chleb z cebulą - 3258 przepisów (strona:134/218)

Jutro znowu będzie pomidorowa... 133

bardzo lubię pomidorówkę w tej wersji. Zawsze też wyczuwam w niej ziele angielskie i liść laurowy. Też lubię :) Do tej pół-zupy, pół-kremu doskonale pasują grzanki z czerstwego chleba, starty żółty ser. Super, gdyby był to parmezan albo mozzarella pokrojona w kostkę. U mnie był tylko zwykły żółty "gouda", ale też dał radę :) Jeśli ktoś się bardzo uprze(...)dzieci ją bardzo lubią i jak słyszą, że na obiad pomidorowa to wydają z siebie takie dziwne ciumkające odgłosy, które oznaczają, że moja propozycja została zaakceptowana :)   Składniki: 1duża cebula lub dwie mniejsze 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 700 ml przecieru pomidorowego (z własnej spiżarni lub kartonika, a w sezonie najlepiej 6-7 świeżych pomidorów, obranych ze skórki

bistro mama
Tosty francuskie z serem 174

sposób odświeżania pieczywa przyjęła w średniowieczu cała zachodnia Europa. W samej Francji (ale też w Nowym Orleanie, Nowej Funlandii i Kongo) potrawa ma nazwę „pain perdu”, co dosłownie znaczy „chleb utracony”. Książka „Why Do Donuts Have Holes” ma świetne wytłumaczenie skąd nazwa ‚french tosts’ wzięła się w Stanach Zjednoczonych. W 1724 swoją potrawę nazwał tak kucharz Joseph French(...)potrawy do menu zapomniał postawić w odpowiednim miejscu apostrof, zamiast „tostów Frencha” wyszły mu „tosty Francuskie”. I tak już zostało ;) W Indiach te tosty podaje się z zielonym chili, cebulą i ketchupem, w Hiszpanii najpierw macza się pieczywo w winie, następnie w mleku i jajkach, podaje z miodem i cynamonem. Włosi składają dwa tosty i wkładają w środek plaster sera

Karo in the Kitchen
Pieczen wolowa, z wolowiny QMP 150

Wołowina QMP jest niesamowita, bardzo smaczna i daje mnóstwo możliwości.  W tym przeświadczeniu utwierdziła mnie przesyłka od Dobrej Wołowiny i mięso, które w niej znalazłam

Dzieje kuchennej Wiewióry
Grzyby w śmietanie 168

spróbował ;)Składniki:świeże grzyby leśne,cebula,masło,sól, pieprz, ostra papryka.Grzyby oczyszczamy, szybko płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na maśle. Kiedy cebula zacznie robić się złota, wrzucamy pokrojone grzyby i przesmażamy. Po lekkim ich zrumienieniu zalewamy całość dobrą gęstą śmietaną, dodajemy sól, pieprz i ostrą paprykę i dusimy na wolnym(...)wraz ze świeżymi grzybami da nam gęsty, lekko klejący sos. Jeśli ktoś nie lubi takich gęstych sosów, można dodać do niego odrobinę wody.Takie grzybki świetnie smakują z pajdą świeżego chleba lub ziemniakami z wody. Nie wiem jak Wy, ale dla mnie jest smak z dzieciństwa :)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Delikatny serek ziołowy do smarowania 127

minut, a składniki w większości pewnie posiadacie w lodówce. Ja do serka dodałam szalotkę, bo jest delikatniejsza od cebuli, ale jeśli nie macie szalotki, użyjcie białej, cukrowej lub czerwonej cebuli. Oczywiście, traktujcie ten przepis jako bazę i możecie zrobić swój serek z dodatkiem ananasa, orzechów, czosnku czy papryki. Polecam eksperymentować, a ten z dodatkiem orzechów po prostu uwielbiam. Odkąd pojawiła(...)śniadaniem, wziętym prysznicem i nakarmionym berbeciem Po spacerze, czas zatem przygotować coś nowego. Póki co, zachęcam do przygotowania serka, który w smaku bardzo przypomina te aksamitne, kremowe, serki do chleba. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2017\/10\/serek3.jpg","recipeIngredient":["250 g sera bia\u0142ego p\u00f3\u0142t\u0142ustego (u\u017cy\u0142am klinek p\u00f3\u0142t

Mieszam w Garnku
Szybka zupa jarzynowa czyli Zupowy Wtorek odc.63 224

Jest to moja wersja zupy, na która znajdziecie przepis w książce Donny Hay "Szybko, świeżo, prosto".  Zmiany wynikały głównie z produktów jakie miałam.  Zupa

Dzieje kuchennej Wiewióry
PIECZONA SZYNKA WIEPRZOWA – 4,6 zł 419

mylnego, tak naprawdę to piekarnik się napracuje, a nie Wy. Pieczeń można podać na ciepło z ziemniakami i pysznym sosem, który powstanie w trakcie pieczenia lub na zimno, z chlebem i sosem chrzanowym. Świetny pomysł na drugi czy trzeci dzień zbliżających się Świąt Bożonarodzeniowych. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. MARYNATA (5 min): mięso(...)obsmażamy szynkę na patelni z każdej strony na bardzo mocnym ogniu aż do lekkiego zrumienienia (każda strona to ok. 2 min intensywnego smażenia), pamiętamy również o bokach szynki. 4. CEBULA + WODA (1 min): Do odłożonej marynaty dokładamy cebulę pokrojoną w piórka i 4 łyżki wody, mieszamy całość, a następnie wkładamy do tego obsmażoną szynkę i ponownie pokrywamy ją marynatą

Nerds Kitchen
Tofu ze szparagami i pieczarkami i "Leśna Polana" 175

agregatorach blogów kulinarnych znaleźć można przepisy na... chleby wegańskie! I aż chce się zapytać, a jakie chleby zjadają zwykli śmiertelnicy na co dzień? No, poza chlebami mlecznymi i chlebami na miodzie, oczywiście. Ludzie! O opamiętanie proszę. A zatem zapraszam na tofu ze szparagami i pieczarkami, danie przez niektórych tofucznicą zwane. Składniki (na jedną porcję): ok. 70 g miękkiego tofu kilka(...)wrzucić na rozgrzany olej na patelni. Szparagi (miękkie części) pokroić na kawałki (im bliżej główki, tym dłuższe) i dorzucić do pieczarek. Smażyć całość na średnim ogniu do miękkości szparagów. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Dorzucić na patelnię, gdy szparagi będą miękkie. Tofu (bez płynu z opakowania) polać sosem sojowym i rozdrobnić widelcem. Dodać na patelnię. Mieszać zawartość patelni

Weekendy w domu i ogrodzie
Przykładowy jadłospis odchudzający 1500 kcal 152

Łyżka) Koper ogrodowy – 8 g (1 x Łyżka) Tuńczyk w kawałkach (w sosie własnym) – 60 g (2 x Łyżka) Awokado – 70 g (0.5 x Sztuka) Chleb żytni razowy – 30 g (1 x Kromka) Czas przygotowania: 10 minut   1. Zmiksuj blenderem tuńczyka, awokado i sok z cytryny (lub rozgnieć widelcem). Dopraw do smaku. 2. Pieczywo posmaruj(...)Błonnik:15.2   DUSZONA PAPRYKA Z ANANASEM W SOSIE POMIDOROWYM (PRZEPIS NA 3 PORCJE) Zjedz 1 z 3 porcji Olej rzepakowy – 5 g (0.5 x Łyżka) Cebula – 100 g (1 x Sztuka) Papryka czerwona (świeża) – 420 g (3 x Sztuka) Koncentrat pomidorowy (30%) – 25 g (1 x Łyżka) Pomidory z puszki (krojone

Powiedz dietom nie
PASTA Z MAKRELI Z PLACUSZKAMI PEŁNOZIARNISTYMI 186

stole, przygotowałam pastę z makreli z jajkiem i dużą ilością zieleniny zaserwowane na pełnowartościowych placuszkach pełnoziarnistych.  Pasta jest bardzo aromatyczna, delikatna i łatwo smaruje się nią placuszki lub chleb. Smakuje wykwintnie, a oprócz tego ma same zalety. Placuszki zaś podczas smażenia nie przywierają do patelni i szybko się robią.  Danie jako całość prezentuje się elegancko, a zarazem skromnie(...)sztuka serek, twarożek naturalny 3 łyżki majonez 2 łyżki koper świeży 1/2 pęczka natka pietruszki świeża posiekana 2 łyżki pieprz do smaku jaja ugotowane na twardo 2 sztuki cebula mała 1/2 sztuki PLACUSZKI mąka pszenna pełnoziarnista ( polecam z Lidla ) 1 szklanka pojemność 250 ml. mleko 3.2% 1 szklanka pojemność 250 ml. jajko 1 sztuka olej rzepakowy 2 łyżki sól

Kuchnia Paulettes
Pasta z fasoli 148

suszone śliwki (ok. 14 g), - przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, goździk, sos sojowy, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Śliwki moczymy w wodzie. 2. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na oleju z dodatkiem liścia laurowego, goździka i ziela angielskiego. 3. Fasolę odsączamy z zalewy i opłukujemy. 4. Fasolę miksujemy z dodatkiem łyżeczki sosu sojowego, majeranku, szczyptą soli, pieprzu i odrobiną(...)kroimy na drobną kosteczkę. 6. Do fasoli dodajemy cebulkę (bez przypraw!), śliwki i miksujemy kilka sekund, tak żeby wszystkie składniki się połączyły. 7. Pasta z fasoli najlepiej smakuje z chlebem pełnoziarnistym i kwaszonym ogórkiem. Pasta z fasoli jest bogaty w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości, - witaminę B1 (pochodzącą z fasoli), która działa przeciwdepresyjnie. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Pasztet z fasoli piękny Jaś 182

jajka 3 - 5 łyżki masła klarowanego ewentualnie suszona żurawina do smaku: sól, pieprz czarny i ziołowy, gałka muszkatołowa, oregano, maggi, papryka ostra mielona, kurkuma Przygotowanie; Obraną marchew, cebulę i wątróbkę ugotować, wyjąć ostudzić ( wodę zachować ) i zmielić na grubych oczkach w maszynce do mielenia mięsa  Dodać przypraw do smaku, wsypać żurawinę, wlać rozpuszczone masło, jajka  ubić na pianę(...)pieczenia, piec około 1 godz. w temp. 170 *C                                    Pasztet z chlebem na soku z   marchwi

Proste Potrawy
Cukinia w pomidorach z indyjską nutą 162

łyżeczki kardamonu - 1/2 łyżeczki cynamonu Składniki dla 2 osób. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cały kminek oraz pieprz indyjski i smażymy 2 minuty. Następnie dodajemy do tego cebulę posiekaną w piórka oraz zgniecione ząbki czosnku i rumienimy. Kolejno dodajemy resztę przypraw i smażymy 2 minuty. Cukinię myjemy i tniemy w talarki. Najlepiej jest kupować małe cukinie ponieważ mają mniej(...)zmięknie. W osobnym garnku dusimy chwilę pomidory, przekładamy do cukini i mieszamy. Na koniec wrzucamy posiekane liście świeżej kolendry i podajemy Cukinie w pomidorach możemy zjeść z ryżem czy chlebem lub może być dodatkiem do mięsa. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Weekend z grillem #3 180

innej formy, w której chcemy piec chleb). Takiej o pojemności 1 litra. Mokrymi dłońmi wygładzamy wierzch i wstawiamy do piekarnika. Piekarnik nastawiamy na 40-45 stopni i zostawiamy chleb na około 2 godziny. Musi wyrosnąć mniej więcej do krawędzi formy. Jak wyrośnie to ustawiamy czas na 45 minut, temperaturę na 200 stopni i czekamy. Po upieczeniu wyjmujemy na kratkę(...)coś łagodnego. Do tych wszystkich pikantnych pyszności idealnie pasuje łagodna sałatka nicejska. Stanowiąc mocny kontrast idealnie związuje wszystkie smaki. SAŁATKA NICEJSKA 3 pomidory 1 zielona lub czerwona papryka 1 cebula 2 garście rukoli kilka liści sałaty rzymskiej 3 jajka ugotowane na twardo puszka tuńczyka w sosie własnym 12 filetów anchois kilkanaście czarnych oliwek liście bazylii na sos vinegrette: łyżeczka musztardy

Marder&Marder Manufacture
Biwakowy gulasz z dziczyzny 112

wina 2 łyżki octu balsamicznego 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz, pieprz ziołowy jałowiec rozmaryn papryka słodka Boczek pokroić w kostkę, zrumienić w kociołku. Dodać posiekaną cebulę oraz czosnek. Dusić, aż składniki zaczną pachnieć*. Następnie dodać mięso pokrojone na niewielkie kawałki (ok 2x3cm), wymieszać z zawartością kociołka, obsmażyć równomiernie i zalać winem, dodać przyprawy i dusić(...)dodajemy namoczone wcześniej grzyby (wraz z wodą), śliwki, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki oraz cienkie plastry marchewki. Doprawić solą, pieprzem i octem balsamicznym. Polecam podawać samodzielnie lub z kromką chleba z masłem opieczoną na ognisku.   Smacznego!  * nie mogę podać dokładnego czasu poszczególnych etapów gotowania, wszystko zależy od intensywności ognia w danym momencie

Zapiski Młodej Żony