chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:72/261)

Ciemny chleb żytnio-orgiszowy na zakwasie 248

wiecie o czym mówię. Z każdym upieczonym bochenkiem można zapadać się coraz głębiej, i głębiej, aż pewnego dnia ze zdumieniem spostrzegamy, że funkcjonujemy w rytmie przygotowywania chleba :).  Chleby na zakwasie uważam za najlepsze Świecie! Trzymając się tej wersji dziś żytnio-orkiszowy z dodatkiem czarnego sezamu, pestek dyni i melasy z trzciny cukrowej, która nadaje pieczywu ciemny kolor i lekko(...)żytniej 720, 2 łyżki melasy z trzciny cukrowej, 15 g soli, kilka łyżek sezamu i/lub pestek dyni do posypania foremek. * Jak przygotować zakwas żytni ( tu przepis ) Przygotowanie: I etap: Zakwas wymieszać z wodą, dodać obie mąki, wymieszać, przełożyć do miski posmarowanej oliwą i nakryć folią. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 12-13 godzin (najlepiej zrobić to wieczorem

SzczyptaSmaQ
Chlebki drwala 108

mojprzepisna.pl | Chlebki drwala Bardzo, bardzo spodobał mi się przepis z blogu Kornik w kuchni na Paluchy wieloziarniste . Postanowiłam zrobić coś takiego dla mojej rodzinki. Oczywiście z

moj przepis na
Chlebki drwala 97

mojprzepisna.pl | Chlebki drwala Bardzo, bardzo spodobał mi się przepis z blogu Kornik w kuchni na Paluchy wieloziarniste . Postanowiłam zrobić coś takiego dla mojej rodzinki. Oczywiście z

moj przepis na
Chlebki drwala 149

mojprzepisna.pl | Chlebki drwala Bardzo, bardzo spodobał mi się przepis z blogu Kornik w kuchni na Paluchy wieloziarniste . Postanowiłam zrobić coś takiego dla mojej rodzinki. Oczywiście z

moj przepis na
Chlebki drwala 189

mojprzepisna.pl | Chlebki drwala Bardzo, bardzo spodobał mi się przepis z blogu Kornik w kuchni na Paluchy wieloziarniste . Postanowiłam zrobić coś takiego dla mojej rodzinki. Oczywiście z

moj przepis na
Chleb pełnoziarnisty na zakwasie 183

zwykła metalowa) otręby żytnie do wysypania metalowej formy tłuszcz do wysmarowania metalowej formy Wykonanie: Około 3 -4 godziny przed mieszaniem chleba wyjąć z lodówki zakwas i dokarmić go: 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej + 100 ml letniej wody. Wymieszać, przykryć ścierką i odstawić do rośnięcia (podwoi objętość, będą widoczne bąble powietrza). Składniki z I etapu wsypać do dużej miski, dodać zakwas(...)wydaje głuchy odgłos, jakby był pusty. Chleb po upieczeniu wyjąć z foremek, studzić na kratce, gorącego nie kroić. Przechowywać owinięty lnianą ściereczką. Na blogu proponuję zobaczyć również Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Kuchcik gotuje
1523. Chleb na zakwasie 170

Ostatnio naszło mnie na pieczenie chleba...wiadomo..że taki domowy najlepszy, ale nie zawsze jest czas na jego przygotowanie...Ten chlebek jest prosty do zrobienia, a na dodatek i to najważniejsze smaczny...Przepis podpatrzyłam  tutaj , a oryginał jest  tutaj. 500 g mąki pszennej chlebowej  150 g zakwasu żytniego  1 łyżka soli  1/2 łyżeczki suszonych drożdży(...)temp włożyć chleb do piekarnika. Po 15 min obniżyć temperaturę  do 200 st i piec jeszcze około 1/2  godziny. Studzić na kratce. Chleb dołączam do październikowej  listy  Wisełki :  "Na zakwasie i na drożdżach

Moje domowe kucharzenie
Bajgle pełnoziarniste. 152

długo! E-booka "Domowe Pieczywo " możesz również nabyć w atrakcyjnej cenie razem  z e-bookiem " "Domowe Wypiekanie". Obydwa e-booki to kompendium wiedzy o wypiekach takich jak chleby na zakwasie, te wypiekane w foremkach, jak i te pieczone w postaci bochenków z długim procesem fermentacji. Takie, jakich nigdzie nie kupisz.  To kompendium wiedzy o zakwasie, przepisy na zakwas

SMYKWKUCHNI
Pszenny chleb na zakwasie 203

Chleby na zakwasie piekę od niedawna, bo nastawienie zakwasu wydawało mi się czarną magią, do czasu gdy na necie znalazłam wspaniały przepis na dobry zakwas,  od tamtej pory przepadłam, chleby na drożdżach mogą dla mnie nie istnieć. Przepis tak że  prosty uda się każdemu! Składniki: 55 dag mąki pszennej typ 700 22 dag czynnego zakwasu 2 łyżki mąki(...)łyżeczka soli 1,5 szklanki ciepłej wody 2 łyżeczki ziaren kminku Sposób przygotowania: Mąkę pszenną mieszamy z orkiszową i graham, dodajemy sól mieszamy, wlewamy ciepłą wodę oraz czynny zakwas, dodajemy ziarna kminku-kto nie lubi tego zapachu może go pominąć.Dodajemy łyżkę miodu i zagniatamy ręką sprężyste ciasto.Zostawiamy w misce przykrywamy ściereczką i odnosimy w ciepłe miejsce na 2 godziny

Wanilia i Kardamon
Puszysty i lekki chleb kanapkowy. 110

Puszysty i lekki chleb kanapkowy. Jeśli szukasz przepisu na lekki, zdrowy i puszysty chleb , to mam dla Ciebie znakomity przepis! Ten domowy chleb rozpływa się w

Zdrowy Styl Joanny
Chleb ziemniaczany z płatkami owsianymi. 100

Chleb ziemniaczany z płatkami owsianymi. Domowy chleb z ziemniakami i płatkami owsianymi jest pyszny na kanapki , idealny dodatek do zupy i wspaniały do zapiekania . Chleb, który

Zdrowy Styl Joanny
Chleb razowy ze słonecznikiem. 117

Chleb razowy ze słonecznikiem. Uwielbiam domowe pieczywo. Zrobienie smacznego chleba jest banalnie proste. Puszysty w środku i chrupiący na zewnątrz. Domowy chleb to po prostu coś

Zdrowy Styl Joanny
Wegański chleb bez mąki. 117

Wegański chleb bez mąki. To najlepszy przepis na chleb wegański , który nie zawiera nabiału , jajek , nie zawiera także drożdży i jest bardzo pożywny i smaczny! Ten

Zdrowy Styl Joanny
Chleb rozmarynowy z czosnkiem. 115

Chleb rozmarynowy z czosnkiem. Ten łatwy, chrupiący chleb rozmarynowy z czosnkiem nie wymaga miksera, wystarczy zmieszać składniki i odstawić na kilkanaście godzin. Chleb posiada cudownie złocistobrązowa

Zdrowy Styl Joanny
Chleb pszenny na drożdżach. 113

Chleb pszenny na drożdżach. Jest to super prosty sposób na wykorzystanie codziennych składników do przygotowania pysznego i zdrowego chleba pszennego . Ten przepis na chleb pszenny na

Zdrowy Styl Joanny