wyniszczające. Zasady diety. Co jeść, a czego unikać? Podstawą diety dr Dąbrowskiej są warzywa o niskiej zawartości skrobi, czyli: marchew, buraki, seler i pietruszki, warzywa kapustne, pomidory i papryka, cebula, czosnek, dynia czy sałaty. Najlepiej jeść je na surowo (jako sałatki, surówki albo soki), ale można również w postaci zup, dań gotowanych na parze, pieczonych lub duszonych. Dodatkiem do warzyw(...)niskokalorycznych (dostarcza się organizmowi około 600 kalorii), efektem ubocznym kuracji jest utrata wagi. Po zakończeniu etapu oczyszczającego należy stopniowo zwiększać kaloryczność posiłków, włączając do diety takie produkty jak: kasza, chleb razowy, produkty mleczne, orzechy i pestki, warzywa strączkowe. Druga część kuracji powinna trwać… już zawsze. Aby zachować zdrowie, unikać trzeba produktów przetworzonych, pełnych konserwantów i chemicznych ulepszaczy smaku, a więc
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!odstawiamy na około 2 godziny, aby puściły sok. Krok 3 . W garnku łączymy wszystkie składniki zalewy zagotowujemy, mieszamy, aby wszystko dokładnie się połączyło. Krok 4. Z ogórków i cebuli odlewamy powstały sok, na to miejsce wlewamy gorącą zaprawę, mieszamy i odstawiamy na około 1 godzinę. Krok 5. Następnie ogórki w keczupie przekładamy do czystych słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy(...)ostygną , następnie słoiki przenosimy w chłodne i ciemne miejsce na przechowywanie. Smacznego:) * pamiętajmy, aby przy przygotowywaniu przetworów i zapraw (szczególnie soków) zachowywać szczególną czystość - niestety najmniejszy nawet okruch chleba lub bułki, może sprawić, iż nasze przetwory zaczną pleśnieć i ulec popsuciu
Moja Książka Kucharskafood trucki, tak w Portugalii stoją przenośne grille a zapach świeżo szykowanych ryb i węgla drzewnego sunie między wąskimi uliczkami. Grillowane, osypane morską solą sardynki podaje się z pajdą chleba, słodkimi ziemniakami, grillowaną papryką… Wśród tapas – przekąsek do piwa, wina i sangrii – królują błyszczące sardynki wyłowione z pięknie zaprojektowanych, utrzymanych w stylistyce retro puszek – w całości, albo w formie(...)używamy płynu z puszki, tylko ryby. Moje sardynki miały lekko słodki pomidorowy posmak, więc dopełniłam go suszonymi pomidorami. Cebulka na zaostrzenie – szalotka sprawdzi się idealnie – jest delikatniejsza od żółtej cebuli, bardziej aromatyczna od czerwonej i o wiele trwalsza od białej. Choć o trwałości tej pasty naprawdę ciężko cokolwiek powiedzieć, bo znika zawsze za szybko. Oliwki – bez pestek, bez nadzienia, czarne
Karo in the Kitchenwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Świetny sposób na pyszny boczek, który idealnie pasuje do chleba. Mięso jest soczyste, aromatyczne i mięciutkie, a samo przygotowanie jest dziecinnie proste. Boczek można doprawić na własny smak. do 1 kg boczku wieprzowego 3 ząbki czosnku przyprawa do boczku (od Rafex ) (*) sól Umyty oraz wysuszony boczek dokładnie natrzeć solą(...)parze (**), przykryć i gotować do miękkości. (Ja gotowałam około 2,5 h. Czas zależy od wielkości mięsa i naszych preferencji. Mój kawałek wyszedł mięciutki.) (*) Skład: kurkuma pieprz czarny, cebula, majeranek, papryka słodka, gorczyca, kolendra, czosnek, czosnek płatki, sól, sezam, czarnuszka, tymianek, kminek, cząber. (**) Do gotowania na parze polecam sitko ze sklepu przyjemnegotowanie.pl . Właśnie w takim gotowałam swój boczek
Di gotujepomidory - 0,3 l gorącej wody - 2 liście laurowe Składniki na ok 4 porcji. W rondelku rozgrzewamy oliwę i dodajemy wieprzowinę pokrojoną w kostkę i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w półplasterki oraz posiekany czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i roztartym majerankiem. Całość oprószamy mąką, wlewamy gorącą wodę, dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem 30 minut. W tym czasie przygotowujemy(...)rozgotowała. Gdy mięso i warzywa są miękkie gulasz mamy gotowy wiec na koniec dla podbicia smaku dodajemy nasz olej z pestek dyni i mieszamy. Gulasz możemy zjeść z chlebem lub innym ulubionym dodatkiem Smacznego
Kuchenne Wariacjemiędzy czasie siekamy drobno cebulkę i wrzucamy na patelnie. Dokładamy liście laurowe oraz ostrą paprykę. Kiedy cebula się smaży obieramy marchewkę i trzemy na dużych oczkach. Do zarumienionej cebuli dodajemy dwa ząbki czosnku, chwilkę obsmażamy i wrzucamy marchewkę. Pieczarki myjemy i trzemy na tarce, również na dużych oczkach. Po 5 minutach dorzucamy do marchewki i mieszamy. Chwilę czekamy i dodajemy(...)minuty. Zdejmujemy z gazu, wyjmujemy liście laurowe i w razie potrzeby doprawiamy. Kiedy ostygnie możemy przełożyć do słoika i wstawić do lodówki. Przez najbliższe dni będziemy mogli zajadać z chlebem pyszny, domowy paprykarz. Smacznego
Kolizje Smakówmarynata: sok i skórka z 1/2 pomarańczy, sok i skórka z 1/2 cytryny, 4 łyżki oliwy, 1/2 ząbka czosnku posiekanego, 4 gałązki tymianku 2 szalotki drobno posiekane (lub 1 cebula) 50 ml białego wytrawnego wina 80 g czarnych oliwek pozbawionych pestek 3 łyżki oliwy sól, pieprz Przygotowanie: W misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty i polej nią kawałki królika. Przykryj(...)marynatę, dopraw solą i pieprzem. Przykryj i duś przez 15 min. Dodaj oliwki i duś kolejne 15 min, po tym czasie królik powinien być miękki. Podawaj z wiejskim chlebem, surówką i białym winem. Pasuje tu również polenta albo ryż. Przepis dodaję do mojej akcji "Włoskie smaki" *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku
Chilli Czosnek i Oliwawięcej, to czy „jajecznica na bułce” na pewno będzie lepsza niż „czyste” mięso? Często stosowaną siekaną zwykłą cebulę wolę zastąpić szalotką – kotlety są smażone, a szalotka lepiej niż zwykła cebula zachowuje smak i aromat pod wpływem wysokich temperatur. Kotlety powinny być w miarę cienkie (2-3 cm), aby płynąca w zasadzie tylko od dołu temperatura mogła je dostatecznie spenetrować. Sprawą(...)ciepło, np. z ziemniakami lub pieczywem z dodatkiem czegoś kwaśnego (kiszony ogórek, marynowane grzyby, patisony lub papryka). Można ich jednak użyć także na zimno np. w charakterze dodatku do chleba. Kotlety mielone z szynki i wędzonego boczku 2015-05-04 22:30:29 Tradycyjne kotlety mielone w bardziej wyrafinowanym wydaniu – z szynki wieprzowej i wędzonego boczku, z dodatkiem siekanej szalotki
Kulinarna Pokusadoskwierać.W porównaniu z tym co kiedyś jadłam ,to mogę powiedzieć , że jem jak wróbelek elemelek :) choć nie mogę powiedzieć ,żebym się objadała.Jednak moim wrogiem największym był "chleb " i brak ruchu ,to ono sprawilło ,że przybrałam ciałka tu i tam.Ale koniec z tym! Może kobiety w moim typie były wielką inspiracją dla malarzy(...)łyżka posiekanego koperku 3 g. 2 sparzone liście kapusty 50 g. 4 łyżki mielonego mięsa z indyka 120 g. 0.5 jaja 25 g. 0.5 małej cebuli 10 g. sól pieprz duży ogórek konserwowym 150 g. 1 łyżeczka - 1.5 koncentratu pomidorowego 1 szkl.soku pomidorowego 200 ml *******************************************"**" Mielone mięso dokładnie wymieszać z jajem , startą na tarce cebulą , pieprzem.Sparzone liście kapusty
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkidodałem do niego 300 gram pokrojonej w półplasterki kiełbasy śląskiej. Kiedy również kiełbasa zaczęła robić się rumiana dodałem na patelnię 2 pokrojone w piórka cebule i całość smażyłem, aż cebula stała się szklista. Następnie przełożyłem zawartość patelni do garnka, w którym gotowała się fasola. Do garnka dodałem również 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 3 liście laurowe, 2 łyżeczki suszonego(...)garnka pół pęczka posiekanej natki pietruszki, pozostawiając drugie pół pęczka do dekoracji dania. Fasolkę wyłożyłem do miseczek, posypałem grubo zmielonym czarnym pieprzem oraz udekorowałem natką pietruszki. Podałem z żytnim chlebem
Wyprawy kulinarneOlej rozgrzej na patelni. Dodaj cebulę i nasiona kolendry i gotuj na średnim ogniu przez trzy minuty, często mieszając. Dodaj paprykę, gotuj przez 5-8 minut, a następnie dodaj czosnek,liść laurowy, pomidory i curry. Gotuj przez 8-10 minut, mieszając od czasu do czasu, a następnie dodaj cukier, ocet, łyżeczkę soli i trochę pieprzu i gotuj przez pięć minut.Na(...)Duś rybę w sosie przez 10-12 minut, aż ryba będzie gotowa,miękka . Podawaj posypaną,,posiekana zieloną kolendrą. Jeden z moich ulubionych przepisów. Podawać z kawałkiem chleba. Smacznego
w mojej kuchniGotować około 3 godzin tak, by mięso odchodziło od kości. Odcedzić. Mięso oddzielić od kości i pokroić w paski. Wrzucić do przecedzonego wywaru i ustawić na minimalnym ogniu. Posiekaną cebulę podsmażyć z czosnkiem na maśle. Dodać pastę pomidorową i krótko przesmażyć. Dołożyć do wywaru z mięsem. Na tej samej patelni podsmażyć kiełbasę pokrojoną w plasterki lub kostkę i wędzony boczek(...)kwaśna i trochę słona. Regulujemy to dolewając dolewając więcej lub mniej soku z ogórków. Zupę podawać z kleksem śmietany, posypaną natką pietruszki lub koperkiem. Świetnie smakuje z chlebem. Smacznego! Uwagi: Wywar mięsny można też ugotować w wolnowarze - ja oczywiście tak zrobiłam. Wstawić na noc i rano będziemy mieli idealnie miękkie mięsa i intensywny wywar. pozostanie nam jedynie wykończenie
Stare GaryDzień gna za dniem a ja nie wyrabiam na zakrętach. Wstaję, jadę do pracy, wracam, odbieram dzieci, do domu, do garów, do wanny i spać i
Dzieje kuchennej Wiewióryniesamowicie pyszna! Moje dzieci zajadały dokładkę za dokładka i wołały o jeszcze! W sporym garnku rozgrzej 2-3 łyżki oliwy . Dodaj 1 niewielka, posiekana cebulę i 2 obrane, oczyszczone i posiekane marchewki . (Jeśli akurat masz pod ręka korzeń pietruszki możesz go również dodać w tym momencie, ale nie jest on konieczny.) Podsmażaj, często(...)gotuj około 20 minut, lub do miękkości soczewicy i warzyw. Zmiksuj gotowa zupę blenderem na gładki krem. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany, lub dobrego jogurtu, z kawałkiem dobrego, chrupiacego chleba, albo z tostem zwieńczonym pikantnym serem żółtym
Lejdi of the houseDeszcz i słońce... nic więcej nie potrzeba ogórkom żeby rosły :) Jak są ogórki, to jest sezon ogórkowy i można zrobić zapasy na zimę :) Ogórki zrywamy, myjemy
chleba naszegoPrzepisy jakie chciałabym Wam pokazać mnożą się okrutnie. I tak jak gotować muszę więc robię kilka nowych potraw w tygodniu, tak na publikacje na blogu czasu
Dzieje kuchennej Wiewióry