chleb?! I to jeszcze czymś co zawiera niewiele tłuszczu i kalorii... Mi się udało znaleźć pastę, która łączy te cechy a poza tym jest zdrowa. Świetny dodatek do pieczywa również podczas diety odchudzającej. Składniki: gotowane jaja (u nas jak zwykle od wiejskich kur) 2 sztuki serek wiejski 1 opakowanie 200g papryka czerwona konserwowa (może być oczywiście świeża) 125g cebula czerwona
IzaGotujechlebie (tak tak...wiem, że to dziwne :)). Sałatka jarzynowa od lat pojawia się na świątecznych stołach mojej rodziny (podejrzewam, że u Was także :)). Zbliża się Wielkanoc, więc mam nadzieję, że przepis na sałatkę przyda się początkującym fanatykom gotowania :). Przedstawiona poniżej wersja jest wegetariańska. Jeżeli wolicie mięsne smaki, to może wkroić do dania aromatyczną kiełbasę lub ugotowaną wraz z cebulą
Przepisy AleksandryNadciąga czas młodych ziemniaków. Na razie tych z zagranicy a już niebawem naszych, polskich. Jeśli lubicie ziemniaki i jesteście kiełbasożercami to danie mogę Wam polecić z
Dzieje kuchennej WiewióryPopularna warzywna pasta kanapkowa z ryżem i rybą. Smaczna i niezwykle prosta do przygotowania . Warzywa można połączyć z ryżem i tuńczykiem w
Zakamarki mojej kuchniLubię rozbudowane kanapki. W ramach poznawania nowych mięsiw upiekłam z przepisu Jamiego Olivera z "Gotuj sprytnie jak jamie" wołowy mostek. Po dwóch obiadach jeszcze co nieco
Dzieje kuchennej WiewióryOd czasu do czasu mozna sobie pozwolić na taki domowy, choć dośc tłusty...ale nawet najlepszy kupowany się nie równa smakiem więc warto zrobić samemuSkładniki:1kg
Z Majeczką w kuchniwpłynie na walory smakowe.Ogólnie to szukałam bułeczek z dodatkiem dymki, ale jakoś nie mogłam trafić na odpowiedni przepis. Ten to mocno zmodyfikowana receptura z książki Pieczenie chleba w domu Gertrud Weidenger i Marie-Theres Wiener. Tak właściwie to jest niezwykle luźna inspiracja, bo pozmieniałam dodatki, proporcje, a nawet czas pieczenia. Oryginalne też kiedyś wypróbuję - na zdjęciu prezentują się(...)wyjątkowo apetycznie.Bułki z dymką i ziarnami dyniSkładniki:(na 4 duże bułki)300 g mąki pszennej7 g suszonych drożdży200 ml letniego mleka1/2 łyżeczki cukru1/2 łyżeczki soli20 g masła2 cebule dymkidodatkowo:2 łyżki mleka1/2 łyżeczki soli20 g ziaren dyniMasło rozpuścić i przestudzić.Mąkę przesiać do miski, wymieszać z drożdżami, solą i cukrem. Wlać mleko, połączyć składniki. Dodać masło, zagnieść gładkie, nielepiące
Pożeraczka, czyli raz adobrzerecenzji chlebków które ostatnio zdobyłam. Wpadłam na nie przypadkiem i otrzymałam do przetestowania ;) Już sama nazwa Habżyki przyciąga i zastanawia ;) jednym słowem SAMO ZDROWIE, ale za chwilę coś więcej. Chleb lniany, niepieczony żywy 100% naturalne składniki, niski indeks glikemiczny i wysoka zawartość błonnika. Produkty 42° powstają w oparciu o technologię niedopuszczającą do obróbki termicznej żywności. Dzięki niskim temperaturom zachowane(...)Proporcjonalnie posiada ich nawet więcej niż ryby! Zawarta w naszych produktach sól morska jest źródłem biopierwiastków. Dostępne są trzy wersję chlebków: siemie lniane i słonecznik cebula i czosnek pomidor i bazylia Swoje testowanie zaczęłam od chlebka z pomidorami i bazylią, do którego przygotowałam ekspresową domową pastę jajeczną. Chlebek aromatyczny, chrupki, składający się z samych ziaren. Samo oryginalne opakowanie chlebków
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćchleb tostowy, ale umówmy się, że to zbyt zdrowa opcja nie jest. Tak więc, jeśli lubisz białkowo-tłuszczowy zastrzyk energii z rana, to angielskie śniadanie to opcja zdecydowanie dla Ciebie! Ja swoją porcję właśnie spałaszowałem, więc lecę biegać! Smacznego! :) * SKŁADNIKI dla 4 osób Fasolka w pomidorach: 1 puszka drobnej białej fasoli 1 puszka pomidorów w kawałkach 1 biała cebula
Food Squarecebulę kroimy w kostkę i dodajemy do mielonego mięsa. W większe kawałki kroimy też żółty ser. Następnie wbijamy dwa jajka i dodajemy wyciśnięty czosnek, bułkę tartą, a także majeranek, paprykę i pieprz ziołowy. Całość dokładnie mieszamy dodając pieprz i sól do smaku. Ponadto dodajemy szklankę wody, by nam mięso nieco zemulgowało. Po wyrobieniu masę wykładamy w blaszce do pieczenie chleba
Kuchennyviral.plcebulę kroimy w kostkę i dodajemy do mielonego mięsa. W większe kawałki kroimy też żółty ser. Następnie wbijamy dwa jajka i dodajemy wyciśnięty czosnek, bułkę tartą, a także majeranek, paprykę i pieprz ziołowy. Całość dokładnie mieszamy dodając pieprz i sól do smaku. Ponadto dodajemy szklankę wody, by nam mięso nieco zemulgowało. Po wyrobieniu masę wykładamy w blaszce do pieczenie chleba
Kuchennyviral.plcebulę i pokrój w kostkę. Dodaj do wywaru wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Obierz marchewkę i pietruszkę, a następnie zetrzyj na tarce. Dodaj do garnka. Gotuj zupę przez 25 minut. Zetrzyj ogórki na tarce i wraz z ogórkową wodą dodaj do zupy. Przypraw zupę solą, pieprzem i majerankiem. Gotuj jeszcze przez 10 minut. Podaj zupę gorącą z kawałkiem chleba
codojedzeniacebula, czosnek, bataty, pietruszka, dynia. Wracając do sałatki będącej tematem wpisu, to jest dobra propozycją na kolację, obiad lub II śniadanie. Smakuje równie dobrze na ciepło i na zimno. Jest lekko słodka z nutą goryczki (z brukselki), ma chrupkie dodatki i bardzo smaczny dressing cytrynowo-miodowy. Składniki: 0,5 kg brukselki 0,5 kg dyni 4 kromki wiejskiego chleba
Codziennik Kuchennypół) liście laurowe, ziele angielskie i posolić 2 łyżeczkami soli. Zagotować, a następnie gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem do czasu, aż ziemniaki będą miękkie. Usunąć z zupy ugotowaną cebulę. Dodać do garnka dokładnie wymieszany żur, na początek dolać 500 ml żuru, jak zupa będzie mało kwaśna dolać pozostały. Dodać śmietanę, majeranek, czosnek (przekrojony na pół), zagotować zupę, zdjąć(...)ognia, pozostawić pod przykryciem kilka minut. Doprawić zupę solą i pieprzem. Przed podaniem do każdego talerza zupy dodać łyżkę skwarków przygotowanych z wędzonego boczku. Zupę podaje się z chlebem wiejskim lub razowym. Smacznego Zalewajka na innych blogach: Gotuj zdrowo! Guten Apetit! Konwalie w kuchni Kuchennymi Drzwiami Ogrody Babilonu
Codziennik Kuchennywczoraj nie poszłam do pracy i nawet nie miałam siły na pisanie o jedzeniu :P Dzisiaj wstałam w dużo lepszej formie. Miałam siłę na zrobienie hummusu, upieczenie chleba a także przygotowanie mega smacznej zupy! Dzisiaj cieciorka rządzi!!! Zupa pomidorowa z ciecierzyca i ryżem 210 g ugotowanej ciecierzycy 60 ml ryżu basmati 1 łyżka oliwy 1 szalotka 2 ząbki czosnku(...)łyżeczka majeranku po szczypcie utłuczonych w moździerzu kolendry i kuminu 750 ml wywaru warzywnego 300 ml przecieru pomidorowego garść natki pietruszki W garnku na oliwie szklimy cebulę z posiekanym czosnkiem oraz przyprawami. Dorzucamy odcedzoną ciecierzycę oraz ryż i podsmażać ciągle mieszając. Wlewamy gorący wywar. Całość zagotowujemy, pyrkoczemy przez ok. 10 minut. Dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy kolejne 20 minut. Podajemy
Dzieje kuchennej Wiewióry