chleb z cebulą - 3258 przepisów (strona:122/218)

Tatar ze śledzia 207

sałatce. Dzięki przyprawom, jakie zostały użyte do ich przygotowania mój tatar zyskał wyjątkowy i wyrazisty smak. Polecam :) słoik Beczka śledzi z suszonymi ziołami SEKO  1/2 czerwonej cebuli ogórek kiszony łyżka kaparów kawałeczek żółtej papryczki chili łyżka posiekanej natki pietruszki łyżeczka musztardy francuskiej Śledzie odsączyć z zalewy i bardzo drobno pokroić. Cebulkę, chili i ogórka również pokroić w małą kosteczkę(...)Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin aby smaki się przegryzły. Tak przygotowanego tatara ze śledzia możecie podać w malutkich kokilkach, na kromce ciemnego chleba lub talerzyku. Przepis bierze udział w akcji "Wyhacz rybkę

Smakołyki Asi
Ekspresowa sałatka piknikowa 155

pierz 1 mała główka czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek   Wykonanie. Kromki chleba pokroiłam na mniejsze kawałki Główkę czosnku przekroiłam na połowę.  Na blaszce położyłam pokrojony chleb, skropiłam oliwą, posypałam solą, pieprzem i papryką. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika(180 stopni) i podpiekłam na złoty kolor. Pomidory można sparzyć i obrać ze skórki (nie jest to konieczne). Pokroić(...)średnią kostkę, położyć na sitku i posolić delikatnie- dobrze jest odstawić na kilka, lub kilkanaście minut, aby pozbyć się nadmiaru soku. Pomidory przełożyć do salaterki, posiekać drobno zioła i cebulę . Wymieszać, dodać, oliwę  i doprawić do smaku.  Na wierzchu można posypac serem feta. Smacznego

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Barszcz czerwony  na wędzonym boczku 245

ziarenek ziela angielskiego sól pieprz świeżo zmielony Wykonanie: W dużym rondlu wstawiłam do gotowania w mundurkach   umyte buraki. Po ugotowaniu, odcedziłam i wystudziłam. Boczek i warzywa umyłam, cebulę opaliłam nad płomieniem. Wszystko przełożyłam do garnka, zalałam 2 l wody (można wlać więcej, np. 2,5 l), wrzuciłam 2 oczyszczone ząbki czosnku i przyprawy (listki, ziele angielskie i ziarenka(...)zagotowaniu, zmniejszyłam ogień i gotowałam   do czasu kiedy warzywa były już miękkie. Boczek wyjęłam z wywaru, wywar przecedziłam a boczek odłożyłam. Jest wspaniałą wędliną do chleba. Mój M taki lubi :) Buraki obrałam, połowę starłam na tarce jarzynowej na dużych oczkach, a resztę pokroiłam w duże kawałki. Wszystko przełożyłam do czystego wywaru. Wstawiłam ponownie do gotowania (na około 15 minut

Kuchnia u Krysi
Swojski smalec 193

Przed chwilą zjadłam pajdę chleba ze smalcem, jabłkiem, cebulką i skwarkami.Coś pysznego! To taka najlepsza z najlepszych "pasta" do kanapek. Pewnie pamiętacie ten rarytas z wakacji czy ferii zimowych u babci?! A może sami robicie? Zdradźcie proszę swoje wspomnienia;)  Taki swojski smalec najlepszy jest z kromką pełnoziarnistego pieczywa i kiszonym ogórkiem. Składniki: 1 kg słoniny 1/2 kg mięsa(...)łopatki (może być więcej) 3 cebule 3 ząbki czosnku  3 jabłka pieprz do smaku sól do smaku Przygotowanie: Słoninę oraz łopatkę mielimy w maszynce do mięsa. Słoninę wkładamy do garnka i wytapiamy z niej tłuszcz aż do pojawienia lekko brązowych skwarek. Ważne aby nie były mocno wytopione. Dodajemy surowe mięso, dalej smażymy razem. Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy

Życie zaczyna się w kuchni
Zupa cebulowa z serowymi tostami 163

klarowane- 30 g * sól, pieprz do smaku * natka pietruszki- do posypania * chleb/bagietka- dodatkowo * tarty, żółty ser- dodatkowo Cebulę obrać i pokroić w piórka. W dużym rondlu stopić masło, wrzucić cebulę i dusić ją na bardzo małym ogniu- co jakiś czas mieszając- aż będzie miękka i rumiana (około 45 minut). Po tym czasie wlać białe wino i smażyć, aż odparuje. Wlać(...)całość gotować przez około 10 minut. Doprawić solą oraz pieprzem. Wariant 1- tradycyjny: Pokrojony chleb/bagietkę zapiec chwilę w piekarniku. Porcję zupy przelać do żaroodpornych miseczek, ułożyć podpieczony chleb, nań wyłożyć porcję startego sera i wstawić do nagrzanego na 180 stopni (termoobieg) piekarnika. Piec do momentu, aż ser się roztopi i lekko zarumieni. Wariant 2: Pokrojony chleb/bagietkę wyłożyć porcją

Kraina Miodem Płynąca
Pasta z pieczonego łososia 209

oryginale - ¼ czerwonej papryki) - 1 ząbek czosnku - sok z cytryny (1 – 2 łyżeczki) - 2 łyżki oliwy cytrynowej - 1 łyżka ketchupu - sól, pieprz czarny do smaku   Cebulę dokładnie miksujemy z papryką (w proszku lub świeżą) i łyżką oliwy cytrynowej. Następnie dodajemy łososia (bez skóry i ości) oraz pozostałe składniki i miksujemy do uzyskania jednolitej masy, doprawiamy solą oraz pieprzem(...)smaku. Pasta z pieczonego łososia, to świetna alternatywa dla wędlin, czy innych kupnych dodatków na kanapki – do śniadania, kolacji… i nie tylko. Wspaniale się sprawdzi podana na chlebie razowym lub pumperniklu – jako przystawka. Jeśli przyjdzie Wam „na coś” ochota, a macie w lodówce łososia pozostałego z obiadu – zróbcie sobie taką pastę – na pewno zaspokoi Wasz apetyt. Smacznego.   Wydrukuj

mojewypiekiinietylko
Pasztet z czarnej fasoli 239

staram się nie podjadać. Widzę efekty i wiem, że można! Ten pasztet powstał w wyniku mojej niedawnej fascynacji fasolą. Z czarnej fasoli robiłam również zupę oraz pastę do chleba. Nigdy nie miałam na fasolę czasu, bo trzeba moczyć, bo trzeba wcześniej zaplanować. Ale dziś patrzę na to inaczej, bo zmieniło się moje podejście... posilki zaczęłam po prostu planować! Przepis(...)bazuje na paście z czarnej fasoli wg Marty z bloga JADŁONOMIA.   składniki: 1/2 szklanki suchej czarnej fasoli (moczymy przez 12 godzin, a następnie gotujemy do miękkości)  1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 2 łyżki bułki tartej lub kaszy manny  1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka zmielonej kolendry  1/2 łyżeczki

bistro mama
Okrasa z pstrąga 217

białości.Cebulę drobno posiekać.Do masła dodać pstrąga, śmietanę, cebulkę, doprawić solą, pieprzem. Utrzeć, pod koniec dodając rozpuszczone, zrumienione masło.Wstawić do lodówki, do zastygnięcia.Sałatka z ogórków:1 ogórek1/2 pęczka koperkusólłyżeczka miodułyżka octu jabłkowego Ogórka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić "w zapałkę "Koper posiekać.Ogórki wymieszać z koprem.Ocet jabłkowy wymieszać z miodem - polać ogórki sosem.Na chlebie układać plaster okrasy

kolorowotorcikowo
Pasztet z dzika w słoiku 983

Otrzymałam mięso z dzika i tym razem postanowiłam przechować je w słoikach w formie pasztetu. Składniki : 1,5 kg dziczyzny (dzik) 0,5 kg łopatki wieprzowej

Proste Potrawy
Śledzie w sosie musztardowym 213

Sałatki śledziowe u nas w domu przygotowuję zwykle w czasie okołoświątecznym. Mamy na nie ochotę właśnie wtedy, gdy na dworze jest szaro, buro i zimno. Do

Posadzone i zjedzone
Zupa pieczarkowa z kaszą pęczak 137

Parę dni temu była zupa krem z pieczonych ziemniaków , a teraz pora na pieczarkową. Ale nie taką zwykłą pieczarkową. Mianowicie pieczarkowa z kaszą pęczak. Pyszna pożywna

Marder&Marder Manufacture
Chowder czyli Zupowe Wtorki odc.69 i Srodowe Rybki odc.59 236

Wspaniałe wspomnienie z ubiegłego tygodnia. Niesamowicie aromatyczna i sycąca zupa do wykonania w pół godziny. Obawiałam się trochę czy domownicy zjedzą zupę z rybą na szczęście

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tęczowy Pstrąg w słodko-kwaśnej marynacie czyli Środowe Rybki odc.30 195

To jeden z najprostszych sposobów na przygotowanie pysznej ryby. Krótkie smażenie i trochę dłuższe marynowanie ale efekt powalający! zajadaliśmy się nią dzisiaj wszyscy, oprócz Małżona oczywiście

Dzieje kuchennej Wiewióry
Jak jeść zdrowo na wakacjach? 187

jabłka - to błyskawiczna przekąska, idealna na podróż czy szybkie drugie śniadanie przed zwiedzaniem. Serek wiejski - otwierasz wieczko i możesz jeść prosto z opakowania, do tego np. 2 kromki chleba razowego i śniadanie mamy z głowy. Płatki owsiane - zalej ja wieczorem mlekiem, rano tylko dodaj owoce i gotowe - nie musisz gotować Bakalie - kup paczkę mieszanki studenckiej i podjadaj w ramach przekąski(...)warunkiem że odpowiednio to rozegramy. Najlepiej byłoby zaopatrzyć się w patyczki do szaszłyków , a następnie nadziewać na nie dowolne owoce i warzywa . Możliwości jest wiele, możemy użyć papryki, cebuli, pomidorków koktajlowych i piersi z indyka. Możemy też zawinąć ziemniaki z cebulą w folię aluminiową, czy np. banana z kostką gorzkiej czekolady w środku. Grillować można wszystko, nawet arbuza. Starajmy się

Powiedz dietom nie
Potrawka z cukinią i brukselką 200

drobną kostkę, pora również pokroić drobno. Cukinię pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojone mięso na rumiano. Następnie dodać cebulę i pora i chwilę razem podsmażać, kiedy cebula się zeszkli dodać przygotowaną cukinię. Dodać troszkę bulionu lub wody i razem chwilę dusić. Brukselkę obrać i gotować w osolonym wrzątku około 5-7 minut. Ugotowaną brukselkę dodać do potrawki(...)około 5 minut razem dusić. Doprawić solą, pieprzem, sosem sojowym, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Dodać śmietanę i natkę pietruszki. Można podawać z ryżem, kaszą lub po prostu z chlebem.    Wykorzystałam #OlejWielkopolski , który można stosować do wielu potraw, a dzięki #OlejKonwenanse gotowanie będzie jeszcze fajniejsze. Życzę Smacznego! Zapraszam do polubienia mojego bloga

talerz przyjemności
Leczo z cukinią 171

Przygotowanie: 1. Cebulę kroimy w piórka. Wrzucamy na rozgrzany olej i dusimy do momentu zeszklenia. 2. Dodajemy pokrojoną w półtalarki kiełbasę. Chwilkę podsmażamy. 3. Do garnka z kiełbasą i cebulą dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię ( ja nie obieram ze skórki) oraz pokrojoną również w kostkę paprykę. 4. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Pokrojone w kostkę wrzucamy do garnka(...)uznania ( ja dzisiaj zrobiłam wersję ostrą tzn. duuużo chilli).  Gotujemy pod przykryciem do momentu, aż cukinia będzie miękka a pomidory całkiem się rozpadną. Można podawać z ryżem lub chlebem. Ja wybrałam wersje solo. Hasta Luego

la cuchara
Focaccia na grillu 157

zamieszkujący tereny obecnie będące teatrem działań wojennych, tych czy innych. Później, tak jak rzymska armia, rozlało się to po Europie. Nazwa pochodzi od rzymskich słów panis focacius . Panis to chleb, a focacius to palenisko na środku pomieszczenia używane do przygotowywania potraw. W luźnym skojarzeniu - ognisko domowe. Co daje focaccii wyjątkowy rodzinny charakter, prawie jak w obecnych czasach grill na działce(...)brzdęku butelek, w których jest coś, co tylko umownie nazywamy piwem :) Niektórzy powiedzą, że to taka pierwsza pizza i mają trochę racji :) Składniki: - mąka - olej - drożdże - woda - rozmaryn - pomidory - cebula Wykonanie: Małą ilość drożdży rozpuszczamy w małej ilości wody, dosypujemy mąki, trochę rozmarynu oraz dolewamy trochę oleju i tyle wody, aby można było ugnieść ciasto. Należy dobrać takie proporcje

Kryzysowa Książka Kucharska
Żeberka wieprzowe w sosie piwno-grzybowo-śliwkowym w żeliwnym kotle duszone – przepis 118

zacznie się podpiekać. W międzyczasie pokroiłam cebulę w piórka, dosyć grube, niezbyt staranne. Gdy z boczku zaczął wytapiać się tłuszcz, dokładnie wysmarowałam nim kociołek, dodałam śliwki suszone, grzyby oraz cebulę i poddusiłam ok. 15-20 minut. Następnie dołożyłam pokrojone na mniejsze części żeberka, przesmażyłam i dolałam część piwa „bursztynowego”. Kocioł przykryłam i mięso dusiłam pilnując, aby nie odparował nadmiar płynu(...)miarę potrzeby podlewałam piwem. Całość przygotowywałam mniej więcej 1,5 godziny, jednak czas należy dopasować do „miękkości” mięsa. Powinno być kruchutkie i samo odchodzić od kości. Całość zaserwowałam z chlebem żytnim na zakwasie podpieczonym na ogniu. W celu uzyskania „dymnego” aromatu, danie co jakiś czas mieszałam opaloną w ogniu drewnianą łyżką. Coś wspaniałego

Kate's Kitchen
Grochówka wojskowa 202

czasie odlewamy wodę 4. Bulion odcedzamy, zalewamy nim namoczony i odcedzony groch, dodajemy liście laurowe i gotujemy ok 30 minut 5. Schab kroimy w kostkę, boczek i cebule szklimy na patelni, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dorzucamy całość do gotującego się grochu 6. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, grochówkę gotujemy do czasu kiedy(...)zmieniki i mięso będą miękkie, a groch się rozgotuje, zajmie to ok 60 min, po tym czasie dokładamy do zupy kiełbasę 7. Zupę podjemy z porcją kiełbasy i kawałkiem chleba

Słodki Kompromis
Jajecznica z kurkami 194

dużymi grzybami łatwiej pójdzie, dlatego lepiej wybierać większe okazy.   Po oczyszczeniu kurek zabrałam się za zrobienie mojej jajecznicy.   Na patelni rozgrzałam masło, wrzuciłam pokrojoną cebulę i kiedy się zeszkliła dodałam pokrojone kurki. Wymieszałam.   Podsmażyłam około 10 minut. Jajka wybiłam po kolei do miseczki. Skłóciłam je (widelcem) i przelałam na patelnię. Po chwili zamieszałam, podważając boki(...)pieprzem. Znów wymieszałam.   Kiedy jajecznica osiągnęła taką konsystencję, jaka najbardziej mi odpowiadała. wsypałam szczypiorek.   Rozłożyłam na talerzyki i posypałam posiekanym koperkiem. Taka jajecznica najbardziej smakuje z chlebem i masłem.     Też taką lubicie? Można zrobić z innymi dodatkami   i zmienić smak jajecznicy. Spróbujcie dodać coś od siebie J Życzę SMACZNEGO! Krys   Dzisiejszy wpis dodaję

Kuchnia u Krysi
Zalewajka mojej babci. 585

ziele angielskie sól, pieprz Boczek kroimy w kostkę. Połowę boczku wrzucamy do garnka dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, zalewamy wodą i gotujemy. Pozostały boczek wraz z posiekaną drobno cebulą zrumieniamy na patelni. Obrane i umyte ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z gotującym się wywarem. W osobnym naczyniu mieszamy barszcz biały ze śmietaną i przeciśniętym przez praskę(...)ziemniaki będą już miękkie do zupy dodajemy mieszaninę barszczu i śmietany. A także podsmażoną cebulkę i boczek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy jeszcze chwilkę. Można podawać z chlebem. Smacznego

Miksturownik