chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:80/261)

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem wg Aleex 61

tego dnia wszystko jest inne. I będzie inne.  Jedną z istotnych umiejętności na ciężkie czasy jest pieczenie chleba. Od początków pandemii piekę chleb w domu. Sprawdzam różne przepisy, wybieram te, które smakują moim bliskim. Najczęściej piekę chleby na zakwasie, który 2 lata temu sama wyhodowałam. Ale od czasu do czasu sięgam po drożdże. Tak jak w tym przepisie, który(...)znalazłam u Dorotus. Chleb według tej receptury przypomina ten na zakwasie. Jest pyszny, ma sprężysty miękisz i chrupiącą, rumianą skórkę. Nam bardzo smakuje, więc polecam.   Składniki (na 1 bochenek):   • 400 g mąki pszennej  • 75 g mąki żytniej razowej  • 360 g wody (32 – 35ºC)  • 2 łyżeczki soli  • 3 g suchych drożdży  • około

W mojej kuchni
Zakwas na barszcz czerwony 555

zwykły" barszcz. Taki zakwas wbrew pozorom nie jest trudny do przygotowania. Potrzebne będą nam dobrej jakości buraki - muszą być jędrne, z wiarygodnego i sprawdzonego źródła. Chleb na zakwasie - najlepiej przygotowanego samodzielnie, jeśli jednak nie wypiekacie chleba, to można kupić, ale również z dobrego źródła. Czosnek - polski :-). Oraz przegotowana woda - można sięgnąć po sklepową, najlepsza wg mnie jest woda Żywiec

Pora coś zjeść
Pyszny chleb 43

wydawać się skomplikowany, ale wystarczy zorganizować sobie odpowiednio pracę i na pewno się uda 😊 Problemem może stać jednak zdobycie lub zrobienie zakwasu. Najlepiej pozyskać zakwas od kogoś kto już piecze chleby. Zrobienie zakwasu nie jest trudne, i tu odsyłam Was do obszernej i fachowej lektury na ten temat dostępnej w intrenecie. W każdym razie proces robienia(...)zakwasu wynosi 5 dni, więc od niego musicie zacząć. Ja zrobiłam go wg. tego przepisu:   zakwas żytni   I Etap Składniki: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async

Kulinarne przemyslenia
Chleb orkiszowo-pszenno-kasztanowy na zakwasie w sierpniowej piekarni 139

zimnej wody ( wlałam pół litra ) i szybko zamknąć piekarnik. Piec około 45 minut ** .  Po upieczeniu wyjąć z foremek i odstawić na kratkę do pieczenia, żeby chleb odparował. *Jeśli nie mamy zakwasu pszennego, a mamy np. żytni (u mnie orkiszowy), wystarczy łyżkę żytniego wymieszać z 200 g mąki pszennej lub innej np. orkiszowej i 200 ml wody. Czynność tę należy(...)wykonać około 8-10 godzin przed mieszaniem ciasta. Wtedy zakwas będzie odpowiednio aktywny. ** Po 10 minutach pieczenia skórka chleba mocno zbrązowiała, więc obniżyłam temperaturę do 200 stopni i piekłam chleb 55 minut. W tym czasie wyparowała cała woda. Gdybym miała kolejny raz piec ten chleb, piekłabym go standardowo w temperaturze 190 stopni przez ok. 70 minut i zdecydowanie bez pary

Weekendy w domu i ogrodzie
żytni na zakwasie, najlepszy jak do tej pory! 201

chleb jest bezapelacyjnie najlepszym żytnim na zakwasie, jaki upiekłam. Sądzę tak, sądzą tak moi rodzice. Dlaczego(...)najlepszy? Nawet nie potrafimy tego powiedzieć. Po prostu, "bo tak". Może dzięki dodatkowi miodu? Lub pomieszaniu aż trzech rodzai mąk? A może dlatego, że dawno nie piekłam chleba. CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE  przepis autorski // ponad 1kg bochenek o dł. 30cm. ~ok. 400g aktywnego zakwasu żytniego ~płaska łyżka soli morskiej ~250-300ml ciepłej wody ~300g mąki pszennej razowej T2000

chili & sugar
Chleb z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem - Majowa Piekarnia 176

ziemniaków)   Przepis wybrany przez Amber, a autorką jest prowadząca blog "Gotuje bo lubi" Monika.  przepis kopiuję od Amber Chleb z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem (1 duży, lub 2 małe bochenki) 2 łyżki zakwasu pszennego 1 szklana mąki 2/3 szklanki wody Wszystkie składniki wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji i pozostaw do przefermentowania w ciepłym miejscu na kilka godzin(...)Piecz pod przykryciem 20 minut, potem zdejmij pokrywę i dopiekaj przez kolejne 20 na głęboko brązowy kolor. Po upieczeniu chleb dokładnie wystudź. Smacznego! Uwagi: szklanka= 250 ml zrobiłam sobie rozpiskę jak rozłożyć pieczenie. Oto ona: dzień 1 popołudniu  wyjąć zakwas z lodówki. Wieczorem, ogrzany do temperatury pokojowej , dokarmić i zostawić na noc na ok 12 h. dzień

Stare Gary
Chleb orkiszowo-żytni 144

Jako, że ciast mam przesyt to piekę chleb :) Składniki jakich użyłam przy wypiekaniu chleba (ogólne) 150 g zakwasu żytniego 400 g mąki orkiszowej razowej 150 g mąki żytniej typ 720 350 ml wody szczypta soli, łyżka lub dwie miodu ewentualnie łyżeczka suszonych drożdży piekarskich Składniki na jedną foremkę 11 x 25 cm Przygotowanie : Na ok. 4-6 godz. przed nastawieniem(...)się w nim pęcherzyki powietrza, a zakwas podwoi objętość. Trwa to ok. 2 godz. Mieszamy go drewnianą łyżką. Pozostawiamy w cieple pod przykryciem. Nastawienie zaczynu na chleb-( potrzebna duża miska) 150 g zakwasu żytniego 250 g mąki orkiszowej 250 ml wody Przygotowanie : Składniki zmieszać do połączenia, przykryć miseczkę ściereczką i pozostawić w temp.25-30 *C na minimum 10-12 godz (najlepiej

Proste Potrawy
Chleb żytni na własnym zakwasie 154

moim domu chleb piecze mąż. Z całą swoją wiedzą i doświadczeniem podzielił się z Wami w poście poniżej. Zapraszam na prawdziwy chleb.  Pieczenie chleba na zakwasie bez drożdży składa się z kilku etapów: -zakwas -zaczyn -wyrabianie -wyrastanie i pieczenie Zakwas  Zakwas robimy na 3, 4 dni przed pieczeniem chleba.  Do naczynia (podłużnego w kształcie szklanki)  wsypujemy(...)preferencji na tym etapie decydujemy jakie mąki chcemy użyć. Mieszanki dowolne.  W tym przepisie robimy żytni razowy wiec ja wybieram 100% razowej typ 1700-2000. Do miski wlewamy zakwas i dosypujemy 100 g mąki oraz 90- 100 ml wody. Mieszamy. Konsystencja powinna być spójna ale nie sztywna. Zaczyn odstawiamy na 12 godzin w ciepłe i ciemne miejsce

AZgotuj!
"Pyszna książka kulinarna" Beata Pawlikowska 166

pobudzą w odpowiedniej kolejności wszystkie narządy wewnętrzne, dzięki czemu każdy zostanie nakarmiony tym, czego najbardziej potrzebuje. Przepisy są proste i kolorowe.  Jak pisze Pani Beata - " Piekę domowy chleb na żytnim zakwasie, robię zdrowe ciastka z bakaliami i codziennie gotuję. Wystarczy kilka prostych składników - kasza, brokuł, orzechy, pomidor, listek laurowy, szczypta soli -  żeby wyczarować pyszne(...)bardziej lekkie oraz jesień, gdzie królują kasze i nie tylko. Dodatkowo znajdziemy też ciastka, które mają ciekawe nazwy jak poziomkowe ciastka jaskiniowców czy nowozelandzkie ciastka hobbitów ;-), oraz chleby domowe na zakwasie :-). Wszystkie produkty są ogólnodostępne, każdy przepis zawiera zdjęcie, dokładny opis co w jakim momencie mamy dodać. Wszystko super opisane i wyjaśnione. Ja robiłam kilka razy ciasteczka z przepisów Pani

kruche babeczki
Kanapka z mango 77

kanapki) 2 cienkie plastry dojrzałego, soczystego mango 8 plasterków mozzarelli w zalewie 16 listków szpinaku 8 plastrów dojrzałych pomidorów (użyłam żółtego i czekoladowego) 4 kromki ulubionego pieczywa (użyłam chleb graham na zakwasie bez drożdży, w diecie bezglutenowej użyjcie pieczywa bezglutenowego) masło do posmarowania kanapek (opcjonalnie) garść posiekanego szczypiorku suszone chilli w młynku Składniki dressingu: (wystarczy na ok. 8 kanapek(...)ząbek czosnku szczypta soli morskiej szczypta świeżego mielonego czarnego pieprzu Kromki chleba posmarować cienko masłem (można zamiast masłem posmarować delikatnie dressingiem) . Na każdej z kromek ułożyć po 4 listki umytego i osuszonego szpinaku, na to po dwa cienkie plasterki mozzarelli. 4 kromki ulubionego pieczywa (użyłam chleb graham na zakwasie bez drożdży) 16 listków szpinaku 8 plasterków mozzarelli w zalewie masło

Moja Delicja
Kanapka z mango 130

kanapki) 2 cienkie plastry dojrzałego, soczystego mango 8 plasterków mozzarelli w zalewie 16 listków szpinaku 8 plastrów dojrzałych pomidorów (użyłam żółtego i czekoladowego) 4 kromki ulubionego pieczywa (użyłam chleb graham na zakwasie bez drożdży, w diecie bezglutenowej użyjcie pieczywa bezglutenowego) masło do posmarowania kanapek (opcjonalnie) garść posiekanego szczypiorku suszone chilli w młynku   Składniki dressingu: (wystarczy na ok. 8 kanapek(...)masłem posmarować delikatnie dressingiem) . Na każdej z kromek ułożyć po 4 listki umytego i osuszonego szpinaku, na to po dwa cienkie plasterki mozzarelli. 4 kromki ulubionego pieczywa (użyłam chleb graham na zakwasie bez drożdży) 16 listków szpinaku 8 plasterków mozzarelli w zalewie masło do posmarowania kanapek (opcjonalnie) Plasterki mango obrać ze skóry a następnie pokrajać w poprzek w paski. Poukładać

Moja Delicja
Śniadaniowy chleb z Alaski 111

bochen na pewno Ci się uda, polecam. Zakwas zrobicie według przepisu poniżej. Chrupiące migdały w jego wnętrzu idealnie pobudzą przewód pokarmowy do pracy z rana czy z wieczora. Chleb na zakwasie pszennym, z miodem i migdałami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenno- żytni na zakwasie 86

Miękki, z chrupiącą skórką. Idealny chleb na zakwasie. Pszenno- żytni, najsmaczniejszy. Sposób wykonania analogiczny do poprzedniego wpisu, różnią się natomiast proporcje, dzięki czemu chleb jest mniej wilgotny, mniej zbity, dużo bardziej miękki niż pszenno- gryczany. Wykonajcie i przekonajcie się sami. Składniki (na 2 bochenki): Zaczyn: 100 gram gotowego zakwasu 10 gram mąki żytniej 80 gram mąki pszennej

Mango Papaja
Chleb pszenny na drożdżach i resztkach zakwasu 73

Zdarza się, że mamy nadmiar zakwasu i nie bardzo wiemy co z nim zrobić. Żal wyrzucić. Bywa też, że przydałby się chleb, a zapomnieliśmy zakwas dokarmić

Stare Gary
Chleb tostowy na zakwasie 220

Dlaczego upiekłaś chleb na drożdżach ? To nie jest chleb na drożdżach tylko na zakwasie!" Jest delikatny jak drożdżowy, ma neutralny zapach, utrzymuje świeżość do 3 dni. Kombinowania z nim nie było dużo. Jest prosty w wykonaniu. Oto potrzebne składniki : 450 g przesianej mąki pszennej 250 ml. mleka skondensowanego niesłodzonego 180 ml. pełnotłustego mleka Całość połączyć i odstawić

apetytnapieczenie