chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:84/261)

Chleb żytni razowy na zakwasie z siemieniem, słonecznikiem i młodym jęczmieniem 119

Mój pierwszy chleb na zakwasie (przepis KLIK ). Aczkolwiek dodałam trochę drożdży, by przyspieszyć wyrastanie i cieszyć się nim szybciej. Dodałam też troszkę młodego jęczmienia - nie zmienia smaku chleba, a jak już wspominałam ma wiele walorów zdrowotnych. Składniki: 6 łyżek aktywnego zakwasu żytniego 15g świeżych drożdży 3 szkl. mąki żytniej razowej (typ 2000) 1/2 łyżeczki cukru 1,5 szkl. letniej wody(...)małej miseczki wkruszamy drożdże (w temp. pokojowej), dodajemy cukier i łyżkę letniej wody, rozcieramy i odstawiamy na 5 minut. Do miski wsypujemy mąkę, sól, ziarna, młody jęczmień i przekładamy zakwas. Dodajemy rozpuszczone drożdże i letnią wodę. Mieszamy ciasto początkowo łyżką, a następnie wyrabiamy przez około 5-6 minut rękoma. Ciasto powinno być klejące, ale odchodzić od rąk (na zdjęciu starałam

Kolorowy Przepisownik
Chleb orkiszowy z miodem na zakwasie 125

zawsze staram się żeby był z możliwie jak największej ilości zdrowych składników, a szczególnie dzieci lubią jak im ciotka coś upiecze ;-) Tym razem upiekłam dla niej chleb orkiszowy z miodem na zakwasie. Przepis wzięłam z TEJ strony. Z podanego przepisu wyszedł mi jeden duży bochenek chleba. Użyłam dużą keksówkę. Składniki na zaczyn: 50 g aktywnego zakwasu żytniego 75g mąki(...)nagrzanego piekarnika i piec najpierw 10 minut w temperaturze 220 stopni C, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze 25 - 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika chleb studzić na kratce. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Chleb Młynarza 93

piekłam już dwukrotnie!!! Dziękuję bardzo za zaproszenie no i czekam na kolejne propozycje:) Przepis podaję za Renatą Sharman Chleb Młynarza Składniki na 1 bochenek Zaczyn (wieczór wcześniej): • 65 g mąki pszennej chlebowej (typ 850) • 45 g wody • 1 łyżka aktywnego zakwasu żytniego * Wszystkie składniki połączyć. Przykryć folią i pozostawić w temperaturze pokojowej przez 12 godzin (całą noc). Ciasto właściwe(...)wlać szklankę wrzątku do naczynia. Piec około 35-45 minut, można tez obiżyć temperaturę po 20 minutach, jeśli chleb się zbytnio zrumienił. Chleb powinien wydawać głuchy dźwięk jeśli zapukamy palcem w spód. Studzić na kratce. Wskazówki * Zytni zakwas wyjmuje popołudniu przed pieczeniem, powiedzmy o godzinie 15:00. Zazwyczaj mam go tylko 50 g, po osiągnięciu temperatury pokojowej, karmię tą samą

Pieguskowa Kuchnia
CHLEB Z GARNKA – najszybszy pszenny chleb 92

każdy z Was słyszał. Każdy, kto choć raz marzył się o domowym, ciepłym chlebie z chrupiącą skórką. Moim przeogromnym marzeniem ( które na bank spełnię! ) jest nauczenie się pieczenia chlebów na zakwasie. Zanim jednak to nastąpi wypiekam proste, pszenne chleby, które smakują obłędnie i zajada się nimi cała rodzinka, nie mogąc doczekać, gdy wyciągnę z piekarnika. Dziś mam dla Was przepis

Ostra na Słodko
Drożdżowy chleb z garnka – orkiszowy z kuskusem 79

kaszki kuskus. Przepis pochodzi  z bloga From- Snuggs – Kitchen . Jest to chleb przygotowywany na drożdżach piekarskich i pieczony w żeliwnym garnku.  Od jakiegoś czasu piekę chleby na zakwasie, więc zastanawiałam się czy brać udział we wspólnym wypiekaniu. Wiem jednak,  że nie wszyscy jeszcze “zaprzyjaźnili” się z zakwasem, więc postanowiłam wypróbować przepis ten przepis. Drożdżowy chleb

Tajemnice Smaku
Chleb z garnka orkiszowy z kuskusem 56

kaszki kuskus. Przepis pochodzi  z bloga From- Snuggs – Kitchen . Jest to chleb przygotowywany na drożdżach piekarskich i pieczony w żeliwnym garnku.  Od jakiegoś czasu piekę chleby na zakwasie, więc zastanawiałam się czy brać udział we wspólnym wypiekaniu. Wiem jednak,  że nie wszyscy jeszcze “zaprzyjaźnili” się z zakwasem, więc postanowiłam wypróbować przepis ten przepis. Drożdżowy chleb

Tajemnice Smaku
Chleb marchewkowy ekspresowy! 49

ekspresowy! Wrzuć wszystko do jednej miski, wymieszaj i gotowe! Praktycznie chleb nie wymaga żadnego wysiłku i robi się sam – czyli to co większość lubi najbardziej ;) Wiadomo, że chleb na zakwasie ma więcej pozytywów niż chle The post Chleb marchewkowy ekspresowy! appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Chleb pszenny, drożdżowy, z naczynia żaroodpornego 637

Wcześniej piekłam już chleb w garnku żeliwny więc wiem, że pieczenie chleba w naczyniu z pokrywką to całkiem dobra metoda. Można w ten sposób piec niektóre chleby na zakwasie i drożdżowe. Dzięki początkowemu pieczeniu pod przykryciem chleb dobrze rośnie a zdjęcie pokrywy pod koniec pieczenia pozwala na uzyskanie chrupiącej skórki. Przepis na ten prosty i smaczny chleb dostałam od czytelniczki

Smaczna Pyza
CHLEB WIELOZIARNISTY NA DROŻDŻACH, NAJLEPSZY 181

Jako mała odmiana dla  chlebów na zakwasie , które jadamy na codzień, zapragnęłam tym razem chleba na drożdżach. Tak coby nie było nudno. W poszukiwaniu smaków, które by nas satysfakcjonowały (a oto coraz trudniej), natknęłam się na ten przepis i to był strzał w dziesiątkę. Ten chleb jest przepyszny. Zdjęcie nie oddaje w pełni jego smaku, mnóstwo ziaren

Smaczne Zdrowe
PROSTY CHLEB NA ZAKWASIE 157

Najprostszy, smaczny, pachnący, gorący...domowy chlebek :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w

Przepisy Aleksandry
Chleb żytni na świeżo wyhodowanym zakwasie 75

mój pierwszy chleb żytni na zakwasie. W nazwie postu specjalnie zaznaczyłam, że jest on zrobiony na świeżo wyhodowanym zakwasie, bo tak młody zakwas nie ma jeszcze swojej pełnej mocy. Widać to też nieco po chlebie, który w środku jest lekko wilgotny. Musi on po prostu dłużej odparowywać niż chleb na drożdżach sklepowych. Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa(...)piekarnia".  Z podanych poniżej składników wychodzą 2 chleby. Rozmiary moich form, to 35x12,5 cm, ale mogą być krótsze, dzięki czemu chlebki będą wyższe. SKŁADNIKI 350 g zakwasu żytniego 200 g mąki żytniej razowej typ 2000 600 g mąki żytniej typ 720 650 ml wody 20 g soli WYKONANIE Do dużej miski dodać wszystkie wymienione składniki i wymieszać

Passions hobbies life
Chleb pszenno-żytni 114

żytni. Smakuje wybornie, długo pozostaje świeży. Skórka jest chrupiąca, a wnętrze idealne. Na górze chlebka, nasze ulubione ziarenka. Ten chlebek jest świetny zarówno do sera, wędlin czy dżemów. Chleb pieczony na zakwasie, jednak z dodatkiem drożdży, dzięki czemu nie musisz martwić się o to, czy chleb dobrze wyrośnie. Chlebek upieczony według przepisu Liski (Whiteplate), z moimi modyfikacjami. Dodałam ziarna(...)wyrastania chleba, zarówno w misie jak i w blachach, inaczej powstanie nam skorupka na samym wierzchu ciasta. Drukuj Chleb pszenno-żytni window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Zaczyn (dzień wcześniej) 360 g mąki żytniej chlebowej 720 300 g wody 2 łyżki zakwasu żytniego Ciasto właściwe: 230 g mąki żytniej chlebowej 720 300 g mąki pszennej chlebowej 850 (ja dałam

Mieszam w Garnku
Chleb żytni jasny na zakwasie z ziarnami 128

krótko). Ja dodaje ziarna, bo lubię takie chleby, ale jeżeli osobiście wolicie bez, to można je pominąć. Z podanych poniżej składników wychodzą dwa chleby pieczone w formach keksowych o wymiarach 35x12,5 cm. SKŁADNIKI 400 g zakwasu żytniego(...)mąki żytniej typ 720 700 ml wody (przegotowanej) 20 g soli 100 g mieszanych ziaren (u mnie słonecznik, dynia, siemię lniane) płatki owsiane do posypania góry chlebów WYKONANIE Zakwas wyciągnąć z lodówki i ogrzać (około 2 godz.). W dużej misce wymieszać wszystkie podane składniki z ogrzanym zakwasem (wymieszać tylko do połączenia składników, nie wyrabiać, bo żyto tego nie lubi). Przykryć

Passions hobbies life
Zakwas na żurek! 125

Zakwas na żurek, to bardzo prosta sprawa, potrzebujecie mąkę żytnią typ 720, wodę przegotowaną, czosnek, ziele angielskie, listki laurowe, pieprz, ewentualnie skórka chleba na zakwasie. Jak zrobić: 1 dzień: 4 łyżki mąki żytniej, 4 ząbki czosnku, 4 listki laurowe, pieprz, ziele angielskie -kilka ziarenek, skórka chleba, całość zalej wodą przegotowaną- 3/4 szklanki. Odstaw w ciepłe miejsce

SMYKWKUCHNI
Chleb z ziarnami na zakwasie. 148

Zrobiłam nowy chleb na zakwasie. Bardzo dobry, z ziarnami, na mące pszennej. Zapisuję przepis, bo będę do niego wracać. Jeśli macie zakwas, to wypróbujcie, może przypadnie Wam do gustu. Najlepiej ciasto na chleb zrobić wieczorem, a rano upiec. Wtedy przez noc, ładnie wyrośnie. Ja zrobiłam rano i wyrastał 6 godzin. Nie wyrósł, tak jak bym chciała. Mimo wszystko, taki świeży(...)mąki pszennej typ 650 5 łyżek słonecznika 5 łyżek płatków owsianych 3 łyżki pestek dyni 1 łyżka nasion chia 1 łyżka siemienia lnianego 2 łyżeczki soli 250 g. aktywnego zakwasu 500 g. letniej wody Wykonanie: Do miski wsypać mąkę, dodać sól i ziarna. Wymieszać. Wlać zakwas i wodę. Wyrobić mikserem z hakami. Następnie przełożyć na stolnicę i jeszcze chwilę, wyrobić

Agusiowe smakołyki

Proponowane wyszukiwania