chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:84/261)

Ruiskuorinen olutlimppu, fiński chleb świąteczny w grudniowej piekarni 149

grudniowej piekarni chleb fiński świąteczny zaproponowany przez Gucia .  Propozycja szczególnie dla osób nie piekących chleba na zakwasie jak też dla tych, którzy chcieliby upiec taki chleb z okazji zbliżających się świąt Bożego Narodzenia. Chleb wyjątkowo smaczny idealnie wpisujący się w świąteczny klimat. Skórka chrupiąca, niezbyt gruba. Miąższ bardzo delikatny z małymi dziurkami. Jak na chleb drożdżowy długo zachowuje świeżość

Leśny Zakątek
Ruiskuorinen olutlimppu, fiński chleb świąteczny w grudniowej piekarni 257

grudniowej piekarni chleb fiński świąteczny zaproponowany przez Gucia .  Propozycja szczególnie dla osób nie piekących chleba na zakwasie jak też dla tych, którzy chcieliby upiec taki chleb z okazji zbliżających się świąt Bożego Narodzenia. Chleb wyjątkowo smaczny idealnie wpisujący się w świąteczny klimat. Skórka chrupiąca, niezbyt gruba. Miąższ bardzo delikatny z małymi dziurkami. Jak na chleb drożdżowy długo zachowuje świeżość

Leśny Zakątek
Chleb orkiszowy graham na maślance, z ziarnem słonecznika i czarnym sezamem 149

zwykle po swojemu i oto podaję przepis na chleb wagi 1000 g, pyszny i syty. Ma ładną strukturę, chrupiącą skórkę i nie sypiący się środek. Smakuje trochę jak chleb na zakwasie, powoduje to dodatek maślanki. Coś mi mówi, że chleb ten można upiec również w sposób tradycyjny, w piekarniku, w keksówce. Składniki 350 ml maślanki 2 płaskie łyżeczki soli

Z Kuchni Do Kuchni
Prosty chleb pszenny 189

już ma frika na punkcie chleba, co rusz eksperymentuje i wyszukuje przepisów. Czasem jednak nie mam czasu na chleb na zakwasie, dlatego lubię takie ekspresowe pieczywo.  Szybkie i smaczny chleb, znaleziony u Małgosi         Składniki: 1 szklanka mąki pszennej chlebowej typ 75 2 szklanki mąki pszennej uniwersalnej typ 650 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka ciepłej

Delicious Titbits
Żytni chleb na drożdżach 202

Świeże pieczywo o poranku to naprawdę luksus, więc kiedy przychodzi weekend to u mnie czas na wypieki chleba. Piekę ulubione bułki , chleb na zakwasie lub według jeszcze niewypróbowanych przepisów. Dzisiaj polecam żytnie chleb na drożdżach z formy z dodatkiem słonecznika, pestek dyni i nation siemienia lnianego. Żytni chleb na drożdżach Składniki: na 2 podłużne formy o pojemności

codojedzenia
Owsiany zakwas na żur 197

wolisz lżejszą i mniej kwaśną wersję żuru - zakwas owsiany będzie idealny! Zobacz również przepis na -----> żytni zakwas na żur ,  Żur ,  świąteczny żurek z chrzanem w chlebie Owsiany zakwas na żur - przepis: 1 szklanka płatków owsianych górskich 1 litr wody  3 ząbki czosnku 2-3 liście laurowe 4-5 ziaren pieprzu i ziela angielskiego 3 łyżki wody

Moje Qulinaria
Prosty chleb na drożdżach 175

drożdżach, powinien przypaść do gustu zwłaszcza osobom mniej doświadczonym w wypiekaniu domowego pieczywa. Świeżo upieczony chleb, ma chrupiącą skórkę i miękki, sprężysty i niekruszący się środek. Bardzo lubię chleby pieczone na zakwasie, one jednak wymagają nieco więcej czasu i uwagi. Tym razem upiekłam, szybki chleb z dodatkiem suchych drożdży, które zazwyczaj mam w swoich zapasach. Chleb upiekłam z mąki chlebowej(...)stopni C przez 45 - 50 minut. Po upieczeniu dokładnie wystudzić na kratce. Nie kroić gorącego chleba, gdyż zdeformujemy go i skórka będzie się oddzielać. Zobacz również: chleb pszenno-żytni na zakwasie

Kuchcik gotuje
Zakwas z buraków 168

sposób! Składniki (na ok. 2 litry zakwasu):   5 sporych buraków 5 ząbków czosnku 1 liść laurowy 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka cukru piętka od razowego chleba na zakwasie Sposób przygotowania: Buraki obrać, pokroić w cienkie plastry i włożyć do ok. 4-5 litrowego słoja lub kamionkowego garnka (takiego do kiszenia ogórków). Dodać obrane, całe ząbki czosnku, liść laurowy(...)letnia, zalać nią buraki. Woda musi je przykryć, nie mogą wystawać ponad nią. Na wierzch włożyć piętkę od chleba. Słój zabezpieczyć gazą, by nie dostały się do niego muszki owocówki i postawić w ciemnym miejscu (np. w szafce), w temperaturze pokojowej. Zakwas będzie gotowy po 3-4 dniach - wtedy należy go zlać przez sito. Powinien być dość gęsty i mieć

W SMAK
Chleb żytni razowy na zakwasie 171

zaczyn 80 g wody 80 g mąki żytniej typ 2000 50 g zakwasu żytniego Przygotowanie zaczynu : – wszystkie składniki wymieszać ze sobą, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 12 godzin. Można to zrobić od razu w misie, w której będziemy wyrabiać chleb. Składniki: cały zaczyn który przygotowaliśmy (210 g ) 200 g wody 210 g mąki żytniej(...)spód bochenka, dobrze wypieczony chleb powinien wydawać głuchy odgłos. Taki chleb nadaje się do jedzenia nawet pod tygodniu od upieczenia. Mój trochę słabo wyrósł :( Miałam prawdopodobnie młody, słaby zakwas :( I chleb upiekłam w okrągłej foremce

Proste Potrawy
Chleb z orzechami i płatkami owsianymi 139

pomyślał tak też zrobił i przedstawiam wam przepis na jeszcze jeden orzechowy chlebek :) Tym razem trochę inny, z płatkami owsianymi i nie na zakwasie tylko zwykły drożdżowiec.  W sumie prawda jest taka, że tamten chleb z poprzedniego wpisu smakował mi o wiele bardziej. Co oczywiście(...)znaczy, że ten jest nie smaczny. O nie, nie, nie :) Po prostu tamten był mega-niesamowity, a ten po prostu jest bardzo dobry :) Ja chyba po prostu wolę chleby na zakwasie, stąd też pewnie ten mój zachwyt. Ale teraz już bez zbędnego gadania przejdźmy do sedna: 550 g mąki pszennej 115 g płatków owsianych (plus trochę na posypanie

Marder&Marder Manufacture
Chleb orkiszowy pełen ziarenek 180

właściwościach orkiszu).  Już jakiś czas temu p rze rzuciłam się w yłącznie na ciemne pieczywo, dlatego wyrób tego chleba był następnym krokiem w mojej domowej piekarni.  Chleb orkiszowy na zakwasie z ziarnkami to dla mnie prawdziwy chleb razowy. Jest nie tylko pełen ziaren, ale też jak taki prawdziwy wiejski chleb ciężki i wilgotny,a do tego niesie(...)szklanki otrąb 1/4 szklanki siemienia lnianego złotego lub brązowego 2  łyżeczki pestek dyni 2 łyżeczki pestek słonecznika 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli zakwas pszenny (lub żytni z tego przepisu ) Przygotowanie: Wszystkie składniki na chleb mieszamy, a powstałe ciasto przekładamy do formy wysmarowanej olejem i poruszonej mąką lub otrębami. (formą z ciastem dobrze jest postukać o podłogę, aby pozbyć

Bon appetit mon amie
CHLEB DOMOWY NA ZAKWASIE 155

Dostałam od koleżanki zakwas na chleb i postanowiłam go wykorzystać. Tzn. upiekłam swój pierwszy w życiu chleb. Przepis jest uniwersalny, a smak pieczywa uzależniony jest od tego jakich użyjemy dodatków. Poniżej podaję przepis jaki dostałam razem z zakwasem, można z niego upiec dwa bochenki.  Osobiście zastosowałam metodę "pół z tego" i w ten sposób uzyskałam ciasto na 1 chlebek(...)około 1 godzinę.Kuchnia z termoobiegiem 180 stopni ok. 50 min. Po upieczeniu chleb wyjąć i odwrócić do góry nogami i wstawić do pieca na ok. 5-10 min., w zależności jak upiekł się spód.Wyjąc z pieca, posmarować zimną wodą w celu uzyskania posypki. ZAKWAS PRZECHOWYWAĆ W LODÓWCE MAX.3 TYGODNIE

Kuchnia w opałach
Chleb piwno - cebulowy - lutowa piekarnia 162

jakimi posługuję się w innych moich przepisach, w nawiasie określenia Piotra Kucharskiego.  Przepis opracowany na podstawie przepisu z książki   Piotra Kucharskiego "Chleb domowa piekarnia" składniki na 2 bochenki  zaczyn   (P.K. używa nazwy zakwas) 200 g mąki żytniej razowej typ 2000 180 g wody 60 g  zakwasu  (P.K. używa nazwy starter) ciasto właściwe(...)gąbczastą strukturę i jest napowietrzone. Cebulę pokroić w dużą kostkę, poddusić na oleju aż zmięknie i nabierze złotego koloru, wystudzić.  Do dużej miski odważyć 350 g zaczynu  (zakwasu) . Dodać mąkę, cebulę, sól, piwo. Wymieszać, przykryć folią i odstawić do pierwszego wyrastania, w temperaturze pokojowej, na 8 - 12 godzin. Po tym czasie wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części

Stare Gary
Chleb na zakwasie 183

Przepyszny domowej roboty chleb na zakwasie, jego zapach podczas pieczenia unosi się po całym domy, aż ślinka cieknie. Wszyscy domownicy  czekają kiedy ostygnie, aby go ukroić i zjeść kromkę chleba posmarowanym samym świeżym masełkiem. Największym sekretem dobrego wypieku, jest włożenie całego serca w prace jak również niezastąpiona jest pomoc małego kucharza :) Zakwas: 1 szklanka maki żytniej 2 szklanki wody(...)przykrywając ściereczką. Codziennie trzeba zakwas przemieszać. Składniki: 2,5 kg mąki żytniej 1 litr wody letniej 2 łyżeczki soli siemię lniane, kminek Wykonanie: Do miski dodajemy wyrobiony zakwas, wodę oraz sól wymieszać wszystko łyżką, następnie dodajemy 3/4 kg mąki. Ugniatamy składnik aż powstaną pęcherzyki powietrza. Odstawiamy na noc w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką. Na drugi dzień dodajemy pozostałą mąkę

kgwjanczewo
Żur na zakwasie chlebowym 233

zakwasu z zakwasem chlebowym - brzmi może trochę dziwnie, ale tak jest :) Oznacza to tylko tyle, że do bazowego przepisu na żytni zakwas na żur dodałam trochę żytniego zakwasu, który wykorzystuję do pieczenia chleba. Pomysł i przepis na "chlebowy" zakwas na żur zaczerpnęłam z książki Piotra Kucharskiego "chleb domowa piekarnia", na którego publikację często się powołuję (zwłaszcza jeśli chodzi o pieczenie(...)chleba).  Zobacz również inne przepisy na ----> żur Żur na zakwasie chlebowym - przepis: Składniki: 0,5 litra zakwasu na żur z zakwasu chlebowego ( przepis ) 4 duże ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1 opalona cebula 1/4 selera kilkunastocentymetrowy kawałek pora 1 łyżka majeranku sól, przyprawa typu Vegeta - do smaku laska ulubionej kiełbasy, białej kiełbasy, kawałek boczku - wg uznania Żur

Moje Qulinaria
Jesienny chleb 192

prostu muszę . Zabrało mi to chwilę, a jeszcze dłuższą przygotowanie posta. Ale - co się odwlecze... I w końcu jest: pierwszy poważny chleb - na poolish... A co to takiego...? Dla laików, takich jak ja, najprostszym wyjaśnieniem może być: niedorobiony zakwas... Miesza się bowiem taką samą ilość mąki z wodą, i dodaje odrobinę drożdży. Zostawia się taką mieszankę na kilka godzin(...)dowolne dodatki smakowe. Tak przygotowany chleb ma nieco inną konsystencję niż zwykły na drożdżach, ma fantastyczne dziury i dłużej zachowuje świeżość. Dla niewtajemniczonych (jak ja) w magię pieczenia chleba na zakwasie, poolish może być pierwszym krokiem w jego kierunku - nie wymaga tyle czasu, przygotowuje się tylko jego akuratną do danego przepisu ilość, a jednak jest nieco bardziej, hmm... Zaawansowany

Pożeraczka, czyli raz adobrze