Składniki: • 1 kg słoniny Śliwkowy • 100 g śliwek suszonych • 1 mała cebula • 1 łyżeczka majeranku Jabłkowy • 1 jabłko • 3 łyżki czubate nasion słonecznika • 1/2 łyżeczki tymianku suszonego Cebulowy • 1 duża cebula • 2 liście laurowe • 3 łyżki czubate posiekanych pistacji • 1/2 łyżeczki rozmarynu suszonego Czosnkowy • 4 ząbki czosnku • 4 łyżki czubate pestek dynii • 1 łyżka sosu sojowego Wykonanie: • Słoninę pokroić(...)czym wymieszać aby czysty smalec dokładnie się rozprowadził z dodatkami. • Smalec włożyć do wyparzonych słoiczków i przechowywać w lodówce. • Posolić po posmarowaniu chleba. Przepis pochodzi od Pani Reginki, z którą kiedyś bardzo miło mi się pracowało. Pozdrawiam serdecznie, jeśli mnie czyta
To co kochamKalarepę można zastąpić rzodkwią, wiecie tym białym wielkim mutantem. Składniki na 4-6 porcji: czas przygotowania: 30 minut (maksymalnie) około 1 kg kalarepy 2 młode pory (ewentualnie cebulę dumkę) pół puszki mleka kokosowego, czyli około 200 g (ewentualnie inne mleko roślinne 250 ml) 2 pietruszki (u mnie była to salsefia, taki wynalazek wyhodowałam w ogrodzie) łyżka chrzanu Przygotowanie: Kalarepę obierz(...)przykryciem 5 minut. Jeżeli chcesz udekorować zupę tak jak ja to wyłów trochę warzyw. Dodaj mleko kokosowe i chrzan. Zagotuj. Zblenduj. Podawaj np. j z grzankami i słonecznikiem – chleb pokrojony w kostkę podsmaż na suchej patelni, a pod koniec smażenia dodaj słonecznik. Smacznego! ps. Ta zupa naprawdę ma taki kolor Artykuł Kremowa zupa z kalarepy pochodzi z serwisu
greenscarfkuchni z gwiazdką Michelin. U nas w domu zawsze przygotowujemy cały garnek takiej kapusty, zmieniamy tylko dodatki w zależności od tego na co mamy akurat ochotę: młode ziemniaczki, ciemny chleb z masłem lub solo bez niczego i tak smakuje wyśmienicie. Cała rodzina uwielbia młodą kapustę z koperkiem. Ale lubimy też młodą kapustę na różne sposoby: – żeberka z młodą kapustą(...)kupiliśmy od razu 2 główki, wiedząc, że ugotujemy gar około 3 litrów kapusty Przepis na: Młoda kapusta z koperkiem, cebulką i zasmażką Składniki: 2 główki młodej kapusty 2 duże cebule 1 pęczek koperku 100 g masła lub oleju rzepakowego 2 czubate łyżki mąki pszennej sól i czarny pieprz do smaku listek laurowy 2 szt. ziele angielskie sok z cytryny Przygotowanie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzyprawy masala chicken, 1 łyżeczką pieprzy czarnego oraz jedną łyżeczką soli i marynujemy w przyprawach przez godzinę. Do rondla dodajemy 3 łyżeczki oleju i smażymy kurczaka aż do zarumienienia. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, następnie dodajemy rozgniecione ząbki czosnku, cynamon, ostrą papykę, kurkumę, goździki i wszystkie składniki umieszczamy w misce i blenderujemy aż do powstania jednolitej masy (pasty(...)trzymamy na wolnym ogniu do momentu aż sos będzie gęsty (według naszych upodobań). Ja podałam kurczaka z ryżem, ale polecam również spróbować z pieczonymi ziemniakami bądź po prostu z chlebem (zdjęć niestety nie zdążyłam zrobić – jakoś dziwnie wszystko poznikało :P) Ostry sos tajskie zielone curry oczywiście zestawiłam z piersią z kurczaka i ryżem. Wybrałam ryż dziki a do sosu dodałam
Emcia PichciPrzez kilka ostatnich dni byłam chora. Dopadła mnie angina i powaliła do łóżka, gorączką ponad 39 stopni. Nic nie gotowałam, prawie nic nie jadłam i tylko
Obiad za dychęLubię na blogu pokazywać potrawy, które bardzo często gościły na moim rodzinnym stole. Przepis na maczankę pochodzi prawdopodobnie z Kresów (konkretnie z Bieszczad), być może "
Przepisy AleksandryBardzo spóźnione bo czas leci jak szalony. Jak to możliwe, że pojutrze Wielkanoc??? Wiosną pachnie dookoła, ptaki śpiewają, listki zielenią się na krzewach. Mnóstwo pracy będę
Dzieje kuchennej Wiewiórybardzo czy wypiekać weekendowo chlebek zapodany przez Małgosię. Po pierwsze nie czuję się jeszcze najlepiej, a po drugie nie lubię pieczywa na sodzie czy tez proszku do pieczenia.Niedawno upiekłam chleb irlandzki i tak jak ładnie wyglądał tak kiepsko smakował (mnie oczywiście). Kiedy okazało się, że jest ewidentny deficyt pieczywa w chlebaku zamiast pędzić do sklepu postanowiłam je upiec(...)zielono opisałam zmiany. Chlebek nadziewany szpinakiem i fetą ( pokrzywą, fetą i roszponką) na podstawie książki Women's Weekly "The Baking Collection" 1 łyżka oliwy 1 średnia cebula biała (czerwona) , posiekane drobno 300g szpinaku baby (150 g listków pokrzywy i 100 g roszponki) 1 łyżka świeżych liści tymianku 1 łyżka drobno posiekanego świeżego rozmarynu 300 g przesianej mąki
Gotuj Sam!Moja przygoda ze smarowidłami do chleba zaczęła się od popularnego humusu i przerodziła w szereg eksperymentów bardziej lub mniej udanych. Poniższa pasta to wynik jednego z takich eksperymentów. W sumie to jedna z past którą robię najczęściej ponieważ jest szybka (soczewicy nie trzeba moczyć ani obierać) , smaczna a składniki są dostępne cały rok. Dzisiejszy post otwiera cykl paru past które(...)pietruszki pieprz sól Wykonanie: Soczewicę gotujemy do miękkości (15/20 minut), cebulkę przeszkalamy na patelni pod koniec dodając utartą marchewkę. Soczewicę odsączamy i przekładamy do wysokiego naczynia z marchewką i cebulą. Dodajemy masło, koncentrat i przyprawy do smaku. Blendujemy :) Pod koniec dodajemy posiekana pietruszkę. Gotowe
Lubczyk i Waniliasłodkiej papryki (dałam wędzoną)- skórka z cytryny (opcjonalnie)- mleko do namoczenia bułki- bułka tarta do panierowania- olej do smażenia Czerstwą bułkę moczymy w mleku. Rybę kroimy na kawałki, cebulę i czosnek obieramy i wszystko przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, razem z odciśniętą bułką. Dodajemy sól, pieprz, paprykę – wyrabiamy masę. Siekamy koperek i natkę pietruszki. Do masy dodajemy jajko oraz(...)lekkie i bardzo delikatne. Możemy je podać na obiad z ziemniakami i surówką (idealnie pasuje z kiszonej kapusty, ale nie tylko), jak również do kolacji – z pajdą świeżego chleba. Nie jest to może potrawa wyszukana, można ją przygotować nawet z gorszego gatunku ryb, ale na pewno będzie urozmaiceniem jadłospisu. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Mielone kotlety rybne appeared first
mojewypiekiinietylkojest cudowne w smaku, bo dla mnie jest wręcz bajeczne. Cudne, zdrowe i meeeeega smaczne. Od kilku dni nie jadam na śniadanie nic innego, jak pełnoziarnistą kanapkę chleba na zakwasie z tym cudnym smarowidłem. I ciągle mi mało... Chyba nie da się tym przejeść. Polecam baaardzo mocno, na pewno się nie zawiedziecie. Przepis znaleziony tutaj (klik) jednak ja zmieniłam trochę(...)Rodzinka wciągała resztę z sosem z pomidorowym z dodatkiem wędzonej papryki- pychotka !Składniki:- 1,5 szklanki ugotowanej fasoli (u mnie piękny jaś) ale może być z puszki- 2 duże cebule- 1 jabłko- 2 liście laurowe- 4 ziela angielskie- 2 łyżeczki majeranku- 2-3 ząbki czosnku- 1 łyżeczka sosu sojowego (można pominąć i dać więcej soli)- sól i pieprz do smaku
Smaczne Zdrowedodatku wody. Użyłyśmy wolnowaru i dość mocno ograniczyłyśmy ilość przepraw. Tak przygotowaną pastę warzywną można oczywiście pasteryzować. Dzięki temu otrzymacie wspaniałe, dostępne w każdej chwili, zdrowe smarowidło do chleba lub dodatek do makaronu. Ta pasta warzywna dla dzieci ma jeszcze dwie ogromne zalety - nie trzeba jej odparowywać i jest bardzo aromatyczna. Pasta warzywna dla dzieci Składniki Przyprawy(...)skórki imbiru 2 łyżki oliwy z oliwek ulubione zioła Warzywa (waga po obraniu) 500 g dyni 500 g mięsistych pomidorów 200 g korzenia pietruszki 200 g marchwi 100 g cebuli 1 duży por (tylko biała część) pół małego selera 2-3 łyżki stołowe czerwonej soczewicy(opcjonalnie) Przygotowanie Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, rozgnieść i razem z sokiem umieścić
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataciasta razem z oliwą. Dobrze wyrobić - ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Keksówkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Przelać wyrośnięte ciasto, odstawić na 30 minut.Wierzch chleba skropić wodą.Piec w 220 st. C. przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st. C. i piec jeszcze przez 30-35 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!A już(...)inne takie zabawy też już za nami. Jutro pójdzie raz dwa.Za to kuchennie stoimy przed ciekawym wyzwaniem - obiad dla dwunastu osób, z czego jedna jest uczulona na laktozę, gluten, cebulę i czosnek. W formie bardzo, bardzo wrażliwej. Lody bez laktozy...? Czego się nie robi dla siostry ukochanego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeInspiracją do przygotowania tej sałatki była dla mnie zawartość lodówki oraz gazeta WERANDA COUNTRY NR.3/2017. Okazało się, że niezależnie jakiego strączka użyjemy zalewa pachnąca kuminem wspaniale
Dzieje kuchennej WiewióryZaczynamy od zrobienia surowego wędzonego boczku Surowiec -1 kg boczku chudego Przyprawy i materiały pomocnicze -peklosól 19-20 g/kg -sznurek wędzarniczy -folia spożywcza do zapakowania lub
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.