chleb z cebulą - 3258 przepisów (strona:117/218)

Warzywne samosy z pieca 396

Robiłam je wiele razy. Pysznie pachną, jeszcze lepiej smakują.  Warzywne nadzienie nęci kolorami a maślane ciasto rozpływa się w ustach.  Przepis gdzieś kiedyś z

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pasztet bez mięsa - warzywny 198

Składniki : 3 szklanki startej cukinii 20 dag startego twardego, żółtego sera 1 i 1/2 szklanki bułki tartej lub kaszy manny ( ja dodałam pół na pół ) 4

Proste Potrawy
Kurczak idealny 156

Najlepsza rekomendacja dla tego dania: dwuletnie dziecię zjada to mięsko ze skórką.Składniki: kurczak po 2 łyżeczki przypraw: sól, pieprz, oregano, majeranek, kurkuma, słodka lub ostra

prawdziwe jedzenie
SMALEC DOMOWY 148

majeranek sól pieprz chlebek do posmarowania ogórek do schrupania Kawałek słoniny pokroiłam w kostkę i smażyłam w garnku na małym ogniu, często mieszając. Gdy stopniowo słonina się wytapiała, pokroiłam cebulę w kostkę  i wrzuciłam ją do garnka. Mieszałam,aż nabierze złotego koloru. Na tarce o grubych oczkach starłam jabłko, i dodałam do reszty. Pod koniec smażenia dodałam sporo majeranku(...)Pozostało już tylko czekać,aż zastygnie, wyjąć go z lodówki i ... zrobić sobie z nim pyszną kanapkę. Smakuje najlepiej z kiszonym ogórkiem i pokrojoną cebulką. Polecam z własnoręcznie upieczonym chlebem CHLEB WIELOZIARNISTY I co tam kalorie... raz na jakiś czas każdemu z nas należy się odrobina łakomstwa.Prawda? ;-) Smacznego

potrawyregionalne
Chleb z suszonymi pomidorami II 90

powoli, bardzo powoli, szła do góry, aż po jakimś pół roku znalazła się na wierzchu. I oto mamy chleb z suszonymi pomidorami! :) I wszyscy są zadowoleni: Magdy mama ma chleb, ja mam kolejny przepis, a Wy? Wy możecie poczytać sobie znowu o moich przygodach :) A właśnie, macie jakiś pomysł na kolejny chlebek? :) Inspirację czerpałem z bloga O Pysznym Jedzeniu . Szkoda(...)łyżeczki soli 1 łyżka (może być z górką) gęstego przecieru pomidorowego 60 g suszonych pomidorów 5 łyżek zalewy z suszonych pomidorów 5 łyżek oliwy z oliwek 1 duża cebula I tak, mówię co następuje: Pomidory kroimy dość drobno, cebulę również. Wrzucamy do miski i zasypujemy mąką. Całą resztę składników wrzucamy do garnka i lekko podgrzewamy. Nie za mocno, żeby

Marder&Marder Manufacture
Domowy paprykarz szczeciński 162

smażenia 5 łyżek  odrobina wody do podlania  SPOSÓB WYKONANIA :- wstawiam torebkę ryżu, aby dobrze się ugotował- rozgrzewam patelnie z oliwą dodaje do niej pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, podsmażam chwilkę, dodaję paprykę ostrą, słodką i liście laurowe- obieram marchew i trę ją na tarce o grubych oczkach, dorzucam do patelni, mieszam i pilnuję, aby się(...)oraz obraną makrele jeszcze chwilkę duszę- wyciągam liście laurowe i w razie potrzeby jeszcze doprawiam- gdy ostygnie wkładam do słoików i wstawiam do lodówki- paprykarz najlepiej smakuję z kromką chleba, możemy bez obaw zajadać :)Szybki, prosty sposób na nasz domowy paprykarz szczeciński polecamSmacznego

Basia w kuchni
Schab po Madziarsku 275

sól, dokładamy cebulę oraz pieczarki i razem smażymy. Następnie dodajemy paprykę i podlewamy wszystko wodą tak aby płyn przykrył warzywa, chwilę razem dusimy i dodajemy fasolkę oraz pomidory. 3. Uzupełniamy wodę, która odparowuje, dodajemy ajvar i pieprz. Gdy mięso jest miękkie nakładamy danie  z ziemniakami ugotowanymi w całości (można w łupinach) lub z pajdą domowego chleba

Apetyczna babeczka
Pieczeń rzymska z jajkiem 134

pieczeń rzymska Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do mielonego mięsa. Następnie wbijamy dwa jajka surowe i dodajemy wyciśnięty czosnek, bułkę tartą, a także majeranek, paprykę i pieprz ziołowy. Całość dokładnie mieszamy dodając pieprz i sól do smaku. Ponadto dodajemy szklankę wody, by nam mięso nieco zemulgowało. Po wyrobieniu masę wykładamy w blaszce do pieczenie chleba (wyłożonej papierem do pieczenie

Kuchennyviral.pl
JAK ZROBIĆ PAPRYKARZ Z MAKRELI 160

smarowidło do chleba jakie ostatnio robiłam.Niech się chowa paprykarz ze sklepu , ten ma smak i strukturę paprykarza szczecińskiego jak za dawnych lat mimo ,  że użyłam tutaj wędzonej makreli zamiast usmażonej ryby.Od dziś w moim domu kupny paprykarz poszedł do kosza.Zapraszam.Spróbujcie sami czy tak się rzeczy mają.   1 makrela wędzona 1 mała marchewka 2 cebule 0.5 torebki

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Udka z warzywami 115

kawałki, cebulę w ósemki, czosnek w cienkie plasterki,  mieszamy w 1 łyżce oliwy i przyprawie chmeli sumeli, odkładamy, przed pierwszym użyciem moczymy garnek nawet 2-3 godz.. przed kolejnym 20 min., ścianki smarujemy oliwą albo smalcem,z   czasem, gdy glina będzie już porządnie „wypalona”, możemy z tego zrezygnować (ale nie w przypadku pieczenia chleba i ciast

Kuchnia Beaty
Dynia z ciecierzycą, jarmużem i pomidorami 130

kostkę cebulę. Dodajemy dynię i smażymy przez około 5 minut. Wlewamy bulion, dodajemy pomidory, przykrywamy pokrywką i dusimy około 15 minut. Dodajemy ugotowaną ciecierzycę , jarmuż sól, cukier, kumin, pieprz cayenne , posiekany czosnek.  Dusimy około 5 minut ( przypadku szpinaku dodajemy go na sam koniec i już nie gotujemy tylko mieszamy z potrawką). Zjadamy z dodatkiem chleba, lub ryżu. Smacznego! Autor

Moja Mama Gotuje
Pieczeń drobiowa a la pasztet 74

tylko nazywaliśmy ją pasztetem babci Lodzi. Babcia też ją nzywała „chlebkiem”, ale nie mam pojęcia dlaczego. Może dlatego, że zawsze jedliśmy ją na zimno z chlebem? Robiona była ze szczęśliwych kur chodzących po podwórku i z pieczarek zbieranych na łące. U mnie kurczak i pieczarki ze sklepu(...)Składniki: • 1,5 kg surowego mięsa z kurczaka – piersi i udka bez kości, może być cały kurczak • 4 jajka • 250 g pieczarek • 100 g masła • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 3 łyżki oliwy • 3 bułki kajzerki • sól, biały pieprz do smaku • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Wykonanie: • Mięso obrać z kości i przepuścić przez

To co kocham
Fasolka po bretońsku 181

tego pajda świeżego chleba z chrupiącą skórką i można się zajadać, choć ja chyba najbardziej lubię fasolkę na następny dzień, kiedy przejdzie tymi wszystkimi aromatami mięsa i majeranku :) Składniki na ok. 4-5 porcji: ok. 370 g fasoli "Jaś" 4 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego 300 g wędzonego boczku 500 g kiełbasy śląskiej 2 duże cebule 1 płaska łyżeczka

Simply Food
Łososiowy torcik na tostach z chrzanową pianką 150

łososia ½ cebuli 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 1,5 łyżki żelatyny Sól i pieprz do smaku Warstwa chrzanowa: 220 ml śmietany kremówki 70 g wędzonego  łososia 2 łyżki chrzanu ze słoiczka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 1,5 łyżki żelatyny Szczypta soli Dekoracja: Świeży koperek Plasterki cytryny Sposób wykonania: Kromki chleba tostowego skropić aromatyzowaną oliwą

Wanilia i Kardamon
Ziemniaczany zawijaniec 211

Przygotowanie: Pieczarki i cebulę myjemy, kroimy i smażymy. W trakcie smażenia dodajemy wyciśnięty czosnek. Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na cienkich oczkach tarki. Do ziemniaków dodajemy usmażone składniki. Przyprawiamy i mieszamy. Od liści kapusty odkrawamy twardą część. Mieszankę ziemniaczano-pieczarkową ściskamy w dłoniach tak aby zostało w niej jak najmniej wody. Formujemy coś na kształt chleba. Zawijamy w liście kapusty

Weganka gotuje