chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:82/261)

Domowy chleb pszenny na żytnim zakwasie (zdrowe kanapki) 181

czasu potrzebnego do zrobienia tego chlebka, naprawdę warto. A do tego ten zapach... bezcenne. Zakwas najlepiej robić z mąki żytniej, ponieważ najłatwiej ją zakwasić. Przepis na ten chleb pochodzi z bloga "mojewypieki". Zakwas żytni: Czas przygotowania 3 dni: Dzień 1: Do litrowego słoika wsypujemy 1/2 szklanki mąki żytniej (typ 750 lub 720) i 1/2 szklanki przegotowanej lekko ciepłej wody. Mieszamy(...)usypiają. Jak chcemy go użyć to wyjmujemy z lodówki, po 2 godzinach dokarmiamy go np. 2 łyżkami mąki i 2 łyżkami wody. Po 3 godzinach od dokarmienia zakwas gotowy jest do użycia. Chleb pszenny składniki na 2 bochenki lub 1 mega duży: Wieczór wcześniej (robimy zaczyn) 650 ml lekko ciepłej wody 500 g mąki pszennej chlebowej

IMPRESJA SMAKU
Chleb na dwóch zakwasach 201

Pyszny chleb mieszany dla smakoszy na dwóch zakwasach. Może i pracochłonny ale efekt jest tego wart, pyszny(...)bochen pojawi się na Waszym stole bo u mnie już się pojawił. Powiem więcej już go zjedliśmy bo był przepyszny, polecam wszystkim. Chleb jest według przepisu Jeffreya Hamelmana. Chleb na dwóch zakwasach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zakwas żytni 150

Domowy chleb na zakwasie? Nic prostszego! Poniżej instrukcja jak samemu w domowym zaciszu wyhodować to cudeńko;) A później już tylko piec, piec i jeszcze raz piec pyszny, domowy chlebek;) Instrukcję stworzenia zakwasu dostałam od znajomej która od lat piecze chleb w domu.   Jutro na blogu przepis na chlebek, zapraszam:)  Dzień I: 200 gram mąki żytniej razowej(...)gramami mąki, za 12 godzin robimy to samo.Czynność tę powtarzamy w 3,4,5 i 6 dniu. Dnia 7 możemy już piec swój chlebek;) A to mój gotowy zakwas: Resztę zakwasu przykryć szczelnie ręcznikiem papierowym i schować do lodówki. Jeżeli chcemy ponownie użyć naszego zakwasu należy dzień przed planowanym wypiekiem wyciągnąć zakwas z lodówki, ocieplić go i nakarmić dwukrotnie

Krakowskie smaki Ani
CHLEB PSZENNO - ŻYTNI NA ZAKWASIE Z SIEMIENIEM LNIANYM 173

Chlebek pieczony w domu jest smaczny i pachnący, w dodatku jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Dzisiaj upiekłam chleb z domieszką mąki żytniej oraz dodatkiem ziaren, słonecznika i siemienia lnianego. Wyszedł idealny taki jak go wszyscy domownicy lubią. SKŁADNIKI : 100 ml zakwasu żytniego 100 g mąki żytniej 30 ml wody Składniki na zakwas mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na kilka(...)PRZYGOTOWANIE : Zakwas i składniki na chleb przekładamy do dużej miski, dokładnie wyrabiamy ciasto. Jeżeli nie chcemy czekać kilka godzin na rośnięcie chleba, dodajemy wymieszane z wodą drożdże i dokładnie zagniatamy chleb. Ciasto rośnie kilka godzin na zakwasie a z drożdżami i kwasem tylko 30-40 minut. Po wyrośnięciu ciasto należy odgazować, raz lub dwa zagnieść i pozostawić do ponownego rośnięcia

Kulinarne Fantazje Marioli
Chleb żytni razowy na zakwasie z siemieniem, słonecznikiem i młodym jęczmieniem 169

Mój pierwszy chleb na zakwasie (przepis KLIK ). Aczkolwiek dodałam trochę drożdży, by przyspieszyć wyrastanie i cieszyć się nim szybciej. Dodałam też troszkę młodego jęczmienia - nie zmienia smaku chleba, a jak już wspominałam ma wiele walorów zdrowotnych. Składniki: 6 łyżek aktywnego zakwasu żytniego 15g świeżych drożdży 3 szkl. mąki żytniej razowej (typ 2000) 1/2 łyżeczki cukru 1,5 szkl. letniej wody(...)małej miseczki wkruszamy drożdże (w temp. pokojowej), dodajemy cukier i łyżkę letniej wody, rozcieramy i odstawiamy na 5 minut. Do miski wsypujemy mąkę, sól, ziarna, młody jęczmień i przekładamy zakwas. Dodajemy rozpuszczone drożdże i letnią wodę. Mieszamy ciasto początkowo łyżką, a następnie wyrabiamy przez około 5-6 minut rękoma. Ciasto powinno być klejące, ale odchodzić od rąk (na zdjęciu starałam

Kolorowy Przepisownik
Chleb orkiszowy z miodem na zakwasie 171

zawsze staram się żeby był z możliwie jak największej ilości zdrowych składników, a szczególnie dzieci lubią jak im ciotka coś upiecze ;-) Tym razem upiekłam dla niej chleb orkiszowy z miodem na zakwasie. Przepis wzięłam z TEJ strony. Z podanego przepisu wyszedł mi jeden duży bochenek chleba. Użyłam dużą keksówkę. Składniki na zaczyn: 50 g aktywnego zakwasu żytniego 75g mąki(...)nagrzanego piekarnika i piec najpierw 10 minut w temperaturze 220 stopni C, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze 25 - 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika chleb studzić na kratce. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Chleb Młynarza 132

piekłam już dwukrotnie!!! Dziękuję bardzo za zaproszenie no i czekam na kolejne propozycje:) Przepis podaję za Renatą Sharman Chleb Młynarza Składniki na 1 bochenek Zaczyn (wieczór wcześniej): • 65 g mąki pszennej chlebowej (typ 850) • 45 g wody • 1 łyżka aktywnego zakwasu żytniego * Wszystkie składniki połączyć. Przykryć folią i pozostawić w temperaturze pokojowej przez 12 godzin (całą noc). Ciasto właściwe(...)wlać szklankę wrzątku do naczynia. Piec około 35-45 minut, można tez obiżyć temperaturę po 20 minutach, jeśli chleb się zbytnio zrumienił. Chleb powinien wydawać głuchy dźwięk jeśli zapukamy palcem w spód. Studzić na kratce. Wskazówki * Zytni zakwas wyjmuje popołudniu przed pieczeniem, powiedzmy o godzinie 15:00. Zazwyczaj mam go tylko 50 g, po osiągnięciu temperatury pokojowej, karmię tą samą

Pieguskowa Kuchnia
CHLEB Z GARNKA – najszybszy pszenny chleb 143

każdy z Was słyszał. Każdy, kto choć raz marzył się o domowym, ciepłym chlebie z chrupiącą skórką. Moim przeogromnym marzeniem ( które na bank spełnię! ) jest nauczenie się pieczenia chlebów na zakwasie. Zanim jednak to nastąpi wypiekam proste, pszenne chleby, które smakują obłędnie i zajada się nimi cała rodzinka, nie mogąc doczekać, gdy wyciągnę z piekarnika. Dziś mam dla Was przepis

Ostra na Słodko
Drożdżowy chleb z garnka – orkiszowy z kuskusem 132

kaszki kuskus. Przepis pochodzi  z bloga From- Snuggs – Kitchen . Jest to chleb przygotowywany na drożdżach piekarskich i pieczony w żeliwnym garnku.  Od jakiegoś czasu piekę chleby na zakwasie, więc zastanawiałam się czy brać udział we wspólnym wypiekaniu. Wiem jednak,  że nie wszyscy jeszcze “zaprzyjaźnili” się z zakwasem, więc postanowiłam wypróbować przepis ten przepis. Drożdżowy chleb

Tajemnice Smaku
Chleb z garnka orkiszowy z kuskusem 94

kaszki kuskus. Przepis pochodzi  z bloga From- Snuggs – Kitchen . Jest to chleb przygotowywany na drożdżach piekarskich i pieczony w żeliwnym garnku.  Od jakiegoś czasu piekę chleby na zakwasie, więc zastanawiałam się czy brać udział we wspólnym wypiekaniu. Wiem jednak,  że nie wszyscy jeszcze “zaprzyjaźnili” się z zakwasem, więc postanowiłam wypróbować przepis ten przepis. Drożdżowy chleb

Tajemnice Smaku
Chleb marchewkowy ekspresowy! 98

ekspresowy! Wrzuć wszystko do jednej miski, wymieszaj i gotowe! Praktycznie chleb nie wymaga żadnego wysiłku i robi się sam – czyli to co większość lubi najbardziej ;) Wiadomo, że chleb na zakwasie ma więcej pozytywów niż chle The post Chleb marchewkowy ekspresowy! appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Chleb pszenny, drożdżowy, z naczynia żaroodpornego 719

Wcześniej piekłam już chleb w garnku żeliwny więc wiem, że pieczenie chleba w naczyniu z pokrywką to całkiem dobra metoda. Można w ten sposób piec niektóre chleby na zakwasie i drożdżowe. Dzięki początkowemu pieczeniu pod przykryciem chleb dobrze rośnie a zdjęcie pokrywy pod koniec pieczenia pozwala na uzyskanie chrupiącej skórki. Przepis na ten prosty i smaczny chleb dostałam od czytelniczki

Smaczna Pyza
CHLEB WIELOZIARNISTY NA DROŻDŻACH, NAJLEPSZY 228

Jako mała odmiana dla  chlebów na zakwasie , które jadamy na codzień, zapragnęłam tym razem chleba na drożdżach. Tak coby nie było nudno. W poszukiwaniu smaków, które by nas satysfakcjonowały (a oto coraz trudniej), natknęłam się na ten przepis i to był strzał w dziesiątkę. Ten chleb jest przepyszny. Zdjęcie nie oddaje w pełni jego smaku, mnóstwo ziaren

Smaczne Zdrowe
PROSTY CHLEB NA ZAKWASIE 196

Najprostszy, smaczny, pachnący, gorący...domowy chlebek :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w

Przepisy Aleksandry
Chleb żytni na świeżo wyhodowanym zakwasie 118

mój pierwszy chleb żytni na zakwasie. W nazwie postu specjalnie zaznaczyłam, że jest on zrobiony na świeżo wyhodowanym zakwasie, bo tak młody zakwas nie ma jeszcze swojej pełnej mocy. Widać to też nieco po chlebie, który w środku jest lekko wilgotny. Musi on po prostu dłużej odparowywać niż chleb na drożdżach sklepowych. Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa(...)piekarnia".  Z podanych poniżej składników wychodzą 2 chleby. Rozmiary moich form, to 35x12,5 cm, ale mogą być krótsze, dzięki czemu chlebki będą wyższe. SKŁADNIKI 350 g zakwasu żytniego 200 g mąki żytniej razowej typ 2000 600 g mąki żytniej typ 720 650 ml wody 20 g soli WYKONANIE Do dużej miski dodać wszystkie wymienione składniki i wymieszać

Passions hobbies life