chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:75/261)

Chleb Cztery Zboża, na starterze Tang Zhong 252

razem całkowicie bez mąki pszennej. Za to z mąkami z Czterech Zbóż - orkiszowa, żytnia, owsiana i jaglana. I jeszcze na dodatek trochę zakwasu żytniego. Ciasta chlebowego nie trzeba było wyrabiać, wystarczyło jedynie dobrze wymieszać składniki. Chleb nie wyrósł również aż tak bardzo, jak typowy pszenny chleb na starterze Tang Zhong, ale za to mieszanka mąk dała bardzo ciekawy smak, wzbogacony(...)przygotowałeś wcześniej i przechowywałeś w lodówce - daj mu się ocieplić do tej  temperatury wyjmując go z lodówki co najmniej na godzinę przed robieniem chleba. W dużej misce wymieszaj Tang Zhong, mleko, jajko i zakwas żytni (odżywiony dzień wcześniej), następnie dodaj mąki, zmielony słód i sól. Mieszaj w misce, aż do równomiernego połączenia się składników. Przykryj folią spożywczą lub włóż

Grahamka, weka i kajzerka
Włoski chleb na zakwasie z mąki manitoba 190

jego udziałem. Zachęcam do pieczenia, chleb jest puszysty, sprężysty, rośnie szybko, pięknie się kroi, ma chrupiącą skórkę i mięciutki miąższ a smakuje wybornie. Pieczecie ze mną? Włoski chleb na zakwasie z mąki manitoba. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb żytni z pestkami dyni 100

Czas czytania: 2 min Błyskawiczny chleb żytni z pestkami dyni. Pieczywo wypiekane na bazie zakwasu potrzebuje zazwyczaj długiego czasu do przerobienia zaczynu. Chleb z dzisiejszego przepisu nie wymaga wcześniejszego przygotowania zaczynu. Wszystkie składniki mieszamy na około trzy godziny przed planowanym pieczeniem. Fermentację ciasta chlebowego przyspieszyłam, dodając odrobinę drożdży, które skracają ten proces i powodują, że ciasto jest bardziej napowietrzone. Chlebek(...)pestkami dyni .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Prosty chleb żytni z pestkami dyni. Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword pestki dyni Prep Time 15 minutes Cook Time 55 minutes Total Time 1 hour 10 minutes Servings 1 Author Anna Ingredients 75 g zakwasu żytniego 400 g wody o temperaturze 40 - 45 st C 10 g świeżych

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb wieloziarnisty 90

mogę powiedzieć, że jest to sama przyjemność , a tworzenie nowych przepisów weszło mi w krew jak codzienne piecie wody 🙂 Chleb wieloziarnisty, to również efekt moich eksperymentów, chleb jest świetny pełen ziarenek na zakwasie żytnim w 100% z mąki żytniej. Dość ciężki, wilgotny o pięknym zapachu z pyszną skórką. Polecam! Print Chleb wieloziarnisty .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full(...)wlać wcześniej dokarmiony zakwas, wodę i mąkę, dodać ziarna wymieszać i przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na całą noc Następnego dnia dodać pozostałe składniki na ciasto właściwe, wymieszać łyżką lub w robocie, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na 2 do 8 godzin Foremkę o wymiarach wysmarować olejem i wysypać otrębami, łyżką wyrównać wierzch chleba, można posypać siemieniem

SprawdzonaKuchnia.pl
Worek lniany, część 3. Test i podsumowanie. 191

dopiero upieczone. Zresztą razowe na zakwasie mają to do siebie, że długo świeżość utrzymują. Zatem pojedynek zapowiada się długi i ciekawy. DZIEŃ 3: Okazało się, że taki żytni chleb na zakwasie jest doskonały również trzeciego dnia. Prawdę mówiąc nie wiedziałem o tym, ponieważ zwykle chleby u nas żyją dwa dni. Drugiego dnia są już w całości zjadane. Cóż przyniósł dzień

Marder&Marder Manufacture
Żytni ze śliwką, metoda trzyfazowa 177

piętki, które wrzucam do koszyczka. Usychają na kamień. Takie resztki chleba użyłam. Nie dało się ich pokroić nożem. Najlepszy ciemny razowiec. Może być każdy inny żytni pieczony na zakwasie. Najlepiej namoczyć chleb z samego rana. W tym momencie można równolegle dokarmić zakwas /starter / Wieczorem przechodzimy do etapu II. Wówczas pieczenie chleba wypadnie nam w dniu następnym w godzinach popołudniowych(...)bardzo suchy, nie do krojenia nożem! Chleb zalewamy wodą, najlepiej w małym naczyniu aby był całkowicie przykryty wodą. Przykrywamy folią i pozostawiamy na tak długo aż zupełnie zmięknie. Następnie miksujemy na papkę. Etap II ten sam dzień  Papka z etapu I,  200g mąki żytniej razowej typ 1400, x) 1 łyżka aktywnego zakwasu żytniego, Składniki mieszamy do połączenia, przykrywamy

Leśny Zakątek
CHLEB MIESZANY NA ZAKWASIE I DROŻDŻACH 168

końcu się odważyłam i upiekłam pierwszy w życiu chleb na zakwasie. Stwierdzam, że to wcale nie było tak trudne jak mi się wydawało.  Moją przygodę zaczęłam od tego łatwego przepisu z dodatkiem odrobiny drożdży, ponieważ bałam się że mój młody zakwas nie poradzi sobie jeszcze a dodatkowo nie musiałam się z nim bawić przez  cały dzień. Chleb się(...)chleb ma wtedy fajnie chrupiącą skórkę. Po 10 minutach zmniejszamy temp na 190 stopni C. pieczemy jeszcze ok. 30 minut sprawdzając żeby się nie przypiekł. Upieczony po opukaniu wydaje pusty dźwięk. Chlebek studzimy na kratce.  Z przepisu wychodzą 2 duże bochenki o wadze ok. 800 g każdy. Chlebuś jest świeży przez 5 dni. Smacznego :) Tu znajdziesz przepis na zakwas

Pani na deser
Pumpernikiel 479

sobie własny. Zamiast melasy użyłem słodów jęczmiennych i miodu. Aby wydobyć pełniejszy aromat z części składników zrobiłem zaparkę.  Chleb wyszedł bardzo aromatyczny, o  przebogatym smaku. Uwaga: Ten chleb wymaga bardzo długiego wypiekania  - ok. 8 godzin w niskiej temperaturze. Z podanych proporcji wychodzi bochenek o wadze ok. 0,8 kg. Zaparka 25 g słodu jęczmiennego jasnego (zmielonego(...)zamkniętym naczyniu (np. słoiku) zawiniętym w koc lub termosie. Ciasto 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej (razowej) typ 2000 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej grubo mielonej (śruty) 160 g aktywnego zakwasu żytniego 140 g letniej wody cała zaparka trochę więcej niż 1 łyżeczka soli 10 g miodu Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać do  połączenia  się  składników

Przepisy na domowy ser i chleb
Struan - szkocki chleb w majowej piekarni 201

Wybierając go do majowej piekarni idealnie wpasowała się w moje preferencje, bo zamierzałam upiec ten chleb po powrocie z majowego urlopu 😊 Marcin opracował wersję na zakwasie i właśnie taką upiekłam. Początkowo myślałam, że chleb będzie słodki i przez dodatek masła i cynamonu będzie przypominał kanelbullar lub drożdżowo-cynamonowe bułeczki tatarskie z Kruszynian. Zostałam mile zaskoczona wypiekiem pachnącym i smakującym chlebem(...)roztopione masło (ok. 50 g) dwie czubate łyżki cukru wymieszane z płaską łyżeczką cynamonu smalec do natłuszczenia foremek (pominęłam; chleby włożyłam do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia) W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie mokre składniki: odświeżony 12 godziny wcześniej zakwas, wodę z rozpuszczonymi w niej drożdżami, maślankę i miód. Dodaj kolejne składniki: polentę, płatki owsiane, otręby pszenne, ryż, cukier

Weekendy w domu i ogrodzie
Ktoś nam podłożył świnię! …. 201

dań. Głównodowodzącym był mój Piotr z Damsko-męskiego spojrzenia na kuchnię wraz z bardzo czynnym udziałem Piotra/San Jacinto z Najsmaczniejszy Blog , który również przygotował wędliny domowe, tuszonkę i chleb razowy na zakwasie. Pierwsze kilka godzin w piątek Panom zajęło rozbieranie półtusz i wstępna obróbka niektórych elementów, m.in zapeklowanie szynki, ja w tym czasie przygotowałam pierwszy etap gotowania szynki metodą(...)dań na ciepło zajęło cały stół. Wyrobom mięsnym towarzyszyły domowe przetwory warzywne – ogórki krokodylki, papryka kiszona i słodko-kwaśna, papryka marynowana z ogórkami oraz świeżo upieczony chleb na zakwasie z miodem gryczanym autorstwa San Jacinto z przepisu Prosty chleb na zakwasie , miałam w nim mały udział, gdyż w niedzielę o 7.00 rano wkładałam go do pieca Ta kulinarna impreza wzbudziła

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bochen chleba na zakwasie. 147

Moja przygoda z pieczeniem domowego chleba rozpoczęła się kilka miesęcy temu ... Pewnego dnia natknęłam sie na internecie na taką oto stronę zakwasowa mapa polski I zaczęło się  . :)  wertowanie kolejnych stron z przepisami na pieczywo  , porównywanie , przeliczanie , kombinowanie  , próbowanie .... I kiedy już wydawało(...)się ,że znalazłam taki , który zadowala mnie w 100% znów pojawiał się kolejny i kolejny  ...  Początkowo wyrastanie ciasta wspomagałam poza zakwasem również odrobiną drożdży , ale nie to było moim celem  ,,, chciałam miec naturalny chleb , bez dodatkowych ulepszaczy ... No i chyba już Go mam  Ten z dzisiejszego przepisu piekłam już po raz kolejny i za każdym razem

Malinowa Kawiarenka
Chleb na zakwasie ze śmietaną, fasolą i marchewką 139

ciekawym kolorze i cienka chrupiąca skórka. To chleb również dla tych, którzy cierpią na nadmiar zakwasu, co domowym piekarzom czasem się zdarza :) Tutaj potrzeba go aż 250 gramów ! Chleb na zakwasie ze śmietaną, fasolą i marchewką keksówka dł. 29 cm 160 g kwaśnej śmietany 18% 20 g letniej wody 100 g ugotowanej, odcedzonej i zmiksowanej fasoli Jaś 50 g ugotowanej(...)mąki pszennej 650 0/5 łyżki soli 1 łyżeczka miodu Fasolę i marchewkę zmiksować w blenderze na gładką masę. Wymieszać ze śmietaną. Otrzymaną masę przełożyć do dużej miski, dodać zakwas i wodę. Wymieszać mątewką. Wsypać mąkę, na którą pokruszyć drożdże. Wyrobić ciasto mikserem przez około 10 min. W trakcie wyrabiania dodać sól i miód. Miskę przykryć folią i odstawić w ciepłe

Posadzone i zjedzone
Pasta z makreli 97

jednego niejadka. Gdy zobaczyłam dziś wędzoną makrelę na sklepowej półce, wiedziałam, że muszą ją skosztować. Odświeżyłam swój stary przepis i w mgnieniu oka zrobiłam pyszną pastę. Kromka chrupiącego chleba żytniego na zakwasie znikała w mgnieniu oka. Rewelacyjnie sprawdza się na śniadanie lub kolację. Zobacz jak krok po kroku zrobić smaczne smarowidło do chleba. Pasta z makreli – składniki: Kaloryczność(...)razie potrzeby doprawiam ulubionymi przyprawami. Możesz też dodać łyżeczkę octu jabłkowego . Wierzch pasty dekoruję szczypiorkiem lub natkę pietruszki. Pastą z makreli smaruję kromki chleba (na drugim zdjęciu domowy chleb żytni na zakwasie ). Smakuje rewelacyjnie zaraz po zrobieniu lub po schłodzeniu w lodwce. Pastę przechowuję do 2 dni w lodówce. Życzę smacznego! Artykuł Pasta z makreli pochodzi z serwisu Ania gotuje

Ania gotuje
Bułki maślane z suszoną żurawiną - Na zakwasie i na drożdżach XI 2014 227

zakwasie i na drożdżach , która stała się cykliczną akcją, co miesiąc kolekcjonującą po kilkadziesiąt pięknych i pachnących wypieków przygotowywanych na drożdżach lub zakwasie, czy po prostu przaśnych. Akcję tę rozpoczęła, i koordynuje, Wisła z blogu Zapach chleba , dzięki której co miesiąc możemy obejrzeć listę wypieków upieczonych, sfotografowanych, umieszczonych(...)naszych blogach, a na koniec z apetytem zjedzonych. Na blogu Wisły zapoznajcie się ze wszystkimi szczegółami związanymi z uczestnictwem w akcji. Jeśli upieczecie w listopadzie chleb, bułki lub inny wypiek na zakwasie, drożdżach, albo coś przaśnego bez spulchniaczy, to: we wpisie na swoim blogu zamieście baner ze strony Wisly, we wpisie umieście informację o tym, że wypiek bierze udział

Grahamka, weka i kajzerka
Roślinny jadłospis na cały tydzień #4 178

ogórkiem małosolnym [475 kcal / W: 62/ B: 24 g/ T: 16 g] ząbek czosnku 15 g koncentratu pomidorowego 50 g suszonych pomidorów 5 g syropu klonowego 90 g chleba żytniego na zakwasie 90 g tofu naturalnego ogórki małosolne Zblenduj pokruszone tofu, suszone pomidory, czosnek, syrop klonowy oraz koncentrat pomidorowy. Dopraw solą, pieprzem. Podawaj na chlebie z ogórkiem małosolnym. Obiad: Potrawka(...)małych (odmiany koktajlowe, cherry, śliwka, koraliki) łyżka (7g) płatków drożdżowych 1 łyżeczka oleju (5g) 2 łyżki mleka roślinnego lub wody sól morska lub kala-namak pieprz 2 kromki chleba żytniego na zakwasie Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim drobno posiekaną cebulę oraz kurkumę. Tofu odsącz z nadmiaru wody za pomocą ręcznika papierowego, rozkrusz go w dłoniach i dodaj

365 dni dookoła kuchni

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję