chleb z cebulą - 3258 przepisów (strona:178/218)

Złoty rosół – król wszystkich zup. Jak ugotować idealny rosół z kurczaka 48151

tworzy się chrupiąca, brązowa skórka na mięsie. Reakcja Maillarda (bo tak nazywa się ten proces) odpowiada zarówno za smak i zapach, między innymi w produkcji ciast, piwa, prażonej kukurydzy, chleba i właśnie mięsa. Białka i cukry z mięsa wejdą w reakcję z białkami i cukrami z mleka, co da nam tutaj smak ‘do kwadratu’. I głęboki, złoty kolor rosołu. Mięso(...)garnka wrzucam też ziele angielskie i liście laurowe. Obraną cebulkę opalam nad płomieniem aż jej zewnętrzna warstwa przypali się i lekko zwęgli. Dodajemy ją w całości do garnka.   Cebuli – jeśli macie kuchenkę indukcyjną lub elektryczną – nie trzeba opalać. Można ją do rosołu wrzucić w pomarańczowej łupince. Pamiętacie jak barwi się jajka na Wielkanoc łupinami cebuli? Tutaj, przy długim gotowaniu

Karo in the Kitchen
Takie życie tylko w Neapolu.Szczypta magii włoskiej teściowej. Ragù! 139

długo, jak się to dzieje, jest za wcześnie na dodawanie wina. O obecności wody świadczą brązowe bąble na dnie garnka (...) Gdy mięso jest brązowe i chrupiące z wierzchu, cebula wydaje się lekko przypalona, a bąbli jest coraz mnie, zwiększcie ogień (...) i polejcie kilkoma kroplami wina każdy kawałek mięsa (...)Powtórzcie tę czynność po minucie lub  dwóch, aż w ten sposób(...)godziny, wyłączcie ogień. Ugotujcie duże rurki w osolonej wodzie i po odcedzeniu wrzućcie makaron do garnka z ciemnoczerwonym RAGU. Posypcie potrawę parmezanem i podawajcie ze świeżym pieczywem ( u mnie chleb z makiem ) do wybierania sosu. Mięso można podać po zjedzeniu makaronu, nigdy równocześnie. ( zazwyczaj na tym samym talerzu ). ECCO FATTO- wszystko gotowe. Teraz możecie zdjąć fartuch

Z Kuchni Do Kuchni
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – stek wołowy 209

ogródkowym rozmarynem. Jakby tego było mało, zaserwowaliśmy jeszcze grillowany boczek własnej roboty. Identyczny jaki razem z Dobrą Kiełbasą przygotowaliśmy na Wielkanoc. Cudownie chrupiący, lekko słony boczek na grillowanej kromce chleba. Takie proste, a takie pyszne. To chyba najlepszy grill w naszym życiu. Niebiańska uczta. STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ SKŁADNIKI stek z polędwicy wołowej – 200 gram 2 łyżeczki oliwy(...)kroimy i jemy maczając w nim świeżą bagietkę lub grzanki z grilla. SAŁATKA Z RUKOLI, POMIDORKÓW I KWIATÓW SKŁADNIKI 2 garście rukoli liście mięty młody szczypior dymka pomidorki koktajlowe cebula dymka rzodkiewka czerwona pocięta w paseczki 1 nektarynka pokrojona w kostkę Sos: oliwa z oliwek sok z cytryny sól pieprz wrzątek WYKONANIE W dużej misce układamy rukolę, pomidorki pokrojone

OstryKęs
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – stek wołowy 269

ogródkowym rozmarynem. Jakby tego było mało, zaserwowaliśmy jeszcze grillowany boczek własnej roboty. Identyczny jaki razem z Dobrą Kiełbasą przygotowaliśmy na Wielkanoc. Cudownie chrupiący, lekko słony boczek na grillowanej kromce chleba. Takie proste, a takie pyszne. To chyba najlepszy grill w naszym życiu. Niebiańska uczta. STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ SKŁADNIKI stek z polędwicy wołowej – 200 gram 2 łyżeczki oliwy(...)kroimy i jemy maczając w nim świeżą bagietkę lub grzanki z grilla. SAŁATKA Z RUKOLI, POMIDORKÓW I KWIATÓW SKŁADNIKI 2 garście rukoli liście mięty młody szczypior dymka pomidorki koktajlowe cebula dymka rzodkiewka czerwona pocięta w paseczki 1 nektarynka pokrojona w kostkę Sos: oliwa z oliwek sok z cytryny sól pieprz wrzątek WYKONANIE W dużej misce układamy rukolę, pomidorki pokrojone

OstryKęs
Weekend kulinarny w Gdyni - bitwa smaków 2016 i 2015 198

choćby: gotowanie na żywo z udziałem uczestników programu Master Chef  kreatywne gotowanie z udziałem Szefów Kuchni z Fundacji Klub Szefów Kuchni    wybór laureatów konkursu na Gdyński Chleb gra miejska - Szlakiem Kulinarnym Centrum Gdyni warsztaty z robienia domowej czekolady dla dzieci Ale Weekend Kulinarny to przede wszystkim Rajd Kulinarny i Happy Hours w wybranych, gdyńskich restauracjach(...)było sobie nalać gratis do posiłku 2016: W ramach Weekendu Kulinarnego serwowano tu w cenie 5 PLN makaron Aglio Olio . Na potrawę składał się makaron spaghetti / kurczak / brokuły / chilli / cebula / czosnek / oliwa / pietruszka. 2016: Tak jak normalnie pietruszki nie znoszę, tu nawet nie wiedzieć kiedy, pochłonęłam całe danie, nie czując się zrażona jej smakiem. Makaron przyjemnie oblepiony aromatem smażonego czosnku

Grunt to przepis!
Stromboli 179

pizzę, nakłada się dowolne 2-3 składniki: głównie różnych mięs i sporo sera, najczęściej różnych rodzajów i obowiązkowo mozzarelli. Stromboli często nazywa się kanapką, rodzajem pizzy, calzone lub chlebem.               Dziś nie ma całkowitej pewności kto pierwszy wymyślił i nadał właśnie taką nazwę tej potrawie, dwie główne tezy(...)łyżki oliwy z oliwek + trochę do posmarowania ok. 175 ml ciepłej wody  1 łyżeczka cukru 60 g włoskiego salami lub szynki dojrzewającej, pokrojonej w cienkie plasterki 1 cebula, pokrojona w cienkie krążki 150 g mozzarelli, pokrojonej w kostkę 50 g sera gorgonzola lub innego pleśniowego, pokrojonego w kostkę 50 g innego dowolnego sera (ja dałam resztki różnych serów, które

Kuchnia Prezydentowej
OGÓRKI KANAPKOWE W SŁODKO OCTOWEJ ZALEWIE Z KURKUMĄ 270

Ostatni dzwonek na przetwory z ogórków. Ogórki kanapkowe są przepyszne! Słodko-kwaśne, chrupiące i żółciutkie dzięki kurkumie. Dzięki temu ,że są pokrojone w cienkie podłużne plasterki

potrawyregionalne
Szczawiowa wiosna na talerzu 132

wody aby przykryła wszystkie składniki w garnku- nie mniej, nie więcej. Jeśli podstawą naszego bulionu jest mięso które musi się nieco dłużej gotować, warto najpierw podgotować je z przyprawami, cebulą i czosnkiem, a dopiero po jakichś 30 minutach dorzucić warzywa i ugotować do miękkości. W międzyczasie myję i w razie potrzeby rozdrabniam nieco liście szczawiu. Ich ilość zależy od tego(...)prostszego, wystarczy zupę zmiksować. Można podać ją z grzankami lub podprażoną na patelni dynią lub słonecznikiem- pełna dowolność. Jeśli nie przepadacie za ziemniakami polecam jako dodatek przygotować smażony chleb obtoczony wcześniej w jajku. Szczawiowa to wdzięczny obiekt do kulinarnych nieśmiałych eksperymentów

Pichceniomania
szakszuka – mój własny „bałagan” 215

okazała się przepyszna. Śniadanie, obiad lub kolacja mistrzów. Sprawdzi się o każdej porze dnia (i nocy). Shakshouka (szakszuka) jest to danie kuchni arabskiej, składające się głównie z jajek, pomidorów, cebuli, papryki i innych warzyw gotowanych razem na patelni. Sama nazwa w języku arabskim oznacza „bałagan” i słowo to idealnie oddaje charakter tego dania. Składniki: 2 jajka, 2 dojrzałe(...)większej ilości osób, spróbuj delikatnie zsunąć je z patelni na talerz, uważając aby jajko się nie rozlało. To bardzo trudne, ale wykonalne. Dodaj świeże zioła i zajadaj z chlebem póki ciepła

Gar Zdrowia
Ośmiornica w greckim sosie Kokkinisto na kremie z bakłażana 272

rozgrzać w dużym rondlu oliwę i zeszklić na nim opruszoną maką cebulę i czosnek przez ok.5-7 minut.Uważać by cebula a głównie czosnek nie przypiekły się zbytnio. Dodać do cebuli cynamon,zamieszać i lekko podprażyć a nastepnie dodać wino,pomidory z puszki,pokrojone w kostkę świeże pomidory i szklankę płynu z duszenia ośmiornicy wraz z listkami laurowymi i zielem Zwiększyć(...)pieprzem. Na talerzach umieścić na środku puree z bakłażana,na puree ułożyć kawałki ośmiornicy,dodać owoce kaparów a całość polać greckim sosem Kokkinisto.Grecy podają do tego tosty z chleba nasmarowanego oliwą pieczone na ruszcie i dobre czerwone wino

Sztuka gotowania w/g Samiry
PADŁAŚ, POWSTAŃ, POPRAW DIADEM I ZAPIEPRZAJ – męski burger i kobiece narzekanie 144

robi tak słitaśne i różowo. Ok, każdy mówi jak lubi, ale na Boga!!! Dieta bezglutkowa??? Odstawiliście gluty czy jak? Ja rozumiem, że o gluten chodzi, ale czasem hasło „kupiłam chleb bezglutkowy” brzmi dziwnie. Moja wyobraźnia podsuwa mi wtedy obraz pana piekarza smarkającego do ciasta. Mówiłam, że się czepiam czy jeszcze nie? Skoro już wyszłam na chama nieobytego z czułą stroną(...)strony. Składanie burgera i dodatki – na dolną część bułki daję odrobinę dobrego ketchupu, liść sałaty rzymskiej, mięso z plastrem sera, zrobiony przez siebie sos, plaster pomidora, dwa krążki grillowanej cebuli, dwa plastry ogórka kiszonego. Bułkę, którą będę przykrywać, smaruję od wewnątrz sosem. Składam, jem, brudzę siebie i wszystko dookoła, świat jest piękny, a i diadem wydaje się trzymać na głowie

ladykitchen
Pizza margherita 165

wyjdzie coś dobrego? Odpowiedź znamy. Oczywiście, że tak! Tak właśnie wyobrażam sobie powstanie pierwszej pizzy z sosem pomidorowym ;) Pizza margherita Początki pizzy podobno sięgają starożytnej Grecji, gdzie podawano płaskie chleby posmarowane oliwą, czosnkiem i ziołami. Jednak jej kariera rozpoczęła się właśnie ze sprowadzeniem do Europy pomidorów. Od tamtej pory pomidory i pizza, to duet nierozłączny. Pizza odegrała również rolę(...)dolnym poziomie piekarnika do zrumienienia brzegów. U mnie w 275°C to 5-7 minut lub w 250°C 10 minut. Sos pomidorowy: 200 g pomidorów pelati ½ małej cebuli 2 małe ząbki czosnku (orbane) ½ łyżeczki suszonej bazylii ½ łyżeczki suszonego oregano 2 kawałki (połówki) suszonych pomidorów (opcjonalnie) 2 łyżki oliwy sól morska do smaku Wszystkie składniki (oprócz soli) umieścić w malakserze

Pełny talerz
Sylwester 2016 - smaczne menu na domową imprezę 356

Różyczki brokuła wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy przez 4 minut. Odcedzamy i siekamy. Cebulę i pędy bambusa (odsączone z zalewy) kroimy w kostkę. W misce umieszczamy posiekane brokuły, cebulę i pędy bambusa. Dodajemy purée ziemniaczane i ząbek czosnku - posiekany lub starty na tarce na małych oczkach. Następnie dodajemy otręby owsiane oraz przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie i listki świeżego(...)przeciskamy przez praskę i dodajemy do pasty. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeszcze chwilę blendujemy. Przekładamy do miseczki i wstawiamy do lodówki na godzinę. Podajemy z ulubionym pieczywem, chlebem pita lub nachosami. Biało-czerwone przekąski z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi na rukoli 1 opakowanie mini mozzarelli (10 - 12 sztuk) 10 - 12 pomidorków koktajlowych 1 opakowanie rukoli 1 łyżka glazury

My Chcemy Jeść
Kozi twarożek z listkami mlecza, rzeżuchą i orzechami włoskimi 188

Dzień dobry, Czytając Wasze komentarze pod przepisem na zupę z młodej pokrzywy widzę, że danie wzbudziło trochę kontrowersji, a nawet lęków (choć niektórzy z Was pamiętają

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupo-potrawka kuchenna szafka 127

Mogłabym zalać blożka przepisami świątecznymi,które chcąc czy nie chcąc-robiło się w domu rodzinnym:pierogami,ciastami, pieczeniami, bigosem, domowym chlebem i sałatkami rodzinnymi. Tak,tak! Zrobiłam sama pierogi-duma rozpiera choć ta zasmażka średnio wyszła chyba...tak sądzę. Biegał kot, latała sowa...eee to nie ta opowieść! Biegał kot,a za nim reszta, rozrabiał w klatce jeż(...)puszki 6.Gotuj do preferowanej miękkości warzyw próbując czy zupa jest dobrze przyprawiona 7.W razie potrzeby dolewaj wody czy też odbieraj by uzyskać zupę lub potrawkę. B.(wariant bez cebuli,szybki) 1.Wlej litr wody do garnka 2.Dodaj kostkę rosołową lub vegetę, liść laurowy, ziele angielskie. Po zagotowaniu dodaj filiżankę soczewicy 3.Obierz co trzeba i pokrój warzywa. UWAŻAJ NA PALCE,krwi

Fiolka w kuchni

Proponowane wyszukiwania