióry
Gęsta zupa rybna kokosowo-pomidorowa według Doroty Wellman 120

Dzisiaj coś co bardzo lubimy, a nawet dwie rzeczy, które bardzo lubimy: zupa i ryby. Jeżeli o mnie chodzi, to mógłbym jeść zupy i ryby na

Marder&Marder Manufacture
Przepis #76 Potrawka z ciecierzycy 105

ciecierzycy - połowa piersi z kurczaka - 2-3 marchewki - 2 pietruszki - pół papryki czerwonej - 1 por - kawałek selera - 3-4 łyżki passaty pomidorowej lub koncentratu pomidorowego - ząbek czosnku - 1 cebula czerwona - sól, pieprz, czosnek suszony, papryka słodka wędzona, pieprz ziołowy - 1- 2  łyżka oleju do smażenia  - odrobina wody Wykonanie Dzień wcześniej namaczamy ciecierzycę w zimnej wodzie. Na następny dzień(...)dodaniem ciecierzycy przełożyć całe danie do garnka jeśli wcześniej smażyliśmy na patelni). Chwilę gotujemy i przyprawiamy do smaku.  Potrawkę można podać z domowej roboty grzankami lub kromką pełnoziarnistego chleba. Danie świetnie rozgrzewa w jesienne chłodne dni. Smacznego

Health-Fit-Life
Pierogi z farszem dyniowo – parmezanowym 105

pszennej 1 łyżeczka soli 120 ml oleju około 400 ml wrzątku Farsz : jedna dynia hokkaido ( około 1,5 – 2 kg dyni o suchym miąższu ) 200 dg parmezanu 2 cebule sól do smaku 1/2 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego szczypta pieprzu cayenne do smaku ( tyle ile zniosą Wasze kubki smakowe ) 1/2 łyżeczki ,mielonej gałki muszkatołowej Dynię hokkaido , czyścimy z nasion , zawijamy(...)dodając nieco pieprzu cayenne , gałkę i czosnek . Wstawiamy do lodówki na godzinę ,żeby farsz troszkę stężał – łatwiej będzie się nakładał . Składniki na pierogi wrzucamy do maszyny do wyrabiania chleba -mój patent leniucha lub mozolnie zagniatamy na stolnicy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Jeśli wybierzecie metodę tradycyjną -uwaga na dłonie , można się poparzyć przy dodawaniu wrzątku

Ogrodnik w podróży
Jajecznica z chili i szczypiorem 195

zapobiega zakrzepom. Zawarte w szalotce naturalne antybiotyki pomagają leczyć przeziębienie i grypę. Jest ona też dobrym źródłem witamin B6, C, A i kwasu foliowego. Szalotkę trawi się łatwiej niż cebulę ( beszamel.pl). Do tego jest inna w smaku niż zwykła cebulka. Teraz czas zajrzeć do naszych garów i zasmakować śniadania. Składniki: 5 jaj 5 plasterków cienko pokrojonej dobrej jakościowo szynki pokrojonej(...)jaja, solimy i pieprzymy. Dodajemy do szynki i szalotek z patelni chili, mieszamy. Gdy jajecznica się zetnie tak jak chcecie dodajcie szczypior. Ja lubię jajecznicę na kromce dobrego chleba dodatkowo posypaną szczypiorem, z dodatkiem dobrych pomidorków. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Jak oniżyć cholesterol? Jak oniżyć ciśnienie krwi? Sekret dobrych zestawień pokarmowych. 153

tętnicze, przyczynia się do ogólnej porawy całego układu krążenia. A to za sprawą zawartych w nim 15-u substancji o działaniu przeciwutleniającym. CEBULA NA CHOLESTEROL Na podobnej zasadzie działa CEBULA , wywodząca się z tej samej co czosnek rodziny. Stąd zaleca się ją osobom cierpiącym na problemy z krążeniem, prawie na równi z czosnkiem. Jak oniżyć nadci ś nienie? Kolejnym czynnikiem(...)pierwiastki sladowe. UKRYTA SÓL Ale nie wystarczy mniej solić. Bo w ukrytą sól (której obecnosci często nawet nie podejrzewamy) obfituje nasza współczesna dieta. Znajdziemy ją w takich produktach jak: chleb, sery, konserwy, wszelkiego typu przetworzona żywność czyli dania gotowe (doprawiona do smaku własnie solą). By zwiększyć skuteczność diety ubogiej w sól, należałoby jednoczesnie zadbać o zwiększenie ilosci przyjmowanego potasu

MODA NA BIO
Miseczki na sałatkę 356

A co by było gdyby tak zjeść własne talerzyki? Talerzyki to nie wiem, ale miseczki wypełnione świeżą sałatką to jest coś na Mikołajkowy wieczór ;) Mikołaj był

Lawendowe Niebo
Sos cygański do słoików na zimę 462

Sos cygański. Wielokrotnie zastanawiała nas jego nazwa. Otóż z kuchnią cygańską (czy też może romską) ma on tyle wspólnego co ryba po grecku z Grecją albo

Marder&Marder Manufacture
Słodko - kwaśna, zapiekana fasolka z boczkiem 175

odsączenia z nadmiaru tłuszczu.  8 delikatnie podsmażonych plastrów boczku pozostawić w całości, natomiast 4 bardziej podsmażone drobno posiekać. Na pozostały na patelni, po smażeniu boczku, tłuszcz wrzucić posiekaną cebulę i pokrojoną paprykę i podsmażać, często mieszając, aż będą miękkie (przez około 5 minut). Po tym czasie dodać odsączoną fasolę, drobno posiekane plasterki podsmażonego boczku oraz wlać mieszankę przecieru pomidorowego(...)zapiekać bez przykrycia (chociaż ja polecam przykryć) przez 2 godziny, aż sos będzie bąbelkował i stanie się gęsty, a plasterki boczku bardzo brązowe. Fasolkę podawać gorącą, z kromką świeżego chleba. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 osób. Do przygotowania przepisu należy użyć naczynia żaroodpornego o wymiarach 31 x 21 cm. Przygotowana w ten sposób fasolka

Gospodyni Miejska
Ogniste mięso z topinką 319

Składniki: 1 żółta papryka większa cebula 70g boczku wędzonego 280g piersi z indyka 2 ząbki czosnku pół pęczka natki pietruszki i szczypiorku łyżka świeżej bazyli 2 mniejsze kiszone ogórki 300ml sosu pomidorowego sól, pierz, słodka pa pryka, rozmaryn, sos sojowy, imbir 2 listki laurowe, c hilli 2 łyżki pikantnego ketchupu  Przygotowanie:  Boczek pokroić w cienkie paski , podsma żyć(...)pokrojone w kostkę ogórki wymieszać i gotować z 5 min niech lekko zgęstnieje (w razie potrzeby doprawić).   Wyłączyć ogień i dodać posiekaną natkę, szczypiorek i bazylię. Wymieszać. Kromkę chleba ( topinkę) obsmażyć, polać nią ognistym mięsem i serem gorg onzola. Podawać do piwka na ciepło

Gaździnka warzy
Oszukane gołąbki- gołąbki inaczej lub też leniwe 593

wcześniej- by wystygł) Cebulę szatkujemy i podsmażamy na patelni na lekko złotawy kolor.Szatkujemy kapustę na drobno, lub ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do miski dajemy mięso, kapustę, ryż, cebulę, jajka, bułkę tartą, sól, pieprz plus dużo kopru.Wszystkie składniki mieszamy do całkowitego połączenia. W razie czego można jeszcze doprawić. Lepiej niech będzie bardziej doprawione, niż mniej. Formujemy a la gołąbki(...)moim popisowym sosem :) Szukajcie tutaj Kochani, obiad gotowy - oszukane gołąbki podajemy z sosem pomidorowym  , lub z każdym innym jaki lubicie np sosem pieczarkowym, do tego mogą być ziemniaki , chleb, bułka lub po prostu same oszukane gołąbki :)Smacznego

Smaki Edyty
Falafel z hummusem w picie 202

Dzisiaj przepis przepyszny i zdrowy. Danie wegańskie, które powinno zasmakować wszystkim. Nie ma wiele wspólnego z kuchnią żydowską, jaką znamy w Polsce, jest to za to

Wyprawy kulinarne
Kuleczki z tuńczykiem, marchewką i soczewicą z aromatycznym barszczem 148

barszczem, bo ten prawdziwy powinno sie przygotowywać na domowym zakwasie i wtedy wychodzi najlepszy. Przyznaję, że nigdy takiego nie gotowałam, ale mam zamiar w przyszłości spróbować (skoro zakwas na chleb to nic wielkiego, to może ten barszczowy też się uda :D). Ten jest taki trochę ekspresowy i najlepiej ugotować go dzień wcześniej, bo wtedy nabiera smaku. Nie dodaję do niego(...)łyżki soczewicy czerwonej 2 łyżki płatków jaglanych 1 łyżka otrąb owsianych szczypta soli szczypta pieprzu tymianek, oregano, rozmaryn Barszcz: 8 średniej wielkości buraków 4 marchewki 4 korzenie pietruszki 2 cebule 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego Sok wyciśnięty z 1,5 cytryny Łyżeczka suszonego koperku Łyżeczka oleju kokosowego 2,5 l wody sól, pieprz Tuńczyka odsączyć, rozdrobnić widelcem. Przełożyć

FitKot
Podrasowana fasolka po bretońsku na szybko 202

mnie grillowa 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/4 szkl. soku pomidorowego 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich - lub więcej, w zależności od smaku czarny pieprz - do smaku 1 łyżka oleju - do smażenia Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć przez kilka minut na rozgrzanej patelni na łyżce oleju - nie potrzeba tu więcej oleju, gdyż po chwili będzie się dodawać kabanoski, które jeszcze "puszczą" tłuszczyk(...)Fasolki po bretońsku z kiełbasą PAMAPOL .Wymieszać drewnianą łyżką. Na końcu przyprawić ziołami prowansalskimi i czarnym pieprzem. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok 10 minut. Podawałam z domowym chlebem cebulowym z naczynia żaroodpornego . To była istna eksplozja smaku! A gdy po gotowaniu ostają się tylko puste słoiki , to wcale nie znaczy że to już koniec atrakcji! Szkło po daniach

Grunt to przepis!
CHRUPIĄCE GRZANKI Z CHUTNEM GRUSZKOWYM NA OSTRO, WOŁOWINĄ I GRZYBAMI SHIITAKE 156

Jak wiecie kocham poznawać nowe smaki i szukać inspiracji wśród kuchni świata. Zainspirowana Chińskim Nowym Rokiem i przesyłką od House of Asia postanowiłam troszkę poeksperymentować z

Ostra na Słodko