chleb z cebulą - 3258 przepisów (strona:132/218)

Jajecznica ze szpinakiem 159

najlepiej od kur z wolnego wybiegu) 450 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 mała cebula sól pieprz 2 - 3 łyżki oleju lub masła klarowanego do smażenia Przygotowanie: Czosnek, cebulę obrać, drobno pokroić i  lekko podsmażyć. Następnie dodać szpinak i smażyć do czasu, aż szpinak się rozmrozi i woda nieco odparuje. Na chwilę zdjąć patelnię z palnika, wbić jajka(...)roztrzepaniu widelcem, wymieszać i smażyć je tak jak lubimy, na pewno białko musi być ścięte. Pod koniec doprawić pieprzem i solą do smaku. Taka jajecznica świetnie smakuje z razowym chlebem

Kuchcik gotuje
ROLADKI WIEPRZOWE W WINIE 189

nasze roladki do momentu aż się zrumienia. 6. Przekładamy je do garnka. 7.Cebule obieramy z łupiny i kroimy w ćwierć talarki po czym szklimy na niedużej ilości oleju. 8. Dodajemy cebule do garnka. 9 Podlewamy małą ilością wody i dodamy sok pomidorowy i paprykę w proszku. 10. Dusimy całość ok 20 min i dodajemy wino. 11. Chwile jeszcze gotujemy i sprawdzamy(...)dzięki dodanemu do roladek serowi, jeżeli jednak się tak nie dzieje możemy go lekko zagęścić maka. 12. Podajemy z ziemniakami ryżem, chlebem , jak kto lubi. SMACZNEGO

Kulinarnie z Polką na Kresach
Pierogi z kurkami w arachidowym sosie 133

kurek 2-3 cebule 3-4 łyżki oleju szczypta soli i gałki muszkatołowej Cebulę drobno poszatkować i podsmażyć aż się zeszkli, tak samo drobno posiekać kurki i dorzucić do cebuli, mieszając od czasu do czasu około 10 minut, doprawić. Z cienko rozwałkowanego ciasta wykrawać kółka, nałożyć farsz i uformować pierogi. Ja używam „maszynki do zlepiania” , całe(...)gotować około 3 minut od wypłynięcia. Przed podaniem zawsze je podsmażam na lekko złoty kolor. Sos arachidowy: 4 łyżki orzeszków ziemnym (jeżeli niesolone to dodać pół łyżeczki soli) kromka chleba (jasnego) około 100 g 150-200 ml mleka sojowego 50 ml oliwy/oleju Wszystko razem zblendować na możliwie gładką masę. Można dodatkowo do zagotować, ja podałam bez gotowania razem z ciepłymi

greenscarf
Ribollita – przepis na toskańską fasolówkę 173

fasoli (najlepiej odmian borlotti, cannellini lub toscanelli). Odcedzić, zachowując wywar. Połowę fasoli pozostawić w całości, a drugą połowę delikatnie porozgniatać. Na patelni na kilku łyżkach oliwy z oliwek zeszklić cebulę, a następnie dodać do niej skrojony seler naciowy, marchewkę i kapustę (w oryginale cavolo nero , można zastąpić włoską). Całość doprawić czosnkiem, szczyptą oregano, ostrą papryką i dusić przez kilka minut(...)fasoli i kilka startych pomidorów lub ich wykrojonego miąższu. Gotować 20-30 minut, po czym dodać fasolę. Całość gotować aż warzywa osiągną właściwą miękkość. Na koniec dodać podsuszony, czerstwy chleb pokrojony w kostkę i doprawić solą i pieprzem. Podawać na talerzu z włożoną suchą kromką chleba polanego oliwą

Bon Ton Italia
Krem z pieczonej papryki. 196

lekko będzie opalana. Po upieczeniu bardzo łatwo zdjąć skórkę, oczyścić z nasion.  Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek,paprykę chili  kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Gdy się cebula, czosnek zeszkli dodajemy koncentrat pomidorowy i chwilkę całość podsmażamy, zalewamy ok 1,5 litra, gotujemy do miękkości warzywa, po czym dodajemy naszą oczyszczoną paprykę. Gdy wszytko już zmiękło, miksujemy(...)gęsty możemy dodać do gotujących się warzyw 1 ziemniaka. Doprawiamy solą oraz sokiem z cytryny, pieprzymy. Zupę krem możemy podać z łyżeczką gęstej śmietany, uprażonymi nasionami, ulubionymi ziołami, kromką chleba, zależy, to od naszych upodobań i ochoty.  Dziś strasznie wieje i jest zimno, więc zupa idealna. Macie może jakieś swoje ulubione zupy krem? Będzie mi miło jak się podzielicie

Basia w kuchni
Jesienny paprykarz :) 128

mielonej słodkiej tymianek, pieprz, ostra papryka, sól oliwa z oliwek Pracę zaczynamy od pokrojenia wszystkich warzyw w dość dużą kostkę. W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na początek cebulę. Chwilę ją smażymy i dodajemy paprykę, cukinię i pomidory z puszki. Wszystko dusimy razem pod przykryciem, aż pomidory zaczną się rozpadać. Odkrywamy i dodajemy łyżkę słodkiej papryki, sporo tymianku rozcieramy(...)ostrej papryki i przeciśnięte dwa ząbki czosnku. Mieszamy całość i dodajemy soczewicę wcześniej przepłukaną pod bieżącą wodą. Dusimy jeszcze ok. 10 min i wyłączamy. Paprykarz jest gotowy :) Podajemy z chlebem. Smacznego i pozdrawiamy

vegetanie
Flaczki z boczniaków 155

śmietany 18%- przyprawy: majeranek, tymianek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, słodka papryka, imbir, gałka muszkatołowa, sól.  Obrane i umyte – marchew, seler i pietruszkę pokroiłam w słupki, cebulę  – w piórka, por w talarki. Boczniaki dokładnie oczyściłam, pokroiłam w paski.  Na patelni rozgrzałam masło z dodatkiem oleju, wrzuciłam pokrojone boczniaki. Smażyłam  ok. 10 minut, stale mieszając. Dodałam pokrojone(...)mąkę, podrumieniłam. W międzyczasie,  zagrzałam bulion. Całość z patelni przełożyłam do garnka z gorącym bulionem, doprawiłam  śmietaną. Zagotowałam. Dodałam posiekaną świeżą natkę pietruszki oraz  tymianek.    Można podać z chlebem lub z bagietką, ale sama w sobie, zupa też jest bardzo pożywna i pyszna. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Flaczki z boczniaków appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Świąteczne lasagne z suszonymi śliwkami i szynką włoską 143

wyjątkowy owczy ser ma niepowtarzalny smak. Sycylijczycy z kolei mają swoją wersję lasagne "alla Norma" z dodatkiem tartych bakłażanów, natomiast na Sardynii lasagne przygotowywane jest z dodatkiem chleba carasau. W Rzymie jadłam białe lasagne z brokułami i karczochem! Gdziekolwiek Was nie poniesie , lasagne, które dostaniecie będzie wyjątkowe. Warto wybierać małe lokalne restauracyjki, taverne są fantastyczne, gdyż podaje się aperitif(...)ilość użytych płatów zależy od wielkości formy do zapiekania) 2 butelki sosu pomidorowego typu Passata Rustica ( bardzo ważne są pomidory, szukajcie włoskich ) 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego czerwona cebula garść suszonych śliwek 1 średnia marchewka kawałek selera naciowgo (należy go obrać z łyka) pół szklanki wytrawnego czerwonego lub różowego wina (pół szklanki jest to powiedzenie wględne , gdyż we Włoszech

Z Kuchni Do Kuchni
Bułki cebulowe z czarnuszką i szczypiorkiem. 167

Zawsze dobre cebularze, tym razem z czarnuszką. Przygotowujemy ciasto drożdżowe z 1 kg mąki, 1 kostki/ 100 g drożdży, łyżki cukru, łyżki soli, dwóch szklanek ciepłej

chleba naszego
Placki z kaszy gryczanej i cukinii, z bryndzą 178

Kochamy wszelkie placki, placuszki i racuszki. Na słono i na słodko.  Przygotowałam ich wiosenną wersję. Postanowiłam skorzystać z przepisu z książki "Kuchnia polska. Na słono

Dzieje kuchennej Wiewióry
Risotto z dynia i szalwia 168

Dwa intensywne piątki mam za sobą. Przyznam szczerze, że takie warsztaty ogrodniczo-botaniczne z dziećmi dają mi ogromną satysfakcję, nawet nie przypuszczałam, że tak wielką! Dzisiaj

Dzieje kuchennej Wiewióry
Cebularze 187

Kolejne wejście i "Wypiekanie na śniadanie" [ klik ] Tym razem gospodarzem był Paweł i Madzia. Stworzyli dla nas przepis na pyszne i aromatyczne cebularze. Ja

Moje Małe Czarowanie
Bigos staropolski – tradycyjny 2204

Bigos staropolski – tradycyjny to związany głównie ze świętami Bożego Narodzenia bigos z kapusty kiszonej, z grzybami. Jest to jedno z moich ulubionych dań. Jako dziecko

Kulinarne Przeboje
Szybka pasta jajeczna ze szczypiorkiem 164

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem to idealny dodatek do pieczywa. Doskonale nadaje się jako dodatek do kanapek. Przepis jest bardzo prosty, a przede wszystkim szybki w wykonaniu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!