chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:93/261)

Prosty chleb żytni z żurawiną na zakwasie 156

pisał to odnajdźcie mnie na Facebooku i przemówcie do rozsądku, dajcie porządnego kopa w tyłek. Tymczasem, przechodząc do meritum, mam dla Was przepis na bardzo prosty chleb z żurawiną na zakwasie. Smakuje wybornie, suszona żurawina nadaje mu charakterystycznej słodyczy. A robi się go wyjątkowo łatwo, nawet ktoś, kto będzie pierwszy raz brał się za chleb da sobie radę. Uprościłem proces

Marder&Marder Manufacture
CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI NA ZAKWASIE, Z MĄKĄ PEŁNOZIARNISTĄ I MAKIEM 173

chleby pełnoziarniste: gryczano- orkiszowy (mój zdecydowany faworyt), owsiano-orkiszowy , żytni razowy , żytni jasny (z dodatkiem mąki pełnoziarnistej), ziarno przy ziarnie , orkiszowy na orkiszowym zakwasie , to na taką kanapeczkę niekiedy również się skuszę. Moja Rodzinka ten chleb wprost uwielbia. Z podanych składników wychodzi jeden duży chleb, pieczony w formie o wymiarach 30x12cm (lub dwa mniejsze). Po upieczeniu taki bochen waży ponad(...)orkiszowej typ750 - 150g mąki orkiszowej typ2000 (pełnoziarnistej) - 350g mąki żytniej chlebowej, żurkowej (typ720 lub 750) - 300g zakwasu żytniego - 22g soli himalajskiej lub morskiej - 600ml wody źródlanej lub filtrowanej Dodatkowo: - mak do posypania (u mnie niebieski i biały) - oliwa lub olej do posmarowania chleba W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki i mieszamy dokładnie, ale tylko do połączenia składników. Nie wyrabiamy długo

Smaczne Zdrowe
Chleb 173

Czas na naukę! Zaczęłam zgłębiać wiedzę w oprawie pięknych zdjęć, przeczesując blog Elizy Morawskiej-Kmity whiteplate.com . Tam nauczyłam się, że z drożdżami trzeba z cierpliwością, z zakwasem też. Że chleb lubi spokój, chociaż autorka tak tego nie nazwała ?. I że laik powinien zacząć od czegoś prostego – pszenica! A wiec na bok odłożyłam plany o zakładowym chlebie, zakupiłam pszenną mąkę(...)wiedzy autorki whiteplate.com. Okazało się, że się da! Trwało to oj trwało. Łącznie chyba 6h, co i tak jak na chleb ponoć niedługo. I wyszły, piękne dwa bochenki ??. Pierwszy pszenny razowy ze słonecznikiem, na drożdżach i suszonym zakwasie. Drugi pszenny z amarantusem i nasionami sezamu. Oba pyszne, ładne, bez zakalca i z chrupiącą skórką! Bomba! Moje MUST HAVE na dobry

Cookery.pl
Chleb pszenno - orkiszowy z płatkami orkiszowymi, otrębami pszennymi na zakwasie pszennym 122

sprawdzi się znakomicie. Kromka chleba pełnoziarnistego sprawia że pobudza się nasz metabolizm i jesteśmy lżejsi. Polecam upiec sobie chleb w domu i cieszyć się pełnym smakiem domowego pieczywa. Chleb na zakwasie pszennym z otrębami i płatkami orkiszowymi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb żytni na zakwasie w keksówce 134

przepis na chlebek z keksówki. Keksówka pozwala nam tworzyć chleby wilgotniejsze i unikać rozpływania się ich na płaski placek. Wyrastanie wymaga, większej ilości czasu niż w przypadku bochenków.  Łatwiej piec takie chlebki ludziom, którzy jeszcze nie opanowali formowania bochenków  lub nie mają odpowiednich naczyń. Składniki: 160 g zakwasu żytniego (nakarmionego kilka godzin wcześniej, u mnie

W kuchni bez szafek
chleb pszenny z suszonymi pomidorami na liściu winogronowym 205

liście winogron. W szufladzie z przyprawami znalazłam też torebkę z mieszanką suszonych pomidorów i bazylii. Czyli chleb z śródziemnomorska nutą ! Jako przepis bazowy posłużył mi przepis na chleb pszenny z Vermont na zakwasie Hamelman'a . Liść winogronowy , poza tym że fajnie wygląda, niewiele chyba zmienił :) No, ale zawsze dobrze też brzmi ! A chleb wyszedł pyszny, mieszanka pomidorów i bazylii daje(...)bardzo delikatny smak. Polecam! składniki zaczyn  140 g mąki chlebowej pszennej 170 g wody 2 łyżki aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej) ciasto właściwe 680 g mąki pszennej chlebowej 90 g mąki żytniej razowej 420 g wody 300 g zaczynu 2 łyżki suszonych pomidorów z bazylią  20 g soli przygotowanie zaczyn Przygotować na 12 - 16 godzin przed

Stare Gary
Chleb razowy z miodem 151

typowy razowiec - ciemny, kwaskowy i wilgotny. Dodatek miodu nadaje mu lekko słodki posmak. Chleb zachowuje długo świeżość, nawet lekko czerstwy jest bardzo smaczny. Składniki: 250 g maki żytniej razowej typ 2000 + mąka do wysypania formy i posypania ciasta 300 g żytniej typ 720 200 g zakwasu żytniego (aktywnego, dokarmionego dzień wcześniej) 17 g soli  80 g miody lipowego(...)płatków owsianych ok. 2 szkl. (500 ml) letniej wody 1 łyżka oleju do wysmarowania formy Przygotowanie: Obie mąki, sól, siemię lniane, płatki owsiane wymieszać w dużej misce. Dodać zakwas, miód* i połowę wody, wymieszać dokładnie drewnianą łyżką. Mieszać ciasto ok. 10 minut, dodając pozostałą wodę, aż uzyskasz gęste ciasto. Miskę nakryć ściereczką lub folią i pozostawić

Codziennik Kuchenny
Domowy chleb na zakwasie 190

mięciutkim wnętrzem. Jego świeżością możecie cieszyć się przez długi czas, choć nie dane było mi udowodnić tę frazę.. zbyt szybko rozpływa się w ustach.  Zakwas: Wspomniana przeze mnie wcześniej dusza chleba. To żywa część której zawdzięczamy puszystość i wzrost. Trzeba o niego dbać, odświeżać i przechowywać w odpowiedniej temperaturze ale duma którą czujecie później jedząc wasz własny wypiek(...)wody powstały różne szkoły i sami musicie zdecydować czy chcecie by wasza "matka" była płynna czy bardziej stała  Wypiek chleba Aby wyczarować swój własny chleb potrzebujecie: -400 g mąki -100g zakwasu -wody  -1 łyżeczki soli -ulubionych dodatków (polecam kmin rzymski! czarnuszka, orzechy.. wszystko co wpadnie wam do głowy)  Wykonanie: Zakwas rozpuszczamy w letniej wodzie (temperatura

Gawron w rosole
Pomidorowy jasny chleb orkiszowy z sezamem 171

rośnięcia na całą noc i będę piekła dopiero rano. Mimo wszystko chleb bardzo nam smakował, dodatek pomidorów do chleba to doskonały pomysł. Pomidorowy jasny chleb orkiszowy z sezamem Składniki Zaczyn: 55 g aktywnego zakwasu żytniego razowego 200 g mąki orkiszowej białej 200 g wody 1 jabłko starte  na tarce jarzynowej Ciasto właściwe: cały zaczyn 400 g zmiksowanych krojonych(...)godzin w odstępach 60 minutowych ciasto wyjmujemy na omączony blat, rozpłaszczamy, składamy i ponownie wkładamy do miski (można podpatrzeć  tutaj  jak się składa, a potem formuje chleb). Po upływie 3 godzin ciasto wyjmujemy i formujemy z niego 2 bochenki. Wkładamy je złączeniami do góry do koszyków wyłożonych ściereczką. Pozostawiamy do ostatecznego wyrośnięcia. Im wyższa temperatura otoczenia, tym szybciej

Kulinarne przygody Gatity
Zakwas kontra drożdże 179

chleby były pieczone na drożdżach ze względu na ograniczony czas, którym dysponowałam. Poza tym wykonanie zakwasu przerażało mnie tak samo, jak latanie samolotem... Od jakiegoś czasu jednak piekę chleby tylko na zakwasie: pszenne, żytnie, orkiszowe. Z ziarnami i bakaliami. Eksperymentuję na lewo i prawo :) Zakwas mnie już nie gryzie i bardzo się lubimy :)  Przepis tutaj. Nie jestem specjalistką(...)spędza mi on już snu z powiek, zrobiłam mini porównanie: zakwas czy drożdże? Bardzo przyjemnie pisało mi się na temat zakwasu. Z drożdżami poszło opornie, choć kiedyś nie wyobrażałam sobie, żeby ich nie użyć do chleba. Zapewne listę można by jeszcze rozbudować. Może macie jakieś pomysły na jej rozszerzenie

Szczęśliwa kuchnia
Zakwas kontra drożdże 179

chleby były pieczone na drożdżach ze względu na ograniczony czas, którym dysponowałam. Poza tym wykonanie zakwasu przerażało mnie tak samo, jak latanie samolotem... Od jakiegoś czasu jednak piekę chleby tylko na zakwasie: pszenne, żytnie, orkiszowe. Z ziarnami i bakaliami. Eksperymentuję na lewo i prawo :) Zakwas mnie już nie gryzie i bardzo się lubimy :)  Przepis tutaj. Nie jestem specjalistką(...)spędza mi on już snu z powiek, zrobiłam mini porównanie: zakwas czy drożdże? Bardzo przyjemnie pisało mi się na temat zakwasu. Z drożdżami poszło opornie, choć kiedyś nie wyobrażałam sobie, żeby ich nie użyć do chleba. Zapewne listę można by jeszcze rozbudować. Może macie jakieś pomysły na jej rozszerzenie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sałatka z łososiem i grzankami! 194

SZYBKO, SMACZNIE I KOLOROWO! składniki: - 4 GARŚCIE SAŁAT (rukola, masłowa, roszponka) - 6 RZODKIEWEK - 4 PLASTRY ŁOSOSIA - 2 KROMKI CHLEBA NA ZAKWASIE - OLIWA Z OLIWEK - ULUBIONE ZIOŁA - 2 ŁYŻKI STARTEGO  SERA GRAN PADANO  - KILKA CIENIUTKICH KRĄŻKÓW CEBULI - KILKA PLASTERKÓW POMIDORÓW -KILKA KOSTEK SERA FETY Chleb kroimy w kosteczkę, rumienimy na patelni, skrapiamy oliwą z oliwek (możecie też posypać solą

SMYKWKUCHNI
Chleb z melasą 101

Melasa nadaje chlebowi niezwykły słodki posmak. Niektórzy go uwielbiają, inni nie do końca. Ja zdecydowanie należę do tych pierwszych! W połączeniu ze smakiem słonecznika i zakwasu jest to jeden z moich ulubionych chlebów. Można użyć dowolnego typu melasy. Ja użyłem melasy z trzciny cukrowej, ale kiedyś używałem też melasy z buraków i z chleba świętojańskiego. Nie ma to większego znaczenia

Chleby Rolfa
Zupy i barszcze wigilijne – kuchnia podkarpacka 121

ząbki czosnku 1 łyżka suszonych grzybów 2,5 szklanki zakwasu na barszcz kminek sól, pieprz Składniki na zakwas: 1 szklanka mąki żytniej 1 szklanka mąki owsianej skórka żytniego chleba czosnek Przygotowanie zakwasu: Do kamiennego garnka lub słoja wsypujemy obie mąki i zalewamy je ciepłą, przegotowaną wodą. Dodajemy skórkę chleba, obrany czosnek i wierzch naczynia obwiązujemy czystą ściereczką. Pozostawiamy w ciepłym

Trzeci talerz
Żur ze Zboisk – kuchnia podkarpacka 181

ząbki czosnku 1 łyżka suszonych grzybów 2,5 szklanki zakwasu na barszcz kminek sól, pieprz Składniki na zakwas: 1 szklanka mąki żytniej 1 szklanka mąki owsianej skórka żytniego chleba czosnek Przygotowanie zakwasu: Do kamiennego garnka lub słoja wsypujemy obie mąki i zalewamy je ciepłą, przegotowaną wodą. Dodajemy skórkę chleba, obrany czosnek i wierzch naczynia obwiązujemy czystą ściereczką. Pozostawiamy w ciepłym

Trzeci talerz

Proponowane wyszukiwania