Przepyszny domowej roboty chleb na zakwasie, jego zapach podczas pieczenia unosi się po całym domy, aż ślinka cieknie. Wszyscy domownicy czekają kiedy ostygnie, aby go ukroić i zjeść kromkę chleba posmarowanym samym świeżym masełkiem. Największym sekretem dobrego wypieku, jest włożenie całego serca w prace jak również niezastąpiona jest pomoc małego kucharza :) Zakwas: 1 szklanka maki żytniej 2 szklanki wody(...)przykrywając ściereczką. Codziennie trzeba zakwas przemieszać. Składniki: 2,5 kg mąki żytniej 1 litr wody letniej 2 łyżeczki soli siemię lniane, kminek Wykonanie: Do miski dodajemy wyrobiony zakwas, wodę oraz sól wymieszać wszystko łyżką, następnie dodajemy 3/4 kg mąki. Ugniatamy składnik aż powstaną pęcherzyki powietrza. Odstawiamy na noc w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką. Na drugi dzień dodajemy pozostałą mąkę
kgwjanczewozakwasu z zakwasem chlebowym - brzmi może trochę dziwnie, ale tak jest :) Oznacza to tylko tyle, że do bazowego przepisu na żytni zakwas na żur dodałam trochę żytniego zakwasu, który wykorzystuję do pieczenia chleba. Pomysł i przepis na "chlebowy" zakwas na żur zaczerpnęłam z książki Piotra Kucharskiego "chleb domowa piekarnia", na którego publikację często się powołuję (zwłaszcza jeśli chodzi o pieczenie(...)chleba). Zobacz również inne przepisy na ----> żur Żur na zakwasie chlebowym - przepis: Składniki: 0,5 litra zakwasu na żur z zakwasu chlebowego ( przepis ) 4 duże ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1 opalona cebula 1/4 selera kilkunastocentymetrowy kawałek pora 1 łyżka majeranku sól, przyprawa typu Vegeta - do smaku laska ulubionej kiełbasy, białej kiełbasy, kawałek boczku - wg uznania Żur
Moje Qulinariaprostu muszę . Zabrało mi to chwilę, a jeszcze dłuższą przygotowanie posta. Ale - co się odwlecze... I w końcu jest: pierwszy poważny chleb - na poolish... A co to takiego...? Dla laików, takich jak ja, najprostszym wyjaśnieniem może być: niedorobiony zakwas... Miesza się bowiem taką samą ilość mąki z wodą, i dodaje odrobinę drożdży. Zostawia się taką mieszankę na kilka godzin(...)dowolne dodatki smakowe. Tak przygotowany chleb ma nieco inną konsystencję niż zwykły na drożdżach, ma fantastyczne dziury i dłużej zachowuje świeżość. Dla niewtajemniczonych (jak ja) w magię pieczenia chleba na zakwasie, poolish może być pierwszym krokiem w jego kierunku - nie wymaga tyle czasu, przygotowuje się tylko jego akuratną do danego przepisu ilość, a jednak jest nieco bardziej, hmm... Zaawansowany
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZakwas na chleb, małosolne ogórki i świeże owoce takie jak śliwki czy jabłka przyciągają rzesze małych i wrednych muszek. I jak sobie z nimi poradzić? Jak się ich pozbyć bo przecież nie są planowanymi gośćmi w naszej kuchni? Rozwiązanie jest banalnie proste, słyszałam o nim już kiedyś a wczoraj postanowiłam sama zawalczyć gdyż muszki w zakwasie wcale mnie nie ucieszyły
Dzieje kuchennej Wiewiórydomu brakuje pieczywa a nie mam tyle czasu aby upiec szybko chleb na zakwasie to z pomocą przychodzi mi ten przepis na zwykły chleb pszenny, pieczony na drożdżach. Na zdjęciach chlebek bez żadnych dodatków ale można pokusić się o wszelkie dodatki - różne ziarna, przyprawy, zioła lub prażoną cebulkę. Polecam serdecznie :) Składniki: 3,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki wody
Kocham..lubię..gotuję..Chleb Jak każdy typowy polak kupuję chleb biały nie zwracając uwagi, że on jest przygotowany z białej mąki, drożdży i bez korzystnych wartości odżywczych. Zalecam upiec tradycyjny razowy chleb na zakwasie lub po prostu kupić z sprawdzonej piekarni, która takowy chleb posiada w swojej ofercie. Pierogi i uszka Święta bez pierogów i uszek to nie święta! Jak zawsze nie zwracamy
Truskawkowa FiestaChleb wypiekałam na kamieniu ale jeśli takowego nie macie to można rozgrzać blachę z wyposażenia piekarnika i choć to nie będzie to samo to jakiś substytut kamienia mamy. Chleb na zakwasie pieczony na kamieniu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieBardzo smaczny i szybki w przygotowaniu chlebek. Szybki, to znaczy nie wymagający kilkunastogodzinnego wyrastania, jak to w przypadku chlebów na zakwasie ( te z pewnością też kiedyś pojawią się na blogu ;) ). Chleb ten pieczemy z dodatkiem surowych ziemniaków, startych jak na placki ziemniaczane, dzięki którym jest bardziej wilgotny. Nie przejmujcie się jeśli nie wyjdzie Wam tak krągły bochenek jak z piekarni
Opowieści z piekarnikaSprzątając kuchenne szuflady znalazłam torebkę przyprawy do chleba litewskiego. Na opakowaniu był przepis na chleb na zakwasie ale ponieważ akurat nie posiadam zakwasu upiekłam szybki chlebek na drożdżach z dodatkiem tej przyprawy. Chleb wyszedł przepyszny: sprężysty, pulchny i miał grubą chrupiącą skórkę. Był bardzo aromatyczny, z wyraźnym smakiem czarnuszki. Jeśli nie posiadacie gotowej mieszanki możecie taką przyprawę zrobić sami
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSKŁADNIKI: ZACZYN: - 1/2 szkl zakwasu żytniego -1/2 szkl wody - 4 czubate łyżki mąki żytniej Odstawiamy na 12 godzin na ciasto główne: - 2,5 szkl mąki
SMYKWKUCHNImusi być pracochłonne i trudne. Oto przepis na domowy chleb o prostym składzie, który wyjdzie każdemu! Wystarczy tylko 10-15 min. naszej pracy, a reszta to czekanie... Pełnoziarnisty chleb pszenny na drożdżach oraz wodzie pozostałej z kiszonych ogórków. Bez zbędnych dodatków - jedynie mąka, drożdże, woda i przyprawy. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką, przełożyć do formy i pozostawić do wyrośnięcia(...)Takiego nigdzie nie dostaniecie 😉 Z zewnątrz chrupiąca skórka, a środek miękki i lekko wilgotny jak na zakwasie. Ma on również delikatnie kwaskowaty smak i zapach jak w przypadku chleba na zakwasie. A co najważniejsze długo utrzymuje świeżość i szybko się nie zsycha. Składniki: 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 20 g drożdży
Kuchnia MagdaLenymusi być pracochłonne i trudne. Oto przepis na domowy chleb o prostym składzie, który wyjdzie każdemu! Wystarczy tylko 10-15 min. naszej pracy, a reszta to czekanie... Pełnoziarnisty chleb pszenny na drożdżach oraz wodzie pozostałej z kiszonych ogórków. Bez zbędnych dodatków - jedynie mąka, drożdże, woda i przyprawy. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką, przełożyć do formy i pozostawić do wyrośnięcia(...)Takiego nigdzie nie dostaniecie 😉 Z zewnątrz chrupiąca skórka, a środek miękki i lekko wilgotny jak na zakwasie. Ma on również delikatnie kwaskowaty smak i zapach jak w przypadku chleba na zakwasie. A co najważniejsze długo utrzymuje świeżość i szybko się nie zsycha. Składniki: 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 20 g drożdży
Kuchnia MagdaLenyrazowej. Bo tak jest szybciej, taniej i wygodniej. Zmielony palony słód bowiem nadaje chlebowi ciemnego koloru, upodobniajac do razowego tylko z wyglądu. P.S. Ilość składników została przewidziana na jeden bochenek w prostokątnej foremce (np. keksówce). Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach , YeastSpotting i Panissimo (#23) . Zaczątek(...)zakwas żytni razowy Odśwież zakwas dodając letnią wodę i mąkę żytnią razową - po 50 g. Odstaw w pokojowej temperaturze, a po 12 godzinach odmierz 25 g zakwasu, które posłuży Ci do zrobienia chleba. Zaczyn faza I: 25 g zaczątku 65 g mąki żytniej starogardzkiej 1850 60 g wody o temp. ok. 25 °C Rozpuść zaczątek w wodzie, dodaj mąkę
Grahamka, weka i kajzerkaZaczyn do obu chlebów taki sam: 30 g zakwasu żytniego, 150 g wody temp. 45°C, 3 g soli, 100 g razowej żytniej, 50 g żytniej Typ 720, mieszamy i zostawiamy przykryty w cieple (27-30°C) na 18 godzin. Chleb żytni ze śliwką Po 18 h dodajemy do zaczynu
Przepisy na domowy ser i chlebstały się naszymi faworytami. Dziś jeden z tych ulubionych przepisów, tym razem na nieco kapryśny, ale przepyszny chleb żytni. Przyznaję, miałam z nim trochę problemów na początku. A to ilość składników nie pasowała do moich foremek i chleb wychodził niski. A to zakwas nie był jeszcze wystarczająco silny i chleb nie wyrósł. Wreszcie, po kilku próbach i kombinacjach(...)dość szczelnie zawiązuję, aby woda z ciasta nie parowała. 10. Chleb odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce – u mnie to podłoga w pomieszczeniu gospodarczym. Tam jest najcieplej przy ogrzewaniu podłogowym. Chleb ma wyrosnąć przynajmniej do brzegów formy. Może to potrwać od 3 do 5-6 godzin. Zależy od siły zakwasu i temperatury otoczenia. 11. Gdy chleb wyrośnie, rozgrzać piekarnik
W mojej kuchni