odkryłam, że jest dobre na chlebie. Taka kanapka drwala da nam siłę na cały dzień, nawet zimą. Nie trzeba czekać do Wielkanocy, żeby cieszyć się smakiem białej kiełbasy. Składniki: surowa biała kiełbasa na każdą osobę opakowanie liści młodego szpinaku, umyte i odsączone (można zastąpić jarmużem) ząbek czosnku przetarty przez praskę mała cebula obrana i drobno pokrojona po szczypcie świeżo
Ugotowane pozamiatanePrzygotowanie: W garnku na oleju szklimy cebulę, dodajemy posiekany czosnek, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki bataty, marchewkę. Smażymy kilka minut co chwilę mieszając, dodajemy przyprawy. Jeszcze chwilę podsmażamy i zalewamy gorącym bulionem lub wodą. Gotujemy przez 20 minut do miękkości batatów. Miksujemy na gładki krem i podajemy z pajdą świeżo wypieczonego chleba włoskiego i majerankiem świeżym
Życie zaczyna się w kuchnipomysłu na jakieś smarowidło do chleba, a humus już mi się trochę przejadł. Nie zdążyłam przepisać przepisu, ale od czego jest Google. Udało mi się znaleźć niemal identyczną recepturę. Trochę zmodyfikowałam, bo nie miałam wszystkich przypraw, ale oryginał możecie zobaczyć TU Moja uproszczona wersja smalcu: Składniki: 1 puszka białej fasoli 2 cebule 1 jabłko 2 liście laurowe 1 ziele angielskie
Mama z Motylemoliwie, wyjąć. Na patelnię wrzucić masło, cebulę, marchew i selera - pocięte w drobną kostkę i podsmażyć. Dodać czosnek i gałązkę rozmarynu, listki szałwii a potem pomidory, wino. Zagotować i odparować wino. Włożyć ponownie obsmażone mięso wyjęte wcześniej i wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego garnka. Wstawić do piekarnika na ok.1,5 godziny. Podawać z chlebem lub kaszą jaglaną. Posypać natką lub szałwią
AZgotuj!rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i lekko podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki kurki. Podsmażamy przez ok. 5-10 min., doprawiamy solą oraz pieprzem. Wbijamy jajka, mieszamy delikatnie, gdy zaczną się ścinać dodajemy mleko i smażymy jeszcze chwilkę. Na koniec opcjonalnie dodajemy posiekany koperek. Podajemy ze świeżym chlebem z masłem. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzeniacebula sól oregano oliwa z oliwek Cebulę i pieczarki obrałam i pokroiłam na drobno, a następnie podsmażyłam na rozgrzanej oliwie (ok 5-7 min). Dodałam sól i oregano. W międzyczasie rozgrzałam piekarnik, temp. 200 º C. Na pieczywo nałożyłam odpowiednio przygotowane pieczarki i wstawiłam do piekarnika na kolejne 5-7 min, aby chleb był chrupiący
nietadietatniemy w talarki i dorzucamy do cebuli i dusimy ok. 10 minut. Potem dorzucamy ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę i zalewamy bulionem, przyprawiamy, posypujemy pietruszką i gotujemy do miękkości ziemniaków. Z zupy odkładamy sobie trochę ziemniaków z porami a resztę miksujemy na gładki krem. Zupę możemy podać z grzankami lub kromką chleba. Smacznego
Kuchenne Wariacjeoleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy pulpety, smażymy do zarumienienia. Dolewamy 0,5l wody, fasolę, startą na tarce marchewkę i przyprawy. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości fasoli, około 1h. 4. Kiedy fasola zmięknie, dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość możemy, ale nie musimy zagęścić 1 łyżką mąki. 5. Fasolę podajemy z chlebem lub ziemniakami, posypaną natką pietruszki
Szefowa kuchnikolor brązowawy, dodajemy pokrojoną cebulę, przeciśnięty czosnek, przyprawy, wodę i przecier pomidorowy. Dusimy pod przykryciem jeszcze około 10 minut, nie zapominając o przemieszaniu dania. Na koniec dodajemy odcedzoną czerwoną fasolkę, wszystko razem mieszamy. Jeśli jest zbyt gęste, można dolać trochę wody i ponownie zagotować. Polecam podawać Chili con carne z chlebem i gorącą herbatą, co sprawia, że danie
Smakowy Rajwarstwami w sloju.Kazda warstwe sledzi przedzielac cebula,kaparami,pieprzem,zielem angielskim i listkiem laurowym.Ukladac warstwami i kazda warstwe sukcesywnie zalewac olejem jednoczesnie delikatnie uciskajac.Kazdy sledz powinien byc otoczony w olejuzakrecic sloik i przechowywac w lodowce.Sledzie najlepiej smakuja po 2-3 dniach,gdy sie przemaceruja.Podawac jako zimna przekaske lub danie kolacyjne z chlebem wlasnego wypieku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kolor. Są one jednym z moich ulubionych wegańskich dań.Tym razem falafel przygotujemy w towarzystwie: surówki z marchewki z dodatkiem imbiru oraz kolendry, smakowitego hummusu przygotowanego dzień wcześniej oraz chleba arabskiego typu pita (tym razem w wersji sklepowej).Przepisów na falafel wypróbowałem już wiele, jednak ten znaleziony na jadłonomii jest najsmaczniejszy. Wprowadziłem do niego drobne modyfikacje. Z przepisu wychodzi(...)gotujemy. Jeśli nie mamy tyle czasu, to polecam zalać ją dwukrotnie wrzątkiem (pierwszy raz, odczekać godzinę i drugi raz znów odczekać godzinę). Następnie ciecierzycę razem z cebulą i czosnkiem mielimy w malakserze lub maszynce do mielenia mięsa. Dodajemy posiekaną drobno pietruszkę i wszystkie przyprawy. Wszystko razem mieszamy i dodajemy jedną lub dwie łyżki wody. Odstawiamy na pół godziny. Z gotowej
Food Squarekaszankę w osłonce.Na kaszance układamy krążki cebuli i plasterki czosnku.Kaszankę przykrywamy warstwą kapusty.Tak przygotowane blaszki zawijamy w folię aluminiową.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 50 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 200 st. C i pieczemy jeszcze 25 minut.Gotowe i niezwykle aromatyczne. Wystarczy jedynie dołożyć chleb... no i coś fajnego do picia (może
Maminek kulinarnykulinarnych "marzeń" (innymi było m.in. pieczenie chleba, robienie domowych wędlin albo kostek rosołowych, które też w końcu, całkiem niedawno zrobiłam przypadkiem :) ) W związku z tym, że vegetę robiłam z resztek nie mogę podać dokładnych ilości. Proporcje warzyw są mniej więcej takie jak się daje na rosół. Marchewki Pietruszki Seler Por można dodać cebulę, grzyby i co kto lubi
chwile dla mniekrótko z obu stron. Przygotowałam sos: cebulę i czosnek podsmażyłam, zalałam pomidorami i wodą, dodałam koncentrat pomidorowy i przyprawy. Poddusiłam na małym ogniu pod przykryciem przez 3 minuty i przelałam do garnka. Do garnka z sosem włożyłam obsmażone kotlety i całość dusiłam na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Podawałam z chlebem lub ziemniakami
Kulinarny Pamiętnikwrzucam na rozgrzane masło. Pozwalam cebuli lekko się zeszklić i po chwili dodaję kurki. Teraz smażymy, aby odparować wodę z kurek. Gdy wody zostanie już malutko dolewamy śmietankę. Całość pichcimy aż odparuje się woda, a śmietanka zagęści. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. I posypujemy drobno posiekaną natką. Można podać z chlebem posmarowanym masłem. Smacznego
Brzuszki Łakomczuszkisiekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju.3. Do cebuli wkładamy pokrojone w plastry pieczarki i marchewki oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Podsmażamy.4. Dolewamy szklankę wody i dusimy do miękkości. W razie potrzeby dolać więcej wody.5. Dodajemy soczewicę, przecier i przyprawy. Dusimy jeszcze ok 10 minut.Soczewicę można podawać z ryżem, makaronem lub chlebem. Ja wybrałam ryż. Potrawa jest naprawdę sycąca
Pasja Smakuwołowinie. Ta bardzo aromatyczne, a najczęściej także bardzo pikantne danie jest popularne Indiach i Pakistanie. Keema jest też niezwykle uniwersalna - można ją jeść z ryżem, ziemniakami lub z chlebem naan. Można używać do nadziewania samosów ( tutaj przepisy na trzy różne warianty samosów ), a jej niepodważalną zaletą jest czas przygotowania, który nie przekracza 30 minut, co w naszym zabieganym świecie czyni(...)chwili, aż woda odparuje. Dodać brązowy cukier, dokładnie wymieszać i smażyć do czasu, aż mięso zacznie nabierać brązowego koloru *** Na drugiej patelni zeszklić na pozostałym oleju pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy zacznie zmieniać kolor dodać drobno posiekane czosnek, imbir i chili i smażyć na średnim ogniu 2-3 minuty. Po tym czasie dodać wszystkie przyprawy, smażyć kolejną minutę, a następnie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamasła ghee 220-240 ml wody *** 2 - 3 szklanki oleju do smażenia Składniki farszu 250 - 300 g ugotowanego mięsa z kurczaka, indyka lub perliczki 1 duża drobno pokrojona cebula 1 duża marchewka 1 duża papryka (kolor bez znaczenia) 1-3 papryczki chili w zależności od preferencji 1 mały batat (ok. 200 g) 4-5 łyżek curry opcjonalnie sól(...)mąki wlać bardzo powoli wrzącą osoloną wodę i dokładnie wymieszać. Kiedy przestygnie dodać rozmącone jajko i olej, ponownie rozmieszać i wyrobić elastyczne ciasto (ręcznie, mikserem lub w maszynie do chleba). Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na około 30 minut. Ciasto podzielić na kilka części i rozwałkować na grubość około 0.7 do 1 milimetra podsypując mąką
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataBardzo prosty i skuteczny sposób na pysznego kurczaka z chrupiącą skórką. Kurczaka myjemy porządnie w zimnej wodzie i osuszamy na kratce. Potem przyprawiamy przygotowaną mieszanką przypraw
chleba naszegoPastę z makreli pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Wszyscy bardzo ją lubiliśmy i mama często ją robiła. Kanapki z tą pastą to super smaczne śniadanie :) Polecam :) Składniki
kuchnia doskiPrzepis Składniki do sporządzenia ogórków: Do zalewy: - woda 1 litr - ocet 10% 250 mil. - 2 lub 3 łyżki miodu najlepiej z pasieki nie sklepu - 20 gram
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Tym razem pokusiliśmy się na własnoręcznie zrobiony pasztet drobiowy. Przepis kuchni kaszubskiej zapewne posmakuje amatorom pasztetów. Delikatny w smaku i bardzo prosty w przygotowaniu. Składniki 500
R'n'G KitchenPodpatrzyłam u Anny , zjadł Małżon i ja z koleżankami. To przepis ze specjalną dedykacją dla pewnej wyjątkowej Asi... Bakłażany zapiekane z pomidorami 500 g bakłażanów
Dzieje kuchennej WiewióryKeks ten chodził za mną już od kilku tygodni , ale ciągle nie mogłam się zabrać za jego zrobienie. Wykorzystałam na to wolną sobotę i tak
Ostra na SłodkoPieczenie domowego chleba wciąga. Kilka ich już upiekłam i w sumie co jeden to lepszy. Dzisiaj ciężko już mi powiedzieć który najlepszy. Każdy ma w sobie to coś ale ogólnie mówiąc są pyszne.Tym razem chlebek z smażoną cebulką i podprażonym słonecznikiem. Pachnie obłędnie, ma bardzo ciekawy i wyrazisty smak. Dzięki Młyn Kopytowa w którym jest tak duży wybór mąki mogę(...)Kopytowa 200 g mąki żytnia razowa typ 2000 Młyn Kopytowa 400 g wody w temperaturze pokojowej 150 g aktywnego zakwasu 1 łyżka soli 1 płaska łyżeczka drożdży instant 2 cebule 3 łyżki oleju 1 szklanka ziaren słonecznika Przygotowanie: Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju i ostudzić. Słonecznik podprażyć na suchej patelni i ostudzić. Wszystkie składniki razem
Ala piecze i gotuje