chleb z cebulą - 3258 przepisów (strona:125/218)

Okrasa z pstrąga 209

białości.Cebulę drobno posiekać.Do masła dodać pstrąga, śmietanę, cebulkę, doprawić solą, pieprzem. Utrzeć, pod koniec dodając rozpuszczone, zrumienione masło.Wstawić do lodówki, do zastygnięcia.Sałatka z ogórków:1 ogórek1/2 pęczka koperkusólłyżeczka miodułyżka octu jabłkowego Ogórka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić "w zapałkę "Koper posiekać.Ogórki wymieszać z koprem.Ocet jabłkowy wymieszać z miodem - polać ogórki sosem.Na chlebie układać plaster okrasy

kolorowotorcikowo
Pasztet z dzika w słoiku 972

Otrzymałam mięso z dzika i tym razem postanowiłam przechować je w słoikach w formie pasztetu. Składniki : 1,5 kg dziczyzny (dzik) 0,5 kg łopatki wieprzowej

Proste Potrawy
Śledzie w sosie musztardowym 207

Sałatki śledziowe u nas w domu przygotowuję zwykle w czasie okołoświątecznym. Mamy na nie ochotę właśnie wtedy, gdy na dworze jest szaro, buro i zimno. Do

Posadzone i zjedzone
Zupa pieczarkowa z kaszą pęczak 132

Parę dni temu była zupa krem z pieczonych ziemniaków , a teraz pora na pieczarkową. Ale nie taką zwykłą pieczarkową. Mianowicie pieczarkowa z kaszą pęczak. Pyszna pożywna

Marder&Marder Manufacture
Chowder czyli Zupowe Wtorki odc.69 i Srodowe Rybki odc.59 230

Wspaniałe wspomnienie z ubiegłego tygodnia. Niesamowicie aromatyczna i sycąca zupa do wykonania w pół godziny. Obawiałam się trochę czy domownicy zjedzą zupę z rybą na szczęście

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tęczowy Pstrąg w słodko-kwaśnej marynacie czyli Środowe Rybki odc.30 189

To jeden z najprostszych sposobów na przygotowanie pysznej ryby. Krótkie smażenie i trochę dłuższe marynowanie ale efekt powalający! zajadaliśmy się nią dzisiaj wszyscy, oprócz Małżona oczywiście

Dzieje kuchennej Wiewióry
Jak jeść zdrowo na wakacjach? 177

jabłka - to błyskawiczna przekąska, idealna na podróż czy szybkie drugie śniadanie przed zwiedzaniem. Serek wiejski - otwierasz wieczko i możesz jeść prosto z opakowania, do tego np. 2 kromki chleba razowego i śniadanie mamy z głowy. Płatki owsiane - zalej ja wieczorem mlekiem, rano tylko dodaj owoce i gotowe - nie musisz gotować Bakalie - kup paczkę mieszanki studenckiej i podjadaj w ramach przekąski(...)warunkiem że odpowiednio to rozegramy. Najlepiej byłoby zaopatrzyć się w patyczki do szaszłyków , a następnie nadziewać na nie dowolne owoce i warzywa . Możliwości jest wiele, możemy użyć papryki, cebuli, pomidorków koktajlowych i piersi z indyka. Możemy też zawinąć ziemniaki z cebulą w folię aluminiową, czy np. banana z kostką gorzkiej czekolady w środku. Grillować można wszystko, nawet arbuza. Starajmy się

Powiedz dietom nie
Potrawka z cukinią i brukselką 192

drobną kostkę, pora również pokroić drobno. Cukinię pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojone mięso na rumiano. Następnie dodać cebulę i pora i chwilę razem podsmażać, kiedy cebula się zeszkli dodać przygotowaną cukinię. Dodać troszkę bulionu lub wody i razem chwilę dusić. Brukselkę obrać i gotować w osolonym wrzątku około 5-7 minut. Ugotowaną brukselkę dodać do potrawki(...)około 5 minut razem dusić. Doprawić solą, pieprzem, sosem sojowym, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Dodać śmietanę i natkę pietruszki. Można podawać z ryżem, kaszą lub po prostu z chlebem.    Wykorzystałam #OlejWielkopolski , który można stosować do wielu potraw, a dzięki #OlejKonwenanse gotowanie będzie jeszcze fajniejsze. Życzę Smacznego! Zapraszam do polubienia mojego bloga

talerz przyjemności
Leczo z cukinią 161

Przygotowanie: 1. Cebulę kroimy w piórka. Wrzucamy na rozgrzany olej i dusimy do momentu zeszklenia. 2. Dodajemy pokrojoną w półtalarki kiełbasę. Chwilkę podsmażamy. 3. Do garnka z kiełbasą i cebulą dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię ( ja nie obieram ze skórki) oraz pokrojoną również w kostkę paprykę. 4. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Pokrojone w kostkę wrzucamy do garnka(...)uznania ( ja dzisiaj zrobiłam wersję ostrą tzn. duuużo chilli).  Gotujemy pod przykryciem do momentu, aż cukinia będzie miękka a pomidory całkiem się rozpadną. Można podawać z ryżem lub chlebem. Ja wybrałam wersje solo. Hasta Luego

la cuchara
Focaccia na grillu 151

zamieszkujący tereny obecnie będące teatrem działań wojennych, tych czy innych. Później, tak jak rzymska armia, rozlało się to po Europie. Nazwa pochodzi od rzymskich słów panis focacius . Panis to chleb, a focacius to palenisko na środku pomieszczenia używane do przygotowywania potraw. W luźnym skojarzeniu - ognisko domowe. Co daje focaccii wyjątkowy rodzinny charakter, prawie jak w obecnych czasach grill na działce(...)brzdęku butelek, w których jest coś, co tylko umownie nazywamy piwem :) Niektórzy powiedzą, że to taka pierwsza pizza i mają trochę racji :) Składniki: - mąka - olej - drożdże - woda - rozmaryn - pomidory - cebula Wykonanie: Małą ilość drożdży rozpuszczamy w małej ilości wody, dosypujemy mąki, trochę rozmarynu oraz dolewamy trochę oleju i tyle wody, aby można było ugnieść ciasto. Należy dobrać takie proporcje

Kryzysowa Książka Kucharska
Żeberka wieprzowe w sosie piwno-grzybowo-śliwkowym w żeliwnym kotle duszone – przepis 107

zacznie się podpiekać. W międzyczasie pokroiłam cebulę w piórka, dosyć grube, niezbyt staranne. Gdy z boczku zaczął wytapiać się tłuszcz, dokładnie wysmarowałam nim kociołek, dodałam śliwki suszone, grzyby oraz cebulę i poddusiłam ok. 15-20 minut. Następnie dołożyłam pokrojone na mniejsze części żeberka, przesmażyłam i dolałam część piwa „bursztynowego”. Kocioł przykryłam i mięso dusiłam pilnując, aby nie odparował nadmiar płynu(...)miarę potrzeby podlewałam piwem. Całość przygotowywałam mniej więcej 1,5 godziny, jednak czas należy dopasować do „miękkości” mięsa. Powinno być kruchutkie i samo odchodzić od kości. Całość zaserwowałam z chlebem żytnim na zakwasie podpieczonym na ogniu. W celu uzyskania „dymnego” aromatu, danie co jakiś czas mieszałam opaloną w ogniu drewnianą łyżką. Coś wspaniałego

Kate's Kitchen
Grochówka wojskowa 195

czasie odlewamy wodę 4. Bulion odcedzamy, zalewamy nim namoczony i odcedzony groch, dodajemy liście laurowe i gotujemy ok 30 minut 5. Schab kroimy w kostkę, boczek i cebule szklimy na patelni, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dorzucamy całość do gotującego się grochu 6. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, grochówkę gotujemy do czasu kiedy(...)zmieniki i mięso będą miękkie, a groch się rozgotuje, zajmie to ok 60 min, po tym czasie dokładamy do zupy kiełbasę 7. Zupę podjemy z porcją kiełbasy i kawałkiem chleba

Słodki Kompromis
Jajecznica z kurkami 186

dużymi grzybami łatwiej pójdzie, dlatego lepiej wybierać większe okazy.   Po oczyszczeniu kurek zabrałam się za zrobienie mojej jajecznicy.   Na patelni rozgrzałam masło, wrzuciłam pokrojoną cebulę i kiedy się zeszkliła dodałam pokrojone kurki. Wymieszałam.   Podsmażyłam około 10 minut. Jajka wybiłam po kolei do miseczki. Skłóciłam je (widelcem) i przelałam na patelnię. Po chwili zamieszałam, podważając boki(...)pieprzem. Znów wymieszałam.   Kiedy jajecznica osiągnęła taką konsystencję, jaka najbardziej mi odpowiadała. wsypałam szczypiorek.   Rozłożyłam na talerzyki i posypałam posiekanym koperkiem. Taka jajecznica najbardziej smakuje z chlebem i masłem.     Też taką lubicie? Można zrobić z innymi dodatkami   i zmienić smak jajecznicy. Spróbujcie dodać coś od siebie J Życzę SMACZNEGO! Krys   Dzisiejszy wpis dodaję

Kuchnia u Krysi
Zalewajka mojej babci. 579

ziele angielskie sól, pieprz Boczek kroimy w kostkę. Połowę boczku wrzucamy do garnka dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, zalewamy wodą i gotujemy. Pozostały boczek wraz z posiekaną drobno cebulą zrumieniamy na patelni. Obrane i umyte ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z gotującym się wywarem. W osobnym naczyniu mieszamy barszcz biały ze śmietaną i przeciśniętym przez praskę(...)ziemniaki będą już miękkie do zupy dodajemy mieszaninę barszczu i śmietany. A także podsmażoną cebulkę i boczek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy jeszcze chwilkę. Można podawać z chlebem. Smacznego

Miksturownik
Wolowina zapiekana pod koperkowym puree ziemniaczanym czyli Niedzielne Milenie odc.36 184

Raz żar leje się nieba, raz leje deszcz, a jeść przecież trzeba :)  Dzisiaj propozycja dla mięsożerców czyli mielona wołowina w musztardowym sosie zapiekana pod koperkowym

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania